Häckar, buskar & träd

Ämne
Svar
Läst
Senast ↓
 1. Marlen Eskilsson

  Välj rätt häck

  Artikel om häckar "Välj rätt häck".
  Marlen Eskilsson · maj '10 · 0 svar · 18,8k läst
  ·
 2. Claes Sörmland

  Magnoliafrö

  Jodå, de är inte svåra att så: 1. Plocka ut de röda bären ur fröställningen. 2. Skala bäret (det luktar parfym, jag får kväljningar) så att det svarta föret kommer fram. En liten kniv kan vara bra att arbeta med. Skrubba bort de sista resterna av det vita fruktköttet med en skursvamp. 3. Placera de svarta fröerna i en liten zipplastpåse med fuktad torv eller vitmossa (ej renlav).
  Claes Sörmland · 3d · 1 svar · 85 läst
  ·
 3. CalleCalle

  Trädfällning kostnad och tips

  T [citat] Tack! Jag har fått en bra prisbild nu från alla Byggahusare. :)
  CalleCalle · 6d · 29 svar · 1,2k läst
  ·
 4. B

  Rotskott syren, planteringsdjup?

  På småländska höglandet borde det vara försent, men det går kanske vid kusten. Meningen är att skottet ska hinna rota sig (bilda nya rötter) på det nya stället innan kylan kommer på allvar. Det underlättar om skottet planteras på en väl skyddad plats, dvs. utan kraftig vind och skuggad så att det inte blir lika kallt på natten. Om du är osäker vänta tills tjälen går ur jorden
  BirgitS · 6d · 10 svar · 2,9k läst
 5. H

  Tuja barbarant bruna små grenar

  Vattna inför vintern är ett bra tips. Tycker det här ser ut som bruna = vissna kvistar. Sådär har en del av mina tujor också gjort i år. Jag tror absolut det är torkan. Det kommer nog inte att synas då de börjar växa nästa år. Tycker du det ser fult ut kan du rufsa om lite lätt i grenverket, så tror jag det vissna faller ner.
  Hellenbol · 8d · 2 svar · 271 läst
  ·
 6. yonna

  Hur mycket jord behöver ett äppelträd?

  Jag är uppvuxen i Ålsten med bergstomt. Där planterades ett flertal äppleträd som frodades i många år men inget träd blev äldre än 20 år. Om TS vill garantera lång livslängd återstår nog bara att höja en rejäl bit av marken till minst 70 cm dvs inte endast en punktvis jordhög.
  yonna · 11d · 11 svar · 3,6k läst
 7. K

  Hjälp identifiera häck

  Ska uppdatera i ämnet att det stämde, det är Häckoxbär tack för hjälpen
  kalleolle · 14d · 5 svar · 333 läst
  ·
 8. B

  Äppelträd, fullständig beskärning

  Det är kanske bäst att vi får se ett foto på äppelträdet för att kunna bedöma vad man kan göra. Men äppelträd brukar tåla hård beskärning om man gör det i mars i Gävleborgs län.
  BirgitS · 15d · 4 svar · 197 läst
 9. T

  Allergisk reaktion av tuja?

  Tuja innehåller allergiframkallande oljor/syror som kan irritera sår och andningsorganen. Märker att det blir att det blir tyngre att andas när jag klipper min jättehäck, speciellt om det är vindstilla. Har alltid heltäckande klädsel. Tuja = northern white cedar ett nordamerikansk träd kännt för sin röttålighet. Mer info här: https://www.wood-database.com/northern-white-cedar/
  Telefu · 15d · 6 svar · 6,1k läst
 10. Anna_H

  Torkan tog vår rhododendron?

  Jag skulle vilja påstå att det är bäst att göra det till våren när du ser om det kommer några nya skott eller inte. då är det enkelt att se vad som är dött. annars kan du bara kapa ner alltihopa, om den lever kommer det gott om finfina skott till våren. Rhododendron är mycket tålig på det viset.
  Anna_H · 15d · 1 svar · 126 läst
  ·
 11. Keexet

  Hur långt innan kan man gräva för häck?

  Jag kanske missat något fundamentalt nu, men om man är "orolig" för att jordmassorna ska urlakas, varför då inte blanda i jordförbättringen vid planteringen? Verkar onödigt att gödsla om man inte planterat än. Den enda nackdelen med att låta massorna ligga länge, som jag ser det, är att jorden kompakteras och blir tyngre att jobba med.
  Keexet · 23d · 6 svar · 396 läst
 12. T

  Hjälp identifiering

  [citat] Japp! Så det räcker och blir över.
  term · 24d · 4 svar · 184 läst
  ·
 13. yonna

  Hundar kissar på våra häck och tomtgräns

  Jag har visserligen nyuppsatt elstängsel pga att jag övertagit en 4- årig mycket potent avelshane som inte ännu lärt sig "social kompetens". Men stängslet är placerat innanför häckarna och med tydliga varningsskyltar. Att sätta elstängsel utanför häcken och med tillräcklig distans mot trottoir/gata kan bli knivigt. För det första måste man ha flera linor och dessa bör inte nudda
  yonna · 25d · 10 svar · 580 läst
 14. A

  Björk knäcktes i två av vinden

  Ved, går garanterat röta i den. Och skulle undvika en vanlig björk så nära huset.
  AndersS · 25d · 5 svar · 528 läst
 15. B

  Beskära bokhäck(Fagus sylvatica) som djur ätit på

  Beskär alla grenar 10-20 cm ut räknat från stammen, dock bör formen vara lätt A-formad, dvs. häcken ska vara något bredare nertill än upptill. Om det innebär att beskärningen är innanför de gröna bladen är det bättre att vänta till vårvintern.
  BirgitS · 7 sep · 1 svar · 252 läst
  ·
 16. kashieda

  Skänkes: smultronschersmin

  Rejäl schersmin skänkes mot uppgrävning och hämtning. [bild]
  kashieda · 7 sep · 0 svar · 191 läst
  ·
 17. A

  Tomten skuggas efter 18, fälla träd trots detaljplan?

  [citat] Du får läsa hela tråden, ts äger inte marken, den som ska säkerställa vad som gäller är markägaren.
  AndersS · 6 sep · 53 svar · 7,5k läst
 18. Sthlm1891

  Gräs som växer in under häcken

  Tack yonna och TottoGBG för bra svar!
  Sthlm1891 · 5 sep · 5 svar · 1,3k läst
  ·
 19. yonna

  Hur ska inköpt 100cm liguster häck klippas ner?

  [citat] Resultatet av min bokhäck på 220 cm höjd tog 6 år och med full insynsskydd året om. Under husbyggnationen, innan trädgården anlades, krukade jag småplantor det första året och det påskyndade naturligtvis den snabba tillväxten.
  yonna · 3 sep · 10 svar · 1,0k läst
 20. D

  Lyckats göra sticklingar av sälg, nu då?

  Det är lätt att ta sticklingar på sälg. Jag planterade sticklingar som jag rotstbi vatten durekt i jord. Det funkade bra. Men om de har rötter kan du inte sticka ner dem, då går alla rötter av. Man får gräva ner dem försiktigt.
  Daniel 109 · 2 sep · 3 svar · 377 läst
 21. HasseTeknik

  Stödpinnar - häck

  [citat] Fungerarade utmärkt ! Gäller bara att höjden räcker för den tänkta häckhöjden.
  HasseTeknik · 31 aug · 10 svar · 3,2k läst
 22. P

  Vildskott på ros.

  [citat] Ja nu är det mycket som ska fixas:D perfekt när alla är så hjälpsamma här på byggahus. Nu va det min fru som fick svar på sin fråga (y):D
  Pappa1986 · 30 aug · 8 svar · 374 läst
  ·
 23. Keexet

  Mitt äppelträd verkar må dåligt (bilder) Vad göra?

  För en gångs skull tycker jag faktiskt inte det ser ut som kräfta, inte den typ av kräfta jag har erfarenhet ifrån av i alla fall. Möjligtvis att bild nr 10 skulle kunna tyda på det. Annars visar ju bilderna på "svullnad" hos grenar och stammar och det skulle kunna vara ett förstadium till de tydligare symptomen på kräfta där barken liksom "krullar upp sig" varvet runt en gren eller
  Keexet · 30 aug · 5 svar · 589 läst
 24. yonna

  Tips på häck

  Jag hävdar fortfarande att bok är ypperlig - har dock inte kollat hur den fungerar i din växtzon. Om du kollar på mina bilder ser du skillnaden mellan bok och avenbok under vintern. De passar inte som friväxande och måste klippas en gång årligen och putsas inför vintern.
  yonna · 27 aug · 5 svar · 422 läst
  ·
 25. yonna

  Smal, hög, tät & vintergrön häck

  Jag har den totalt 40 cm bred. Utmärkt om du kan dela den med grannen! Skriv gärna ett litet papper på att ni äger den gemensamt. Grannen eller ni kan ju flytta! Klipp in den lite varje år; bara ytskiktet och bara putsa årets tillväxt. Då får ni bägge en vacker, tät vägg. Lägg på någon/några säckar planteringrsjord årligen tills den har etablerat sig. Fördelen med Smaragd är
  yonna · 25 aug · 3 svar · 321 läst
 26. Stefan N

  Hjälp med äppelträd

  När det blir så mycket äpplen som i år måste man gallra för att inte knäcka grenar på träden.
  Stefan N · 21 aug · 9 svar · 711 läst
  ·
 27. Åsa Lund

  Ännu ett, vilken häckväxt är detta, ämne

  Hade en arborist hemma hos mamma. Han svor nåt vansinnigt över murgröna som klättrade på trädet han skulle såga i. Det snärjde in sig i motorsågen hela tiden.
  Åsa Lund · 19 aug · 14 svar · 808 läst
  ·
 28. N

  Vad är detta för ogräs o hur dödar man den?

  Väcker tråden! Glöm inte när man har ogräs på vissa punkter så är det bara att blanda glyfosat och ta en pensel och pensla på bladen så skonar man gräset runt om. Fungera också bra om man har en avstrykare att gå med den
  nissenhj · 17 aug · 21 svar · 8,0k läst
  ·
 29. [SKPG]Zamora

  Ogräs eller träd?

  Ja, det är inget vi har planterat iallafall, utan när det började växa så var det rätt litet och behändigt. Får skylla mig själv som släppte iväg det. Det har inte blommat under de 7-8 åren det har växt. Tack för all hjälp so far!
  [SKPG]Zamora · 15 aug · 18 svar · 833 läst
  ·
 30. K

  Behöver hjälp med en "delad" pil!

  [citat] Check!
  Kane · 14 aug · 6 svar · 341 läst
  ·
 31. S

  Hur beskära nedskuren schersminbuske?

  [citat] Tanken var att ta bort den helt men då man bara skrapade på ytan med grävmaskin så tog den sig igen och nu kanske jag ska låta den växa upp igen...
  Shiraz · 12 aug · 2 svar · 210 läst
Laddar...