Någon som har erfarenheter av termografering och provtryckning av ett sprillans nytt Älvsbyhus?

Lite bilder nedan.

Vi önskade att Älvsbyhus skulle bekosta termo och tryckprov i samband med slutbesiktning november 2008 då misstankar om brister fanns pga åtgärder efter vattenläcka. Älvsbyhus avslog det hela med en dålig bortförklaring om att hus idag är allt för täta. IF försäkringar som står för åtgärderna och fiolerna kontaktades då av byggherren, IF som inte planerat några egna kontroller av åtgärderna (?!) var inte omöjlig till dessa kontroller men ville kolla med Älvsbyhus först. Hör och häpna - IF ringde senare upp och lät meddela att Älvsbyhus sagt nej till dessa trotts att IF skulle stå för fiolerna.

Efter en överbesiktning december 2008 som underkände Älvsbyhus egen slutbesiktning utförde tillslut även Älvsbyhus i februari 2009 en egen termograferng i samband med en provtryckning. Men hör och häpna - Älvsbyhus vägrar lämna ut resultatet av denna till byggherren, kvalitetsansvarig, kommunen och vår jurist.. Varför agerar sveriges största husleverantör så? Hur seriöst är det? Vad vill man dölja som vi inte redan vet? Jag var med vi vid Älvsbyhus termo och tryckprov och fick dokumentera ett läckage vid 50Pa på drygt 300L per sekund. Kåken har omslutande area runt 300m2, således ett läckage på drygt 1 liter per kvadrat och sekund. Boverket BBR säger max 0.6 L/´m2s (enligt BBR 2008).

Nu 4 månader efter planerad inflyttning (nästan 6 månader efter byggstart) har Älvsbyhus valt att plocka ner samtliga ytterväggar, plasta om dessa och montera nya spånskivor. En ny provtryckning och termografering skall göras, sannolikt med bättre resultat denna gång.
Det är idag uppenbart att plasten bakom väggspånskivorna var skadad pga åtgärder och dåligt eller inte alls tejpad. Vidare står det klart att skarvningen av plastfolien mellan vägg och tak samt mellan husmodulerna var sönderskuren, inget överlapp på 20cm som normerna säger.

Någon med erfarenheter av tryck och termoprover? Vad är rimliga värden för ett Älvsbyhus?

Och sist men inte minst - en av Älvsbyhus alldeles egna besiktningsmän har godkänt huset i november 2008. Detta i total avsaknad av protokoll från egenkontroller, dvs helt utan dokumentation om hur dolda arbeten utförts. Sanslöst.

Bilder
 
 • Bild1.jpg
  Inloggade ser högupplösta bilder
  Skapa konto
  Gratis och tar endast 30 sekunder
 • Bild2.jpg
  Inloggade ser högupplösta bilder
  Skapa konto
  Gratis och tar endast 30 sekunder
 • bild3.jpg
  Inloggade ser högupplösta bilder
  Skapa konto
  Gratis och tar endast 30 sekunder
Jag är rädd att det är ett jättevanligt problem för folk. Inte många vet dock om det.. Man måster ju vara påläst för att änns begära en Termo & tryck prov.

Gissar att det säker är under 10% som begär detta när de har byggt nytt.

Eller har jag fel?
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.