Månadens arkitektritade, Arkitektur

Fjällstuga med mersmak

Peter Sahlin byggde Lillskarven till sig själv och sin familj för fyra år sedan när de hade tröttnat på att jaga vinterboende varje år uppe i Funäsdalen.

Fjällstuga med mersmak

Byggnaden är inte stor, runt 85 kvadratmeter vilket Peter Sahlin tycker är mer än tillräckligt i fjällvärlden. Namnet kommer sig av att det första huset är placerat i Bruksvallarna med utsikt mot Skarvfjället. Här är kallt så att det förslår och husen har 350 millimeter isolering i väggar och 450 i tak. Med hjälp av frånluftvärmepump och braskamin så ligger det årliga effektbehovet på max 10 000 kW. De förtillverkade vägg- och takelementen kommer från en hustillverkare i Hammerdal.

Fjällstuga

– Här är snö nästan året runt, förklarar Peter Sahlin som till vardags driver arkitektkontoret PS Arkitektur på Söder i Stockholm. Vi har en årsmedeltemperatur på minus fem grader… Det är inte ens tal om takfönster eller flacka tak. Under vintern har vi upp till 5 meter snö och tjälen går lika långt ned i marken.

Tillsammans med Ulla som också är arkitekt, så har Peter valt så enkla lösningar som möjligt. ”Kill your darlings” har varit något av ett motto under hela processen.

Gammal lada
Omgivningens lador gav inspiration till fjällstugan.

– Jag har plåtat en del fina hölador häromkring som inspiration, och då menar jag rejäla ekonomibyggnader och inte timrade fäbodar eller byggnader med vita foder eller dekorationer. De saknar nästan alltid takfot, de är reducerade till endast det väsentliga och är extremt återhållsamma. Falumålat trä och blygrå pannplåtstak! Det är verkligen ”less is more”, som Mies skulle sagt.

Fjällhuset Skarven gör sitt bästa för att klara både klimatet och passa in i Härjedalens arkitekturtradition. Innerväggarna är utförda i furuplywood, förutom några i vit gips. En comeback för furun som länge förknippats med IKEAs tunga och gula åttiotalsmöblemang?

Innerväggar av furuplywood
Innerväggar klädda med furuplywood.

– Vi har vit snö minst åtta månader om året. Det kan räcka. Den kvistfria plywooden är en rätt förlåtande väggbeklädnad också, den åldras ju snyggt.

Matplats
Med eldstad vid matplatsen värmer man sig till middagen.

I köket finns en skyddande glasskiva bakom spishällen, ovanför diskbänken gäller istället klarlack. Vedumköket drar ytterligare ned färgskalan, men Eames-stolarna tävlar i vithet med det omgivande snölandskapet. I badrummet är väggarna istället klädda med järnskimrande skiffer.

Kök
Köket i brun/grå harmonierar men bryter av mot furu och vitt.
Badrum med skifferväggar
Väggarna i badrummet är klädda i järnskimrande skiffer.

– Till utsidan har vi en förstorad fjällpanel, 34 x 175. Det blir inte så randigt utan lite rustikare än den vanliga fjällpanelen som lätt spricker och har sig i det här klimatet. Hustillverkaren har egen såg så att vi kan räkna med att få rätt slags virke.

Fasad med fjällpanel
Förstorad fjällpanel på fasaden.

 Trots det sparsmakade och karga uttrycket har LillSkarven den senaste tekniken. Här finns fiberoptik för all digital uppkoppling, det går bra att sitta i glesbygdsfjällen och arbeta. Det räcker med ett samtal till huset för att stödvärmen i elelementen ska dras på, en energivakt ser till att temperaturen aldrig går ner under +7° resten av året. Den platsgjutna grunden är utförd som isolerad krypgrund som värms av överskottsluften. Allt är ordentligt isolerat.

Foto: Exteriör Patric Johansson, interiör PS Arktiektur