Värme, Värmepumpar

Bergvärmepumpar – här är fyra av de bästa

Bergvärme brukar vara ett effektivt uppvärmningssätt i villor som slukar mycket energi. I den här artikeln har vi undersökt utbudet av bergvärmepumpar i Sverige och valt ut fyra intressanta modeller som enligt vår research lär vara de bästa just nu.

Medlemmen stefancrs sprängde på tomten och passade på att borra för bergvärme.

Medlemmen stefancrs sprängde på tomten och passade på att borra för bergvärme. Foto: Stefancrs

Trots en hög prislapp säljs det fortfarande många bergvärmepumpar i Sverige. ”Bergvärmens goda rykte” är en förklaring, enligt Svenska Kyl & Värmepumpföreningen (SKVP). En annan förklaring är att många husägare idag ersätter uttjänta bergvärmepumpar mot nya modeller. I vissa fall är det då möjligt att använda den befintliga energibrunnen (borrhålet) och slippa merkostnaden för borrning. Man bör dock vara medveten om att dagens värmepumpar är effektivare än gårdagens och i regel kräver djupa borrhål, kring 200–250 meter, för att fullt ut nyttja sin kapacitet.

Det innebär att många husägare ställs inför valet att skaffa en mindre värmepump (som kanske inte räcker till) eller borra en ny energibrunn (vilket är kostsamt). För att lösa detta problem har en del tillverkare integrerat en styrfunktion som hjälper till att återladda borrhålet.

Borra bergvärme
Medlemmen stefancras borrade för bergvärme. 

Pris bergvärmepump och när investeringen lönar sig

En bergvärmepump av etablerat märke kostar 60 000–100 000 kronor, beroende på modell och kapacitet. Vanligen säljs dock inte bergvärmepumpar separat, utan som en del i ett installationspaket. Fördelen med detta är att återförsäljaren är ansvarig för såväl materialet som installationen. Byter du istället ut en äldre värmeanläggning, till exempel en vattenburen elpanna, kan kostnaden inklusive bergborrning hamna kring 150 000–180 000 kronor.

Trots den höga investeringen kan det vara ekonomiskt motiverat om hushållets förbrukning av värme och varmvatten ligger över 20 000 kWh om året. Många elmarknadsanalytiker tror dessutom att elpriserna på sikt kommer att stiga och då blir bergvärmepumpen en ännu bättre affär.

Bergvärmehål
Bergvärmehål borrat och redo för inkoppling till bergvärmepumpen. Foto: Medlemmen 

Så har vi hittat de bästa bergvärmepumparna

I den här artikeln har vi undersökt marknaden för bergvärmepumpar och tittat på vilka modeller som kan vara lämpliga att installera i en normalstor villa med ett energibehov kring 25 000 kWh/år. I undersökningen har vi gjort en samlad bedömning utifrån tekniska uppgifter och omdömen från experter och kunder. Vi har även talat med installatörer och branschrepresentanter som har insyn och erfarenhet av olika fabrikat. Tidigare oberoende tester av bergvärmepumpar, (t ex Folksam 2016, Energimyndigheten 2012) kan också ge en fingervisning om vilka fabrikat som historiskt fått bra betyg. Men man bör notera att de testade modellerna i många fall utgått eller uppgraderats med ny teknik.

När det gäller teknologin är den nya generationens bergvärmepumpar i regel varvtalsstyrda, vilket innebär att värmeeffekten varvas upp och ner beroende på hushållets aktuella energibehov. Generellt är dessa värmepumpar effektivare – men dyrare – än de traditionella on-off-värmepumparna, som slår på och av uppvärmningen. En annan nyhet är att tillverkarna börjat integrera teknik för komfortkyla i värmepumparna. Dessutom erbjuds ofta användaren olika tilläggstjänster som underlättar övervakning och styrning av värmesystemet, till exempel via en mobilapp.

Enligt experterna vi talat med är vissa företag särskilt drivande i teknikutvecklingen, medan andra ”ligger något steg efter”. Det gäller även anpassningen till olika miljöregler, till exempel kring köldmedier, som tvingar tillverkarna att förändra och ställa om tekniken. Som kund kan det därför vara värt att teckna en trygghetsförsäkring som garanterar att man slipper extra servicekostnader för äldre reservdelar och köldmedia som är under utfasning. 

Slutligen är det viktigt att påpeka att valet av värmepump bara är en enstaka faktor för hur bra anläggningen fungerar i huset. Dimensioneringen av värmesystemet och borrhålets djup har en väsentlig betydelse för hur effektivt värmepumpen arbetar.

4 utvalda bergvärmepumpar

Obs! Alla tekniska fakta baseras på företagens egna uppgifter.

Nibe F1255-12

NIBE F1255-12
NIBE F1255-12

Effekt kW (min-max): 3-12
Kompressor: varvtalsstyrd
Typ av köldmedel: R407c
Beredare: 180 l
Framledningstemp: 65°C
Energimärkning: Uppvärmning: A++, Varmvatten: A
Årsverkningsgrad (SCOP): (golvvärme/radiatorer): 5,2 / 4,1
Ljudeffektnivå dB(A): 36-47

Tilläggsfunktioner: Online-tjänsten Nibe Uplink™ möjliggör överblick och styrning av värmepumpen, samt larmfunktion. Med tillägget Nibe Smart Price optimeras driften till aktuella elpriser. Funktionen förutsätter ett konto på NIBE Uplink™, samt timprisavtal.
Garanti: 3 år, extra trygghetsförsäkring kan tecknas.
Prisexempel (exkl installation): 135 850 kr hos Golvshop 

Motivering - därför är Nibe F1255-12 en av de bästa

Svenskägda NIBE började tillverka varvtalsstyrda bergvärmepumpar redan 2006. Modellen F1255-12 lanserades 2016 och tillhör idag storsäljarna i ”mellanviktsklassen”. F1255 är robust byggd och inkluderar en kopparfordrad varmvattenberedare på 180 liter, elkassett på 9 kW, lågenergicirkulationspumpar samt styrsystem. Kompressorn arbetar inom intervallet 3 - 13 kW utifrån husets rådande effektbehov.

Värmepumpen har en enkel och tydlig display och kan även övervakas och styras på distans via webbtjänsten NIBE Uplink™, samt tilläggsfunktionen Smart Price Adaption (se ovan). Värmepumpen kan styra upp till fyra värmekretsar och t ex kopplas till radiatorer, golvvärme, frikyla och pooluppvärmning. Erfarna användare på bland annat Värmepumpsforum.se ger generellt ett högt betyg för modellen, framför allt när det gäller prestanda och användarvänlighet. Försäkringsbolaget Folksam har i ett test (2016) klassat modellen i kategorin ”Bra val”.

Daikin Altherma 3 GEO-10

Daikin Altherma Geo 3
Daikin Altherma 3 Geo 10

Effekt kW (min-max): 0,8-10 kW
Kompressor: varvtalsstyrd
Typ av köldmedel: R32
Beredare: 180 l
Framledningstemp: upp till 65°C
Energimärkning (system/effektivitet): A+++, A++
Årsverkningsgrad (SCOP) (golvvärme/radiatorer): 5,7/4,4
Ljudeffektnivå dB(A): 23-34Funktioner: Integrerad funktion för aktiv kyla. Inbyggd LAN-enhet för styrning och övervakning av systemet.
Garanti: 5 år, extra trygghetsförsäkring kan tecknas.
Prisexempel: (exkl installation): Begär offert.

Motivering - därför är Daikin Altherma 3 GEO-10 en av de bästa

Daikin tillhör innovatörerna inom värmepumpsteknologi och har genom åren rönt mycket framgång med sina inverterstyrda luftvärmepumpar. Bergvärmepumpen Altherma 3 GEO lanserades nyligen i Sverige och finns i två modeller med kapacitet upp till 8 respektive 10 kW. Även om värmepumpen är alldeles ny och oprövad för bedömning står det klart att produkten både tekniskt och användarmässigt representerar ”2:a generationens bergvärmepump”.

Inomhusmodulen är slimmad, enkel att installera och designad för att enkelt kunna övervakas och styras. Värmepumpen i sig är mycket tystgående och uppnår en jämförelsevis mycket hög årsverkningsgrad. Dessutom är den försedd med teknik för både passiv och aktiv kylning. Enligt företaget ska värmepumpen även kunna optimeras mot grundare borrhål, via återladdning från den inbyggda elpatronen. Här kan man dock fråga sig i vilken grad eltillskottet påverkar driftskostnaderna. Oavsett detta framstår Altherma 3 GEO som en mycket lockande investering. Vid frågor om pris hänvisar Daikin till sina återförsäljare.  

Bosch Compress 7000i LWM

Bosch Compress 7000i
Bosch Compress 7000i

Effekt kW (min-max): 3-12
Kompressor: varvtalsstyrd
Typ av köldmedel: R410A
Beredare: 180 l
Framledningstemp: upp till 71°C
Energimärkning: Uppvärmning: A+++, Varmvatten: A
Årsverkningsgrad (SCOP) (golvvärme/radiatorer): 5,8/4,4
Ljudeffektnivå dB(A): 41 (vid normaldrift, +7 g)
Garanti: 6 år, extra trygghetsförsäkring kan tecknas.

Motivering - därför är Bosch Compress 7000i LWM en av de bästa

Bosch har tagit fram marknadens bredaste sortiment av bergvärmepumpar och lanserar regelbundet nya modeller med uppgraderad teknik och design.  7000i LWM tillhör de senaste och kraftfullaste maskinerna när det gäller prestanda och funktionalitet. Den här modellen erbjuder till exempel en funktion där varmvattenanvändningen kan regleras efter aktuellt behov (Ekonomi-, Normal- eller Komfortläge).

Värmepumpen har utrustats med en varvtalsstyrd twin-rotarykompressor och energisnåla komponenter för att uppnå så effektiv drift som möjligt. I likhet med Nibe har man även implementerat en online-tjänst som gör det möjligt att automatiskt anpassa driften i relation till elpriserna på den nordiska elbörsen. Prisnivån på värmepumpen är relativt hög, men med tanke på prestandan är det rimligt att tro att användaren på sikt vinner på investeringen. Många kunder har lovordat de tidigare Bosch-modellerna. Viss kritik har dock riktats mot företagets support och att manualerna till värmepumparna är svåra att förstå. Manualen till 7000i LWM är hyfsat tydlig, bedömer vi, men inte helt enkel för en novis.

Thermia Diplomat Optimum G3

Thermia diplomat optimum
Thermia Diplomat Optimum G3

Effekt kW (min-max):  3–12
Kompressor: varvtalsstyrd
Typ av köldmedel: R 410 A
Beredare: 180 l
Framledningstemp: upp till 65°C utan eltillskott
Energimärkning: Uppvärmning: A++
Årsverkningsgrad (SCOP) (golvvärme): 5,6
Ljudeffektnivå dB(A):  36–49
Tilläggsfunktioner (separat): on-linestyrning, komfortkyla
Garanti: 3 år (värmepump), 10 år (varmvattenberedare), extra trygghetsförsäkring kan tecknas.
Listpris: (exkl installation): 98 125 kr – begär offert.

Motivering - därför är Thermia Diplomat Optimum G3 en av de bästa

Thermias Diplomat Optimum G3 har funnits ett tag på marknaden och tillhör de kraftfullaste och mest sålda maskinerna i företagets sortiment. I tidigare tester har modellen fått goda resultat i energieffektivitet och låga värmeförluster. Företaget har utvecklat en egen teknik för varmvattenberedning, HGW (Hot Gas Water heater), som utnyttjar den befintliga uppvärmningen för att samtidigt producera varmvatten. Det innebär framför allt en fördel för hushåll med stort varmvattenbehov.

Listpriset för pumpen är i högsta laget, men i en offert som inkluderar installation kan det nog finnas utrymme för rabatt? Thermias kunder klagar sällan och de flesta verkar nöjda med företagets support. Vill man satsa på en utbytespump kan Thermias modell Calibra vara ett alternativ, då den är utrustad med en styrfunktion som känner av hur mycket energi som hämtas ur borrhålet.