Vi bor i ett fritidshus och funderar på att bygga garage nu.
Dock så behöver vi spränga bort en del berg ca 30-40 kvm.
Någon som har koll på kostnader och vad man skall tänka på i samband med detta?

Tacksam för svar!
 
30-40 kvadratmeter, i så fall hur tjockt, eller 30-40 kubikmeter?

Hur mycket närliggande byggnader finns det, och hur kan de tänkas på verkas av sprängningen. De kan behövas besiktigas före och efter.
 
Vi sprängde 30 kubikmeter (vi hade uppskattat det till ca 10) och det kostade ca 30.000 för sprängaren och sedan 3500 för grävmaskinisten som skötte sprängmattorna. Det var en hel dags arbete. Vi hade anlitat en konsult för att inspektera grannfastigheten (stod på samma berggrund), det kostade 8000 kronor. Detta hade inte behövts men det var skönt att inte riskera några konflikter i framtiden om eventuella skador på murstock osv.
 
Det är olika nivå skillnader, mellan 1-3m i höjd.Och i ett fritidshus område. Så husen är rätt nära. Kan inte företagen som spränger stå för besiktningen - en försäkring finns har jag hört tidigare.
 
Mellan 1-3 meter i höjd och 30 - 40 kvadrameter stor yta? Det blir en sisådär 70 kubikmeter då, eller?

Vet inte vad man får ge för det men här hemma har vi sprängt lite, det gick på en dag och de ville ha sju tusen men då lyfte jag sprängmattor av och på åt dom med egna grävaren.
 
Vad ska man tänka på när man ska ta in offertar. Vilka delas ska vara med?
Vilka rekommenderade företag finns det i Västra-Götaland? (Stenungsund,Tjörn,Orust, Uddevalla, göteborg området)
mvh
 
I Sthlm spränger vi för mellan 210-240 kr kubiken, då tillkommer grävmaskin, besiktningar om de behövs, bortforsling av material, proppgrus (4-8) ev kostnader för avstängningar osv
 
Tänk på att berget sväller 50 % när de sprängs, och att man sällan borrar grundare än 1,2 - 1,5 m, så oavsett om du bara ska ha bort 30 cm, så borrar och sprängs minst 1,2-1,5m bort,

Så i många fall lönar de sig att ta in Sprängare på timtid, då kubikpriserna blir rätt höga vid "plansprängning" (under 1m)
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.