Byggahus.se

Vems är skyldigheten att ange tomtgräns vid köp?

Besvarad 26 aug 2019 av Emil Karlsson
- vi köpte tomt utan utsatta stolpar/tomtmarkering
- ena grannen kräver att stolpar ska var utsatta innan de går med på Bygglov, kan grannen stoppa Bygglovet pga detta?
- är säljaren skyldig att se till att stolpar finns utsatta, (vi har papper på tomtgräns)?
- förslag på lösning: är det ett rimligt förslag annars att erbjuda/föreslå att vi tar 2/4 och de andra två grannarna tar 1/4 var av Lantmäteriets kostnad

tar även tacksamt emot telnr till juristen inom detta

Hälsningar, V
 

Svar

Hej V,

Inte en helt enkel fråga att besvara utan mer information. Jag tar och kommer med lite tankar här nedan, så får vi se om det hjälper något!

Först och främst så får du ta en titt i det juridiska dokument som styr rättsförhållandet mellan dig och säljaren, det vill säga överlåtelsehandlingen för fastigheten. Står det något där om fastighetens skick och gränsmarkeringarnas vara eller icke vara?

Om inget är avtalat så har du köpt fastigheten i det skick som den var vid dagen för köpekontraktets ingående, alltså utan gränsmarkeringar. Säljaren har ingen generell skyldighet att se till att stolpar finns utsatta.

Av din beskrivning tycker jag mig utläsa att det rör sig om en relativt nybildad fastighet i ett så kallat "exploateringsområde". I sådana områden är det inte helt ovanligt att man vid förrättningen beslutar att gränsmarkeringarna ska sättas ut i efterhand - tyvärr inte sällan med de problem som du beskriver. Ett första tips blir därför att kika i förrättningsakten, står det något där om hur och när gränserna ska markeras samt vem som ska betala för detta?

Vad det gäller grannens möjlighet att påverka ditt bygglov så har grannen förstås möjlighet att skicka in ett yttrande med sina synpunkter. Det förhållandet att det saknas fysiska gränsmarkeringar bör dock ej inverka på bygglovsprövningen, gränspunkten finns ju i alla fall - Nej, grannen bör inte kunna stoppa ditt bygglov med den invändningen.

Vad det gäller rimligheten i din föreslagna kostnadsfördelning så är det svårt att tycka så mycket om. Å ena sidan kan man tycka att det ligger i samtliga berörda parters intresse att få sina gränspunkter markerade. Å andra sidan så ligger det så klart huvudsakligen i ditt intresse att komma framåt i processen. Jag svarar att det är rimligt - om alla inblandade är nöjda!

Hoppas att det hjälpte något i alla fall, det går bra att maila på info@ekjuridik.se.

Hälsningar
Emil
 

Kommentarer

pacman42 ·
Men om det är en gammal fastighet och frågeställaren vill bygga ett garage närmare tomtgräns än 4,5m, ja då är saken i ett annat läge.

Detaljerna är inte riktigt fullständiga i frågan för att kunna ge ett komplett svar.

Kommunen kan ju göra utsättning för bygget vid bygglov, vilket är att rekommendera. Med detta gjort så skall mycket till för att gränsstolpar skall kunna krävas av grannarna.
 
Pär Sköld ·
Härligt med en granne som det första hen gör är att hota med att sätta käppar i hjulet för bygglovet. Mitt råd: Sätt ut pinnarna på egen bekostnad, sätt upp ett staket och gå vidare. Du kommer inte trivas om du börjar tjafsa med en sådan.
 
3man ·
om du inte tar på dig kostnaden för utsättning så kommer kostnaden delas lika mellan berörda parter vid en förrättning
 
appelappe ·
Tips är väl att kolla om inte kommunen kan sätta ut rören? Det gjorde dom hos oss för drygt en tusenlapp.
 
Eazy1 ·
Vill du bo bredvid en sådan granne då som redan "ställer till problem"? Jag har en hemsk granne. Hade det visat sig hur de var innan vi började bygga hade vi sålt tomten och hittat någon annan tomt att bygga på. Hemska grannar suger musten ur en. Jag är vän med alla andra grannar runt omkring. Så nej, det är inte mig det är fel på.
 
Daniel 109 ·
Det ska kanske påpekas att det inte är grannarna som beviljar bygglov. Det är kommunen, och de går efter sina regler. Vad grannarna tycker väger inte tungt.
 
c_olsson ·
Kontrollera först att rören finns eller ej, de bör finnas kvar även om de är täckta av jord etc. Man kan behöva en metallsökare för att hitta dem. När man väl hittat dem så kan man själv trycka in pinnar för att markera var rören finns. Kommunen brukar utföra denna utmarkering till en kostnad, men den är lika juridiskt bindande som om man sätter i pinnar själv, dvs inte alls. Det är en helt annan femma om lantmäteriet gör det (vilket kostar betydligt mer men då är det också kontrollerat/justerat om så behövs)
 

De senast besvarade frågorna

Jordvärme på annans tomt

9 dec 2019
Hejsan. Vi ska bygga nytt hus och använda jordvärme som uppvärmning. För att det ska bli så bra för oss så möjligt så vill entreprenören dra en av slangarna på egen tomt samt en annan på...

Vems är skyldigheten att ange tomtgräns vid köp?

9 sep 2019
- vi köpte tomt utan utsatta stolpar/tomtmarkering - ena grannen kräver att stolpar ska var utsatta innan de går med på Bygglov, kan grannen stoppa Bygglovet pga detta? - är säljaren skyldig att...

Tomtgränser - vår granne har flyttat mitt gränsrör

4 dec 2019
Läser med största intresse i er artikel tomtgränser, staket och grannar (Tomtgränser, staket och grannar – fastighetsjuristen förklarar) att "...lantmäteriets karta har ingen rättsverkan...."...

Fråga experten

Emil Karlsson

Läs mer

Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.