Har köpt ett fritidshus från 1968 som står på berg.Nu har vi upptäckt dolt under massor med sand och stenar ett hål som släpper in vatten, det kommer nytt vatten hela tiden.Vi håller på och dränerar och har fått torrt utanför, vi trodde att det kom utifrån.
Vad ska vi göra nån som har något tips??
Grävaren vet inte riktigt han har aldrig varit med om det tidigare.Kanske är det sprickor sen dom sprängt efter vatten eller så ha marken ändrat sig under åren.Grävaren säger att om man täpper till hålet så tar vattnet sig en annan väg.
Vi vet inte var i marken sprickan ligger bara var det kommer upp i ett hål.Under huset är det krypgrund och cement och betongstenar.Golvet är inte angripet av röta.Ska man täppa igen grunden och sätta en fläkt och leda ut fukten??
Vad ska man göra med sprickan med vatten??
Tar tacksamt emot alla tips man kan få.Vi har köpt med friskrivningsklausul och inte besiktat, nåt som man ångrar nu.men man är godtrogen och litar på folk.
 
Gräv en liten dekorativ bäck! Underhållslöst porlande i trädgården ;)

(Förlåt för okonstruktivt inlägg)
 
  • Gilla
Claesk
  • Laddar…
Ja det är det förslaget vi funderar på att göra en fåra och leda ut vattnet.Men vet ej om det blir fuktigt i grunden`??
Eller sätta en pump i hålet och leda ut vattnet eller täta sprickan.
Trodde nån hade nåt vettigt förslag.Huset ligger på ett berg rättså högt, men vi har högre berg ovanför huset.
Men den stora frågan är vart vattnet kommer ifrån, var går det in under huset??
Det kommer vi nog inte att få veta.Men är rädd för att täta sprickan och att det ska börja sippra in vatten på andra ställen.
Vi känner oss så dumma och mäklaren har nog vetat om det här.Finns nog inget vi kan göra mot föregående ägare.Han visade oss en liten pöl brevid varmvattensberedaren trodde det var den enda pölen.Då hade vi inte sett bakom hörnet.men så är det när man är dum. Mår skit just nu.
 
Bila upp sprickan och lägg dit ett dräneringsrör som leder bort vattnet. Det är inget att må dåligt över, jag läste precis om en elektriker som fick armen avsliten i en maskin, det är något att må dåligt över.
 
  • Gilla
Erik Salhammar och 1 till
  • Laddar…
Blötthus skrev:
Men den stora frågan är vart vattnet kommer ifrån, var går det in under huset??
Har ni berg under huset så kommer vattnet sannolikt ifrån en spricka i berget. Eftersom det finns ett högre berg nära så kan vattnet rinna därifrån och komma ut i en spricka under ert hur.

Antagligen mycket omfattande att verkligen ta bort källan till problemet; gräva upp i hela krypgrunden, spränga bort det ytligaste berget så att vattnet kan tas om hand om dräneringen.

Kanske bättre/billigare att ge sig på att åtgärda symtomen, t ex genom att sätta dit en pump som forslar bort vattnet.
 
  • Gilla
PSMJ och 1 till
  • Laddar…
Tack för svar, låter bra.Vart ska man dränera ut vattnet.Punkten som hålet är på är 40 cm under kanten på huset.Svårt att få ut det utan fall på vattnet.
Håller med dig om att det finns hemska saker som händer.Men har hållit på i 3 v och min kille är helt slut vi får klättra in i huset och det är lerigt och jordigt samt att vi har hundar som blir helt nerlerade.
Så är det dyrt dessutom.
Det skulle kännas lite bättre att veta att man gör rätt och att det blir bra i framtiden.
 
Det är nog jättedyrt att spränga under hus.Kanske går huset sönder ännu mer.sprickan ligger i ett djupt hål 40 cmunder huskanten, som dom tidigare ägarna täckt över med stenar.Men tänk om man spränger så vattnet splittras och kommer in i flera andra hål???Jättetacksam för visat intresse.Bra med flera tips.Ska skriva sen vad det blev.
 
Vet ej om man sätter en pump om det går att få bort vattnet,samt var man ska leda ut det ur huset??
Hur mycket kostar det att ha en sån pump igång??Skulle tro att den får jobba hela tiden.i har en avfuktare men det har inte orkat med nåt av den stora vattenansamlingen.När vi började att plocka bort sten så blev det 40 hinkar sten och 30 hinkar lervatten.Det har nog legat där länge, det ligger på en väldigt låg punkt under huset
Jag var inne på att cementera sprickan och höja innergolvet 40-50 cm så att det inte ska samlas vatten där.Sedan leda ut vattnet.Men är rädd för att sätta igen hålet.
 
Man blir lite ledsen när man jobbat länge och tror att det ska bli bra.Men om man bilar stenen så kanske det kommer upp vatten på andra ställen.Man vet först efteråt om man valt rätt alternativ.Trodde det var nån här som haft liknande problem??
 
Om ni gör en rejäl pumpgrop med ett lock ovanför så kanske ni kan ha en pump som aktiveras när vattnet nått en viss nivå. Ni kanske kan kombinera det med något avrinningsrör som fungerar som backup ifall pumpen skulle gå sönder eller det blir strömavbrott. En avfuktare i krypgrunden borde kunna hålla undan eventuell fuktighet som uppstår av vatten som dunstar, men jag tror inte att det blir något stort problem om ni sätter ett lock över gropen. Vattnet kan ni skicka ut direkt i avloppet eller i dagvattnet om ni har kommunalt sådant.

Om man ser det från den ljusa sidan så kan det vara trevligt med en källa på tomten (även om den ligger taskigt till). Kanske ni kan använda vattnet på något sätt? Bevattning? Färskvatten? Pool?
 
  • Gilla
Blötthus
  • Laddar…
Är det möjligt att hyra en stenkap typ motorsåg för sten och såga ett dike som lutar mot närmaste sockel och sedan leda vattnet genom husets sockel på något vis. Annars tror jag också på dränkpump
 
  • Gilla
Blötthus
  • Laddar…
Finns fler metoder än att spränga berg, finns fina hydrauliska system, bästa är "darda" obefintliga sprickzoner efteråt, bilder skulle definitivt hjälpa
 
  • Gilla
Blötthus
  • Laddar…
Tack för alla svar.Grävaren kom nyss och han vill prova med att hälla på cement blandat med SIKA 4 som man kan ha på tryckande vatten.Alltså sätta på det på blött underlag.Hoppas och håller tummarna att det fungerar.Ska försöka att ta en bild, men vet inte hur man får in den här på sidan, är inte så duktig.Återkommer med resultat.
 
Sika 2 får det bli.snabbfixerande blandas med betong.Ska fungera på vattenhål.Vi får se hur det går.
 
Risken med att gjuta igen är att vattnet letar sig fram i nya sprickor.
 
  • Gilla
Blötthus
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.