Byggahus.se
Då jag körde hem inatt, lade jag märke till att många har utomhus/fasad belysning som är inte på!
Det ser inget vidare ut kl 2 på natten. Varför ha den då? Ska den inte belysa utsidan???
Hos mig är den på under alla mörka timmar.

Hur har ni det då?
 
Vem fan är ute klockan två på natten? :)
 
huggan skrev:
Vem fan är ute klockan två på natten? :)
Du svarade själv ju! ;)

FAN. :)
 
Säger samma sak när vi flyttade till vårt nuvarande hus så var kvarteret mörkt som i graven på natten...

Har själv nu ett 30 tal spottar runt huset som lyser efter skymningsrelä. Och nu har grannarna runt om börjat tända upp lite mer och mer nattetid. Ser mycket trevligare ut. Men kanske är ett resultat av led lampornas intåg på marknaden.
 
Snålhet?
6 styck 11W lågenergi från Biltema (lyser mycket bra), drar 6*11*12h*30dagar/1000(kWh)*pris 1,2kr=
 
Ca 30 kronor per månad!
Är det så mycket???
 
Ytterbelysningen har man väl för sin egen skull för att kunna se i mörkret? Jag har då aldrig förstått varför alla nu för tiden ska ha femtioelva spottar som lyser i alla tänkbara riktningar på fasader, träd m.m.
 
De vill kanske kunna se fasaden? Är rädda att den sticker iväg? (ironi).
För mig är det viktigare att ha tomten belyst.
 
Tänder när jag ska gå ut. Släcker när jag gått in. Väntar jag besök så tänder jag. Släcker alltid innan jag går och lägger mig. Ytterbelysningens funktion är att man inte ska snubbla på trappen.:)

Jag som bor i stan större delen av året njuter av "ljusttystnaden" på landet! Man kan se måne och stjärnor på ett sätt som man aldrig kan i stan!

Precis som att det är vilsamt att slippa buller så är det vilsamt att slippa all belysning. Störs väldigt av ytterbelysningar som står på i tid och otid. Till och med vinterstängda sommarhus i naturområden! Både onödigt och störande.
 
Redigerat:
Hmmm, året om på landet, lite semester i Tjockhult ibland ;) Njae efter att i några år fått stappla ut med ficklampa för att ibland kolla/byta huvudsäkringar, kolla katten, vad var det som blåste omkull, glömde nåt i bilen eller bara att hämta tidningen i morgonmörkret har gjort att vi nu har utebelysning med skymningsrelä och lågenergilampor. Men visst släcker vi när vi ska kolla en fantastiskt stjärnhimmel, månförmörkelse eller ett norrsken!
 
snaggletooth skrev:
Ytterbelysningen har man väl för sin egen skull för att kunna se i mörkret? Jag har då aldrig förstått varför alla nu för tiden ska ha femtioelva spottar som lyser i alla tänkbara riktningar på fasader, träd m.m.
Jag kan vara helt ute och cykla nu, men jag hade en tanke om att det kanske är... ja, snyggt? ;)

Det är ju mycket mysigare om det lyser lite på kåkarna runtom istället för att det är helt becksvart överallt. Speciellt om det lyser lite släpljus ner på väggarna, någon stolpe, RGB-LED som lyser upp ett träd och blinkar i olika färger osv.. ;):rolleyes:

//Patrik
 
Patrik.
Det är lite tid kvar! Till Jul ;)

////////////////////////////////////

Är det verkligen ingen som använder ljus mot ev. tjuvar?
 
BigGitt skrev:
Patrik.
Det är lite tid kvar! Till Jul ;)

////////////////////////////////////

Är det verkligen ingen som använder ljus mot ev. tjuvar?
För att de ska se att bryta sig in? ;)
 
Att belysa fasader och andra saker i omgivningen ger dubbel nytta. Del i säkerhetsaspekt. Ett mörkt hus är mer utsatt än ett upplyst dito. Sen såklart får man en trevlig gestaltning som kan ge hus och omgivning ett nytt liv. Det har forskats en hel del om ljus i utemiljö och faktum är att de man har kommit fram till är att områden som är upplysta är "tryggare". Med tryggare menas att känslan blir sådan samt att området får ett förhöjt värde. Det är därför ljus idag är en central del i all stadsplanering. Håller själv på att planera lite ljus runt huset, just för att man ser på kvällen hur varje trädgård runt om blir svarta hål så fort gatubelysningen tänds
 
W
Har 3 "områden" på utomhusbelysningen. Ett går på skymmningsrelä (ca 8 lampor) och är tänt hela natten (typ fasad samt gatlycktor). Ett system går på skymmningsrelä fast stänger av sig den tiden man sover (typ 00 - 06), detta belyser träd, berg och sådant trams. Samt ett system som går på skymningsrelä fast med rörelsesensor (typ ved bod, extra lampor vid garage, entree etc).
Häromkring är det rätt många som har med skymningsrelä med natt avstängning så kanske det är i trådskaparen område oxo därav nedsläckningen vid 2 på natten.
Fast nu med LED grejjer behövs detta knappast ur eknomisk synvinkel men jag har det på vissa ställen som sagts, mest för att få liten lugn faktiskt
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.