Byggahus.se

Skall jag välja frånluftsvärmepump eller luft vattenvärmepump?

Besvarad 2 feb 2024 av Robin Toneby
Hej,

Vi är nya husägare sen i somras och önskar nu renovera vår tvättstuga där vi idag har en elpanna från byggåret (1983) som vi önskar byta ut i samband med renoveringen.

Huset är på två plan på 132 kvm och belägen i Stockholm. Nedre plan har öppen planlösning på 75 kvm. Huset har vattenburna element, luft luft värmepump, FTX aggregat med värmeväxlare (Komfovent C4 installerad 2012) , samt en stor kamin med fläkt (handöl 500) som värmer nedre plan ordentligt med endast 6-7 st björkved.

Vi har värmt huset med endast luft luft under hela vintern (belägen vid trappuppgången i höjd med plan 2) vilket funkat bra då vi haft sovrumsdörren öppna och kompenserat med kaminen för nedreplan när det varit kallare än -5°C. Elförbrukningen per dag har legat på ca 45 kWh vid 0°C och ca 55 kWh vid -10°C och vi haft inomhustemperaturer på ca 20°C. På sommaren när värmen och kylan (luft luft) varit avstängd hade vi förbrukning på 25 kWh.

Vi önskar till nästa vinter använda oss primärt av elementen för uppvärmning (vattenburna) och kompensera med luft-luft och kamin vid behov.

Bör vi ersätta elpannan med en frånluftsvärmepump eller luft vattenvärmepump? Rent ekonomiskt, vilket av dessa två alternativ kommer återbetala sig snabbast för oss? Samt kommer det vara skillnad i kompfort mellan dessa två system? Alla rummen har element

Mvh,
Keyvan
 

Svar

Hej!
Påverkas nog en del av eventuella kostnader för att koppla på en frånluftsvärmepump. Kanske krävs nya dragningar osv som är dyra.
Sen är frågan om typ av FLVP.

Spontant misstänker jag att L/V är att föredra. Ni behåller den fungerande ventilationslösningen och sätter en L/V. Den ger vanligen bättre besparing.
Det ska inte vara någon komfortskillnad mellan systemen.

Återbetalningen blir rätt lång - då ni har en hyfsat väl fungerande lösning med L/L och vedeldning.

Det bästa att att ta ut ett par entreprenörer som får lämna pris och göra kalkyl på respektive system. De flesta säljer varumärken som erbjuder båda lösningarna. I ett sånt här fall finns ju en del okända parametrar kring själva installationskostnaderna.
 

Kommentarer

skalman76 ·
Med en befintlig FTX-ventilation så är en frånluftsvärmepump inget alternativ. Hur ska man hantera tilluften som idag värms upp av frånluften i FTX-aggregatet? Ska man konvertera den till ett rent tilluftsaggregat om man tar frånluften via värmepumpen?
 
B
BSOD ·
Håller med om man har ftx är flvp ett steg i fel riktning.

LVVP eller komplettera med ytterligare en LLVP är nog lämpligare, om man tröttnat på veden.

Båda alternativen förutsätter ju att man kan acceptera bullret från en utedel. Är inte det möjligt så är det ju svårare att göra en lönsam investering i värmesystemet.
 
KeElh ·
Tack för svar och era kommentarer.

Om vi skulle köra med vattenburna elementen (elpanna) så räknade jag fram en teoretisk elförbrukning på ca 18.000 kWh per år. Idag har vi årsförbrukning på 14.000 kWh när vi endast kör med L/L som uppvärmning + FTX på Vinterläge. Har tagit in några offerter för L/V och återbetalningstiden blir därför väldigt lång

Men elpannan vill jag verkligen byta för att inte riskera stå utan varmvatten mitt i vintern med två småbarn. Skulle byte till en nyare elpanna vara ett alternativ istället för L/V? Så kan vi fortsätta med L/L som uppvärmning tills den går sönder (installerad 2018) eller tills barnen blivit stora och vill sova med stängda dörrar och vi då måste ha elementen på? Hur mycket energieffektivare är en nyare elpanna tillskillnad från en från 1983?
/Keyvan
 
Redigerat:
thebuilder0456 ·
"Men elpannan vill jag verkligen byta för att inte riskera stå utan varmvatten mitt i vintern med två småbarn."
Kanske en varmvattenberedare kan vara ett alternativ?
Finns moderna varianter som är mer ekonomiska i drift dock dyrare i inköp.
 
F
Fideliox ·
Om ni redan har FTX så är det galet att nedgradera och installera en FLVP!

Det är 0 skillnad i besparing på en ny och gammal elpanna, el är el. Om en luftvatten har för lång återbetalning kan du värma enbart med luftluft och skaffa en varmvattenberedare. Men synd att inte använda radiatorerna när du har dem.
 
AndersbcD ·
Köp en FLVP typ nibe F370 eller Bosch 3800. Varför då, jo det hus du beskriver har ett årligt energibehov för värme och ventilation på ca 14000kWh, av detta återvinner ditt ftx-aggregat i bästa fall ca 5000kWh. Till detta kommer VV som idag elpannan står för. Dvs du lägger totalt ca 9000 + VV säg 11500kWh. Med en flvp .+ din llvp får du ett scop på ca 3,5 dDvs din årsförbrukning blir då (14000+2500)/3,5 = 5000kWh eller ca 6500 lägre än idag. Med ett elpris på 2-2,5/kWh och 75000kr för en FLVP så blir årerbetalningstiden 5år. Du får väl dessutom 25-30000kr i bidrag för att du ersätter elpannan.
 
skalman76 ·
Men hur tänker du med en FLVP? Ska man då skrota FTX-aggregatet? Hur ska tilluften tillföras byggnaden när frånluften dras om och går via FLVP istället? Då får du ett rent tilluftsaggregat utan värmeåtervinning, alternativt så stänger du det och behöver då borra in friskluftsventiler i resp rum.
Ett ökat energibehov för att även värma uteluften då FTX-återvinningen på 80% försvinner.

Aldrig att en FLVP klarar ett SCOP på 3,5 om du har radiatorer som behöver en framledningstemperatur på mer än 50-55 grader. FLVP kan vara ok om du kör golvvärme med låg framledningstemp men blir mest en elpanna om du behöver högre temperaturer.
 
AndersbcD ·
Är väl inget större problem att borra några 80mm hål i vägg alt många 20mm hål i fönsterkarmen. Ja du tappar återvinningen i ftx-sggr. men uppnår samma i flvp som dessutom värmer vv så att du har nytta av återvinningen även den del av året när du inte har något värmebehov. Jo en FLVP når detta cop eller bättre (beror på luftflödet) tillsammans med en LLVP som ju ts har. En vits är att framledningen sänks, när du har en llvp. Jag maxar 38 isf 55.
 
skalman76 ·
Inser att vi tycker olika. Skulle aldrig byta bort en fungerande FTX mot en FLVP, och behöva bygga om ventilationssystemet mm. Men smaken är olika som sagt var olika. Även komfortmässigt är det ett riktigt nerköp. Att gå från att blåsa in tempererad luft vintertid till att punktera fasaden och ta in -20 gradig luft rakt in, det ger jag inte mycket för.

Jag är helt med på att byta ut elpannan mot en värmepump, men en frånluftsvärmepump när man har ett FTX-system redan är fel väg. Helt klart är en Luft-vatten en betydligt bättre, och driftmässigt överlägsen lösning. Du behåller återvinningen på FTX-en samtidigt som du får värmepump till både radiatorer och varmvatten. En rätt dimensionerad Luft/Vatten ger dessutom betydligt mindre behov av tillskottsel än vad en FLVP behöver.
 
Claes Owe ·
Kan en till/frånluft vp vara ett alternativ?
 
skalman76 ·
Det är ett betydligt bättre alternativ än en ren FLVP. Synd att slänga ett fungerande system som man har, men som sagt var ett ok alternativ. Tex en Nibe F470 skulle kunna vara en kompromiss
 
AndersbcD ·
Jepp annars finns det flvp med T- och F-luft, dock ca 25-30k dyrare.
 
Tvrtko ·
Hej Fideliox. Jag kollade upp din länk. Köpte du en sån? Vad kostade den? Arbetskostnaden? Jag har en gammal nibe Evp 270 med en F2025 utedel som är över 15 år gammla. På vinden har jag dragna rör som förra ägaren använde till att sprida runt värmen från en LLVP. Det låter som att den pumpen skulle vara nåt för mig om jag har förstått beskrivningen rätt. Tacksam för svar om kostnader.
 
electroluxaren ·
att sätta in en luft vatten värmepump löser ju även tappvarmvattnet

vattenburen värme är bra och hög komfort, skulle du sätta en frånluft som eg är en usel kompromiss så bör du ha golvvärme, dina radiatorer kanske ger vad du önskar med sp låg framledningstemp eller så får du ha eltillskottet på konstant med 0 besparing. Med FTXn igång bör du kunna få en hyffsad spridning av värma när kamin och luft/luft är igång
inget säger att en ny beredare håller längre än den du har, beror på tillverkare och "det var bättre förr"
 

De senast besvarade frågorna

Halvkalla element

24 feb 2024
Hej vi bor i ett 59 tals hus med vatten buren värme och pellets panna. Det är endast den övre delen av elementen som blir varm skall det vara så? Inloppet är jätte varmt utloppet ner till är kallt.

Hur minskar vi bäst energiförbrukningen?

25 feb 2024
Hejsan, I höstas köpte vi en 2 våningsvilla utan källare, i trä, byggt 1966 på 131kvm(Kramfors). Idag finns en Ctc elcomi panna med elpatron som funnits med sen start. Vi har ej besiktigat...

Vilken temperatur ska man dimensionera efter?

15 feb 2024
Ska ju funka från +15 till -39 (förra veckan)?

Fråga experten

Robin Toneby

Läs mer

Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.