Hej!
Ska renovera ett stenhus från 1860-talet och vill ha golvvärme samt sten/klinkersgolv i våtutrymmen o kök på nedervåningen i samband med installation av ett nytt vattenburet system. I resterande planet kilsågade golv och klassiska Lenhovda radiatorer.
Hur grundar man/isolerar innan golvärmen? Byggaren vill köra med frigolit och gjuten platta, men det känns fel i ett gammalt hus, eller är det nödvändigt pga golvvärmen? Är det i såfall en fördel att gjuta en platta på hela planet så man inte blandar torpargrund med gjuten platta?

Tack!
 
Full med leca och gjut! :)

Lyssna på din byggare! Finns väl ingen som talar emot!
 
Visst är det trevligt med golvvärme men det är inte så många byggnadsvårdare som använder sig av det, bl a just för att få behålla den gamla grundkonstruktionen intakt. Vi är nog få just i detta delforum, som kan ge råd om konstruktionen du behöver. Annars låter det väldigt bra med kilsågat och klassiska radiatorer.
 
Håller med Gafsan om att det kanske finns andra forum där du får ett kunnigare svar. Allmänt är det dock svårt att tro att platta på mark och frigolit skulle vara 'nödvändigt' för golvvärmen, såvida inte ditt hus har några andra speciella begränsningar. några tips kan vara generellt att alt.1: låt en arkitekt/vvskonsult projektera 1/flera alternativ som ca 3 'byggare' får lägga offerter på alt 2. låt byggarna lägga offerter utifrån de lösningar de vill göra och jämför. Det är ju flera parametrar att ta hänsyn till lämplighet/ingrepp i konstruktionen/kostnad/energieffetivitet osv. Jag skulle gå på alt 1.
 
Tack för svar. Tycker att det handlar om byggnadsvård när jag vill minimera ingreppen på byggnaden, men OK, kanske mer VVS än byggnadsvård.
Det verkar ju finnas golvvärmeplåtar man kan lägga/hänga mellan bjälkarna och det känns bättre än en gjuten platta. Luskar vidare...
 
Är inte vitsen med torpargrund att den luftar sig själv??? Gjuta en platta verkar väll vara i motsatt riktning.

Funderar själv i banor att "hänga" elefantmattor mellan bjälkarna (ant. fel benämning) för att slippa glasull som nu finns i grunden.
 
Att gjuta platta är ett stort ingrepp och knappast något att rekommendera från ett byggnadsvårdsperspektiv. Att byggarna rekommenderar beror nog på att det hör till deras standardlösningar. Det finns inte ett isolerat bjälklag som tål att man flytspacklar? Ingen expert på golvvärme men jag trodde det var standardvarianten i regelstommehus. Borde ju snarast bara funka bättre i ett stabilare stenhus.
 
Tack för förslag, verkar ju gå att slippa gjuta platta.
 
Komplettera golvåsarna så du får max 30 cm c/c. Enligt boverket bör du ha minst 25 cm isolering vid golvvärme. sen lägger du plåtar antingen i spårade spånskivor eller mellan glespanel. Sen golvspån eller flytspackel på det sen klinker.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.