Byggahus.se
Vi köpte hus i våras, och när vi tittade på huset på vårvintern värmdes huset skönt (men lite högljutt) av en Panasonic luftvärmepump. Missljudet förklarades med att fläktmotorn skulle bytas innan vi tillträdde. Allt var frid och fröjd. Nu i september när temperaturen började dala sparkade vi igång värmepumpen, som inte fungerade, och gav en felkod som innebär fel på kretskort eller fel på ledningarna.

Reparatör tillkallas, mäter lite och konstaterar att det med 90 % -ig säkerhet är fel på kretskortet i utedelen. Detta kort tar han 4100 SEK + moms för.
Kortet byts men felet kvarstår. Då upptäcker han att elledningarna är switchade, vilket innebär att värmepumpen omöjligt kan ha fungerat. Detta måste ha hänt när fläktmotorn byttes. Den tidigare ägaren hävdar att han anlitat någon kunnig, jag är helt säker på att han bytt fläktmotorn själv och orsakat problemen... Reparatören har alltså bytt ett kretskort som antagligen inte hade något fel överhuvudtaget, men som han vill ha betalt för. Fakturan hamnade på 7800 inkl. moms.

Vad ska man göra?
Är det rimligt att ta betalt för ett kretskort som inte behövde bytas?

Tacksam för synpunkter...
 
Reperatören skall inte behöva räkna med att tåtarna är felkopplade, betala och skicka räkningen till förra ägaren.
 
Om kortet fungerar bör du kräva att få det tillbaka. Då kan du ha det som reserv eller sälja det till någon annan som behöver det.

Anser att reparatören borde ha mätt på inkommande kablar för att se om de var korrekta.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.