Renovera

Välj rätt golvbeläggning

Det passar inte alltid att bara köpa det golv man tycker om. Golvet bör också passa till husets stil och kvalitet.

Ekparkett i plintmönster i en gammal lägenhet.

Ekparkett i plintmönster i en gammal lägenhet. Foto: Golvmarkare Ek

Golvet är en av husets viktigaste inredningsdetaljer, som säger något om både huset och vem du är. Det ska vara rätt golv på rätt plats. T ex kan du med fördel lägga in ett parkettgolv i en elegant villa, medan parketten inte gör sig i förstugan till ett gammalt torp. I torpet var det förr nästan alltid ett såpat eller målat furugolv. Tänk på att visa respekt för husets själ genom att använda material som knyter an till den tid då huset byggdes, om du har ett gammalt hus.

– Den som bygger nytt har en fördel, för där kan man ha vilken stil som helst på golvet, så länge den stämmer överens med den stil man formger huset i, säger inredningsarkitekt Christel Månsson.

– I ett nyfunkishus tycker jag kanske att det passar bäst med oljad ekparkett eller klinker. Jag har också sett hus i nyfunkisstil med rått betonggolv som var väldigt lyckat, men det kanske en del tycker är lite extremt, säger Christel. Bygger man å andra sidan ett rött hus med vita knutar ute landet, passar det allra bäst med furuplank och kanske sten i hallen.

Men det handlar alltid om att göra en helhetsbedömning. Mycket beror på vad du har för möbler och stil på inredningen i övrigt. Materialen på golv, träräcken, köksluckor och trämöbler bör samordnas. En tumregel är att ha max två olika trämaterial och dessa två ska passa bra ihop. Träslag som passar bra ihop är t ex ek och björk, ek och ask, björk och körsbär. Sedan passar mörkbetsade träslag i möblerna ihop med ljusare ekgolv eller ett målat trägolv.

Christel får många frågor från rådvilla blivande husägare som ska välja golv och de två vanligaste frågorna är:

– Vilken typ av parkett ska vi välja?
– Ska vi lacka, måla, såpa eller olja furuplanken?

Typ av parkett

Ett vanligt parkettgolv kallas lamellparkett, där det översta lagret i träskivan består av riktigt trä som kan vara olika tjockt. Den tunnaste varianten är under 2,5 mm och går inte att slipa. Skivan har sedan en baksida av furufaner och ett mittskikt av spånskiva eller tvärgående lameller. Det finns också parkettstavar i helträ och mosaikparkett, där små stavar eller bitar limmas till undergolvet.

Det går att få parkett i alla möjliga träslag; ek, ask, lönn furu mm.
När det gäller vilket träslag man ska välja handlar det alltså om inredningen i övrigt och att du totalt sett ska ha max två träslag och dessa två ska passa ihop. Du kan också tänka på att mörka golv stjäl ljus och att det får rummet att verka mindre. För ljusa golv gäller motsatsen; det får rummet att verka stort, lätt och luftigt. Finns det mycket kvistar i trämönstret får golvet ett livligt intryck, vilket också kan verka oroligt.

– Jag tycker att man ska satsa på en tjockare parkett som går att slipa när golvet har blivit repigt och fult. Det lönar sig i längden, menar Christel.

Lack, olja, såpa eller målarfärg

Parkett kan också ha olika ytbehandling, aningen olja eller lack. Furuplank kan förutom att oljas och lackas även lutas, såpas och målas.

– När det gäller furuplank, tycker jag att alla varianterna på ytbehandlingar är fina, säger Christel. Lackat och oljat går ju till det mesta, medan såpat känns som att det hör hemma i ett gammalt hus. Målade golv tycker jag kan vara fantastiskt vackra.

Det mest slitstarka alternativet är ett lackat golv. Lacken lägger sig utanpå trät och det är mest lacken som slits och inte trät. Ett lackat trä gulnar med tiden. Golvet måste lackas om innan lacken är nedsliten till trävirket.

Många väljer att luta furu- eller grangolvet, vilket förhindrar att trät gulnar. Istället blir det gråvitt. Lutningen skyddar dock inte mot slitage och golvet måste efterbehandlas med antingen lack, olja eller såpa.

– Du får ett ljust gråvitt och väldigt mjukt golv om du efterbehandlar det lutade golvet med vitpigmenterad olja. Det är en av mina favoriter, säger Christel.

Oljebehandling passar såväl parkett som massiva trägolv. Det finns både för- och nackdelar med oljebehandling. Oljan är lätt att stryka på och du får ett varmt och levande golv. Blir det märken i golvet reser sig träet igen om du tillför vatten. Om du oljar golvet kan du också utan problem lacka eller måla det efteråt, om du har lust att byta ytbehandling. Till nackdelarna hör att ny inoljning bör göras då och då på ställen där du ser att oljan slitits bort. Ibland kan det oljade golvet också vara svårt att få rent. Det är viktigt att golvet poleras efter inoljningen för att ytan ska bli tålig.

Det är också vanligt att ett lutat golv såpas efteråt. Ett obehandlat furu- eller grangolv kan enbart såpas, om du är villig att tillföra ny såpa med jämna mellanrum. Vill du inte att golvet ska gulna är det bättre att lutbehandla först. Ett såpat golv underhålls automatiskt om du rengör det med såpa regelbundet. Träet blir liksom vid oljning varmt och levande och skador reser sig själva när vattnet tillförs. Nackdelarna med såpbehandling är att fettfläckar kan tränga ner i träet, att det är tungt att tvätta i början och att slitaget sker direkt på trät.

Målarfärg ger inte bara golvet färg, utan döljer också fula fläckar och ger golvet ett slitlager. Förr i tiden var det bara de välbesuttna som hade råd med målade trägolv, för färg var dyrt. Allmogen och tjänstefolket fick nöja sig med trävita golv. Idag är det inte så vanligt med målade trägolv, vilket Christel Månsson tycker är synd.

– Målat furugolv kan vara jättevackert. Enfärgat vitt eller grått är vackert, men det är alldeles för lite mönstermålat idag, tycker jag. Det är snyggt med rutigt eller en fris. Man kan också skoja till det mycket och t ex måla en matta på golvet.

Det är lätt att måla golvet med målarfärg. Det täcker fula märken och reparationer. Det är lätt att underhålla och har en hög slitstyrka. En nackdel är att du måste slipa bort färgen om du ångrar dig och vill ha trä igen.