Byggahus.se
Jag försöker förstå hur man ska tolka märkningen på kontaktorer.

Jag hittade denna sida som talar om lite vad de olika märkningar betyder:
https://www.spelsberg.se/service/teknisk-information/teknisk-information/begreppsdefinition/

Men vad innebär det att isolationsspänningen är högre än de nominells driftspänningen?

Om man till exempel tittar på Malmbergs 2-poliga kontaktor, AUC6-20 så har den en nominell driftspänning på 230V men en isolationsspänningen på 400V. I databladet står det att märkdriftströmmem är 20A vid 230 V AC1, vilket jag förstår är resistiva laster.

Enligt Styra Hems webbutik (https://www.styrahem.se/p/782/kontaktor-2-pol-400v-20a) så är kontaktorn lämplig att styra 2-fas laster. Stämmer det? Är det i så fall så att det är isolationsspänningen som inte går överskridas, men märkdriftspänning och märkdriftström bara ger en maximal effekt, så att man om kontaktorn används vid en 2-fas last, bör hålla sig till under 11 A?
 

Bästa svaret

Det verkar inte finnas två kontaktorer som är specade på samma sätt... I den mån de anger en isolationsspänning så tolkar jag det som du att det gäller över och mellan huvudkontakterna. Det talar om ifall den kan användas för att bryta två faser (400 V) eller endast fas och nolla (230 V).

Driftsspänning är då den spänning man avser att använda.

Driftströmmen är den högsta ström som kontaktorn kan sluta och bryta och beror av AC-klassningen, dvs typ av last. Ibland anges en högsta effekt, eller skenbar effekt, och då är ju spänning och ström ingående faktorer. Malmbergs 20 A vid 230 V vilket jag tolkar som att kontakterna tål max 4.6 kW. Så man bör räkna ned strömmen vid 400 V som du gör.

Så Malmbergs kontaktor kan användas för att styra två faser. Man får sedan försöka bedöma lasten mot de parametrar som Malmbergs anger.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.