Är det inte så att utanför detaljplanerat område så brukar man (undantag ?) få bygga till i rpincip som man vill så länge som tillbyggnader/nya stugor inte "dominerar" ?

Så om du köper ett jordbruk utanför detaljplan med ett större boningshus så kan du senare bygga till ekonomibyggnader utan att behöva skaffa bygglov !?

/K
Edit: såg nu att det var redan hade tagits upp i en del andra inlägg...
 
Redigerat:
Nu kommer ju det mesta av husdelen, barack/modulerna vara som ett vaanligt hus men hyffsat vanliga fönster, det är ju trädgårdsdelen/växthuset dit det kommer vara öppet.

Sitter och lurar på en byggsats nu när ens data kunskap inte är så bra.
MVH/
 
Jag skummade genom tråden väldigt snabbt men tänkte säga att det spela stor roll vart du kommer att lägga et så pass annorlunda bygge. Jag har svårt att tänka mig den detaljplan som skulle kunna ta det med en mindre avvikelse, och inom samlad bebyggelse tror jag också att det skulle bli besvärligt eftersom det handlar om att anpassa sig till omgivelserna. Jag rekommenderar att du hittar en fastighet utanför detaljplan och samlad bebyggelse som INTE ligger inom ett område med Riksintresse Kulturmiljö.
Dessutom så gör det inget om du väljer en fastighet som har lite öppensinnade grannar efterso de kommer att få yttra sig i ärendet.
Jag är ärligt talat osäker på vad det är du vill, handlar det om ett par baracker i ett växthus?
/U
 
Kapten_Haddock skrev:
Detta projektet har ju även grundtanken att man ska "klara" att bygga något spektakulärt och vackert så billigt som möjligt, dvs inte så enklet som möjligt.

Men visst är det ung samma pris att bygga från noll som att använda sig av baracker väljer jag ju självklart det alternativet, även om jag är ganska övertygad om att så inte är fallet.

MVH/
Jag tycker som andra i tråden att det är intressant att jobba med okonventionella lösningar, men undrar om du inte har ett lite felaktigt och kortsiktigt perspektiv på ekonomin.

Grovt sagt så har du tre typer av kostnader framför dig. (Eg. är "ekonomiska konsekvenser" ett mer precist begrepp än kostnader, speiellt i fall där byggherren väljer att lägga ner egen tid i processen). Dessa hänger i hög grad ihop:

1. Kostnader för att uppföra byggnaden. En engångsutgift. Du verkar främst fokuserad på att minimera den utgiften.

1 B. Kostnader för att korrigera byggnaden under- och efter uppförandet. Ändringar under byggtidens gång samt åtgärder pga bristande kvalitet i bygget. Dessa tenderar att öka med ett dåligt planerat bygge och/eller "hopkoks"-bygge av den typen du funderar på. Observera att dessa kostnader kan uppstå långt fram i tiden eftersom vissa brister kanske inte upptäcks förrän några år (felkonsturerad grund eller liknande).

2. Kostnader för att bruka byggnaden samt vidmakthålla byggnadens funktion och värde över tiden. Fastighetsskatt, el/värme/vatten, försäkring, reparationer, periodiskt underhåll etc. Det finns ett klart samband mellan låg investeringskostnad och högre brukskostnader.

3. Fastighetens marknadsvärde vid varje given tidpunkt.

Att fokusera på att bygga billigt, utan fackmannamässig kompetens och med hjälp av begagnade baracker etc, leder sannolikt till ett lägre marknadsvärde och förmodligen också högre brukskostnader än att bygga "dyrare", allt annat lika. (Det går att bygga dyrt och dåligt också, men det ligger utanför ramen för ditt resonemang).

Vad jag menar är att det är inte givet att en "low cost, makeshift"-approach i själva bygget blir det ekonomiskt effektivaste över tiden. En byggnads största kostnader över tiden är inte uppförandekostnaden utan kostnaden för just drift, reparationer och underhåll. Använder du redan delvis förbrukade komponenter, och dessutom på ett sätt de inte avsetts för från början, får du förvisso en låg utgift enligt 1. Risken är hög att du får lägga ner betydligt mer än du har tänkt dig på punkt 1,5 och 2.

Och vad gäller punkten 3. Till vilket pris skulle du själv vara villig att köpa ett 15 år gammalt hus byggt av en amatör, gjort på ett obeprövat sätt och tills stor del av begagnade grejor?
 
...jag tror inte det är ett ruckel det handlar om. Men det är ju bara vad jag tror.
 
Hej.
Som sagt handlar det inte om ett lågbudgetbygge i whitethrash anda, men ett försök att hålla priset nere så gott det går.

Det handlar inte om några baracker i ett växthus, utan en husdel byggd av barackmoduler, inte skagsvaktarns 1800tals barack med en liten kamin utan typ som de sektionsmoduler ni hittar här: http://www.bodborsen.se/
Lyckades inte direktlänka..
Där en del modifieringar med fönster etc kommer ske, det lär även ska läggas tak och panel...
Dvs kvalitetsmässigt som ett byggsatshus,
Inga genvägar och hemmafuskande, utan jag gör det jag duger till och resten sköts fackmannamässigt.
Växthusdelen kommer sitta direkt i anslutning till bostadsdelen utan några direkta väggar imellan.
Växthuset lär inhandlas begagnat, eller nytt i container, det är en senare fråga.

Kostnaden i sig är igentligen inget problem så länge det inte ballar ur, men grund tanken är att bygga miljövänligt, och ekonomiskt, gärna återvinna detaljer utan att snåla på kvalitet.
Alltså jag köper inte fallfärdiga grejor.
Men ex barack moduler som användts till skolbyggnade i några år, kan vara så mkt billigare än nya att det kan bli en god affär även på lång sikt.
Ett växthus från en nedlagd handelsträdgård behöver inte vara förbrukat, och kostar en bråkdel av vad ett nytt kostar, som dessutom pga dagens materialpriser inte håller lika hög kvalitet.
Nu är jag ingen specialist på växthus men har hyffsad koll på material och har även en förmåga att göra goda affärer, iaf än så länge:)

Men det återstår ju att se hurvida man får bygga eller inte, och då jag i dagens läge inte vet var blir det svårt att få reda på.

Sitter med sax, kartong, sugrör och tejp nu i ett försök att visualisera mina drömmar, vi får se hur det går..

MVH/
 
Kapten_Haddock skrev:
Hej.
Men ex barack moduler som användts till skolbyggnade i några år, kan vara så mkt billigare än nya att det kan bli en god affär även på lång sikt.

MVH/
De barackmoduler som används av Ramirent etc till tillfälliga skolbyggnader har helt andra dimensionerande krav än modulhus. Ramirentbaracker är inte tänkta att ha en speciellt lång livslängd. Skulle tro att de är specade att flyttas 1-2 ggr med omfattande service emellan.

Så att bygga ett hus med normal livslängd (100 år) där vitala delar är byggda utifrån förutsättningen att de skall hålla gissningsvis 15 år med två totalrenoveringar, är ett ekonimskt risktagande utöver det normala.
 
Ok, det har du kanske rätt i.
Men enligt mina källor finns det bra baracker att få för små pengar i sammanhanget. och sen ska man kanske lägga på några år när man ev isolerat och iaf lagt panel o riktigt tak över.

MVH/
 
Hmm, liten update.
Har snackat med några snickarvänner, och kommit fram till i princip de råd jag fått här.
Dvs att stommen är en sån liten kostnad att det är värdt att bygga från scratch.

Därför har jag börjat fundera i tankarna kring att köpa en gammal timmerkåk/stomme och flytta dit det passar mig, faller ju inte in i ekonomi kalkylen, men det är ju återvinning iaf på symbolisk basis:)

Då menar dom att jag fortf ska bygga stomme ny, och jaga gammelvrke till paneler, golv osv osv..

Vi får helt enkelt se vad framtiden vill.

MVH/
 
Ett gammalt timmerhus tillför ju dessutom anor till bygget.
Det blir ju en viss känsla med ett 1700/1800-talshus som stomme :)

/K
 
Enklast att flytta är byggnader av liggande timmer. Är de små och smala kan man till och med flytta dem utan demontage. Idealiskt för ditt ändamål vore en ekonomibyggnad, där du inte ens måste riva ned någon eldstad.

På detta forum finns en särskild avdelning för "bevarandefrågor". Där kommer du att få massor av råd från hängivna timmerälskare.
 
Känns lite småbittert att man hamnar i köpartagen mitt i en kommande svacka.
Iof tycker jag det är helt rätt att inte medelsvensson ska ta lån o köpa hus för mångmiljonbelopp i ren spekulation men nu lär det va svårt att få låna en enda krona till ett bygge som detta om man inte har säkerhet..

Mina vänner anser att flytta ett hus är vansinne och snudd på dubbelt så dyrt som att bygga nytt men på något vis är det just återvinningen och såklart känslan jag vill åt..

Även när det gällde barackerna, ger bygget lite bohemkänsla jag gillar:)

MVH/

MVH/
 
Jag har samma tankesätt som TS tror jag fast jag har fastnat för containerhus.

Dom är mycket stabilare än moduler.
Billiga.
Man kan spara in på panel, innerväggar, grund och tak om man vill
Man återanvänder
Vissa byggen är sjukt coola (vissa ser iof ut att platsa i en kåkstad)
mycket lättare att planera bygget då containrarna bara finns i 2 standard storlekar och behöver alltså inte köpas innan byggritningar ska göras.
Det finns ganska många fräscha byggen som man kan sno ideer ifrån.
http://images.google.se/imgres?imgu...ouse&hl=sv&rlz=1T4ADBS_svSE312SE313&sa=N&um=1
http://www.noticiasarquitectura.info/especiales/chk-lot-ek.htm

Alla vanliga byggare kommer troligtvis tycka att det är en riktigt korkad ide att bo i containers men sånt ska man skita i då dom bara tänker på 2tum 4 och råspont.
 
Redigerat:
Shit, riktigt cool med containers helt klart.

Dock verkar det som det blir ett litet torp istället, utan detalj planering.
Först ska man få ordning på energibiten samt få rucklet beboeligt sen får drömmarna ta vid:)

containerhus kanske blir nästa projekt:p

MVH/
 
Hehe såhär 5 år senare är man kanske mer mogen, inte klokare men med lite bättre ekonomi.

Planerna kvarstår, en hygglig kontantinsats börjar växa fram.

Jag har snöat in rätt mkt på Ecorelief/Solvarm huset
Och siktar på något liknande.

Nu har vi 2 små barn oxå vilket gör tiden lite mer begränsad.
Något jag tänker göra är att kontakta kommunen och se om det finns något intresse att "hjälpa" till.
Detta är något jag tycker borde kunna vara intressant rent kommerciellt oxå.

Någon fler än Familjen Solvarm som tidigare avhandlats i tråden som gjort något liknande?

MVH/
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.