Byggahus.se
Hej
Jag har en fundering, ide, tankar om detta med våra hus och att isolera. Kommer här ...

Nu iom elpriserna så skrivs det om att vi alla ska isolera vinden på våra hus. Detta kan nog kortsiktigt vara bra, men i längden är det en mögel 'bomb' ifall förutsättningarna är felaktiga.
Ta ett hus från 60, 70 eller 80 talet. Dessa hus med kallvind hade följande förutsättningar:
- Murstock som som användes när alla körde med olja panna. På den tiden var oljan billig och man körde ut 60 - 70 grader i elementen. Murstocken uppe på vinden blev aldrig kall och den 'värmde' upp vinden så att fukt inte skapades
- Ingen ångspärr mellan bottenplan och vinden. Bara en kraftig papp och sedan vanligt träspån ca 20 - 30 cm.
- Takfots ventilationen var inte jättebra, och hade ofta fallit ihop.
- Fanns ingen luft ventilation utan detta var genom att öppna fönstret. Och huset var dåligt isolerat så det läckte lite överallt vilket var bra ur ventilations synpunkt. Kanske någon liten futtig ventil i badrummet med eller utan en PAX fläkt.

Och vad har vi gjort nu de senaste 10 åren.
- Installerat värmepumpar av alla de slag. Dessa levererar max 55 grader, men normalt körs det ut 40-45 grader.
- Lagt in golvvärme och gjort om systemet till ett lågvärme system så endast 25 graders vatten körs ut i golvslingorna.
- Bytt fönster och dörrar och tätat överallt.
- Lagt in tjockt med isolering på vindarna.
- Fixat till takfotsventilation så det blåser in luft på vinden vilket är väl bra ?

Och hur ser det ut nu efter alla dessa åtgärder och några år har runnit på ?
- Murstocken är kall för ingen oljepanna eller vedeldning i öppna spisen. Alltså ingen gratis 'uppvärmning' på vinden som tidigare höll den torr.
- Det blåser in luft på vinden oavsett årstid eller fukthalt i luften genom den fina takfots ventilationen vi fixade i samband att vi la in isolering.

Och vad händer då ?
Jo, eftersom vi inte har en ångspärr mellan bottenvånings taket och vinden sipprar det upp värme från bottenvåningen upp på vinden. Det kommer upp via den otäta vindsluckan, via olika elrör eller annat som inte är tätat. Det är samma temperatur på vinden som ytterluften och den lilla värme som sipprar upp från bottenvåningen möter den kalla ytterluften och då kondenseras fukten på råspontens insida.
Och i fukten trivs möglet, både vitmögel och svartmögel.

Nya moderna hus typ 20 år tillbaka och framåt har oftast en väldigt bra ångspärr, man mäter ju att ingen luft sipprar ur huset vid byggnation. Då försvinner ingen varm luft upp på vinden och kondenseras och det uppstår inget mögel. Och oftast blåste man in lösull ca 50 cm eller mer. Och nästan alltid någon typ av ventilationssystem. Så dessa hus drabbas inte av mögel på sin vind.

Jag har nämligen drabbas av vitmögel på vår vind och vi har gjort alla dessa åtgärder beskrivet ovan för att få ett varmare och mysigare hus.

Kände jag ville få ut detta och läsa era synpunkter eller era erfarenheter.
 
  • Gilla
klaskarlsson
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.