Produkt­recensioner, Tester

Test dammsugare – vi utser bästa dammsugaren 2024

Om du vill ha den bästa dammsugaren för dina behov bör du läsa vårt test. Vi har testat de bästa dammsugarna från Bosch, Dyson, Electrolux, Miele, Nilfisk och Philips. De är bra på olika sätt, men vi hittade en vinnare - dammsugaren som är bäst i test.

En bra dammsugare har inte bara en bra sugkraft så att allt damm och djurhår följer med. Den är också lätt, ergonomisk och användarvänlig.

Vi testade 6 stycken topprankade dammsugare för att hitta den bästa. Efter testet tävlade vi ut fem av dammsugarna i forumet till fem medlemmar att långtidstesta dammsugarna under 6 månader. Deras omdöme hittar du längst ner under varje dammsugares rubrik.

Så utförde vi testet

För att testa dammsugarnas effektivitet spred vi ut 67 gram testmaterial på en ullmatta och gnuggade in det. Testmaterialet bestod av damm från torktumlaren, riskorn och cornflakes i samma proportioner vid varje test av de olika dammsugarna.

Sprider ut testmaterial för att testa dammsugare
Vi spred ut 67 gram i en mix av cornflakessmulor, riskorn och ludd från torktumlare för att testa dammsugarna. Foto: Gustaf Eskilsson

Sedan dammsög vi upp testmaterialet och vägde det för att se om allt kommit med. Vi noterade samtidigt hur snabbt och smidigt det gick att suga upp allt testmaterial för var och en av dem.

Därefter testade vi att dammsuga stengolv, trägolv, att dammsuga i en trappa, i en soffa och att rulla dammsugarna över trösklar.

Vi testade också hur smidigt det var att rulla in och ut sladden samt hur långt sladden räckte innan vi behövde flytta den till ett annat uttag.

Under dammsugningen la vi stort fokus på att upptäcka dammsugarnas smidighet, ergonomi samt vilken användarupplevelse de gav. Här är ljudnivån en viktig detalj, som vi noga noterade för varje modell. Vi testade det upplevda ljudet, då vi anser att bara en angivelse av antalet decibel är ett för trubbigt instrument.

De dammsugare som hade smarta funktioner användes med dessa aktiverade.

Efter testet tävlade vi ut dammsugarna till fem medlemmar på Byggahus.se, som fick använda dem under 6 månader och därefter ge sitt betyg.

Testade modeller och hur vi gjorde urvalet

Vi kontaktade de fem populäraste dammsugartillverkarna och sa att vi vill testa deras bästa modell för att utse en dammsugare “bäst i test”.

Bäst i test testade dammsugare
De testade dammsugarna är från vänster: MIele Complete Cat & Dog, Bosch Serie 8, Electrolux Pure D8, Nilfisk Select Allergy, Philips Performer Silent och Dyson V15 Detect. Foto: Gustaf Eskilsson

Alla utom Miele ville skicka en maskin för att delta i testet. Därför köpte vi in en modell från Miele själva.

Dessutom ville vi ha med en bra skaftdammsugare i testet för att se hur en skaftdammsugare kan mäta sig med golvdammsugarna. Vi testade därför en topprankad skaftdammsugare från Dyson (V15 Detect) vi hade i privat ägo, som även den har motsvarande allergifilter. Denna är utan både dammsugarpåse och sladd, utan går på batteri.

De testade modellerna är:

  1. Electrolux Pure D8 PD82-8DB
  2. Miele Complete C3 Cat&Dog
  3. Bosch Serie 8 BGL8HYG1
  4. Nilfisk Select Allergy
  5. Philips Performer Silent FC8780/09
  6. Dyson V15 Detect

Test Electrolux Pure D8 PD82-8DB - bäst i test

Dammsugare Electrolux Pure D8 PD82 8DB bäst i test
Electrolux Pure D8 PD82-8DB utsåg vi till bäst i test. Foto: Gustaf Eskilsson

Electrolux Pure D8 blev snabbt testpanelens favorit och har fått utmärkelsen Bäst i test.

Det är en mycket väldesignad, lätt, modern dammsugare som ger ett högt kvalitetsintryck.

Det är nästan svårt att säga vad som är det bästa med den. Är det att den smidiga fjärrkontrollen i handtaget som gör att du slipper att böja dig för att stänga av, på eller byta läge? Eller är det den smarta funktionen som gör att den själv reglerar suget? Eller är det att den är extremt tyst?

Alla detaljer är väldigt genomtänkta, allt ifrån formen på röret som gör att det blir väldigt lätt att koppla in i munstycket, till klicket man hör så att man vet att det sitter på plats och att du kan trycka på en stor knapp med foten för att rulla in sladden.

Med sina fem kilo är den testets lättaste golvdammsugare. Just tyngden tycker vi är en viktig faktor för användarupplevelsen - du behöver inte bäva lika mycket för att släpa fram den som du skulle göra om den vägde ett par kilo till.

Dammsugare Electrolux Pure D8 PD82 8DB fjärrkontroll
Den smidiga fjärrkontrollen i handtaget är en av de bästa sakerna med vår testvinnare Electrolux Pure D8. Foto: Gustaf Eskilsson

Den låga vikten kommer dock på bekostnad av en mindre dammsugarpåse. Att byta denna går smidigt, så det är inte så belastande. Den sitter direkt vid insuget.

Electrolux Pure D8 är tillverkad i Kina.

Betyg: 4,7 av 5

För- och nackdelar

+ Ergonomisk
+ Snygg med hög kvalitetskänsla
+ Tyst
+ Lätt
+ Bra pris

− Mindre dammsugarpåse

Omdöme efter 6 månaders långtidstest
Medlemmen fsn blev utvald att långtidstesta Electrolux Pure D8. Han tycker tycker att "Den är riktigt bra, vi är extremt nöjda. Vi har en Husky centraldammsugare, den har inte använts sen vi fick Pure D8. Den är liten och smidig men det minimalistiska kommer med begränsningar. Tillbehören är begränsat till ett enda munstycke som är vändbart och rätt raffinerat med flera funktioner. Det är till på köpet placerat lättillgängligt direkt på själva skaftet, men jag gillar det inte. Hur lång tid tar det innan det börjar strula? SMART-läget är meningslöst. I teorin borde det vara bra på tex mattor men regleringen är lite för långsam och det blir en irriterande hysteres. Men det positiva med dammsugaren överväger med bred marginal."

Betyg långtidstest: 5 av 5

Test Miele Complete C3 Cat&Dog

Dammsugare Miele Complete C3 Cat and Dog
Dammsugaren Miele Complete C3 Cat&Dog fick högt betyg i vårt test. Foto: Gustaf Eskilsson

Dyraste dammsugaren i detta test är det tyska kraftpaketet Miele Complete C3 Cat&Dog som har en motoreffekt på 890 W. Kraften tillsammans med ett turbomunstycke ska underlätta grundlig rengöring efter husdjur, inkl. hår som fastnat.

Den kraftfulla motorn tycks påverka vikten, för den är också testets tyngsta dammsugare. Och mest högljudda. 

Dammsugaren känns gedigen och robust med hög kvalitetskänsla. Den är väldesignad. Någon i testpanelen tycker att den är snygg, en annan att den är ite tråkig och inte så modern. Men att den är tung är alla överens om.

Av och på-knappen väldigt lätt att komma åt med foten. Röret är inte helt runt, vilket bidrar till att det är väldigt smidigt att byta munstycke. Du får i det utan att böja dig. Tydliga symboler på maskinens ovansida visar vad den var inställd på. Det är lätt att byta påse.

När vi testar att dammsuga upp 67 gram testmaterial, så riktigt flyger allt in i röret. Den har verkligen ett kraftfullt sug. Detta sker dock på bekostnad av ljudupplevelsen. Den bullrar med ett högt jobbigt ljud, även när vi inte har den inställd på max sugkraft.

Den är stor och klumpig att dra runt på när vi dammsuger med den, särskilt i trappan. Det finns bara ett enda handtag på maskinens ovansida - det hade behövs ett till mitt på maskinen känns det som. Men den rullar förvånansvärt smidigt över trösklar, trots vikten.

Dammsugare Miele Complete C3 Cat and Dog munstycken
I dammsugaren Miele Complete C3 Cat&Dog förvarar man tillbehören i maskinen. Foto: Gustaf Eskilsson

De olika tillbehören förvaras i maskinen, vilket är praktiskt.

Betyg: 4,2 av 5

För- och nackdelar

+ Kraftfull
+ Hög kvalitetskänsla
+ Bra knappar du kan använda med foten
+ Extra munstycken förvaras i dammsugaren

− Mycket tung
− Högljudd
− Oergonomisk
− Dyr

Omdöme efter 6 månaders långtidstest
Medlemmen para blev utvald att långtidstesta Miele Complete C3 Cat&Dog. Han tycker att "Mielen är kraftfull och suger upp skräpet mycket bra. Första tiden upplevde vi den som väldigt högljudd, men nu har vi vant oss vid ljudet och reflekterar inte över det. Det lilla ledade borstmunstycket är bra till att damma lister och i hörn och används mycket."

Betyg långtidstest: 4.5 av 5

Test Bosch Serie 8 BGL8HYG1

Dammsugare Bosch Serie 8 (BGL8HYG1)
Dammsugaren Bosch Serie 8 är en kraftfull dammsugare på 890 W. Foto: Gustaf Eskilsson

Dammsugaren Bosch Serie 8 är en annan mycket kraftfull dammsugare med en motoreffekt på hela 890 Watt, rekommenderad för allergiker då den har ett särskilt filter och med kraft som verkligen suger upp allt damm. Den tillverkas i Tyskland.

Vi strödde ut 67 gram testmaterial men den sög upp 68 gram. Ett gram av mattan verkar ha följt med in i dammsugaren

När du har den inställd på högsta effekt låter den rejält och det känns som att hela mattan ska följa med in i dammsugaren. Men det går också att ställa in kraften i suget automatiskt beroende på underlag (Auto Power Control). Det gör att ljudet varierar beroende på underlag och att det går att komma ner i ljudnivå vid “vanlig” dammsugning.

Vi tycker inte att Auto Power Control fungerar helt optimalt. Funktionen känns “trubbig” och ställer inte om särskilt sömlöst. Vi tycker det går trögt att dammsuga bitvis trots att funktionen är aktiverad.

Ja det är ingen tvekan om att detta är en kraftfull dammsugare. Med sina 5,5 kg är den också testets näst lättaste dammsugare, vilket är ett annat plus. Den var lätt att rulla över trösklar.

Vikten är visserligen bra fördelad på maskinen, men det är ändå inte jättebekvämt att bära den upp och ner för trappan eftersom det bara finns ett enda handtag ovanpå maskinen att hålla i.

I övrigt så var det smidigt att byta munstycke. Du hör ett knäpp när det sitter på plats, vilket känns bra.

Den vita maskinen med blå detaljer för tankarna till sjukhus och ren luft, men den känns ändå lite omodern i designen. Kanske är det för att andra dammsugare i testet hade smidiga kontroller i skaftet. Här måste du böja dig och skruva på vredet.

Betyg: 4 av 5

För- och nackdelar

+ Mycket kraftfullt sug
+ Bra och ergonomiskt utformat handtag på skaftet
+ Lång sladd
+ 10 års motorgaranti

− Osmidiga reglage

Omdöme efter 6 månaders långtidstest
Medlemmen Violina blev utvald att långtidstesta Bosch Serie 8. Hon tycker att "Boschdammsugaren suger verkligen! Auto-läget är guld värt och originalmunstycket är verkligen bra utformat! Aningen dålig sugförmåga längs med lister, men underbart att inte behöva ändra suget hela tiden beroende på vad man dammsuger eller vilket munstycke man har på! Lite dumt att man kan dammsuga lite till även efter påsen är full, men annars väldigt nöjd med denna dammsugare!"

Betyg långtidstest: 4 av 5

Test Nilfisk Select Allergy

Nilfisk Select Allergy
Dammsugaren Nilfisk Select Allergy. Foto: Gustaf Eskilsson

När vi packar upp Nilfisk Select Allergy är det första intrycket att det är en robust maskin, lite klumpig, men ändå snygg. Den var lätt att sätta ihop. Tillverkad i Kina.

När vi utför testet suger den 650 W starka maskinen upp allt utspritt testmaterial snabbt och effektivt. Allergikern i testpanelen säger att luften känns ren och fin.

Den kommer med ett kombimunstycke, ett bra munstycke för att dammsuga hårda golv samt tre mindre munstycken för möbler och textiler som smidigt förvaras i dammsugarens lock. Att byta munstycke går smidigt.

Nilfisk Select Allergy
Nilfisk Select Allergy har förvaring av munstycken i locket. Foto: Gustaf Eskilsson

Men när vi dammsuger vidare med den märker vi att den inte är särskilt väldesignad. Den är ganska tungjobbad med sina 6,4 kg. Det sitter en display där man ändrar styrkan som är svår att avläsa. Kombimunstycket har en knapp för att skifta läge från golv till matta som är helt svart vilket gör att är svårt att se vilken inställning man har. Räckvidden på 11,2 meter är kortare än övriga dammsugares.

Betyg: 3,7 av 5

För- och nackdelar

+ 5 års garanti
+ Bra handtag
+ Extra munstycken förvaras i locket

− Liten dammsugarpåse
− Tung
− Kortare sladd

Omdöme efter 6 månaders långtidstest

Medlemmen prunila blev utvald att långtidstesta Nilfisk Select Allergy. Hon tycker tycker att "Nilfisk överlag är en bra och tyst dammsugare med ganska bra sugförmåga, även om riktigt alla små hundhår inte kommer med. Positivt att det finns bra tillbehör som förvaras smidit i luckan. Det negativa är att det är krångligt att dra isär röret och byta tillbehör."

Betyg långtidstest: 3 av 5

Test Philips Performer Silent FC8780/09

Dammsugare Philips Performer Silent FC8780/09
Dammsugaren Philips Performer Silent. Foto: Gustaf Eskilsson

Philips skickade en lätt liten och smidig maskin med kraftig motor på 750 W som heter Philips Performer Silent FC8780/09. Den tillverkas i Polen.

Den klarade sig bra i testet och sög upp 68 g - 1 g mer än det testmaterial vi hade spridit ut. Den är också lätt att dammsuga med i trappa, att bära upp och ner.

Den suger bra ja, och den är helt ok att dra runt på medan du dammsuger. När vi har den på högsta effekt låter den (inte överraskande) med ett högt, jobbigt ljud.

Den är den billigaste dammsugaren i detta test och det märks. I jämförelse med övriga känns den plastig och inte särskilt väldesignad. Det där handtaget du håller i när du bär den känns som att det kan gå sönder när som helst, även om det är bra.

Det sitter ett orange vred på den där du ska höja och sänka sugkraften med. Det är förhållandevis krångligt att böja sig ner för att använda vredet och det känns inte kvalitetsmässigt.

Det var också förhållandevis krångligt att rulla maskinen över trösklar, även om det funkar.

Dammsugare Philips Performer Silent FC8780/09
Dammsugaren Philips Performer Silent är jämförelsevis mindre väl designad. Foto: Gustaf Eskilsson

Det var enkelt att byta påse när man förstått hur det skulle göras. Den får ett plus för att det sitter en inbyggd borste i skaftet så att du inte behöver sätta på ett särskilt munstycke för att få bort besvärlig smuts som fastnat.

Betyg: 3,3 av 5

För- och nackdelar

+ Billig
+ Lätt
+ Effektiv
+ Bra med särskilt munstycke för hårda golv

− Känns plastig
− Låg kvalitetskänsla
− Krångligt vred

Omdöme efter 6 månaders långtidstest
Medlemmen EddieHansson blev utvald att långtidstesta Philips Performer Silent. Han tycker tycker att "sugförmågan är mycket bättre än min gamla Bosch och sugförmågan kvarstår även när påsen börjar bli full. Den lägre ljudnivån är en fördel för mig som har tinnitus. Den långa sladden är ett stort plus, kan städa nästan hela mitt hem nu utan att byta sladd. TriActive Pro-munstycket är effektivt men tungt, medan parkettmunstycket är lättare men saknar möjlighet att fästa vid dammsugaren."

Betyg långtidstest: 4 av 5

Test Dyson V15 Detect

Skaftdammasugaren Dyson Absolute V8 i test
Vi testade även skaftdammsugaren Dyson V15 Detect. Foto: Gustaf Eskilsson

Vi kunde inte motstå frestelsen att kasta in skaftdammsugaren Dyson V15 Detect i leken. Hur står sig en bra skaftdammsugare i jämförelse med de här högkvalitativa golvdammsugarna?

Den sög upp alla 67 gram av det utspridda testmaterialet från ullmattan, men det tog ungefär dubbelt så lång tid.

Det är väldigt mycket smidigare att bära den här upp och ner för trappan jämfört med golvdammsugarna. Du lyfter den över tröskeln, så det behöver du inte fundera på. Det finns ingen sladd att dra in och ut.

Det är också smidigt att bara knäppa av munstycket och vips så har du en handdammsugare för att dammsuga soffan med. Men som sagt, den är inte lika kraftfull som de andra dammsugarna, även om den fungerar. Det tar längre tid att dammsuga med den.

Det finns heller ingen dammsugarpåse att byta, utan du öppnar bara behållaren med ett knäpp och tömmer ut skräpet. Det känns miljövänligt och bra att inte förbruka dammsugarpåsar.

Men att dammsuga en större yta under en lägre tid blev jobbigt för handen. Du håller ju i hela maskinen, istället för bara en slang.

Trots Dyson många fördelar är den på grund av den mindre kraften och den längre tiden det tar att dammsuga samma mängd samt tyngden på skaftet, en dammsugare du använder för att dammsuga max ett rum. Den är bra att ha tillgänglig vid t ex i köket för att dammsuga upp de dagliga smulorna, men är inte tillräcklig för att dammsuga ett helt hus.

Betyg: 2,7 av 5

OBS att betyget avser skaftdammsugaren i egenskap som huvudsaklig dammsugare för ett hus och i jämförelse med golvdammsugare. Som skaftdammsugare fick den snarlika modellen Absolute V8 betyget 9,3 av 10 i vårt test av skaftdammsugare.

För- och nackdelar

+ Lätt att dammsuga med i trappor
+ Lätt att bära runt
+ Skönt att slippa sladden
+ Kan förvandlas till handdammsugare med ett knäpp

- Tar dubbelt så lång tid att dammsuga
- Tung i handen efter kort tid

Sammanfattning och diskussion

Hur är den perfekta dammsugaren? Svaret på frågan kan variera från person till person. Vissa behöver en riktigt kraftfull dammsugare, kanske har man mycket djurhår i bostaden. Även allergiker ställer särskilda krav på sin dammsugare. Andra kanske har ont i ryggen eller är känsliga för höga ljud och gör andra prioriteringar bland dammsugarens egenskaper.

Dammsugaren lätt att bära i trappa
Testvinnande dammsugaren var lätt och ergonomisk att bära i trappor. Foto: Gustaf Eskilsson

Därför kan en annan dammsugare än den vi utser till bäst i test vara bäst för någon annan än oss. Vi har tänkt oss att dammsugaren ska vara den bästa för en vanlig familj i den vardagliga dammsugningen, med fokus på tillräckligt bra sugkraft, en bra användarupplevelse och goda ergonomiska egenskaper.

Samtliga dammsugare i det här testet är utrustade med HEPA-filter, “high efficiency particulate arresting” eller annat motsvarande luftfilter. Den funktionen testade vi inte mer ingående än att en smått dammallergisk medlem i testpanelen använde näsan under dammsugning. Alla maskiner i testet passerade i alla fall hennes krav på att inte släppa från sig damm vid dammsugning.

Hur många watt bör man ha på en dammsugare?

Att dammsugaren är kraftfull och gör jobbet med att dammsuga upp all smuts är förstås en av de viktigaste egenskaperna hos en dammsugare. Av dammsugarna i testet så var de båda tysktillverkade Miele och Bosch på 890 W vardera. Vi upplevde att Miele hade det kraftigaste suget.

Bosch har försökt förbättra användarupplevelsen med sin Auto Power Control, dvs att den ställer in sugkraften automatiskt så att det bara går på högsta och bullrar högt bara när det behövs. Men vi tycker att den fungerar sådär. Det blir ganska ryckiga omställningar i sugkraften, vilket känns jobbigt. Det hackar, munstycket fastnar i mattan för ofta. Miele som å sin sida istället har satsat på bra knappar på maskinen för att ställa in läget manuellt eller med foten, fungerar bättre i det avseendet.

Electrolux smartmode teknik
Electrolux SmartMode-teknik ställer in suget efter underlaget. Foto: Gustaf Eskilsson

Electrolux SmartMode-teknik fungerar då bättre än Bosch Auto Power Control. Den ställer liksom Bosch in sugkraften automatiskt, men mycket mer sömlöst. Det ger en riktigt bra användarupplevelse. Hela tiden bara det sug som behövs, vilket gör att munstycket glider så fint och dammsugningen går som en dans.

Så frågan är om det verkligen behövs så kraftfull motor och sugkraft. Det är jobbigt att dammsuga när all kraft är påslagen och munstycket fastnar i mattor och annat och det blir väldigt trögrörligt. Dessutom blir ljudnivån svår att stå ut med.

Allt testmaterial dammsög vi ju upp lika snabbt med Electrolux som är på 600 W som med kraftfulla Miele och Bosch på 890 W vardera. Electroluxs dammsugning gick snabbare eftersom den gled lättare över mattan och suget var tillräckligt kraftigt.

Skaftdammsugaren från Dyson på 450 W tog det dock dubbelt så lång tid att dammsuga upp dammet med. Därför kan vi väl säga att utifrån det här testet tycker vi att 600 W är en rimligt stark dammsugare, så länge du inte har speciella behov av en extra kraftfull.

Vilken är den tystaste och mest ergonomiska dammsugaren?

För många är det just användarupplevelsen och ergonomin som är det avgörande för vad som är en bra dammsugare. Man vill ha en dammsugare som suger upp allt, utan att det behöver vara så fantastiskt snabbt och kraftfullt så att man behöver träna på gym fem dagar i veckan för att orka släpa runt på den.

Då är utan tvekan Electrolux Pure D8 vinnaren, för det är den mest väldesignade dammsugaren som ger den absolut bästa användarupplevelsen vid dammsugning. Den har låg vikt och bra ergonomiska handtag som gör den väldigt smidig att bära runt, i jämförelse med Miele på 7,3 kg och Bosch som bara har ett handtag.

Nilfisk och Philips är förstås också två bra dammsugare, där Philips är den lite kraftfullare av de två, men också den billigaste i detta test. Med det låga priset följer ett plastigare intryck och en inte så genomtänkt design jämfört med övriga dammsugare. Då ger Nilfisk ett mer kvalitetsmässigt intryck, även om den också har brister såsom att den är tung, högljudd, har otydliga reglage och en kortare sladd.

Hur klarar sig en skaftdammsugare jämfört med golvdammsugare?

Det har varit intressant att systematiskt jämföra skaftdammsugaren Dyson V15 Detect med vanliga golvdammsugare. Skaftdammsugarens tillkortakommanden blev väldigt tydliga: Hur mycket svagare sug den har, hur mycket längre tid det tar att dammsuga med den och hur tungt det blir att hålla maskinen i handen efter ett tag. Det är tydligt att en skaftdammsugare är till för att smidigt kunna dammsuga delar av ett rum, inte ett helt hus.

Hur mycket är garantin på en dammsugare värd?

Om en tillverkare lämnar lång garanti på sin produkt visar man att man själv tror dess kvalitet. Vad gäller garantin inger Bosch och Nilfisk störst förtroende. Bosch lämnar hela 10 års motorgaranti på sin dammsugare. Nilfisk Select Allergy har 5 års garanti. Övriga tillverkare lämnar 2 års garanti.

Som konsument har du tre år på dig att reklamera ett ursprungligt fel på en dammsugare, enligt Konsumentköplagen. Ett ursprungligt fel kan vara ett fabrikationsfel eller annat fel varan hade innan du fick den. Ett fel som visar sig inom två år efter köp ska anses vara ett ursprungligt fel.

Hur mycket el drar dammsugaren – vad kostar det att dammsuga?

Dammsugare har ett ekodesignkrav på sig genom EU som säger att effekten får vara max 900 W. De två kraftfullaste dammsugarna i vårt test är på max 890 W.

Det kostar därför inte särskilt mycket att dammsuga.

Att dammsuga 30 minuter med en dammsugare på 890 W förbrukar 890 W x 0,5 h = 445 Wh. Om 1 kWh kostar 2,50 kr har dammsugningen kostat 1 kr och 11 öre.

Att dammsuga 30 minuter med testvinnaren Electrolux Pure D8 som är på 600 W förbrukar 600 W x 0,5 h = 300 Wh. Att dammsuga 30 minuter med denna kostar 75 öre vid ett elpris på 2,50 kr.

Tabellöversikt

Dammsugare Miele Complete C3 Cat&Dog Bosch Serie 8 BGL8HYG1 Nilfisk Select Allergy Electrolux Pure D8 PD82-8DB Philips Preformer Silent FC8780/09

Dyson V15 Detect

Lägsta pris med batteri och laddare (vid testtillfället) 3 690 kr 3 499 kr 2 890 kr 2 550 kr 2 390 kr 7 690 kr
Tillverknings­land Tyskland Tyskland Kina Kina Polen Malaysia
Garanti (år) 2 2 (10 års motor­garanti) 5 2 2 2
Räckvidd (m) 12 15 11,2 12 12 Oändlig - batteridriven
Mått (H x B x D) 227 x 315 x 496 275 x 320 x 480 275 x 310 x 420 238 x 300 x 442 280 x 320 x 470 1260 x 266 x 250
Vikt, endast maskin (kg) 7,3 5,5 6,4 5 5,4 2,5
Ljudeffekt­nivå, dB(A) 76 74 75 57 66 82
Volym dammpåse (l) 4,5 5 3,1 3,5 4 0,54
Ingår HEPA filter Nej Ja Ja, HEPA 14 Ja Ja Nej
Max effekt motor (W) 890 890 650 600 750 454
Indikator vid full påse Lampa tänds Lampa tänds Lampa tänds Ledlampa tänds Röd indikator  
Övriga funktioner   Smart funktion  

"Smart­funktion", fjärrkontroll

   
Kraftfullhet 5 5 4,5 4 4 2
Användar­upplevelse 4 3,5 3,5 5 3 3
Ergonomi 3,5 3,5 3 5 3 3
TOTALT            
Betyg 1-5 4,2 4 3,7 4,7 3,3 2,7
Betyg efter låntidstest 4,5 4 3 5 4 2,5

Byggahus.se har inte fått betalt av någon av tillverkarna. Detta är ett oberoende test av konsumenter för konsumenter.