Byggahus.se

Vilken luft/vatten värmepump i ett gammalt hus

Besvarad 24 apr 2024 av Robin Toneby
Hej! Vi håller på att renovera ett hus byggt 1934. Det är ett trähus med stående plank på ca 160 kvm. Huset finns i sydvästra delen av Sverige, mitt emellan Borås och Falkenberg. Det gamla värmesystemet med kökspanna och gjutjärnsradiatorer har för många år sedan frusit sönder, då huset har stått tomt i 30 år. Skorstenen och järnspisen är godkända och används ibland, men den värmer inte hela huset. Nu ska vi installera ett helt nytt värmesystem med nya sektionsradiatorer, ny kökspanna, ackumulatortankar och en luft/vatten värmepump. Vi har läst om ett antal olika värmepumpar och det är inte lätt att veta vad som blir bäst. Jag har läst mycket om att de som bara har en utedel (monoblock) ska vara bra att ha tillsammans med eldning av ved/pellets. Men hur bra är de egentligen? Går det att jämföra med de traditionella värmepumparna? VVS killarna som vi haft här för att kolla, har ingen erfarenhet av dem, de vet ju knappt vad det är. De vill bara sälja av sitt märke t.ex Nibe. Hur ska vi göra? Ska vi satsa på någon av monoblock varianterna, vilken modell i så fall? Eller ska vi på det traditionella inne och utedel, vilken modell i så fall? Vilken kapacitet behöver huset? Bergvärme är inget alternativ, då huset ligger på ett vattenskyddsområde, där man inte får borra.
 

Svar

Hej!
Svår fråga.
Men jag tror det viktigaste är att den installatör ni anlitar antingen gjort den typen av installationer tidigare eller kan läsa och göra enligt tillverkarnas principskisser för sammankoppling av den här typen av system. Jag skulle söka efter fabrikat som har lämpliga principskisser.

Jag misstänker att monoblockarna kör med fast kondensering - dvs gör en bestämd temperatur som ofta är hög. Det medför att verknigsgraden blir lägre. Ju mer värmepumpen är tänkt att jobba - desto viktigare blir det ju att den gör det effektivt.

Här är t.ex. en principskiss för att köra flytande kondensering - https://www.nibe.eu/assets/documents/23503/M11993-1.pdf från en tillverkare som många vill sälja.

Kan vara så att du kan ringa in till respektive fabrikant och se om de har tips på installatör i området.

Vad gäller effekt tänker jag spontant 50w/m2 - dvs omkring 8kw i toppeffekt och en värmepump i samma storlek.
 

Kommentarer

Gue ·
Varför skall du ha luft/vatten vp? det är inte nån stor skillnad att borra för bergvärme och då slipper du utedelen
 
vickentur ·
Han fick inte borra, vattenskyddsområde. Vet inte om man får skriva att att samma fråga kan ställas i ett annat forum. Där det finns en massa kunnande och erfarenhet. Men värmepumpsforum kan vara ett tips. Ha det gott!
 
B
BSOD ·
Jag vet inte varför det återkommande kommer att monoblock kör med fast kondensering? Kanske om man köper ett noname monoblock från nån som också säljer studsmattor och spabad, men köper man från de seriösa tillverkarna såsom daikin, panasonic med flera, så är det flytande kondensering även på monoblocken.

Syftet med ett monoblock är ju enklare installation. Ska man sätta in ett helt värmesystem från inget alls, så är inte skillnaden så betydande.

Golvvärme? Ger bra prestanda. Ska man in med nytt i ett så gammalt hus som ska totalrenoveras hade jag nog försökt få in golvvärme istället för radiatorer.
 
Clossa ·
Vattenburen Golvvärme på nedervåningen. Gärna en vedpanna som är paralelljopplad med värmepump. Det finns även vattenmantlade braskaminer som kan kopplas in i befintligt system. Då bör man även ha ackumulatortankar. Klura o fundera. Det är en stor investeringskostnad, men eluppvärmning blir inte billigare.
 
Bert19 ·
Monoblock är bra, placerad ute och jobbar mot en ackumulatortank inne. Den ska ha flytande kondensering, dvs värmepumpen anpassar temperaturen för vattnet till värmen direkt, ingen shuntventil från hetvatten (fast kondensering) som ju ger sämre verkningsgrad.
Man ska ju dimensionera för låg temperatur, dvs stora radiatorer eller golvvärme om man kanske ändå behöver åtgärda golven, går ju även att kombinera.
Gamla stora gjutjärnsradiatorer är bra om de är hela, det går ju att göra ny rördragning med kopparrör om de gamla rören var av järn.
Själv köpte jag begagnade sektionsradiatorer och installerade i mitt hus, kostade en bråkdel av vad nya kostar, dimensionera för max 60°C.
Beträffande effekten av värmepumpen så borde 8 kW räcka men ofta är det glädjesiffror som presenteras så underdimensionera inte.
Tänk på att en stor värmepump med stora värmeväxlarytor har mycket bättre verkningsgrad än en liten kompakt (och billig).
En funktion som förbättrar verkningsgraden är Economiser som finns på de bättre märkena.
 

De senast besvarade frågorna

Var kan man hitta en frånluftsvärmepump Nibe fighter 310P

7 maj 2024
Hej Robin, Vi har en frånluftsvärmepump Nibe fighter 310P som är 12 år gamal, den har blivit konstig på sistone och fungerar inte så bra. Går att renovera det eller var kan man köp en ny ? Tacksam...

Vilken luft/vatten värmepump i ett gammalt hus

7 maj 2024
Hej! Vi håller på att renovera ett hus byggt 1934. Det är ett trähus med stående plank på ca 160 kvm. Huset finns i sydvästra delen av Sverige, mitt emellan Borås och Falkenberg. Det gamla...

Markvärmepump inställning och låg köldbärarvätska?

7 maj 2024
Hej! Vi har köpt en villa från 30-talet, Vi har en markvärmepump Thermia villa classic 75, i källaren. Vi har vattenelement, golvvärme och även i källaren finns golvvärme med element. ibland har...

Fråga experten

Robin Toneby

Läs mer

Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.