Byggahus.se

Kvistar

Status
Tråden är låst och går ej att kommentera.
Besvarad 12 jul 2014 av Cajsa Lundin
Hej
Jag har röjt en sluttande del av tomten ca 1000kvm från minde träd och sly. Kaprifol var det också en massa av. Jag körde med röjsåg. Nu ligger det massor av kaprifolrester och mindre pinnar på marken.mhur får man bort dessa?? Kratta är ju ett evighetsjobb. finns det någon sug eller liknande??

Dennis
 

Svar

Det lät ju fiffigt! Nej, finns ingen växtsug som jag känner till.

Vad du gör beror på vad det ska bli på marken. Om ogräsrötter och rötter från sly och annat är kvar kommer det nytillväxt ganska snart. Om det ska bli gräsmatta kan du kan täcka pinnar och annat med matjord och så/lägga gräsmatta. Upprepad klippning kommer att ta död på sly och ogräs, men det tar lite tid. Blir ingen golfgreen. Du får jämna till den allt eftersom på våren.

Jag skulle låta "pinnarna" ligga och torka ut innan övertäckning, så t ex inte kaprifolkvistarna rotar sig och ger massor av skott.

Har du trädrötter som skjuter rot- eller stamskott tar det extra länge. Kan vara idé att ta bort stammar och rötter, eller se till att de dör innan anläggning. (Har man tid på sig kan man ringbarka träd innan fällning.)
Gäller framför allt asp, sälg, vide, pil, ask, alm, hägg, rönn, björk, ek.

Om det funkar kan du jobba med en del av området i taget. Kanske kan du hyra/köpa flismaskin (eller kompostkvarn) och flisa pinnarna på plats, för att återanvända.

Ska du anlägga andra växter (perenner, buskar) blir det väldigt skötselkrävande att i en sådan yta rensa slyskott och ogräs. Snabbaste förberedelsen är i så fall att ta bort översta lagret där värsta ogräset finns, samt se till att stubbar och trädrötter tas bort eller dör. Men det blir väldigt stora massor på 1000 kvm. Så mycket hellre vill rekommendera att täcka marken minst 2 växtsäsonger från ljus, så ni får bra matjord. Det är ganska resursslöseri att frakta bort matjord och sen hämta nytt, om det finns möjligheter att återbruka.

Gräsmatta kan vara ett bra material att starta med, tills man ser att sly och ogräs sluta skjuta igenom, om det inte är för brant för att klippa bekvämt.

Folk har så bråttom nu för tiden. 1000 kvm tar sin tid att få bukt med... ;)

Lycka till!
Cajsa
 

De senast besvarade frågorna

Hur räddar jag min liguster häck

21 mar 2024
Hej, vi planterade i all hast en vintergrön liguster häck på en ca 40m yta. Vi gjorde bara hål i marken och stack ner plantorna. Nu är det fullt av ogräs och vi vet inte hur vi ska bli kvitt...

Hur får ligustern fart?

13 mar 2024
Hej I sommaren 2022 gjordes en stor underarbete med nytt men vanlig gjord och ligusterhäck 80 cm köptes och planterades. Använt droppslangen som det ska enligt instruktionen. Året efter sommaren...

Hur få gammal syrenhäck att bredda sig?

22 nov 2023
Vi har en ca 5m hög syrenhäck som växer på höjden ohämmat om jag inte årligen beskär den. Så att den mår förträffligt är jag övertygad om. Men min fråga är om det går att få den att sprida sig på...
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.