Är det tillåtet att installera en kamin enligt konstens alla regler så länge man inte tar den i bruk? Tanken från vår sida är om vi kunde låta en snickare vi lejt in för ett annat jobb även installera en kamin så kan vi söka tillstånd i godan ro. Eller är det själva monteringen som är lovpliktig?
 
Det är installationen som är anmälnings/bygglovspliktig, inte användandet.
 
Montering, ändring & rivning av eldstad & rökrör är anmälningspliktiga.

Anmälan -> startbesked innan arbetet utförs,
Sotare ska besikta montaget,
Papper fylls i av dig & sotaren å skickas in till kommunen,
Kommunen beslutar om slutbesked,
När du har fått slutbeskedet så får du börja elda.
 
  • Gilla
FC_Bygg
  • Laddar…
Aha, skit också. Nåja, det är väl bara att damma iväg ansökan då.
 
Ja eller gör både och. Det man inte vet mår man inte dåligt av.
 
Montage av kamin till befintlig rökkanal räcker bygganmälan, sen montage, och slutligen besiktning av sotaren, därefter är det bara att elda.

Jag lyckades göra montaget innan jag gjorde bygganmälan, men det gick bra det med. 400kr kostade det för bygganmälan och 650kr för provtryckning och besiktning. Detta var 2009.
 
Tackar, hmm det var intressant läsning !

Tex att det enligt PBL inte nödvändigtvis måste vara sotaren som besiktar, utan någon som besitter kompetensen att avgöra om brandskyddskraven är uppfyllda. Tolkar det som att man inte måste vara certifierad ? Återstår dock vad kommunens byråkrati säger när protokoll inkommer från någon som inte är sotare.:rolleyes:
 
Hemmakatten
När vi inspekterade våra öppna spisar och kamin så valde vi en skorstensfejarmästare från annat distrikt. Det finns alltså inga krav på att välja lokala sotaren. Inte heller några krav på att det måste vara en sotare. Det finns personer från sotar- och räddningstjänstbranchen som har adekvata utbildningar som man kan anlita,
 
Det är väldigt enkelt, gjorde det själv 2014, kolla på din kommuns hemsida, brukar stå om det kräver bygglov eller bara en anmälan, sen skall kaminen installeras enligt de föreskrifter som följer kaminen, då olika kaminer har olika värmespridning så varierar avståndet till brännbart material. sen var det bara att ringa efter sotaren för besiktning.
 
Vad den som besiktar har för yrkestitel är inte relevant, huvudsaken är att denne kan uppvisa någon form av intyg/bevis på att den kompetens man utger sig för att ha verkligen finns. Det bästa är ju någon form av certifikat, men det finns säkert andra papper som kan visa på samma sak.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.