Byggahus.se
Hej,

Jag funderar på att köpa LED-spottar som är dimmbara från Nordlux. De är CREE-chip 3W. Enligt säljaren kan dessa kopplas direkt till en transistordimmer. Jag undrar om det finns någon begränsning om hur många spottar som minst måste vara inkopplade till dimmern för att den skall fungera (Eljo solid). Transistordimmern har max 315W, räknas varje spot som 3W eller räknas Watt-talet om på något sätt? Enligt säljaren skall jag räkna på 50W/LED-spott. Jag är dock inte så övertygad. Någon som vet hur jag kan göra?

Tacksam för svar!
 
Precis. Du ska göra som säljaren säger.. Dimensionera dimmern som om varje spot är 50W. Vi fick rådet att räkna Philips 7W GU10 som 50W halogen då vi dimensionerade dimmrar. Men säger säljaren att du ska räkna 3W som 50W så ska du nog göra det.

Eller köpa en dimmer som specifikt är gjord för att dimmra 230V LED-lampor. Eltako har tex några olika.
 
Tack för svaret! Så det ska alltså funka att koppla LED-spotten till Trend solid dimmern utan problem? Vad är det för skillnad att ha den som är anpassad för LED? Jag skulle dock behöva koppla 8 spottar till en dimmer vilket isåfall skulle bli 400W grovt räknat och Enligt Eljo tar Dimmern 315W. Vad tror du kommer hända?

Tack!
 
Om jag förstått det rätt så ska man alltså räkna led lamporna, i mitt fal 230V 3W till ca 20W halogen?

12X20=240W ?

Dimmern jag har ska klara 400W så jag bör vara på den säkra sidan, eller har jag missförstått det?
 
Vad jag förstod skulle man i princip kunna koppla enormt många LED-spots till en dimmer enligt försäljaren. Han hade inte "hört" några begränsningar. Jag kopplade in maximalt 7st 3W lampor och minst 4st på en dimmer och allt fungerar perfekt!
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.