Byggahus.se
Skulle ta ett bad ikväll och vattnet var ganska gulbrunt. Jaja lite …. Eller ganska mycket järn finns det tydligen.
Men nu till problemet. Jag har kommunalt vatten har plastslang från gatan och bara koppar rör inne i huset.

Kommer detta utifrån eller kan det vara vvbn som ät på upphävningen.
Kan man göra något?
 
  • Gulbrunt vatten i ett badkar vilket antyder problem med järnrikedom i vattnet.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
wildeside
Spola upp kallvatten i ett glas. Är det brunt så kommer det från kommunens vatten. Då är det bara jaga kommun om åtgärd.
Om bara varmvattnet är brunt får vi försöka hitta källan till problemet.
 
  • Gilla
Kardan79
  • Laddar…
Är väldigt vanligt att det släpper en massa i rören efter avstängningar eller skador på kommunala rör.
Hastiga uttag vid typ brandposter kan även det ger brunt vatten en stund framöver. Kolla runt med grannar om de har samma problem.
 
  • Gilla
Dilato och 1 till
  • Laddar…
Det är främst varmvattnet som är brunt. Men varifrån kommer rosten. Varmvatten beredaren är ju av koppar. Alla rör är koppar. Blir inte klok.
 
och du är helt säker på att det inte fins en enda bit järnrör eller koppling/kran i husets vattenledningar som är av järn (eller var galvaniserad järn). koppar och järn som sitter med elektrisk kontakt med varandra driver på korrosion fort med järndelen som offeranod...

Är det något som kommit plötsligt eller har varit så hela tiden??

Av färgen att döma så är det förmodligen järn.

Det fins testkit för akvarievatten där man kan mäta hur mycket järn som är löst i vattnet och det behövs inte mycket alls för att det skall färga vattnet gulbrunt när det har oxiderats

exempel på testkit är tex. https://www.hornbach.se/p/vattentest-jbl-proaquatest-fe-jarn/10035580/ och redan vid typ 0.2-0.4 mg/l (testkitet klarar ned till 0.02 mg/l Fe) kan det börja gul/brunfärga vatten märkbart när järnet av oxidation är 3-värdig och blivit hydroxider (aka rost) i väldigt finfördelad form. kolla både kall och varmvatten och se om det är skillnad i proportioner. Är det mer i varmvatten än kallvatten så har det tillkommit järn på något sätt i samband med varmvattenberedningen.
 
Redigerat:
wildeside
Om du nu bara har plast o koppar rör/slang och både varm o kallvatten är rostfärgad så ligger problemet inte hos dej.
 
  • Gilla
Dilato
  • Laddar…
Vad är det för VV-beredare - är det emaljerad beredare och offeranoden tagit slut så kan det börja lösa ut järn i varmvattnet och försvinner igen när ny offeranod har monterats - och några år senare så kanske hela beredaren läcker för att bitar av emaljen flagnat av pga. rosten i gränsskiktet stål/emaljen växt och knäcker sönder emaljlagret med start från tiden när offeranoden tog slut och rostade genom porerna och sprickorna som finns i emaljlagret redan från tillverkningen (det är därför offeranoden är så viktiga för dem)...

Liknande grejor har man fått med kopparfodrade beredare där det gått hål i kopparskiktet och järntanken bakom kopparen börja gå ut i varmvattnet som järn och till sist rostar hål och hela beredaren börja läcka och tom. spricka (finns några ökända modeller från en viss tillverkare som gör så) .

Av den orsaken är det viktigt att veta om järnhalten är olika eller lika i kall respektive varmvatten.

Är det högre halt järn i varmvattnet än kallvattnet så är det varmvattenberedare att först misstänka, och då är på väg att gå sönder och börja läcka inom inte allt för lång tid framöver.

nästa steg om man konstaterat att det är skillnad järnhalt mellan kall och varmvatten med tex. nämnda ovanstående testkit - är att ta ett vattenprov från beredarens övertrycksventils utlopp med en kort urspolning först (då det är kallvatten oftast) efter att man spolat varmvattnet en kort stund och sedan prov på själva varmvattnet så hett som möjligt (och så nära beredaren som möjligt) - är det stor skillnad järnhalt med nämnda järntest så är det skarp indikation att VV-beredaren håller på att rosta sönder invändigt.
 
Redigerat:
det är bara koppar i huset och röret till gatan är plast.

Varmvattenbereraden är en tesy 50l från jula. Läste nu i manualen att den är emaljerad. Skulle tro att den är 5-7 år gammal (kan vara äldre).

ser även att det finns rostavlagringar vid övertrycks röret vid vvbn.

Så hypotesen att det är vvbn som börjat rosta invändigt skulle jag kunna ta som en sanning😊.

Provar att byta anod så återkommer jag med info hur det såg ut invändigt
 
Då har du nog svaret var rosten kommer ifrån - problemet är att skadan är reda skedd eftersom offeranoden är borta sedan länge och en ny offeranod kommer förmodligen försvinna väldigt fort när det reverserar tillbaka en mindre del av rosten med galvanisk process

- problemet är att du nu har stora ytor med naken plåt som rostar inåt efter att emaljen har krackelerat bort av den bildade rosten underifrån. offeranoden är till för att ta de få porerna och sprickorna i emaljen efter tillverkningen (då det är i stort sett omöjligt att få det helt porfritt)

- men ny med öppen plåtytan som skall skyddas av offeranoden med area från 10000 till flera miljoner gånger större än när den var nyinstallerad - och med detta mycket högre anodförbrukning och det kommer ändå inte kunna skydda alla plåtytor då gravrost som nu har hunnit bildas med all rost i lager som skyddar korrosionen från påverkan uteifrån är inget som en offeranod kommer åt.

Med andra ord dags att spar lite pengar för ny beredare inom några år och helst innan den blir så dålig och i värsta fallet spricker med en massa vattenskador som följd och en massa försäkringsärenden på betydligt högre summa än vad beredaren kostar.
 
  • Gilla
schnyggve
  • Laddar…
Såg vad anoden kostade jmft med en ny beredare… bara att köpa en ny.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.