Byggahus.se
C
Köpte en dimbar 12V ledslinga som styrs med tuya-app men lägsta inställning är på tok för ljus. Jag tror att 1% ljusstyrka är 10% eller kanske 25%. Med 20 lampor blir det lite väl ljust ändå och jag undrar om det finns en begränsning för hur lågt dessa LED-lampor kan dimmas för att de skall fungera normalt?

Om inte kan jag köpa en enkel manuell PWM-dimmer och koppla in.



Lamporna är inte alls så mysigt svaga som på bilden
Glödlampor på slinga, gröna växter, trädgård, kvällsbelysning, träspaljé, utomhus, mysig atmosfär, lätt dunkel.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
Svårt att veta. Iom. att det är 12V lampor, så sitter det någon form av enkel eller mer avancerad driver i själva lampan. Den försöker driva ut en konstant ström till lamporna. Så när dimmern hackar drivströmmen så kommer drivern i lampan att försöka "överleva" på upplagrad energi i en kondensator.

I ett "ideal fall" så kommer en dimmer inte att lyckas dimma alls. Men drivern kan om den är "dimbar" känna igen hackandet från dimmern, och reglera ned strömmen motsvarande. Hur bra den då följer dimmerns nedreglering beror på fabrikat.
 
  • Gilla
13th Marine och 1 till
  • Laddar…
C
@hempularen
Tack, jag ger mig inte på att försöka dimma denna slinga ytterligare men det hade varit trevligt om man kunnat få en svagt "glödande" belysning.
 
C Chippe skrev:
Köpte en dimbar 12V ledslinga som styrs med tuya-app men lägsta inställning är på tok för ljus.
Fast TS skriver ju att ledslingan ÄR dimbar. Då faller argumentet att att lamporna inte är konstruerade för att klara dimning.
Är lamporna dimbara borde de inte den interna 12V-till-LED drivningen ”motarbeta” den medföljande dimbara drivenheten.
Men det kan likväl vara så att ledlampa och drivaren inte är anpassade för varandras egenskaper. Dvs drivenheten klarar inte av att ge tillräckligt korta pulser för att få ner ljusstyrkan.

En bättre dimmer och 12V-drivdon borde fungera, men det kostar ju att prova och jag lämnar inga garantier.

Beskriver tillverkaren hur mycket lamporna ska kunna dimras ner?
 
Testa med ett motstånd i serie med matningen. Bord inte vara omöjligt att dra ner ljusstyrkan till en "glödande" nivå.
 
C
@blackarrow
@etompau

Det står bara att lamporna är dimbara. Nätadaptern skickar ut 12V DC 2A.
Googlade och såg en video att man kan dimma ej dimbara led-lampor med motstånd. Vad begränsar motståndet egentligen?
Korrigera om jag har fel eftersom jag är okunnig. Gissar på Watt begränsas med motstånd vilket väl är V x A.
Skulle det då funka med en nätadapter som ger ut 12V och 1A istället för 2A eller 7V och 2A tex?
Man skulle kunna testa denna dimmer: https://www.amazon.se/gp/product/B07KYHDCC1/ref=ox_sc_act_title_1?smid=A3K7AXVOPDFS1K&psc=1

 
Till det priset, visst kan du prova. Det går inte att ge några garantier. Varje lampa i din slinga har ett inbyggt drivdon som omvandlar 12 V DC till en konstant ström. Hur dessa reagerar på lägre spänning beror på hur avancerat det inbyggda drivdonet är. Vad motståndet kommer att försöka göra är att sänka spänningen till lamporna.

Ett extremt enkelt drivdon består av just ett motstånd. LED-filamenten har ett visst framspänningsfall, säg 5 V, och vill ha en viss ström, säg 300 mA (per lampa). Ett motstånd som ger 300 mA kan då beräknas som R = (U/I) = (12 - 5) / 0.3 = 23 ohm. Vill du sänka strömmen till en tredjedel så behöver du ett externt motstånd på R = (12 - 5) / 0.1 - 23 = 47 ohm. Detta för en lampa. Har du tio lampor i slingan så blir (det gemensamma) externa motståndet 4.7 ohm.

Men troligen sitter det ett lite mer avancerat drivdon som är ganska okänsligt för lite lägre spänning eftersom drivdonet kompenserar för det. Det går att hitta ett motstånd här också som ger effekt, men det är troligen ganska exakt värde med liten marginal. Så prova i så fall en potentiometer. I vilken härad det ska ligga i beror på total effekt hos din ledslinga. Om vi utifrån AC-adaptern gissar på 12 W totalt. Om vi sedan gissar på att vi behöver bränna bort 8 W så ger det ett motstånd på R = U²/P = 12² / 8 = 18 ohm. Det är ungefär där ett motstånd ska ligga. Det kommer att blir opraktiskt och dyrt att hitta ett motstånd/potentiometer som funkar. Och det kommer att blir varmt om det ska bränna bort 8 W.

Men genom kombination av din befintliga dimmer blir effekten lägre, även motståndets värde. En AC-adapter som ger en lägre konstant spänning t.ex 7 V som du är inne på kan också provas. Det blir återigen mindre effekt att bränna bort i motståndet. Strömmen från AC-adaptern spelar dock ingen roll, om den inte är direkt underdimensionerad. AC-adaptern ger en viss konstant spänning ut och klarar att hålla den spänningen vid en ström på 2 A. Belastar man högre börjar spänningen att sjunka. Det ska vi inte göra här.

De dimmers vi pratar om här hackar upp spänningen i korta pulser, PWM kallas det, av/på. Det är ett sätt at få ned energin till lamporna utan att dimmern blir varm.

Videon handlar om en AC-lampa för 230 V AC (eller 110) och de använder en kondensator för att dämpa spänningen till lampan. En sådan är bättre då en kondensator har en väldigt låg förlusteffekt, den blir inte varm.
 
  • Gilla
avh67f och 1 till
  • Laddar…
C
@Bo.Siltberg Tack för ett mycket bra och utförligt svar 👍

Jag har ett par ställbara nätadaptrar. Upp till 12V och 2A eller lägre. Kan jag testa att koppla dem till slingan med ledlamporna utan större risk att något händer?
Just nu driver jag datorfläktar med dem för bättre ventilation i hemmet vilket funkar bra.
 
Redigerat:
Jag kan ju inte ge några garantier för att lamporna inte går sönder. Ett normalt drivdon försöker kompensera en för låg spänning genom att dra mer ström så det finns en liten risk att de inte gillar det. Men å andra sidan är det så små effekter per lampa så det är osannolikt att något går sönder.
 
  • Gilla
Chippe
  • Laddar…
En Annan väg att gå visas i reklamen som syns i tråden ovan eller i länken här.

Man använder en kondensator 0,33 uF 350 V i serie. Detta är för en lampa med filamenttråd ( många LED i serie)
Varje lampa innehåller ett chip som genom en induktans genererar en spänningsspik 32000 ggr/sekund som får LED blinka snabbt.
Kondensator i serie ser till att spänningen inte räcker mer en liten del av 50 Hz sinusvågen.
 
Redigerat:
C
@Leif i Skåne
Det var jag som postade den youtube-videon ovan men tack för detaljerna
 
  • Gilla
Leif i Skåne
  • Laddar…
C
Uppdatering: slingan måste ha 12V för att lysa. Jag testade en strömadapter med 12V och 0.6A och tycker det blev svagare än orginaladaptern/dimmern (2A) på full styrka.
Köpte en enkel led-dimmer på Biltema och nu kan jag sänka ljusstyrkan tillräckligt. Såg lite flimmer på lägsta inställning när alla lampor i slingan låg ihop i en hög men inte när jag kopplade på en till slinga och hängde upp dem. Jag är nöjd.


Röd och svart hopfällbar selfiepinne med vit fjärrkontrollknappsats, avskalad bakgrund.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
  • Gilla
Bo.Siltberg
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.