Tjena, detta är mitt första inlägg här på forumet och hoppas på tips och råd kring det här med min värme i huset.

Jag har kommit till vägs ände känns det som.

som rubriken lyder, Min luft/vatten pump pumpar värme in till min tank som håller 55-60c inga konstigheter, pumpen gör som den skall med andra ord.

Meeeen jag får inte ut värmen till elementen, sjunten är en gammal manuell historia 1-10, så inget som krånglar där.

Jag har luftat samtliga element, luftat pannan, luftat pumpen, har rätt tryck i systemmet, rätt förtryck i expansionkärlet gjort rent retursilen osv.

öppnar jag till 2:an så får jag ut drygt 20 grader i framledningstemp. och enligt statestiken jag fört tidigare år så skall jag få framledningstemp på drygt 32 grader på 2:ans läge (alltid stämt tidigare) provade att öppna till 3:an och fick bara ut ca 5 grader till. nått är fel och jag blir tokig på detta.

De blev så här efter jag stoppat systemet och kopplat in en fläktkonvektor i garaget, och när man stoppar och öppnar ett system så är ju lyft ett kommande problem som brev på posten. men jag har luftat ihjäl mig på alla kopplingar jag hittar, haft alla elementen fullt öppna på termostaterna för att låta luften vandra, men de finns ingen luft någon stans.

om någon har ytterligare tipps så vore jag tacksam för dessa.

//Micke
 
Glömde tillägga att cirkulaionen fungerar korekt, och har ett bra tryck
 
Hur mäter du det "trycket" i cirkulationen? Skulle just misstänka fel i cirkulationen eller att det inte orkar med även garaget.
 
  • Gilla
MONTREAL
  • Laddar…
Rören jag dockade på till garaget är rör som de har suttit ett element på tidigare, men vart bort plockat några år, vid motaget i garaget så satte jag även ballofixer och var ute i går och stängde dom helt för jag hade precis samma tanke. idag stängde jag av 5 st elemen för att utesluta, men samma fel återstod.

Trycket har jag inte mätt upp med någon mätare, men anser det vara bra när man tydligt hör hur de rörsig med bra fart i rören, samt även kollade "trycket genom att öppna ena luftnippeln på konvektorn i garaget, fick en stråle som uppskattningsvis var 6-7 meter, så vatten trycket är okej, enligt manometern så har jag ca 08-1 bar

// Micke
 
  • Gilla
Warleod
  • Laddar…
Micke EngelHeart Micke EngelHeart skrev:
Trycket har jag inte mätt upp med någon mätare, men anser det vara bra när man tydligt hör hur de rörsig med bra fart i rören, samt även kollade "trycket genom att öppna ena luftnippeln på konvektorn i garaget, fick en stråle som uppskattningsvis var 6-7 meter, så vatten trycket är okej, enligt manometern så har jag ca 08-1 bar

// Micke
Att det statiska trycket är bra säger inte så mycket om pumptrycket eller cirkulationen. Så egentligen är det bara känslan att "det låter som bra fart i rören" som du har att gå på och det kan ju vara svårt att bedöma.
 
  • Gilla
mrPersson67
  • Laddar…
Vad händer om du ökar farten på cirkulationspumpen?
När du luftar stänger du av cirkulationspumpen då?
 
Redigerat:
L L A Axelsson skrev:
Vad händer om du ökar farten på cirkulationspumpen?
När du luftar stänger du av cirkulationspumpen då?
Ja har ökat till max, yes jag stänger av när jag luftar, men finns ingen luft någon stans 😵
 
B Bigfoot skrev:
Att det statiska trycket är bra säger inte så mycket om pumptrycket eller cirkulationen. Så egentligen är det bara känslan att "det låter som bra fart i rören" som du har att gå på och det kan ju vara svårt att bedöma.
Jag har haft isär pumpen och kollat, och den snurrar på, och man hör att den cirkulerar ivart fall, för man hör skillnad på elenenten när man stänger av och startar
 
Micke EngelHeart Micke EngelHeart skrev:
Tjena, detta är mitt första inlägg här på forumet och hoppas på tips och råd kring det här med min värme i huset.

Jag har kommit till vägs ände känns det som.

som rubriken lyder, Min luft/vatten pump pumpar värme in till min tank som håller 55-60c inga konstigheter, pumpen gör som den skall med andra ord.

Meeeen jag får inte ut värmen till elementen, sjunten är en gammal manuell historia 1-10, så inget som krånglar där.

Jag har luftat samtliga element, luftat pannan, luftat pumpen, har rätt tryck i systemmet, rätt förtryck i expansionkärlet gjort rent retursilen osv.

öppnar jag till 2:an så får jag ut drygt 20 grader i framledningstemp. och enligt statestiken jag fört tidigare år så skall jag få framledningstemp på drygt 32 grader på 2:ans läge (alltid stämt tidigare) provade att öppna till 3:an och fick bara ut ca 5 grader till. nått är fel och jag blir tokig på detta.

De blev så här efter jag stoppat systemet och kopplat in en fläktkonvektor i garaget, och när man stoppar och öppnar ett system så är ju lyft ett kommande problem som brev på posten. men jag har luftat ihjäl mig på alla kopplingar jag hittar, haft alla elementen fullt öppna på termostaterna för att låta luften vandra, men de finns ingen luft någon stans.

om någon har ytterligare tipps så vore jag tacksam för dessa.

//Micke
Låter väl som att fläktkonvektorn i garaget ”tar” det mesta av värmen. Hur grova är rören till alla radiatorer och fläktkonvektorn? Lägg gärna upp lite bilder också på rören/radiatorerna, värmepumpen och fläktkonvektorn.

Mvh
 
D Dortmunder DAB skrev:
Låter väl som att fläktkonvektorn i garaget ”tar” det mesta av värmen. Hur grova är rören till alla radiatorer och fläktkonvektorn? Lägg gärna upp lite bilder också på rören/radiatorerna, värmepumpen och fläktkonvektorn.

Mvh
De kan inte vara de som påverkar, då framledningstemperaturen mäts 30 cm från tanken/pannan alltså långt innan första elementen, får fixa bilder senare :)
 
Micke EngelHeart Micke EngelHeart skrev:
De kan inte vara de som påverkar, då framledningstemperaturen mäts 30 cm från tanken/pannan alltså långt innan första elementen, får fixa bilder senare :)
Edit:

Ok, du har haft högre framledningstemp tidigare? Då borde det vara cirkulationspumpen eller shunten som har blivit sämre/slitna.
 
Redigerat:
Det som är närmast att tro är att du inte har fått bort all luft när du luftar eftersom det hände i samband när du gjorde ingrepp i värmesystemet. Finns det ingen sänka på värmerören? Alltså att rören går ner och sedan upp igen eller tvärtom som gör det svårt att lufta? En del värmesystem är svårluftade beroende på hur rördragningen är utförd.
En annan orsak kan vara om du har ett litet barn i din närhet som i ett obevakat ögonblick har pillat in något i dina rör som försvårar flödet. Kanske något långsökt men värt att fundera över.
 
L L A Axelsson skrev:
Det som är närmast att tro är att du inte har fått bort all luft när du luftar eftersom det hände i samband när du gjorde ingrepp i värmesystemet. Finns det ingen sänka på värmerören? Alltså att rören går ner och sedan upp igen eller tvärtom som gör det svårt att lufta? En del värmesystem är svårluftade beroende på hur rördragningen är utförd.
En annan orsak kan vara om du har ett litet barn i din närhet som i ett obevakat ögonblick har pillat in något i dina rör som försvårar flödet. Kanske något långsökt men värt att fundera över.
Tack för ditt tips, några barn som pillat ner något är det inte, men der emot ifall det finns en sänka som du säger, dock finns den isf i bjälklaget 🙄 finns det något sätta att typ "trycka" ut luften ? Väntar på nattens kyla -15 hoppas på att få ordnkng på de innan natten 😅
 
Har för mig att VVS-montörer har utrustning för det, men inte så hjälpt av det en söndag.
Prova att öka trycket till strax innan 1,5 bar och se om det hjälper. En annan lösning kan vara att montera en automatisk avluftare på högsta stället.
Jag uppfattade det som att du har ett slutet system.
 
Har du tvårör eller ettrörssystem?
Fläktkonvektor som du monterade har den någon ventil som går att stänga eller öppna? Den kan sitta isåfall innanför en plugg på samma sätt som ett vanligt element där den sitter i underkant på elementet där rören kommer in.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.