Byggahus.se
Hej forumet,

Vi skulle bara vilja berätta lite om vårt pågående husbygge och dela med oss av lite bilder på vårt funkishus ”in the making”, och tipsa om hustillverkaren!

Efter att vi i tagit in offerter för vårt 122 kvm enplanshus i funkisstil från mer eller mindre alla svenska husleverantörer, såväl lösvirkeshus- som prefabhus-leverantörer och även enstaka byggfirmor, visade sig deras offerter tyvärr vara en bra bit från vår budget. I vanlig ordning tog vi då hjälp av ett visst husforum, det här, och blev tipsade om den estniska husleverantören Matek. Så vi mailade ut våra ritningar till Matek, och flertalet andra hustillverkare i Baltikum, och några dagar senare satt vi där med våra nya offerter -offerter i en helt annan prisklass jämfört med de svenska leverantörerna. Då började återigen processen att få allt specat för att se varifrån vi kunde få det mest prisvärda huset, och varifrån vi kände att vi fick den bästa känslan/kontakten. Fastän Matek verkade bra med flertalet referenser och projekt i Sverige föll valet på ett lite mindre etablerat men samtidigt , vad vi ansåg, ett lite ”hungrigare” företag , Trek Grupp OÜ. Även de hade svenska referenser och en än bättre offert på 44*000€ för den kompletta prefabricerade husbyggsatsen.
*
Efter mail-konversation och ett möte på vår tomt var vi säkra, och sex veckor efter signerandet av kontraktet anlände sedan vårt hus i kompletta väggelement med fasadbeklädnad, fuktspärr, osb-skiva, gipsskiva,osv. i rejäla väggelement med hög svensk standard. Takstolarna var också prefabricerade men den resterande byggsatsen var material i två lastbilar. Resningen av huset tog två halvdagar med kran och en vecka senare var det vattentätt, lagom till snön. Nu är fasaden komplett, se gärna bifogade bilderna (som var från ganska länge sen) och kommentera gärna vårt modiga färgval :).

Arbetet invändigt har nu nått spackling och de som bygger är hustillverkarens hantverkare, på löpande räkning för smått otroliga, iallafall i våra svenska ögon, 16€/h + moms. Till det ska det tilläggas att det inte är några estniska bönder som extraknäcker med lite byggarbete, utan när vi sett de jobba är det uppenbart att de verkligen kan vad de gör och jobbar noggrant. Lägg till att Euron står i låga 9kr och vi betalar 145kr i timmen + moms för estniska proffs som iallafall jobbar hårdare än de svenska hantverkarna vi anlitat för att renovera badrummet i gamla huset. För rörmokaren från den estniska husleverantören betalar vi aningen mer, 21€/h + moms, och för den estniska elektrikern med svenskt certifiering som husleverantören samarbetar med betalar vi 24€/h + moms, så även priserna för ”specialistarbetena” är väldigt låga. Förklaringen ligger nog helt enkelt att prisläget är i en helt annan liga i Estland jämfört med i Sverige, för än så länge har vi inte haft några problem med några byggtekniska eller designmässiga fel.

Snart ska all interiör levereras till byggplatsen, även den från Estland, som vår kontaktperson på hustillverkaren hjälpt oss hitta, och ska hjälpa oss transportera till Sverige, bl.a. från tillverkare de samarbetar med. Vad vi kommer få levererat från Estland är egentligen det mesta (färg,lister, spackel m.m.) och även ett ganska stort björkkök för 2400€ (se bilder), Merbau-parkettgolv för 25€/m2, osv, så ni kan förstå att vi är nöjda med vår husleverantör :p. Vi har faktiskt till och med köpt vitvaror från svenska Electrolux från Estland betydligt billigare än vi hade fått de här i Sverige.
*
Vad man dock måste ha i åtanke om man funderar på att köpa ett hus från en estnisk (eller kanske utländsk i allmänhet?) hustillverkare är att man själv måste fixa och är ansvarig för bygglovsansökan. Deras CAD-ritningar underlättar och de hjälper gärna till att svara på tekniska frågor, men i slutändan krävs det ändå lite arbete från en själv, men det finns gott om hjälpsamma människor både här(!) och om man googlar/ringer runt lite, så det har inte varit några större problem trots att vi är blåbär på att bygga! Med uträkningar för bärförmåga och snölast var det inga problem då de hade ett program som gjorde även med svensk översättning. För värmepumpen och de tillhörande energikonsumtionsberäkningarna fick vi från kommunen höra om de nya 55kW/kvm/år så vi valde en svensk firma och ComfortZone-värmepump för enkelhetens skull.
Sedan ska det tilläggas att för iallafall oss med den här estniska hustillverkaren fick vi ingen katalog med standard och tillval för interiören utan vi fick själva komma med förslag på inredning som de sedan tog in offerter för som vi fick ta del av och bestämma utifrån, på gott och ont då det dels kanske ger lite valfrihet men också kräver lite mer ”fantasi” av en som konsument.*

Så sammanfattningsvis skulle jag rekommendera den här hustillverkaren från Estland för er som vill kunna förverkliga era husdrömmar på en betydligt mindre budget men samtidigt är beredda på att vara mer involverade i byggprocessen. Egentligen skulle jag vilja rekommendera estniska husleverantörer överlag, då de vi varit i kontakt med verkat bra och seriösa. Dock bör man innan man betalar en endaste krona prata med flera referenser, helst svenska sådana, vilket vi också gjorde då jag kan tänka mig att det finns en del husleverantörer i Estland som precis som vissa svenska inte har rent mjöl i påsen :)

Ledsen för en uppsatsliknande text men det är ganska kul att få utlopp för och dela med sig av sina tankar vilket det här forumet är till för. Om ni har några frågor eller funderingar, beröm eller kritik, så skriv gärna så ska jag försöka besvara det lite mer kort och koncist än jag har skrivit nu ;)
 
  • IMG_2464.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • IMG_2598.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • IMG_2607.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • DSC_0071.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • Gilla
Natalina1451 och 2 till
  • Laddar…
Hej, vad räknar ni med för budget summa summarum för huset (inte tomtarbete) med inredning/kök/färg/badrum, alltså slutfaktura till den estniska byggaren?

Om det är delade fakturor (vitvaror och kök osv) kan du kanske skriva ut det? Och sen lägg därtill ComfortZone pumpen med installation?

Vore jätteintressant att se vad det landar på...
 
Hur fungerar det med byggfelsförsäkring, garantier, Gar-bo o.s.v?
Huset ser fint ut!
 
@jarlen84:

Ska försöka berätta lite om de olika utgifterna, men eftersom det är ett helt hus är det väldigt många utgifter så uppdelningen kommer vara lite i grova drag.

Vi har redan gjort i princip alla inköp, eller vi har iallafall de offerterade, och när huset är färdigställt kommer vi att ha spenderat ganska exakt 1,6 milj. kr (ett kvadratmeterpris på 13 000kr). I det priset ingår absolut allt inkluderande alla bygglovsavgifter, lagfartsavgifter , markarbeten, grundarbeten, anslutningskostnader, allt material och arbete, inredning och försäkringar förutom tomtpriset. Det ska ändå tilläggas att det på vissa ställen i huset är mer än 4 meter takhöjd med stora glaspartier och att interiören kommer vara ganska hög "spec". Den inkluderar marmor på både väggar och golv i badrum, WC, och tvättstuga, björkkök med granitskivor, Merbau parkett golv, 200 kvm terrass i brun profilerad trall och en jacuzzi.

Av den summan kommer vi att ha betalat 90 000-100 000€ till den estniska husleverantören och även via de till t.ex. köks- och parkettgolvtillverkaren, och det inkluderar i princip allt i materialväg, även inredning, och allt arbete med undantag för installationen av värmepumpen. Differensen mellan den summan och totalpriset står bl.a. ComfortZone värmepumpen som kostade 85 000 kr inkl. installation för och resterande utgifter inkluderar anslutningskostnader, bygglovsavgifter, kvalitetsansvarige-arvodet, besiktningsman, försäkringskostnader, hyra av kran, markarbeten, osv, och icke att förglömma den lite för stora utgiften för jacuzzin :)


@Evi:

Tack! :)

Angående försäkringarna har vi tecknat byggfelsförsäkring med Bostadsgaranti och den försäkringen tror jag inte det spelar någon roll om man bygger med svenskt eller utländskt företag utan hur stort man bygger och lite hur man bygger brukar bestämma premien, vi betalade ca. 16 000kr vilket vi tror är ganska rimligt.

Utöver den ska entreprenören teckna en färdigställandeförsäkring alternativt en bankgaranti där den avsätter en viss summa, minst 10% av entreprenörsumman, som man sedan får för färdigställadet av huset om de inte skulle kunna slutföra arbetet. De har löst det med deras bank, Swedbank, och vi har fått en bekräftelse att den summan är låst hos banken tills huset är färdigställt och inspekterat.

De ger även försäkring på deras huselement, tror det var 2 år, samt på deras arbete vilket vi tycker känns ganska betryggande. Sen som en extra "försäkring" har man också en oberoende kvalitetsansvarig som bekräftar att alla byggtekniska krav uppfylls.


Försökte iallafall skriva lite kortare den här gången :p
 
Den här tråden ska jag följa med intresse!
 
Hur hittade ni vilka som ni skulle skicka offertförfrågan till? Pratar ni estniska?
 
Vår kvalitetsansvarige undrade också om vi pratar estniska, men nej våra estniskakunskaper är begränsade till "tere" som betyder hej :p. Dock pratar vår husleverantör väldigt bra engelska så det har inte varit några problem med kommunikationen. Från början var det dock inte lika lätt, vi googlade runt med google translate och hittade efter mycket letande tillslut 7-8 företag som vi skickade offertförfrågan till.

Fortsätt följa tråden Rebecka, för när huset är färdigt ska vi se till att lägga ut bilder på det! :)
 
Tack humlan721 för det svaret. Det var precis vad jag ville höra.. Det kvadratmeterpriset för ett nytt hus med den standarden är ju riktigt bra, senaste igår såg jag att kvadratmeterpriset i riket för begagnade villor är 17000kr och då är det en hel del gamla hus.

Kan ju avslöja att jag själv nyss köpt ett lika stort (kvm sett) hus från 1986 för mer pengar än ert nya, även om man räknar på en normal tomt i samma område. Så jag tror nästa hus får blir ett estniskt :)

Dock får man väl skynda sig nu, Estland går ju över på euro på måndag (=smyghöjda priser?).
 
Hej!

Fint hus och lycka till!

Kul med rapporten :)

Vad är det för fönster?
Hur många toaltter/badrum har ni?
 
Roligt att ni lyckats bygga så pass billigt med hög standar.

Vilka sorts fönster blev det?

Sent from my HTC Desire using Tapatalk
 
Jarlen84, inga problem, och jag tror också som din statistik på att vi har valt ett väldigt prisvärt alternativ. Kul att du ska köra estniskt, särskilt eftersom du nyss köpt ett nytt hus men det skadar ju aldrig med bra framförhållning ;)
Har också hört att Euron brukar ha den effekten, men förhoppningsvis kan den sjunkande kursen kompensera för de eventuella smyghöjningarna! De priser vi fått från de estniska företagen vi varit i kontakt med har också alltid varit i Euro så övergången går säkert smidigt så att priserna stannar på en liknande nivå iallafall.

Angående fönstrena från företaget Viking kan de öppnas på alla möjliga ledder och åt olika håll med komplicerade låsmekanismer och de är tvåglasfönster med argongas mellan glasen där U-värdena på hela fönsterkonstruktionen varierar mellan 0.85 och 1.2.
Även dörrarna kommer från samma företag och vi valde samma gråa färg på både fönsterkarmarna och dörrarna vilket vi tycker ger ett snyggt enhetligt intryck.

I huset kommer det vara ett normalstort badrum och en mindre WC, sedan tillkommer också groventrén/tvättstugan även den har hela baletten med våtrumsskivor, tätskikt osv.

Gott Nytt År!
 
Ingick plattan i de 90-100k euro?

Vad var det för golvvärmeslang?

Är det plast- eller träfönster?
 
Redigerat:
  • Gilla
Reklam
  • Laddar…
I det priset ingick en betongplatta med L-element, armering, 300mm isolering, osv, dock ingen betong som vi fick beställa från en lokal firma eller de förberedande markarbetena, men själva plattan och arbetet är inkluderad i det priset.

Angående golvvärmeslang så vet jag inte vilka dimensioner den har eller vilket märke den är men jag skulle säga att det är en ”vanlig golvvärmeslang”. Vi vet iallafall att slangen är placerad med 300mm avstånd i hela huset förutom i våtrummen där de är på 200mm.

Träfönster :)
 
Hej!

Och tack för en riktigt bra och detaljerad beskrivning, samt fina bilder :) Jag och min sambo är i start groparna och ska bygga hus och vi har sneglat en del på hus både från estland och polen då vi tycker att husen i sverige inte riktigt passat på våran tomt. Och dom som passar kostar naturligt vis alldeles för mycket ;) Skulle vara intressant att höra mer om erat bygge :) Tex. Anlitade ni en arkitekt att rita era hus ritningar eller gjorde ni en skiss som ni skickade och fick sen hjälp av det estniska företaget att skapa ordentliga byggritningar, eller hur löste ni detta? Har ni några svenska referenser som byggt med dom, självklart vill vi höra mer om er erfarenhet i detta :) Hur lång tid är det sagt att det skall ta från beställningsdag till inflyttnings dag? Hur fungerar det med akomendationen för de estniska hantverkarna, är det något som ni står för eller står hustillverkarnen för det? Vart någonstans i sverige har ni byggt? Vore roligt att få höra mer om erat bygge och dess utveckling, så skicka gära ett PM.

Lycka till med allt, hoppas att allt går bra

Mvh,
Jimmy
 
Vi vill också veta allt som jimmy får veta, så inga pm tack, håll gärna diskussionen i tråden! ;)
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.