Vad kostar det, Golvvärme, Värme

Kostnad vattenburen golvvärme

Funderar du på att installera vattenburen golvvärme? Här går vi igenom kostnadsposterna och ger ett exempel på vad det kan kosta att lägga vattenburen golvvärme på en bottenvåning.

Installation av vattenburen golvvärme hos medlemmen Sjövägen.

Installation av vattenburen golvvärme hos medlemmen Sjövägen. Foto: Sjövägen

För att komma fram till vad det kostar att lägga vattenburen golvvärme utgår vi från ett exempel där man tänker lägga nya golv i ett hus. Husets ägare tänker då passa på att lägga in vattenburen golvvärme på bottenplanet som mäter 60 kvadratmeter och består av tre rum. Det blir i form av en så kallad lightrenovering, där golvspånskivorna inte byts ut utan istället placeras spårade cellplastskivor ovanpå dem.

Vi räknar på ett ungefärligt pris på att installera vattenburen golvvärme ihop med Smålands VVS-installationer AB, samt diskuterar vad som skiljer olika val åt både i arbetsmoment och ur ren kostnadssynpunkt.

Pris vattenburen golvvärme
Pris totalt: 108 150 kr
Avgår ev. ROT-avdrag: 6 750 kr
Pris efter ROT: 101 400 kr 

Arbetskostnad: 25 500 kr
Materialkostnad: 82 650 kr

Material vattenburen golvvärme
EPS16 inklusive slang: 50 000 kronor
Fördelare: 5 500 kr
Shunt: 8 700 kr (Täcker upp till 200 m2 samt går att komplettera med styrutrustning. Det finns mindre, rådgör med din rörmokare)
Fördelarskåp: 3 700 kr
Övrigt material: 4 500 kr
Termostater LK ICS trådlös: 3 st, 10 250 kr

Beräkningen utgår från rekommenderade cirkapriser. Rådgör alltid om priset med din installatör.

Att planera installation av vattenburen golvvärme

Priserna på golvvärme varierar stort beroende på vilket märke du väljer. Det finns lågprismärken som du hittar i de stora byggvaruhusen, och så finns det de lite dyrare märkena som hantverkarna vanligen använder sig av. Två välkända märken är Uponor och LK. Vanligen faller valet på det märke som din rörmokare använder, eftersom denne oftast är den som beslutar kring materialet. 

Det är viktigt att du tar in offerter från flera och jämför vad du får för pengarna. 

– Ett tips är att du sedan ber rörmokaren om att ta in en ritning på din golvvärme från golvvärmetillverkaren. Då får du en materialspecifikation över allt som krävs med rätt dimensioner och längd. Dessutom kostar det inget, säger Filip Asplund som driver Smålands VVS-installationer. 

ritning golvvärme

Medlemmen Storsmurfens ritning på golvvärme. Foto: Storsmurfen

I planeringsfasen gäller det också att du kommer fram till den mest kostnadseffektiva och bästa lösningen för just din golvvärmeinstallation. Det som påverkar den är bland annat bjälklag, bygghöjder och om det är vått eller torrt utrymme. 

Framför allt är det byggnadstekniska delar som kan göra att arbetet kan bli mer omfattande. Är det exempelvis längre mellan reglarna än väntat? Då kan en glespanelslösning vara det bästa. Ska du inte slita ut golvspånskivorna och byta mot spårade utan istället lägga en spårad cellplastskiva ovanpå, som i vårt fall, finns det kanske kök, innerdörrar och andra delar i huset som påverkas av den extra golvhöjden - och det blir då mer arbete för snickaren eller dig själv när du måste anpassa dessa efter det nya golvet. Har du ett våtrum du ska kakla bygger det ännu mer på höjden, kanske kan din konstruktör då hjälpa dig med en lösning där du kan minska ner på bjälklagets höjd och istället stärka upp det på annat vis. 

- Ytterligare en lösning är att fräsa spår i de golvspånskivor du redan har, men det är inget jag skulle rekommendera. Utgå från de lösningar som tillverkarna själva rekommenderar om du vill vara säker på att konstruktionen uppfyller alla krav, säger Filip Asplund. 

Arbetsmoment 1: Matningar och fördelare

Fördelarskåpet rymmer en fördelare som har till uppgift att fördela ut vattnet till dina olika zoner. Vi har i detta fall 3 rum, men lösningen vi valt med 12 mm-slingor täcker 10 kvadratmeter per slinga, vilket gör att det blir 6 slingor - och därmed en fördelare avsedd för 6 slingor. Ju fler slingor, desto dyrare blir fördelaren.

Mellan fördelarskåp och värmepump dras matningar. Det är slang med kraftigare dimension så att det varma vattnet kan matas in i fördelarskåpet och fördelas ut i de olika slingorna/rummen, medan det avkylda vattnet sedan kommer tillbaka från rummen till fördelarskåpet och därifrån till en matning tillbaka till värmepumpen. 

Eftersom vi behåller elementen på övervåningen monterar rörmokaren även en shunt i fördelarskåpet som ser till att vattnet får en jämn temperatur och aldrig blir för varmt. 

Priset varierar här främst med materialet. Ju större avstånd du har mellan fördelarskåp och värmepump desto längre måste matningen vara och det ökar då priset något. Ska du även dölja matningen i exempelvis väggen blir snickarkostnaden högre ju mer vägg som måste rivas och byggas upp på nytt. Det innebär även mer jobb för rörmokaren.

Shunten tillför ett par tusenlappar på priset. Har du inte behov av en sådan kan du således spara en del pengar. Rådgör med din rörmokare.

Fördelarskåp för golvvärme
Fördelarskåp för golvvärme. Foto: Medlemmen Flintlockwood

Medlemmen Hevis fördelarskåp för golvvärme. Foto: Hevi

Arbetsmoment 2: Montera golvvärmeslang

Du har vid det här laget slitit ut alla golv. Under golvet ligger just nu vanliga 22-millimeters golvspånskivor och på dessa placerar rörmokaren EPS16-skivor. De bygger 16 mm på höjden och är avsedda för golvvärmeslang (eller golvvärmerör som rörmokarna säger) på 12 mm.

- De finns även i 30, 50 eller 70 mm om du behöver mer isolerande funktion. 30-varianten är faktiskt billigare än 16, men bygger förstås mer på höjden, säger Filip Asplund. 

Prisskillnaden mellan EPS16 och EPS30 blir i vårt fall nästan 10 000 kronor. 60 kvadratmeter EPS16 kostar cirka 50 000 kronor i rekommenderat cirkapris, medan EPS30 är billigare och kostar cirka 35 000 kronor. Till EPS30 och högre är det dock golvvärmeslang på 16 mm som gäller, och dessa täcker dessutom en större yta - 15 kvadratmeter mot våra 12-millimeters 10 kvadratmeter. Nackdelen är förstås att de bygger mer på höjden vilket kan påverka byggnadstekniska delar i huset.

Rörmokaren placerar ut skivorna och dess vändskivor i alla rum enligt ritning. I skivorna finns redan aluminiumplåtar monterade (de sitter där för att värmen ska bli jämn när du går på golvet).

När skivorna är på plats är det bara för rörmokaren att gå runt och trycka ner golvvärmeslangen i spåren.

Arbetsmoment 3: Termostater och styrning

För att kunna justera värmen i olika rum krävs termostater. Du vill kanske ha det lite kallare i sovrummet till exempel.

I det här fallet har vi valt trådlösa termostater. Filip Asplund rekommenderar dock trådade om du har möjlighet, eftersom de är mer driftsäkra och dessutom billigare. Våra tre trådlösa kostar 10 200 kronor, medan tre likvärdiga som är trådförbundna modeller bara skulle ha kostat ungefär hälften av det. I vårt fall skulle det dock ha inneburit att vi fått riva väggar för att dra tråd till alla rum, och eftersom det är en lightrenovering har vi istället valt trådlösa.

- Utbudet av termostater är stort. Det finns allt från avancerade modeller med brasvärmefunktion för att betongbjälklaget inte ska hinna svalna när du eldat i kaminen, och diverse andra finesser- till enklare modeller där du endast ställer temperaturen själv, säger Filip Asplund. 

Tänk noggrant igenom vilka funktioner du vill ha i ditt vattenburna golvvärmeinstallation. Vill du till exempel kunna styra termostaten från mobiltelefonen? Se över utbudet innan du bestämmer dig.

Termostaterna monteras av rörmokaren i respektive rum. Därefter är installationen klar och du kan börja lägga in dina nya golv.