Byggahus.se

Vad gäller - min granne släpper inte in mig på sin tomt för att underhålla min gavel

Besvarad 9 apr 2024 av Claes Blåe
Hej

Min granne kommer inte så bra överens med mig. Tomtgränsen går längs min gavel och för att komma åt den behöver jag stå på grannens tomt, t.ex. målning. Idag meddelade min granne att hon inte, under några omständigheter kommer att släppa in mig på hennes tomt.

Jag har kollat upp detaljplanen och det finns inget servitut upprättat kopplat till underhåll och kontroll av gaveln som jag alltså inte kommer åt om grannen vägrar att släppa in mig där.

Hur bör jag gå vidare i detta, jag vill naturligtvis kunna komma åt hela mitt hus såväl invändigt som utvändigt?

Vänliga hälsningar
Petter
 

Svar

Er fråga gäller en granne som inte vill ge er till möjlighet att underhålla er husgavel.

För att börja från början råder Allemansrätten i Sverige. Den ger som bekant möjligheter att under en kortare tid vistas på annans mark. Man får dock inte vistas för nära bostadshus och fritidshus, det vill säga inom den så kallade hemfridszonen. Förr talade man om att befinna sig utom syn- och hörhåll. Såvitt jag förstår så ligger grannens hus klart inom hemfridszonen, och det är alltså inte en framkomlig väg.

Eftersom grannen ifråga tydligen trilskas i nuläget bör han lämpligen på god svenska skriftligen informeras om att du har möjlighet ansöka om ett så kallat officialservitut för nödvändigt tillträde till grannens mark, hos Lantmäterimyndigheten. Det finns en god möjlighet att myndigheten beviljar ett sådant servitut eftersom det rör sig om löpande underhållsåtgärder av tämligen normal art. Om grannen får veta detta kanske han kan tänka sig att istället ingå ett skriftligt nyttjanderättsavtal där ni avtalar om din rätt att beträda hans mark för underhåll av gaveln. Det kan även finnas möjlighet för er att kanske komma överens om ett så kallat avtalsservitut, där din rätt att beträda marken framgår. Du kan därefter ansöka hos Lantmäterimyndigheten om att servitutet skrivs in i fastighetsregistret. Vid beviljat officialservitut skriver den myndigheten in servitutet utan ansökningsförfarande. Ett servitut följer fastigheterna och alltså inte bara de nuvarande ägarna. Jag hoppas att det jag förmedlat hjälper dig framåt i ärendet.

Tillämpliga regler: Allmänna fastighetsrättsliga principer, Fastighetsbildningslagen (FBL) samt Jordabalken (JB)

Med vänlig hälsning

Claes Blåe
 

Kommentarer

Hybro ·
Det funkar inte med kaffe o bröd?
 
D
Den ofrivillige klåparen ·
Kaffe och bröd är så 1999. Det är nitroglycerin som är problemlösaren 2024.
 
lindsmik ·
Man förstår lätt varför det är krig i världen när två grannar inte kan komma överens om en bagatell.
 
P
pmd ·
Ett officialservitut kan dock kosta väldigt mycket pengar. Sexsiffrigt om man har otur. Mindre än femsiffrigt lär det inte bli.
Normalt är det den som söker servitutet som betalar, så grannen har ingen större anledning att bevekas av kostnaden.

Det kostar några hundralappar att skriva in ett ett avtalsservitut hos Lantmäteriet.
 
Bananskalare ·
Ibland är det lättare att få två länder att enas om fred. Än att låta någon få måla om sin fasad...
Envishet när den är som bäst.
Eftersom hela situationen har låst sig. grannen har fått för sig att ts sagt att han måste stå buskarna. Fast han egentligen sa att han ska akta buskarna.
Ts kan stå för bullarna. Men han ska inte bjuda på dem. Om någon annan kommer dit och lyssnar så kanske det går bättre.
 
RoTe
RoTe ·
Passa på när grannen är bortrest.
 
Odox ·
Min granne har låtit en murgröna klänga upp längs min garagegavel som vetter mot dennes tomt. Har jag rätt att borra hål inifrån i min syll och förgifta marken där den förbannade växten gror i?
 
stenolof ·
Har skrivit detta förut men det tål att upprepas:

Det sägs att Gud skapade biet. Vill tro att även humlan är deras verk. Nyttiga djur!

Som "svar" skapade Djävulen getingen.

Efter sporadiskt läsande av Byggahus och andras forum samt en och annan notis i landets tidningar kom tanken att Gud nog skapade samhället åt människan , myrorna m.fl för att underlätta det gemensamma livet på jorden.

För att svara även på detta måste Djävulen ha skapat grannen.
 
Redigerat:
Qwertyn ·
Kinkiga grannar finns det massor av… Jag råkade ut för samma sak och det slutade med att jag hyrde in en lift.
 
RogerHql ·
Man får väl vara lite kreativ: Hissa ner dig från taket a la fönsterputsare.
Grannen äger inte luften ovanför markplan.
 
Rikard Svall ·
Skärmdump av ett diskussionsinlägg med text som föreslår kreativa metoder för byggnation.
En fastighet har ingen begränsning vertikalt om det inte är en 3d-fastighet.
 
RogerHql ·
Man äger inte marken en halvmeter under markytan. Det gäller nog uppåt också.
 
Rikard Svall ·
Det finns ingen begränsning vertikalt om det inte är en 3d-fastighet. Läs Jordabalken. Vart får du 50cm ifrån? Du äger marken ner till jordens mittpunkt om det är en vanlig 2d-fastighet.
 
RogerHql ·
jag har läst jordabalken Man äger inte fastigheten vertikalt. Då måste man ansöka om 3d-fastighet.
 
Rikard Svall ·
Tvärtom. Det finns ingen begränsning vertikalt om det inte är en 3d-fastighet. Om man vill begränsa den vertikalt måste det vara en 3d-fastighet.
 
RogerHql ·
angående en halvmeter är det nog minerallagen som gäller—>

Äganderätten i minerallagen​

 
P
pmd ·
Äganderätten är dock begränsad i höjdled. Man får inte hindra flygtrafik.
 
RogerHql ·
angående fastighetsgränser: Jordabalken:

1 § Fast egendom är jord. Denna är indelad i fastigheter. En fastighet avgränsas antingen horisontellt eller både horisontellt och vertikalt. Om fastighetsbildning finns särskilda bestämmelser.

Du har alltså bara horisontell rätt om du inte har en 3d-fastighet.
En halvmeter nedåt är ok, annars bygglov!
 
Rikard Svall ·
Äganderätten i en 2d-fastighet är inte begränsad vertikalt. Däremot behöver det inte betyda att du får göra vad du vill hur djupt som helst eller hur högt som helst. Att en 2d fastighet har begränsningen 50cm vertikalt finns inte.
 
P
pmd ·
Med begränsad menar jag att äganderätten inte är lika stark en bit upp i luften som på marken. Ner till 300 meter över bebyggelse får man flyga utan tillstånd av markägaren.
 
coconut
coconut ·
@RogerHql Nu regleras väl ändå bygglov i PBL och inte i Jordabalken. I normalfellet behöver man t.ex inte bygglov för att gräva ner en pool. En 0,5 meter djup pool låter inte jätterolig. Du har inte blandat ihop det med att man behöver marklov för åtgärder inom detaljplanerat område som påverkar marknivån mer än i begränsad skala? Där har väl praxis mer eller mindre sats till att du får ändra nivån +/- 0,5 meter utan bygglov. Men det har fortfarnade inget med äganderätten av marken i vertikalt led att göra.
 
Rikard Svall ·
Förstår inte vart bygglov kommer in i detta?! En 2d-fastighet har ingen begränsning vertikalt. Du äger marken ner till jordens mittpunkt och upp till rymden. Men din äganderätt behöver inte betyda att du får göra vad du vill varken uppåt eller neråt. Men att påstå att äganderätten till 2d-fastigheten är begränsat till 50cm över mark och 50cm under mark är fel.
 
RogerHql ·
det är riktigt att bygglov regleras i PBL.
Men det som gäller angående fastighets gränser regleras i jordabalken som jag redan citerat. Där framgår att en fastighet i normalfallet endast har ”horisontell utsträckning” Dvs ingenting om vertikal rätt. Så nu är det upp till alla belackare att bevisa var man har denna rätt.
Var är alltså denna påstådda rätt specificerad?
Länk tack!
 
coconut
coconut ·
Du har själv läst jordabalken, det står klart och tydligt i 1 kap, §1.
 
Rikard Svall ·
Men det är ju precis det som det står! En 2d fastighet är endast begränsad horisontellt, dvs ingen begränsning vertikalt!
 
RogerHql ·
Rickard: Du är inte Jurist. eller hur?
 
coconut
coconut ·
@RogerHql vi har nu visat vad det står att fastigheten är antigen begränsad horisonellt eller både horisontellt och vertikalt, om det är en tredimensionell fastighet. Var har du dina lagtexter om att man bara över 0,5 meter under marken?
 
Rikard Svall ·
Nä jag är inte jurist, men utbildad inom Lantmäteri. Vad har du för utbildning förutom kvalificerad killgisning?
 
RogerHql ·
Systemingenjör. Du har inte hänvisat till din äganderätt. Du påstår att det odefinierade ger dig all rätt. Bevisa det!
 
Hep ·
Roger, det är nog läge att pudla. Att hänvisa till en text som du själv inte förstår är inget som stärker ditt case.
 
RogerHql ·
Hep: Det här är en viktig juridisk princip:
Äger man det som inte definieras i lagen?
 
coconut
coconut ·
@RogerHql Ingen har påstått att det inte finns andra lagar som styr vad du FÅR göra med din mark eller luft. Enligt ditt första påstående äger man inte mer än 0,5 meter av marken under sin fastighet vilket är fel enligt 1 kap, §1 i Jordabalken.

Om du vill anlägga en sjö, bygga en bunker, ett 100 meter högt utsiktstorn eller om nån vill prospektera på din mark är det andra lagar som styr. Det påverkar dock inte att du fortfarande faktiskt äger både marken och luften enligt Jordabalken.
 
Hep ·
"En fastighet avgränsas antingen horisontellt eller både horisontellt och vertikalt."

Jag tror du blandar ihop uttrycket avgränsas med omfattas eller liknande.
 
Rikard Svall ·
Roger, Jordabalken är en väldigt grundläggande och gammal lag som funkat länge och har många prejudikat. Vore ju helt otroligt om alla tolkat den fel under flera hundra år. Juridiska texter är inte för alla, du läser en sak men misstolkar det du läser.
 
RogerHql ·
Om du nu ”äger” en 2d-fastighet med oändlig vertikal utsträckning: Varför måste du då söka bygglov för i stort sett allting i vertikalled?
 
Rikard Svall ·
Om du äger en bil får du inte göra vad vill, tex köra för fort, parkera fel, köra oförsäkrat mm, eller?
 
coconut
coconut ·
Det är inte konstigare än att det finns andra lagar som styr vad du får göra med din äganderätt. Det är samma sak som att det finns lagar som styr hur du får använda t.ex en bil eller en motorsåg. Även om du har full äganderätt både till bilen och motorsågen.
 
RogerHql ·
Man ”gör ingenting” med sin äganderätt.
Den existerar -enbart- som en rätt till det föremål du äger. Du äger din bil, fastighet eller något annat materiellt eller immateriellt.
Och denna rätt begränsas av bland annat sin definition. därför finns det 2d och 3d-fastigheter. Det är bara 3d som kan hävda sin rätt i höjdled. Allt annat är en gåva från staten: Källare: 3 meter, djupborrad brunn: 150 m , Friggebod:3 m, Attefallshus 4m och så vidare…
 
Redigerat:
Rikard Svall ·
Alltså, lägg ner nu. Äganderätten i en 2d-fastighet är inte begränsad vertikalt, det är bara det horisontella ägandet som begränsas. En 3d-fastighet är begränsad både horisontellt och vertikalt. Du tänker omvänt.
 
RogerHql ·
Det är självklart att en 2d-fastighet inte kan ägas i tre dimensioner.
Då får du skaffa dig en 3d-fastighet.
Så är det med den saken.
 
Hep ·
Det stämmer om en 2D-fastighet omfattar/utsträcker sig i två dimensioner men inte om den avgränsas i två dimensioner. Vilket är det som gäller?

Fundera på i vilket av fallen det behövs koordinater i tre dimensioner.
 
coconut
coconut ·
Om man förstår lagen är så ser man att det är fullt möjligt, för så är lagen skriven. Men vill man inte förstå blir det svårt att övertyga att det är så. Så var det med den saken.
 
Rikard Svall ·
Jordabalken beskriver begränsningen. Du tolkar det fel och tror att jordabalken beskriver vad du har rätt till. Tänk tvärtom.
En 2d-fastighet är ägandet endast begränsat horisontellt, men det finns ingen begränsning vertikalt.
Om man vill begränsa en fastighet vertikalt och horisontellt måste man upprätta en 3d-fastighet. Så är det bara.
 
MONTREAL ·
Hur vore det att återvända till ämnet?
 
RogerHql ·
Rikard. Händelsevis tror jag att Fastighetsrätt handlar om vad jag har rätt till.
Och jag har inte rätt till en tredje dimension som inte ens existerar i min fastighets definition.
 
RogerHql ·
Det går bra att hänga ner en arbetsplattform från taket och hissa ner den längs med väggen oavsett om annan fastighetsägare råkar äga markbiten under.
Äganderätten slutar i spetsen på grässtråna.
 
Rikard Svall ·
Ok, jag ger mig. Överkant grässtrå får det bli. Jag ska låta bli att klippa gräset så får jag mer volym på min fastighet. 50cm var alltså fel som du först tolkade det. Jag lägger ner mitt yrke eftersom jag tolkat jordabalken fel i 15år. Tänk att jag gjort fel i 15år och att man lärt ut fel på Sveriges alla Lantmäteriutbildningar i alla år. Detta är revolutionerande. Over and out.
 
RogerHql ·
Ge inte upp Rikard!
Visa mig i stället din lärobok!
 
coconut
coconut ·
@RogerHql vi är flera som har visat lagtexter, bett dig tänka och försökt förklara. Men du har bestämt dig på att du har rätt. Du kräver att vi ska visa att det vi säger stämmer. Hittills har du dock inte visat varken en jurist, advokat eller annan juridiskt kunnig med källa. Som stödjer din tolkning. Samt att du tycker att personer med relevant utbildning har helt fel, för det går emot din uppfattning. De flesta av oss har gett upp nu. Inte minst när du börjar argumentera kring aspekter som inte ens är det vi pratar om. Men vill du tro att du inte äger mer än 0,5 meter ner i marken och upp till toppen av grässtråna så är det helt okej. Alla måste inte tycka lika, i slutänden är det domstolen som dömmer om det är din eller övriga personer i trådens tolkning av lagen som vinner. Förutsatt att det skulle uppstå ett sådant fall.
 
Stoffehus ·
Jag har ingen aning vill jag vara noga med att påpeka först och främst men jag blev litet nyfiken. Hur fungerar det med alla som har en fastighet ovanför en t-bana t ex ? Äger de alla en liten bit av t-banan bara att andra lagar styr att de inte kan göra nåt med rätten ? Har de sålt rätten att borra för t-bana till SL eller vilka som nu äger spåren ?
 
fredde_007 ·
Får väl passa på när grannen inte är hemma. Kanske billigare att riskera att eventuellt behöva betala böter än att betala tiotusentals kronor till Lantmäteriet. Bara säga att det dök upp en snubbe och började måla, inte en aning om vem det var 😁
 

De senast besvarade frågorna

Huset har högre radonvärden än visat på mätning

10 apr 2024
Hej, Vi har köpt ett hus som på en mätning visade 250 bq/m3. Efter vi flyttade in har vi mätt i flera rum och värdet visar betydligt högre. Nära 600 bq/m3 i ett rum. Ingen fasad, fönster eller...

Sover advokater gott när de försvarar förbrytare?

26 mar 2024
Hur tänker man som advokat? Är det bara pengar som gäller eller tänker man på hur människor i allmänhet uppfattar vad som är rätt eller fel. Jag förstår att man som advokat ska ”försvara ” den...

Grannens soptunna skadade vår bil, vad kan vi kräva?

28 mar 2024
Hej, Jag råkade ut för en tråkig incident för ett tag sedan. Under en av stormarna nu i januari blåste grannans soptunna in i min bil. Skadorna blev såpass omfattande att framskärmen ska bytas...

Fråga experten

Claes Blåe

Läs mer

Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.