Byggahus.se

Hur får ligustern fart?

Besvarad 9 mar 2024 av Cajsa Lundin
Hej
I sommaren 2022 gjordes en stor underarbete med nytt men vanlig gjord och ligusterhäck 80 cm köptes och planterades.
Använt droppslangen som det ska enligt instruktionen.

Året efter sommaren 2023 märktes ingen tillväxt alls, plantan lever men växer inte.

Nu, våren 2024, vill vi prova beskära och sedan gödsla.

1. Ska vi beskära med sax?
2. Vilket gödsel ska vi prova på våren och sedan på hösten ?

Tack
Nara
 
Redigerat av moderator:

Svar

Hej!
Det låter inte rätt att nyplanterad liguster inte har tillväxt! Den brukar ha en tillväxt på 30-50 cm varje år. Liguster brukar inte heller vara kinking, så något låter galet.

Hoppas ni gjort häckdiket minst 40x40 cm och att jorden inte är kompakt. Man brukar behålla befintlig jord ca 50% och jordförbättra med ny jord resterande. Har man lerjord är det bra att till föra barkmull.

Ni beskär med sekatör eller häcksax. Kan vara motordriven om ni vill. När plantorna är små och om sträckan inte är alltför lång så funkar handklippning.
Liguster släpps upp ca 20-25 cm per år.

Man ska beskära för att bygga upp till en tät och fin häck längs hela höjden. Och som sagt, liguster brukar verkligen KRÄVA beskärning.

Gödsling görs när bladen tittat fram på våren. Lägg t. ex. 3-5 cm kogödsel (på påse som är näringsberikad) eller kompost på våren för att stimulera mikrolivet och jordens struktur. Kring midsommar kan ni gödsla med flytande näring t. ex. Algomin eller Substral. (innehåller ej pyralider). Vad gäller häckar brukar man inte behöva gödsla två gånger per år. När häcken har några år så gödslar man om bladen tappar sin friska gröna färg eller om tillväxten avtar. Viktigt att aldrig gödsla för mycket då det går ner till grundvattnet. Hellre för lite och oftare.

När man vattnar, särskilt nyplanterat, är det viktigt att vattnet når till rötterna och en bit förbi, så de söker sig neråt. Det är också viktigt att låta torka upp uppifrån mellan vattningarna, så rötterna inte söker sig uppåt eller stannar nära marknivån, där det lätt torkar ut vid utebliven vattning och varmt, blåsigt soligt väder.

Du skriver att ni vattnat enligt instruktion, men har ni kontrollerat hur mycket vatten som kommer? Rekommenderat är motsvarande ett regn på 30 mm, dvs 30 liter per kvadrat. Vissa säger 8-12 liter per planta, 1-2 gånger/vecka.

Vissa droppslangar släpper ut endast 5 liter vatten per timme och meter. Eller 4 liter per timme per dropphuvud. Så kolla upp detta noggrant. Har man inte fullt vattentryck blir det mindre förstås.

Hur mycket och hur ofta man ska vattna är dock alltid beroende på väder, årstid och inte minst vilken jord man har. En lerjord magasinerar vatten bra, men är svår att vattna upp om den torkat, vattnet sjunker igenom långsamt. En sandjord släpper genom vattnet snabbt och brukar behöva vatten oftare.

Bästa sättet är att sticka ner en plantspade och vicka åt sidan för att SE OCH KÄNNA hur djupt vattningen nått, eller om det behöver vattnas. Lita inte på det du ser på ytan.

Hoppas ni får fart på häcken i sommar!
 

Kommentarer

Ola F ·
Vår liguster hade knappt någon tillväxt de första 4 åren, men sen började den växa som ogräs 😁
 
Kalle B ·
Att det växer dåligt ovan mark första året är inte så konstigt, plantorna satsade väl på att gro rötter. Speciellt om det var barrotade plantor. Och i mycket av Sverige regnade det mycket förra sommaren så jorden var knappast för torr. Sedan funderar jag på vad tanken med beskärning är i detta läget? Om plantorna har svårt att komma igång blir de inte hjälpta av att mycket av deras energisamlande solfångare tas ifrån dem.
 
Cajsa Lundin ·
Bör förtydliga att många rekommenderar att nyplanterad ligusterhäck (och andra häckplantor) bör stå orörd första säsongen, beskärs första våren därpå. (Obs att vissa häckarter mår bäst av sensommarbeskärning, så gäller inte alla). Vi har dock beskurit liguster direkt många gånger och inte sett någon negativ påverkan alls.

Det finns såklart andra faktorer som påverkar tillväxt, som jord (näring och kompakthet), saltpåverkan, men även slarv som att rötterna torkat innan de planterats (lätt hänt vid barrotat). Vedartat är också känslig för att hamna för lågt, så barken täcks med jord.

Växter gör allt för att överleva, så även om de har det kämpigt där under kan de hitta bra plats (lagom med syre, vatten och näring) för rötterna att utvecklas och då sätta fart.
 
S
SvanteC ·
Min satte fart först efter 2,5 år cirka... Fortfarande ingen superfart men sen la jag inte hela min själ på att gräva å jordförbättra heller, de får ta lite tid. Men de bör ju beskäras och klippas för att hållas riktigt täta och fina...!
 
Kalle B ·
Om plantorna kommer igång och växer på en gång förstår jag att man vill beskära andra året för att få dom täta men så är det ju inte här. Beskärning första våren efter att plantorna kommit igång att växa är bättre.
 
Alexn72 ·
Den första ledtråden till varför det inte gått så bra är att det planterades under sommaren.
Är man inte noggrann med omsorgen om plantan så går det snabbt att sabba plantor på sommaren
Vår och höst är mycket mer förlåtande.
 
Cajsa Lundin ·
Krukodlade häckplantor går utmärkt att plantera mitt i sommaren (hela växtsäsongen). I stekig sommarhetta gäller alltid att vattna särskilt nyplanterat ordentligt. Tidig vår och höst funkar barrotade.

Eftersom denna tråd handlar om liguster bör jag även nämna att den ofta drabbas av svartfläcksjuka, Cercoseptoria ligustrina, en svampsjukdom. Bladen får brunsvarta fläckar. Vid starka angrepp gulnar de och ramlar av på sensommaren. De dör inte inte av detta, men häcken ser inte fin ut. Nästa vår kommer nya fräscha blad igen. Har man denna svamp är det viktigt att samla upp och slänga samtliga fallna blad på hösten, så svampsporerna inte kan övervintra.

Av denna anledning är det extra viktigt att se till att liguster har det förnämligt runt rötterna, så man stimulerar ett starkt immunförsvar. Innan en växt rotat in är de alltid känsligare.

Det finns preparat att prova, som nyttosvampar. Trichodermasvampar (som också finns naturligt i jorden) är åtminstone förebyggande mot bladsvampar. En etablerad produkt är Binab som är biologiskt och godkänd för ekologisk odling. (används mot svartfläckssjuka, gråmögel och häxringar)
 

De senast besvarade frågorna

Kapa plommonträd

16 maj 2024
Hej, Vi har ett äldre plommonträd som delar sig i 3 stammar nästan i marknivå. En av dessa går snett upp och hänger ner över infartsvägen och hindrar högre fordon att ta sig in. Går det kapa av...

Är min vipphortensia död?

14 maj 2024
Hej! Jag planterade min hortensia i höstas och så har den inte växt sen dess. Den gulnade till efter en månad och nu ser den bentorr ut. Är det normalt? Är den död? När jag skrapar lite på stammen...

Urinbevattning

14 maj 2024
Det är ju så populärt att gödselvattna med urin - utspädd. Men ingenstans framgår om all männisourin går att använda . Jag tänker att när man äter medicin - det följer ju med ut- kan man använda...
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.