Byggahus.se
 1. Byggahus.se är oberoende på konsumentens sida Regler

Att bygga attefallare/friggebod mm när det är strandskydd?

 1. B
  Medlem · 180 inlägg
  Vi har en stuga 40 m från sjön. Har fått skriftligt från kommunen att vi får bygga attefallare och friggebod på tomten då det finns en befintlig stuga.
  Men nu har vi fått höra från en bekant att är det strandskydd så gäller minst 100m även om det finns befintliga hus? Vem har rätt :)
  Det är enligt regler från boverket men det är väl kommunen och länsstyrelsen som bestämmer?

  Och sedan har vi hört att 15 m2 får man garanterat bygga ut ett hus utan bygglov. Är det även om huset ligger inom strandskydd?
   
 2. M
  Medlem · 2 506 inlägg
  Det skriftliga ni fått från kommunen är det beslut om dispens från strandskyddet?
  Hur långt ifrån befintlig byggnad tänkte ni bygga friggebod/attefall? Nära vattnet? Hur ser er fastighet ut? Är hela fastigheten tomtplats?
   
 3. B
  Medlem · 180 inlägg
  Vi har bara ställt frågan. Inte gjort en anmälan. Men fått ett skriftligt svar
   
 4. S
  Medlem · Stockholm · 402 inlägg

  stugfar

  Medlem
  Strandskyddsdispens är separat från bygglov/bygganmälan. Har kommunen svarat (a) att ni kommer få dispens från strandskyddet, eller (b) att villkoren för bygglovsdispens rörande en friggebod/attefallshus är uppfyllda, eller a + b? Det behöver ni veta. Ibland är det inte ens kommunen utan Länsstyrelsen som hanterar strandskyddsdispens.
   
 5. B
  Medlem · 180 inlägg
  Dom har hänvisat till regler från Länsstyrelsen. Där står det att man inte behöver ansöka om dispens under vissa tydliga förhållanden
   
  • Laddar…
 6. B
  Medlem · 180 inlägg
 7. M
  Medlem · 2 506 inlägg
 8. B
  Medlem · 180 inlägg
  Precis. Den är det.
   
 9. H
  Moderator · Stockholm · 46 810 inlägg

  hempularenPremiumikon: Hand

  Moderator
  Jag tolkar texten som att man måste uppfylla både punkt 1 om avstånden, och punkt 2, inom en beslutad tomtplats. Tomtplatsavgränsningar finns ofast inte beslutade för äldre bebyggelse. Så frågan är om ni har en beslutad tomtplatsavgränsning. Observera att en tomtplats är inte nödvändigtvis detsamma som "tomten" (fastigheten).
   
 10. G
  Hobbysnickare · 45 inlägg

  Gusen

  Hobbysnickare
  Hade ett väldigt liknande fall själv, dvs sommarhus ca 40 m från sjön och sökte om anmälan för komplementhus (Attefall) i våras. I mitt fall utanför detaljplanerat område.
  Det viktiga verkade vara att det fanns papper på strandskyddsdispens för huvudhuset - därefter räckte en vanlig anmälan.
   
 11. B
  Medlem · 180 inlägg
  Låter rimligt. Men fanns det strandskyddsdipans på 40 talet? Känns tveksamt
   
 12. B
  Medlem · 180 inlägg
  Klurigt. Tack för svar
   
 13. J
  Medlem · Östergötland · 30 inlägg

  Jonas Kvarnstrom

  Medlem
  Det där verkar vara klurigare än man kan tro från lagtexten. Jag letade info om strandskydd förra året och hittade bland annat Beslut om undantag för strandskydd, dnr 511-9271-15, på https://www.lansstyrelsen.se/downlo...m undantag från strandskydsbestämmelserna.pdf.

  I detta dokument står:

  Men längre ner i samma dokument står:

  Jag frågade Länsstyrelsen i Östergötland och de sa att "Ja du har tolkat rätt, om det inte finns någon beslutad tomtplatsavgränsning så behöver endast punkt 1 uppfyllas. Du är inte ensam om att tycka att det är otydligt."

  Naturvårdsverket håller med enligt https://www.naturvardsverket.se/globalassets/media/publikationer-pdf/0100/978-91-620-0175-9.pdf :

   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.