Byggahus.se

Häckar, Buskar & Träd

 1. Marlen Eskilsson
  maj '10

  Välj rätt häck

  0 svar · 21,3k läst
  ·
 2. T
  4h

  Våra Thujor dör

  Tiger79: Det ser inte roligt ut. Vattnade ni rikligt flera gånger förra året innan vintern? Jag använder endast vattenslangen så man ser hur mkt vatten de får. Nysatta 2-3 gånger per vecka. Det är nog tyvärr bara att byta ut de dåliga, är de torra så är det kört.
  2 svar · 468 läst
  ·
 3. C
  20h

  Vintertäckning Thuja/vinterhäck

  ccaarroh: [citat] Jag täckte dom aldrig, blev så dåligt med tjäle i Närke denna vinter. Hittills så lever alla och inga torkskador. Men eran tjäle lär ju bli betydligt värre i Umeå så där är nog täckväv ingen dum idé!
  27 svar · 3,7k läst
  ·
 4. K
  22h

  Är det här trädet sjukt?

  Kalle B: Tycker det ser ut som om någon fågel varit där och dragit lös bitar av den döda ytterbarken i hopp om att hitta övervintrande insekter. Jag kan inte se några skador på den levande inre barken. Hur ser kronan ut, är den tät och fin utan en massa döda kvistar?
  2 svar · 167 läst
  ·
 5. B
  1d

  Hur fäster ni täckduken över vintergröna växter?

  Bzr: [citat] Hej. Hur gick det, funkade fiberduk ngt? Inne på samma idé nämligen
  4 svar · 1,7k läst
 6. J
  2d

  Åkgräsklippare- Min historia, Stiga Villa frontklippare

  johnhenriksson: [citat] har en villa 8e och skulle behöva en bättre dämpare än den som är original hittade du någon bättre?
  8 svar · 32,5k läst
 7. A
  3d

  Fälla ek på tomt

  AndersS: Ni behöver inte någon ved, om så är fallet och lite eget arbete? Låt någon fälla den åt er och kapa upp den. För 5-6 tusen får en ni en klyv, samt kompost/kvistkvarn på blocket eller nya. När ni är klara har ni ved och några maskiner för framtida bruk eller att sälja. Malda kvistarna blir till marktäckning i land eller kan köras i säckar till återvinning.
  44 svar · 9,8k läst
  ·
 8. D
  5d

  Stubbskorsten - en bra idé?

  Daniel 109: I en sandjord ska det vara riktigt torrt för att det ska vara en risk.
  25 svar · 2,4k läst
  ·
 9. E
  5d

  Beskära Bok

  El Capitan 006: [citat] Tack! Det är vanlig bok. Ja, de används som häck har jag sett. Mvh Anders
  13 svar · 408 läst
  ·
 10. rotbackarn
  6d

  Insynsskydd - Tujor?

  rotbackarn: Det viktigaste är väl att plantera tujan en bra bit in på tomten eller hålla efter dom hårt. Grannen vill kanske inte ha en meter tomt uppäten av en svällande tujahäck...
  17 svar · 847 läst
 11. Anna_H
  6d

  Få buskarna att växa mer

  Anna_H: Bra att ta reda på vad det är för buskar, de kanske inte blir större än så? De ser rätt gamla och risiga ut, så troligen är de fullvuxna.
  2 svar · 458 läst
 12. A
  6d

  Har björken gjort sitt?

  AndersS: [citat] T.o.m. Skogsstyrelsen har dykt med studiebesökare bl.a. från Estland där svenska sågverk har intressen. Tyvärr närmar väl sig dagen när det är dags....... jag sitter inomhus och njuter när jag tar fotot.
  50 svar · 4,2k läst
  ·
 13. Njingan
  6d

  Idegran, få bort skott

  Njingan: [citat] Tack för svar. Då ska vi klippa på och hålla tummarna att de försvinner med tiden.
  2 svar · 203 läst
 14. Henningelvis
  6d

  Avenbok i kruka med fler stammar

  Henningelvis: [citat] Jag minns inte att det var något problem. Man får vara försiktig. Det är dock bra med små plantor, jag tror att de återhämtar sig snabbare än stora. Jag planterade de som blev över på ett annat ställe i trädgården som reserv om någon av häckplantorna skulle dö.
  9 svar · 381 läst
  ·
 15. N
  7d

  Beskära fjärilsbuske

  Nilsbygger: [citat] Vi har gjort likadant iår och det har börjat komma små blad. Vi bor i Skåne.
  11 svar · 548 läst
  ·
 16. F
  7d

  Nyplanterad thuja med gula toppar

  Feyer: [citat] Stort tack för dessa lugnande ord, jag känner att vi har gjort enligt konstens alla regler så det borde inte vara torka! Åsa
  2 svar · 191 läst
  ·
 17. Ö
  7d

  klippa buxbom

  ölandssolvändan: Har en buxbom som är 13 år gammal. Den är aldrig klippt och nu undrar jag hur mycket jag kan klippa och när. Den är ca 2 meter hög och planterad i en grusyta.Ska jag kanske frigöra lite jord runt stammen eventuellt stamma upp den en bit? Tacksam för idéer.
  0 svar · 118 läst
 18. H
  8d

  Plantera Häck vid Slänt utan Stödmur

  Harmagedon: Svårt att säga om man inte vet riktigt hur slänten ser ut men det man kan säga att det är torrt vid en slänt och det är inte optimalt för bok. Kanske ska du överväga avenbok istället som är lite tuffare. Bok är kanske vackrare men det är inte vackert med växter som står och vantrivs.
  1 svar · 207 läst
 19. T
  8d

  Thuja mår dåligt efter 1 år (bilder)

  TypRätt: Skulle säga det samma, allt som inte får ljus på den dör av, det är därför det är viktigt att klippa dem minst en gång om året när de uppnått den brädd man vill att de ska ha. Alla små blad/barr längre in än ca 10cm dör, låter man dem växa sig yviga och sedan klipper dem får man stora fula hål som tar säkert 5-10 år för den att växa igen någorlunda, helt fint blir det
  4 svar · 374 läst
  ·
 20. Najjs
  8d

  Nyplanterad Thuja brabant som blivit gul i nederkant

  Najjs: De har överlevt vintern. Har rätt nyligen börjat vattna dem och i helgen gav jag dem lite gödning, så vi får väl se om ett tag om de kan bli så där härligt gröna igen som de var när de levererades :D [citat]
  6 svar · 904 läst
  ·
 21. E
  8d

  Luktärtor i ampel?

  El Capitan 006: [citat] Tack för tipset. Mvh Anders
  8 svar · 314 läst
  ·
 22. Malinsken
  8d

  Nyplanterade Thuja Brabant som dör?

  Malinsken: [citat] Hei, jeg er også interessert i å vite hvilke tips du fikk - og ikke minst om det fungerte!
  30 svar · 4,2k läst
  ·
 23. anthill
  9d

  Träd med blommor på bar kvist. Vad kan det vara?

  anthill: Om det var ett mer buskformat/vasformat träd skulle jag gissa på ginnalalönn.
  5 svar · 311 läst
  ·
 24. M
  9d

  Träd som tappar bark - ideer?

  Maskintok: [citat] erat träd växer och blir grövre. För varje år så släpper den lite mer och mer av sin skorpbark, den yttre delen är mer lik näver, när skropbarken spricker och släpper så tar nävern över och dessa vallningar uppstår. Fullt normalt och visar ett vackert träd. Det är ett bevis på att trädet har en historia att berätta då det är till åren.. (y)
  6 svar · 326 läst
  ·
 25. V
  9d

  Kommer thujahäcken bli högre?

  Vafalls: [citat] Toppen, tack för infon. Kanske kan lägga en fuktsang mitt under häcken för att säkerställa bevattningen.
  5 svar · 276 läst
  ·
 26. niklasn
  9d

  uttorkade äppelträd

  niklasn: Brist på tålamod vidare sig vara problemet, nu knoppar de och spricker ut så sakteliga.
  6 svar · 715 läst
 27. jajjemen
  9d

  Äppelträd-Törs jag kapa de nedersta grenarna ?

  jajjemen: Okej, då låter det även tveksamt att även ta bort en av grenarna.
  5 svar · 411 läst
  ·
 28. HasseTeknik
  10d

  Blompinnar och annat vid plantering av häck

  HasseTeknik: Jag var snål och köpte ( för 3 år sedan) en hel billig vindskyddsmatta, gjord av av bambupinnar. Kommer inte ihåg var, men det var typ Bauhaus, Jula, Rusta, ÖoB ... Klippte av snörena, som höll ihop mattan och fick c:a 100 pinnar a´ 1,6m , till en bråkdel av vad det skulle kostat om jag köpt pinnarna i trädgårdshandeln ! Helt perfekt till min nyplanterade Avenbokshäck.
  8 svar · 318 läst
 29. K
  10d

  Hjälp med beskärning av 2-årigt äppelträd

  Kiranos: Vi har ett 2-årigt äppelträd som vi ska beskära i år igen, men jag är lite osäker på hur jag ska göra med "mittstammen". Vårt träd har ingen naturlig förlängning av stammen, utan alla grenar spretar ut ifrån stammen. Ska vi försöka dra in den gren som spretar minst in mot stammen, så vi får den så rak som möjligt, eller är det ok att alla grenar går ut ifrån stammen?
  0 svar · 126 läst
  ·
 30. S
  11d

  Tuja smaragd

  Smooth1976: Hej! har 6 st Tuja smaragd som är ungefär 150 cm höga. jag planterade om dem för precis 1 år sedan då de var planterade i en stor blomlåda. Istället planterade jag dem direkt i marken, fyllde på med ny jord och extra näring. de har varit fina och sett ut att må bra men nu efter vintern så har topparna börjat vika sig, hänger ner. fick tips från en handelsträdgård att vattna dem
  0 svar · 175 läst
 31. L
  11d

  Tips på buskar runt altan

  lofe: Hej! Jag är ute efter tips på buskar som ska planteras runt altan. Egenskaper: -Växtzon 5 -Sydläge -Sand+inslag av lerjord. -Vi vill ha lite insynsskydd så höjd kring 100-150 cm. -Vi vill att dom ska vara täta. Gärna även när dom saknar löv. -De ska inte bre ut sig åt sidorna utan hålla sig upprätta. -Inte skicka iväg rotskott som kommer upp lite varstans. -Vara lätta att frisera
  0 svar · 163 läst
Laddar...
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.