Byggahus.se
Hej,
Vi har ett gammalt torp vars golv vi nu ska slipa om (har varit lackade). Oklart om det är gran eller furu.
Vi har beslutat oss för såpaskurade golv, men kan inte komma fram till om vi bör luta golven före för att undvika att golvet gulnar/mörknar. Vi vill uppnå en gråblek känsla, så som riktigt gamla skurgolv har. Har läst massor med trådar här i forumet utan att få klarhet i detta.

Vi vill INTE ha pigment i såpan/lutet eftersom vi inte gillar den onaturliga vitpigmenterade looken. (inte så här: http://3.bp.blogspot.com/_roloPdLY1.../LjcfEouZnPs/s400/Slipat+och+oslipat+golv.jpg)

Mina frågor:
1. Hur förändras brädorna till sin färg av att enbart såpabehandlas?
2. Stannar ett lutat golv för alltid i den nyans som brädorna har när de är nyslipade (förutsatt att man använder naturligt lut, utan pigment), eller medför lutet i sig en färgförändring?
3. Användes lut på gamla tiders skurgolv?
5. Nån som har bilder att visa på dels lutade såpagolv och dels enbart såpaskurade golv?

Tack för mig,
vänliga hälsningar
Elise
 
  • Gilla
Missayla
  • Laddar…
Har inte svaret på alla dina frågor, hoppas du får fler svar.

Gamla såpaskurade golv var inte lutade, utan det är ett nyare påfund. Har läst att lutningen gör träet skört och därför bör undvikas (men har ingen egen erfarenhet av det).

En behandling som förekom förr var att man kalkade golvet, dvs strök med kalkvatten först och när det hade torkat in i träet såpaskurade man. Kalken i kombination med såpan ger en hård yta.

Gamla såpaskurade golv var inte slipade utan endast hyvlade. Om man har ett gammalt skurgolv så förstör man det genom att slipa. Något med att ytans fibrer förstörs. I ert fall har golvet varit lackat, så därför måste ni slipa. Eftersom ert golv är slipat kan det vara svårt att få till den riktiga gammeldags skurgolvsyta. Alltså är ni hänvisade till de olika nutida behandlingsmetoder som försöker efterlikna gammeldags såpaskurade golv. En sådan metod är "såpade" golv, dvs, man häller ut såpan direkt på golvet och drar runt med en skrapa. Dessa golv blir lite gulaktiga. För att undvika gulning finns det olika andra behandlingar som lutning, vitpigmentering , etc. Hoppas någon annan är mera insatt i dom metoderna. Hur som helst, ett "såpat" golv är något annat än ett gammeldags såpaskuratgolv.
 
Redigerat:
Finns det verkligen nåt som heter "såpade" golv? Var det inte så bara att förr hade man obehandlade trägolv som man, när det var städdax, tvättade med såpa och med tiden blev de både gula och grå? När jag har pratat med golvläggare/handlare vet de inget om såpade golv.

Hursomhelst har vi själva slipat ett lackat(gulnat) trägolv och sedan lutat och sedan oljebahandlat med vitpigmenterad olja. Lutet dödar som sagt pigmentet i trät blir grått och framförallt, det stannar så och gulnar inte med tiden. Minne inte om vi hade pigment i lutet men det blev tämligen ljust. nastan mer vitt än grått. Sedan oljan med vitt pigment ovanpå. Den tyckte jag knappt alls gav någon ytterligare vithet i golvet utan mest ett skyddande skikt. Har inte märkt att trät skulle ha blivit skört av lutet men det är bara två år sedan. Oljan däremot var inte så bra då den är svår att underhålla, funkar inte med vanliga rengöringsmedel utan ska vara helst bara vatten och/eller speciell tvätt med olja i. Struligt med ungar och hundar och annat som stökar ner. Enligt golvfirman finns ett hårdvax med och utan pigment som kan vara glansigt eller matt och som är betydligt tåligare och mer avvisande än olja. Hårdvaxet appliceras som oljan, hälls ut och bonas in.
Här fanns lite info.
http://www.rappgo.se/docs/pdfer/skotsel-laggn_a4.pdf
 
  • Gilla
-AKS-
  • Laddar…
Nilfyr skrev:
Finns det verkligen nåt som heter "såpade" golv? Var det inte så bara att förr hade man obehandlade trägolv som man, när det var städdax, tvättade med såpa och med tiden blev de både gula och grå? När jag har pratat med golvläggare/handlare vet de inget om såpade golv.
Jo, dom gamla golven skurades med såpa, kallvatten och rotborste. Ibland även sand för att få bättre friktion. Man gnodde i träets fiberriktning. De mjuka årsringarna nöttes bort och de hårda blev kvar. Resultatet blir en levande träyta där träets årsringar framträder väldigt tydligt. Det blir också hårt efter många års skurande hårt och motståndskraftigt mot smuts. Använder man bara kallvatten så blir det silvergrått. Detta är ett gammeldags skurgolv.

Fenomenet "såpade" golv är nytt, finns speciella produkter för det. Har sett Ernst hålla på med detta på tv. Som sagt, hällde ut en specialsåpan över hela golvet och spred ut den med gummiskrapa. Sedan skulle det torka in. Har för mig att det golvet blev gulaktigt. Det är kanske något sådant som måste till om man har förstört fibrerna genom slipning......
 
Tack för alla era svar. Jag visste inte att dåtidens golv inte var slipade, men det är ju logiskt...

Men om vi vill efterlikna gammeldagsa skurgolv så mycket som möjligt, hur borde vi gå tillväga då tror ni? Eventuellt luta och därefter skura med linoljesåpa 1 ggr i månaden första året? Jag tolkar det som att om vi skippar lutningen och enbart skurar med såpa, så riskerar golvet att bli gult.

Någon skrev att Ernst i ett program hällt ut såpa som han låtit torka in. När jag har läst om hur ett såpaskurat golv ska skötas tycks det viktigt att INTE låta såpa ligga kvar på golvet, utan det ska sköljas med rent, kallt vatten, tills all såpa försvunnit.

Återigen - tack!!
/Elise
 
Kanske inte torka in, men i alla fall dra in ordentligt innan det torkar.

Här är en artikel + efterföljande kommentar som förklarar skillnaden mellan såpad golv och skurgolv. (läs särskilt den efterföljande kommentaren).
http://www.viivilla.se/ovrig-interior/skura-luta-och-sapa.aspx?menu=3180&area=&category=62&std=false

Här är en rätt bra översikt över olika golvbehandlingsmetoder. Förklarar bl.a. för och nackdelar med lutning.
http://www.svd.se/kulturnoje/nyheter/artikel_107917.svd


Hur du ska göra, kan jag tyvärr inte råda dig. ;) Om det var mitt golv skulle jag nog tänka så här. Riktigt gamla golvplankor skulle jag avstå från lutning, bara såpa, men är det smalare bräder som en gång i tiden var tänkt som undergolv under linoleum, då skulle jag gå efter vad som är snyggast/mest praktiskt. Kanske skulle jag helt enkelt fernissa golvet, eller måla med linoljefärg för att få det lättskött.

PS. Jo, jag skulle nog avstå från lutning i vilket fall som helst..... Inte vill man väl att ytan på golvet ska bli skör? I och med att golvet är slipat skulle jag antingen impregnera golvet med såpa (s.k. såpning) eller om det är viktigt att golvet blir ljust, först kalkbehandla det. Till skillnad från lutningen så ger kalkning en yta som är hårdare än bara såpan. Jag tror det finns någon speciell produkt för att kalka golv, men jag har använt samma kalk som jag kalkar huset med, vilket väl får anses som det gamla sättet. Jag har kalkat ett gammalt undergolv och jag blev nöjd med resultatet, dock var det mycket jobb. Man sprider ut en väldigt utspädd kalkösning på golvet och låter det torka in. Sedan måste man med ett väldigt fint sandpapper slipa bort överskottskallken på ytan, sedan dammsuga, sedan våttorka. Sedan såpa. Resultatet blir ett golv som är ljust utan att vara vitt. Dock måste man vara beredd på att det samlas kalk i alla små hål, springor och fördjupningar, vilka då syns som vita fläckar. Många får panik över detta och tycker det är fult. Jag tyckte det var charmigt, och dessutom försvann det vita med tiden lite för varje skurning.....
 
Redigerat:
Det är smala billiga brädor, men vi vill att golvet ska vara fint (förstås, men alltså inte bara praktiskt) och framför allt mjukt och skönt att gå på. Det tycker inte jag att lackade golv är. Måla kan vi inte göra av olika anledningar, men det tycker jag själv är jättefint. Hade gärna målat grått annars.

Tack för länktipsen!!!
 
Hej igen, sommartorpan,
Frågan är vad som menas med skörhet. För vår del gör det inte så mycket om golvet inte håller i hundra år för om vi behåller torpet kanske vi ändå vill göra något radikalt med golven om en sisådär 10-15 år. Men om det innebär att plankorna typ kan spricka (???) eller få fula märken... ja då är det ju inte så kul.
Sara
 
Thomas59
Har inga direkta råd men kan berätta hur vi gjorde. Gamla trägolv i halva lägenhet från 1904 resten var pakett, fula och slitna och från början endast underlag till annan golvbeläggning dvs egentligen inte avsedda att synas eller slitas på. Vissa golv var lackade, andra målade och några hade golvspån (ditlagt senare) och linoleummatta.

Vi hyrde slipmaskin och slipade alla golv. Sedan lutades golven och slutligen såpades golven med speciell golvsåpa. Man ska egentligen inte använda skurmaskin men med tanke på att det rörde sig om drygt 100m2 tog vi den genvägen.

Vi var tvungna att lägga nya golvbrädor i en del av matplatsen i köket så innan lutningen och såpningen var det ganska stor färgskillnad på golven.

Resultatet blev dock perfekt med ljust grå golv med sidenmatt yta. Skilllnaden mellan det nya och gamla golvet i färg försvann nästan helt.

Vi har två hundar som sprang och busade hela dagarna med sina vassa klor så det blev från tid till annan en hel del repor.

Golven skurades med lätt såpblandning, i kallvatten, vid städning. Detta gjorde dels att trät reste sig så reporna försvann och dels återställdes ytan till 90%. Djupare repor och skav fixades lätt med en blöt trasa i nån timme på repan och sedan lite lätt slipning.

En gång per år hyrde vi sedan en skurmaskin och körde en ordentlig rengöring och då återställdes golvet till 100% och blev bara snyggare och tåligare med tiden.

Hallen där man ibland går in med blöta skor och smuts valde vi att lacka och det golvet blev fult redan efter ett halvår. För att återställa det golvet måste man slipa om det och det är en betydligt större grej än att hyra en skurmaskin.

Bifogar en bild från arbetsrummet. Bilden är tagen innan vi gick över golvet med skurmaskin så det ljusnar lite efter skrurning.
 
  • MG4569cop.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Med skörhet menas, som jag förstått det, att själva ytan inte blir så hård. Kan tänka mig att det lättare fastnar smuts och går stickor ur golvet, men har själv ingen erfarenhet av lutade golv . Det är så jag uppfattar det utifrån förklaringen att "lutet bryter ner ligninet".
 
Skurning med kall vatten och såpa behåller ursprungsfärgen, lite krämigt, varmt i tonen. Skurning med varmt vatten och såpa påskyndar gråningen.

Här har du en vattendelare åsiktsmässigt. Vissa hävdar att klassiska skurgolv är krämigt varma i tonen, t.ex. Gysinge. Då blir varmskurning fel. Andra hävdar att golven skall vara silvergråa. Jag tillhör de senare och tycker att Gysinge drar hela landet över en kam. Några Gysingegolv har jag inte sett annat än på Skansen och då har jag sett många autentiska golv, mestadels i Västsverige.

Jag har alltid kört med lutning, naturell olja utan pigment och skurning med varm vatten ooch fet såpa. Golven blir rågula första månaden, men när solen har verkat och man har skurat några gång växer det grådaskiga fram. Kan inte heller säga att golven blir mjuka av luten. Det äldsta "nya" skurgolvet är snart 20 år och uppfattas av besökare som "äkta" innan man påtalar att det är nylagt.

Jämför en annan tråd där diskussionen handlar om att teak skall vara silvergrått eller mörkbrunt. Det rör snarare om träet skall hållas i perfekt nyskick eller om det skall användas normalt och låta det åldras. :)
 
Thomas59 skrev:
Vi hyrde slipmaskin och slipade alla golv. Sedan lutades golven och slutligen såpades golven med speciell golvsåpa. Man ska egentligen inte använda skurmaskin men med tanke på att det rörde sig om drygt 100m2 tog vi den genvägen.


Hej Thomas, jättefina golv! Ni hade inga pigment i lut eller såpa?
Använde/använder ni sk linoljesåpa?
//Elise
 
Johan Gunverth skrev:
Här har du en vattendelare åsiktsmässigt. Vissa hävdar att klassiska skurgolv är krämigt varma i tonen, t.ex. Gysinge. Då blir varmskurning fel. Andra hävdar att golven skall vara silvergråa. Jag tillhör de senare och tycker att Gysinge drar hela landet över en kam. Några Gysingegolv har jag inte sett annat än på Skansen och då har jag sett många autentiska golv, mestadels i Västsverige.


Intressant att du tar upp det eftersom vi har funderat kring detta att man absolut ska använda kallt vatten (har läst på Gysinges hemsida t.ex) för att golven inte ska gråna. Det är ju det gråa vi tycker är fint. Men det kanske finns "fult grå" också?? Vad som menas med "krämigt" förstår jag inte riktigt...

Du skriver att den grådaskiga tonen på dina golv har vuxit fram. Men borde inte ursprungsfärgen ha permanentats tack vare lutet?
Elise
 
Sommartorparn skrev:
Med skörhet menas, som jag förstått det, att själva ytan inte blir så hård. Kan tänka mig att det lättare fastnar smuts och går stickor ur golvet, men har själv ingen erfarenhet av lutade golv . Det är så jag uppfattar det utifrån förklaringen att "lutet bryter ner ligninet".

Låter ju inte bra förstås. //E
 
Johan Gunverth skrev:
Skurning med kall vatten och såpa behåller ursprungsfärgen, lite krämigt, varmt i tonen. Skurning med varmt vatten och såpa påskyndar gråningen.

Här har du en vattendelare åsiktsmässigt. Vissa hävdar att klassiska skurgolv är krämigt varma i tonen, t.ex. Gysinge. Då blir varmskurning fel. Andra hävdar att golven skall vara silvergråa. Jag tillhör de senare och tycker att Gysinge drar hela landet över en kam. Några Gysingegolv har jag inte sett annat än på Skansen och då har jag sett många autentiska golv, mestadels i Västsverige.

Jag har alltid kört med lutning, naturell olja utan pigment och skurning med varm vatten ooch fet såpa. Golven blir rågula första månaden, men när solen har verkat och man har skurat några gång växer det grådaskiga fram. Kan inte heller säga att golven blir mjuka av luten. Det äldsta "nya" skurgolvet är snart 20 år och uppfattas av besökare som "äkta" innan man påtalar att det är nylagt.

Jämför en annan tråd där diskussionen handlar om att teak skall vara silvergrått eller mörkbrunt. Det rör snarare om träet skall hållas i perfekt nyskick eller om det skall användas normalt och låta det åldras. :)
Vi kanske ska informera trådskaparen om att du företräder en viss ståndpunkt i en fråga som diskuterats hett och hetsigt på detta forum, nämligen vilken temperatur vattnet ska ha när man skurar, vilken såpa som bör användas och vilken kulör de olika alternativen resulterar i. ;)

För den som orkar, här finns en länk till en gammal diskussion......

http://www.byggahus.se/forum/golv/94958-sapaskurat-traegolv.html

:D
 
Redigerat:
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.