Byggahus.se

Var ska ångspärren sitta?

Besvarad 16 jan 2024 av Charlotte Andersson
Hej!
Renoverar ett badrum i ett trähus byggt 1978. Sommarstuga från början men ska nu bli åretruntbostad. Frågan gäller i duschutrymmet, där det finns en yttervägg. Finns 90 isolering och sen tänkt ha en extra regel 45x45 och tilläggsisolera där med 45. Var sätter jag ångspärren? Ska den sitta innan jag sätter 45 reglarna eller efter, på reglarna, direkt innan gipsen? Ska sen sätta gips och väggmatta. Vattenrör går där jag ska ha 45 reglarna.
En extra fråga: De säger att man inte ska perforera ångspärren men det är ju nödvändigt när man sätter reglar eller gips mm.
Tacksam för svar.
 

Svar

Ska du sätta våtrumsmatta från golv till tak i hela utrymmet så ska du inte ha någon plastfolie där i ytterväggen.
Man försöker alltid att se till att bara ha ett ångtätt skikt i väggen för att undvika att ev. läckande fukt hamnar stående mellan dessa tätskikt.
Bäst är också att helt undvika inbyggda vattenledningsrör i ytterväggar. Dels finns det kondensrisk på dessa under vissa väderförhållanden och med 90mm isolering utanför så finns det också en frysrisk. Bäst är att lägga dem i innerväggar eller som utanpåliggande.
 
Redigerat:

Kommentarer

karlmb ·
Knappast problem med frysning vid 900 mm isolering...
 
R
Rejäl ·
TS skriver 90 isolering och i svaret ifrån Charlotte har denne 90mm isolering blivit 900mm helt galet, det finns väl ingen som har 900mm isolering i vårat land..
 
F
Fakathong ·
karlmb borde ändra sitt namn till nitpicker
 
MrDizzy ·
@Rejäl Mjo.. Min far har det i kåken sin (tror han har mer tom 😉 )
Men då bor han i Norrland. De hade tex -36.5C häromveckan och det är inte ovanligt att han har -15 till -20 i två tre veckor i streck.
Isolering till max äger!!
 
TRJBerg
TRJBerg ·
@MrDizzy I väggarna?? Eller är det bara i taket?
 
R
Rejäl ·
Ja det finns säker någon som har överflöd av pengar till att isolera 900mm i väggarna. har alldrig sett detta även om jag är ibland i norra delarna av Skandinavien…
 

De senast besvarade frågorna

Var ska ångspärren sitta?

18 jan 2024
Hej! Renoverar ett badrum i ett trähus byggt 1978. Sommarstuga från början men ska nu bli åretruntbostad. Frågan gäller i duschutrymmet, där det finns en yttervägg. Finns 90 isolering och sen...

Trappräcke inomhus i hus från 1980

30 nov 2023
Hej, Är det krav med ett trappräcke i ett hus från 1980? Trappan är hyfsat bred men svänger totalt 180 grader.. //Per

Hantverkarformuläret-17 - lämpligt för dessa takarbeten?

30 aug 2023
Vi kommer ta in en firma för att ta bort mossa på takpannor, behandla mot ny påväxt, byta ut skadade takpannor, samt största delen av totala jobbet/offerten: Lägga nockband/nocktätning på villa...
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.