MĂ„la om huset

Uppdaterad 7 september 2011 14:08 · postad i Renovera

Det var dags för vÄr journalist Lotta Fredriksson och hennes make Göran att mÄla om huset. MÄnga beslut skulle fattas; vilken fÀrg, vilken kulör och skulle de göra allt sjÀlva eller leja bort nÄgon del? HÀr berÀttar Lotta om deras mÄleriprojekt.

MĂ„la om huset
Petigt vid fönstrenFoto: Lotta Fredriksson

Huset
Huset Àr i ett- och ett halvt plan och byggdes 1923.
Vi köpte det 1991 och ett par Är efter bytte vi fasadpanel och fönster.
Panelen Àr stÄende med profilerade lockbrÀdor.
Huset ligger i Göteborg, stadsnÀra, i ett omrÄde med villor och landshövdingehus.
UtvÀndiga mÄtt ca 10 x 8 m plus förstukvist, cykelförrÄd och takkupa.

UtgÄngslÀget
För nio Är sedan mÄlade vi om med Alcro TÀcklasyr, samma fÀrg som vi mÄlade med dÄ vi bytte fasadpanel fem Är tidigare.

Fördelen med den fÀrgen Àr att den Àr lÀtt att arbeta med och att förarbetet innan ommÄlning Àr minimalt, ingen skrapning eller grundning. Nackdelen mÀrkte vi nÄgra Är senare. FÀrgen Àr tunn och panelens struktur gör att smuts och alger lÀtt fÄr fÀste.

De senaste Ären har fasaden blivit rejÀlt svartprickig, grön och allmÀnt skitig och om inte annat sÄ var det definitivt dags för en rejÀl tvÀtt. För tvÄ Är sedan gjorde vi en lÀtt tvÀtt med skurborste och vattenslang sÄ lÄngt stegen rÀckte. Resultatet blev bara ganska bra och gavelspetsarna, dit vi inte nÄdde med stegen, har inte sett frÀscha ut pÄ flera Är.

StÀllning
NÀr vi mÄlade om första gÄngen byggde vi sjÀlva en Haki-stÀllning som plockades ner och flyttades nÀr respektive fasad blev fÀrdig. Haki-stÀllningen av jÀrn krÀvs om man ska lasta tegel eller annat pÄ stÀllningen, men för vÄrat ommÄlningsarbete var den för tungarbetad.

En intensiv jobbperiod och ont om tid gör att vi beslutar att anlita en stÀllningsfirma denna gÄng. StÀllningsgubbarna kom en gÄng för att kolla och mÀta och nÀsta gÄng hade de lastbilen fylld av delar som de monterade pÄ en dag. StÀllningens delar Àr av aluminium som sammanfogas pÄ ett genialiskt sÀtt och nÀr allt Àr klart har vi en stÀllning som Àr fast förankrad i fasaden, har gÄngplan i tre olika nivÄer som gör att vi kan nÄ alla delar pÄ fasaderna. Vissa element har nedfÀllbar stege och lucka sÄ att man lÀtt kan ta sig upp en vÄning och dessutom sÀkerhetsgrindar som minimerar risken att trilla ner nÄgonstans. En stÀllning för proffs med andra ord.

StÀllningen betalas per mÄnad och det kÀndes just dÄ som en evighet. I priset, 22 00 kronor plus moms, ingÄr montering och demontering. Om vi skulle överstiga hyrestiden pÄ en mÄnad gÀller avgiften 1 procent av hyresbeloppet för varje extra dag. Vi klarade oss med stÀllning precis i en mÄnad.

Rengöring
Vi hade redan frÄn början bestÀmt att ta hjÀlp av Mange och hans mÄlerifirma som vi kÀnner sedan tidigare. Han kom en eftermiddag, kollade pÄ fasaden och erbjöd sig att göra jobbet för 25 000 kronor plus moms och inklusive material, vilket vi accepterar för att vi vet att han gör ett noggrant jobb.

Det han varken har tid eller lust att göra Àr rengöringen. DÀremot rekommenderade han oss att köpa tvÄ olika medel, Prick-Fri av fabrikat Jape och AlgtvÀtt, FÀrghandelskompaniet, för att se vilket vi tycker fungerar bÀst. BÄda blandas med vatten och vi lÄnade tvÄ stycken handsprutor; kannor dÀr man pumpar upp ett tryck för att sedan kunna duscha en lagom stor del av fasaden.

Innan vi mÄlade om förra gÄngen anvÀnde vi ett rengöringsmedel som visserligen gjorde rent fasaden i ett svep men lÀmnade rÀnder pÄ fönsterrutorna som aldrig riktigt tycks försvinna. PÄ medlet AlgtvÀtt stÄr en varning för etsning sÄ vi vÀljer att inte anvÀnda det om det inte visar sig nödvÀndigt. Det kÀnns inte heller sÄ bra att ett medel med lÀtt klordoft ska sköljas ut i naturen och vÄra rabatter. Priset vi fÄr betala för ett mer miljövÀnligt alternativ blir ett arbetsmoment extra.

Utrustade med varsin diskborste och utblandad Prick-Fri i kannan skrider vi till verket. Vi börjar med norrfasaden, den som Àr mest angripen av svartmögelprickar och alger. Medlet ska sprutas pÄ, arbetas in med borste och verka i minst ett dygn. Med vÀrkande armar mÄnga timmar senare kan vi titta upp pÄ en fasad som Àr flammigt grÄgrön av utsmetad Prick-Fri.
NÀsta dag har allt torkat in och med nya diskborstar kÀnns det som att börja om nÀr medlet ska tvÀttas bort. Allt hade sÀkert gÄtt snabbare med högtryckstvÀtt men den hade vi bestÀmt frÄn början att inte anvÀnda. Sönderslagna trÀfibrer och intrÀngande vatten lÀt inte lockande.

Den intorkade Prick-Fri sörjan behöver spolas och borstas lÀtt för att lösas upp, dÀrefter sprutar vi pÄ FasadtvÀtt fabrikat BIOkleen, borstar igen och sköljer till sist med vattenslangen. Resultatet blir lysande, sÄ bra att vi ett tag undrar om vi verkligen ska behöva mÄla. Men fÀrgen pÄ söderfasaden Àr tunn och uttorkad och med stÀllning pÄ plats ska vi naturligtvis mÄla nu nÀr vi ÀndÄ hÄller pÄ. Tanken pÄ att endast tvÀtta Àr bara ett angrepp av latmasken.

FÀrg och kulör
Ända sedan vi köpte huset och bytt panel har huset varit gult med vita knutar, nĂ„got som passat vĂ€l i omrĂ„det. Gult ser ocksĂ„ soligt och glatt ut och frĂ„n början tĂ€nkte vi behĂ„lla den kulören, kanske med fönsterbĂ„garna i nĂ„gon annan kulör Ă€n vit. Men vi har pendlat och varit ganska veliga. Om man mĂ„lar om vart tionde Ă„r varför inte passa pĂ„ att byta kulör?
Om vi skulle slÀppa den gula kulören stod ljust grÄ nÀrmast i funderingarna. Det blev nÄgra cykelturer till fÀrghandlaren för att inhandla smÄ provburkar med olika grÄ nyanser som ingick i ett fÀrgsystem dÀr kulörerna hade namn som Emalj, Duva och Kobbe. Vi lyckades ÀndÄ lura fÀrghandlaren att avslöja NCS-koderna och upptÀckte att alla kulörer som vi hade valt tillhörde samma familj av grÄtt. Precis som de gamla burkarna i kÀllaren med staketfÀrgen och dörrfÀrgen som vi hade mÄlat med tidigare, det kÀndes bra.

Nu hade vi fyra nyanser att vÀlja pÄ; frÄn nÀstan vitt NCS 0502-Y till ganska mörkgrÄtt 2502-Y. Vi mÄlade upp smÄ avsnitt av fasaden, foder och fönsterbÄgar i alla fyra nyanserna. Ganska snabbt tÀnde vi pÄ vit fasad, frÄgan nu var om knutar, vindskivor, fönster och foder skulle ha en annan fÀrg. Eller bara fönsterbÄgarna? KvÀllen innan Mange skulle komma hade vi fortfarande inte riktigt bestÀmt oss, men det var helt ok för hans del. Han skulle ÀndÄ börja med att grunda sÄ vi fick ytterligare betÀnketid.
Mange var ganska bestĂ€md med vilken fĂ€rgtyp vi skulle anvĂ€nda – Beckers Perfekt, en typ av akrylatfĂ€rg. Skulle inte det bli som att trĂ€ en plastpĂ„se pĂ„ huset? Mange försĂ€krade att alla fĂ€rger Ă€r tĂ€ta utom möjligtvis slamfĂ€rg och silikatfĂ€rg och det var ju inte aktuellt pĂ„ ett redan mĂ„lat trĂ€hus. Han lovade (nĂ€stan) ocksĂ„ att med denna fĂ€rg skulle vi inte behöva mĂ„la om pĂ„ 15 Ă„r och det lĂ€t just nu vĂ€ldigt frestande. Det var bara att slĂ€ppa pĂ„ kontrollbehovet och lita pĂ„ proffset.

NÄgra dagar efter att han pÄbörjat jobbet kom Folksams granskning av fÀrger och vi ser att Beckers Perfekt Àr en av de bÀsta som stÄr emot mögel och alger lÀngst tid. Vi andas ut och höjer Mange till skyarna.

Mange har mÄnga projekt pÄ gÄng samtidigt men nÀr vi hade tvÀttat fasader pÄ all ledig tid i en vecka dyker han upp för att maskera och tÀcka. Jag poÀngterar att jag absolut avskyr fÀrgdropp pÄ grunden, granittrappan och altanen och erbjuder mig att sjÀlv tÀcka om MÄlarn inte hade tÀnkt det. Men som sagt Àr han proffs och har gott om tÀckduk, plast och tejp med sig.

Vi bestÀmmer oss för en vit fasad, NCS 0502-Y med foder, fönster, knutbrÀdor och vindskivor i ljust grÄtt, NCS 1502-Y.

MĂ„lning
Allt arbete har hittills pÄgÄtt i ganska soligt vÀder men nÀr Mange kommer för att verkligen sÀtta i gÄng hinner han knappt öppna locket förrÀn regnet börjar. Han drar vidare till ett inomhusjobb i stÀllet och vi börjar kolla pÄ vÀdersajter pÄ kvÀllarna.

NÀsta dag med uppehÄll kommer Mange och en medhjÀlpare. Den vita grundfÀrgen sprutar de pÄ fasaden och efterarbetar med pensel och allt gÄr i en vÀldig fart. Det Àr nÀr grundfÀrgen Àr pÄ plats som vi bestÀmmer oss helt för att vit kulör blir vÀldigt frÀscht.

Manges medhjÀlpare mÄlar takkupan för hand. Och att det rÄder nÄgon slags kommunikationsmiss med medhjÀlparen förstÄr vi nÀr vi ser att INSIDAN pÄ toalettens fönsterbÄgar Àr grÄmÄlade, de som förut var vita frÄn fabriken och inte alls i behov av ny fÀrg.

NÀr vi gjorde upp om priset med Mange ingick inte mÄlning av fönster. NÀr vi nu vill att övervÄningens fönster ska ingÄ vill Mange gÄ över till timpris, 500 kronor plus moms, vilket vi gÄr med pÄ. Fönstren pÄ undervÄningen mÄste vi mÄla sjÀlva nÀr stÀllningen Àr borta eftersom de inte gÄr att öppna nu.

Det Ă€r högtryck i branschen och vi fĂ„r kĂ€nna pĂ„ det mĂ„nga andra talar om; svĂ„righeten att fĂ„ hantverkshjĂ€lp. Trots att det Ă€r flera dagar utan regn dyker Mange inte alltid upp och vi jagar honom pĂ„ mobilen. NĂ„gon dag senare stĂ„r han pĂ„ stĂ€llningen klockan sju pĂ„ morgonen ihop med tvĂ„ medarbetare och allt kĂ€nns bra igen. Ända tills vi tĂ€nker pĂ„ att taxametern nu gĂ„r tre gĂ„nger sĂ„ snabbt.

En dag kommer Manges grÄmÄlande medhjÀlpare ensam. Han arbetar hela dagen men det Àr inte mycket som blir gjort. PÄ eftermiddagen tar vi saken i egna hÀnder och börjar mÄla grÄa detaljer sjÀlva samtidigt som jag funderar pÄ om vi verkligen mÄste betala fullt pris för den lÄngsamme medhjÀlparen. Men mannen i familjen kÀnner till branschen och vet att man betalar samma pris oavsett om hantverkaren Àr snabb och smart eller lÄngsam och lite mindre pÄhittig, sÄ det Àr bara att bita ihop.

NÀr vi jÀmför det grÄ som vi sjÀlva har mÄlat med det som medhjÀlparen gjort tycker vi att hans arbete ser mörkare ut. Vi undrar vad han nu gjort för fel och kastar oss pÄ telefonen till Mange. Han dyker upp nÀsta morgon, fastÀn han egentligen Àr pÄ att annat projekt, bara för att konstatera att medhjÀlparen har gjort som han blivit tillsagd, mÄlat med en grundfÀrg, medan vi mÄlat direkt med List & knutfÀrgen. Med svansen mellan benen konstaterar vi att det kanske inte var sÄ klokt att kasta sig in i proffsens jobb utan att först ta reda pÄ förutsÀttningarna. Vi trodde att allt grundades med samma fÀrg frÄn början, men sÄ var det inte. Slutresultatet skulle dock bli lika bra lovade Mange.

Resultatet
Trots tÀckning och maskering har vi fÀrgspill pÄ trÀaltanen, pÄ nÄgra trÀdgÄrdsplattor av betong och pÄ golvet i cykelförrÄdet.
Vi hittade Àven fÀrgflÀckar pÄ granittrappan som fick bearbetas med diverse medel och stÄlborste för att kunna ÄterstÀllas i ursprungligt skick.
Ett handmÄlat fönster i badrummet.

Mindre pengar pÄ bankkontot. Manges faktura sÀger att han lagt 60 timmar hos oss. Vi har inte haft nÄgon koll pÄ timmarna men litar pÄ honom.
Ett gediget underarbete och en fÀrg som ska hÄlla i mÄnga Är.
Ett frÀscht hus som kÀnns som nytt.

Lotta Fredriksson
Lotta Fredriksson
Lotta Fredriksson
Johan Björkdahl (ej verifierad) 2012-04-09 22:15 Pipe Direktlänk till kommentar Pipe Anmäl olämpligt innehćll

Vill man ha sitt hus "prickfritt", ska man anvÀnda Demidekk. Mina grannar (som har likadana hus) men anvÀnt svensk fÀrg, har alla fÄtt prickar/alger/mögel pÄ sina hus. Demidekk (norsk fÀrg) slipper sÄdant.
GP (eller om det var Plus) gjorde ett test om hustvÀtt. Vinnande medlet var vanligt handdiskmedel, typ "Yes". Minst lika bra för ett par tior som dyra fasadtvÀttmedel!
NÄgon som vet varför svensk fÀrg Àr sÄ mycket sÀmre Àn norsk/Demidekk?
(NÀr det gÀller pÄvÀxt etc. Jag har mina teorier om att normÀnnen hÀller i gift i fÀrgen, men dessa Àr obekrÀftade numera. Demidekksburkarna frÄn 80-talet hade formalin enligt innehÄllsförteckningen kommer jag ihÄg..)

gĂ€st (ej verifierad) 2014-07-02 10:26 Pipe Direktlänk till kommentar Pipe Anmäl olämpligt innehćll

För mycket produktplacering för att det ska vara trivsamt att lÀsa...

gĂ€st (ej verifierad) 2014-07-02 14:05 Pipe Direktlänk till kommentar Pipe Anmäl olämpligt innehćll

Första frÄgan om dom inte hade nÀmnt produktnamn.
Vilka produkter har ni anvÀnt?

Ludwig 2014-07-02 17:18 Pipe Direktlänk till kommentar Pipe Anmäl olämpligt innehćll

Och dessutom tvÄ Är gammalt inlÀgg. Hyggligt trÄdlyft!