Hur minskar vi bäst energiförbrukningen?

Besvarad 13 feb 2024 av Robin Toneby
Hejsan,
I höstas köpte vi en 2 våningsvilla utan källare, i trä, byggt 1966 på 131kvm(Kramfors).
Idag finns en Ctc elcomi panna med elpatron som funnits med sen start. Vi har ej besiktigat skorstenen så vi eldar inte i pannan i dagsläget. Sedan 2008 finns även luftvärmepump av märket Ivt.
Elementen är gamla och behöver ses över.

Vi bor inte i huset hela tiden men luftvärmepumpen drar ändå ca 2800kw i månaden. Vilket känns mycket, men LVP är på hela tiden eftersom det är ett året runt boende.

Vad för värmesystem skulle vara mer effektivt att byta till när det gäller dagens teknik? Hur minskar vi bäst energiförbrukningen?


Vi har sneglat på Mitsubishi Sumo 35 och Daikin xth30. Men har inte bestämt något.

Frågan är om vi även ska satsa på att byta pannan med men blir inte klok på vad
man ska ha istället. Bergvärme är inte aktuellt.

Stort tack på förhand
 

Svar

Hej!
Jag vet inte vilken panna som från CTC som avses. Men jag förutsätter att det är en gammal historia.
Du anger att elementen är gamla - antar att du menar en vattenburen värmekrets med radiatorer och att systemet behöver nya termostater och annan kärlek.

Spontant låter det som att luft/vattenvärmepump är den lösning som skulle passa er bäst. Det finns många modeller och prislägen. Kolla gärna värmepumparna som är listade här på bygga hus och utgå från dessa och ta in några offerter. Skiljer ofta rätt mycket i pris mellan olika företag.

Att byta luftvärmepump är en variant - men ingen optimal lösning. Jag tycker man kan räkna ihop kostnaden för en investering i elpanna och luftvärmepump då jag tolkar det som att båda systemen är på kanten av sin livslängd och lägga det på luft/vatten.
 

Kommentarer

Cancerman_777 ·
Hmmm...att plöja ner 100-150 kkr i ett värmesystem för ett fritidshus låter i mina ögon inte rimligt alls, när man kan sätta in en eller två llvp för 20-40 kkr. Visst, det blir lite dyrare per år att stötta med elpanna de kallaste dagarna, men få skorstenen besiktigad så kan de stötta med ved när de är där och annars låta det gå ner till 16 grader. Det är min tanke i alla fall.

PS. Min erfarenhet av ivt är allt annat än bra, så det förvånar mig inte att er drar ohemult mycket energi, även om 2800 kwh per månad låter helt åt skogen mycket. DS.
 
Redigerat:
Molnet24 ·
Har mätare på två luftvärmepumpar och november var en kall månad så då gick dom extra hårt. En luftvärmepump 496 kwh i november.
Bor längre norrut.
 
Stugmannen ·
Kanske en dum fråga men är lvp,n rengjord? De flesta jag stött på med hög förbrukning på lvpn har just varit pga ett lager med smuts på filtren.
En annan orsak kan vara att den står i autoläge och pendlar mellan värme och nedkylning. Med den förbrukningen så är det iaf nåt som är riktigt galet.
 
Eremitkräfta ·
Tack för era svar!

Enligt säljaren är service på ivpn utförd för ca 1år sedan. Filtret har vi försökt dammsuga rent sist vi var i huset.
Ivpn står i autoläge då vi inte är på plats och kan justera värmen. Vi märkte att lvpn inte orkade hålla igång när det var - 28°. Detta var i början på januari, så då har Elkombi panna fått stötta men den står på väldigt lågt läge.

Kan elcombi dra så pass mycket att det blir 2800kw på en månad?
 
Molnet24 ·
Någon anledning till att ni har på auto läget? Jag har haft värme läget jämt på mina 3st luftvärmepumpar. Aldrig betalat för en service heller, bara rengjort själv. 9 år gammal är en av pumparna.

Men de känns som att ni har annat som orsakar förbrukningen också.
 
SågspånPappspikEternit ·
Det låter rätt högt, ja, men har pannan, som är direktverkande el i vattenburen form, behövt stötta upp värmen, går det åt mycket el. Kan bli värre än nödvändigt om LLVP står på Auto, då kan i värsta fall elpannan värma samtidigt som LLVP kyler.

Är det formellt eldningsförbud på pannan, eller vill ni bara kontrollera den för säkerhets skull?
Den som kan få tag på ved till rimligt pris kan spara pengar på att värma hus och varmvatten med vedeldning.
Att ett vattenburet värmesystem är 50+ år gammalt behöver inte betyda att det är dåligt och behöver bytas! Vissa delar, som cirkulationspumpen, ev shunt och expansionskärlet, kan behöva ses över, men det är oftast onödigt att byta hela systemet.
 
Stugmannen ·
Ok, testa att duscha av filtren i duschen ändå så att de är rena. Ska egentligen göras varje månad. Ställ även om till endast värmeläge annars går lvpn hela tiden vilket ökar förbrukningen rejält. 500-600kwh/mån är mer rimligt att den drar när det minusgrader ute i ett hus i eran storlek.
 
Belzhadar ·
Om det inte är någon slags industriell 3-fas luftvärmepump som du har, så kan den inte dra 2800kwh på en månad. Skulle det handla om en normal LVP som är inkopplad på 1-fas och säkrad med 10A så kommer den max kunna dra 2,3kw x 31 x 24=1711kw/h på en månad. Men den lär snarare vara på max 1,5-1,8kw skulle jag tro och drar då max 1100-1300kwh på en månad.

Problemet lär snarare bero på att den är av äldre modell, och inte klarar att leverera värme vid kallt väder, så din elpatron sätter igång i stället.

Jag hade bytt till en modern som är specad att fungera ner till -35 grader eller nåt liknande. Jag hade hellre satt in 2 mindre, en per våning, än att satsa på en större på ett ställe. Jag hade väntat tills i sommar, då det ofta går att köpa dem till bättre pris.
Värmer mitt hus på 99m2 uteslutande med en LVP, den månad den gjorde av med mest i vinter var januari, då den förbrukat 533,9kvh.

Är den befintliga från 2008, så är det ändå dags att byta den, efter 15-16 år har de nog gjort sitt.

Kan man leva med fläktljudet från en LVP så är det ett otroligt effektivt värmesystem som dess utom ger möjlighet till AC på sommrarna.
 
KB-U ·
Förbrukning om 2800 kWh i månaden, är det för hela huset/fastigheten eller är det en elmätare som mäter enbart värmepumpen!?!?!

Finns det andra "okända" förbrukare som elektrisk golvvärme, avfuktare under huset eller liknande.

Hur som, jag skulle inte bytt någonting förrän det hela är klarlagt varför det går så mycket energi...
 
Kalle_Mero ·
Vi bytte vår LVP för drygt ett år sedan. Den gamla var från 2006. Nästan halverade elförbrukningen jämfört med den gamla. (Vi kunde jämföra med grannarna så jag är ganska säker på detta.)
Kör bara LVP på 'Heat' och sänk till 10-12 grader. Auto är ju livsfarligt.
 
AndersbcD ·
2800kWh det blir 17A kontinuerligt, finns ingen llvp som tar den strömmen. Troligen är llvp trasig alt kyler när ctc-pannan värmer. Ditt hus uppskattar jag kräver ca 6kW vid -20grader, så att börja med en Sumo35 på bv låter vettigt. Som andra påpekat ”glöm” luft-vatten, kör istället vv på elpannan + llvp.
 
Vargulvsson ·
Den står och kyler medans ctc står och värmer,
Det är vad auto funktionen gör ! Den kyler när den gått över inställd temperatur! Och värmer när den är under inställd temperatur,

Stäng av auto läget och sätt i värme läget!
 
Eremitkräfta ·
Tack för alla era svar och tips! Det är guldvärt!
Jag ska läsa allt i lugn och ro.

Innan vi uppdaterar något ska vi börja med att ta reda på vad fasiken är det som drar så mycket el. Ser även på fortum att detta är helt vansinnigt högt jämfört med liknande hushåll.
 
  • En energiåtgångsöversikt som visar förbrukning, kostnad och jämförelse med liknande hushåll för januari.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
aka_the_barf ·
STÄNG AV AUTOLÄGET! vill poängtera hur viktigt det är. Otroligt slöseri speciellt om ni råkar ha en annan värme källa. Då kyler pumpen järnet medan det andra källan värmer järnet.
Men bara pumpen ensam i auto är ett extremt slöseri det med. Den kommer pendla mellan kyla och värma konstant i jakt på bör värdet.
 
Eremitkräfta ·
@aka_the_barf Tack för svar! 🙏

Vi kommer att dra ner på CTC elcomi pannan nu när våren är på ingång då den går på elpatron.

Under några riktigt kalla veckor när vi inte var på plats lät vi luftvärmepumpen gå på autoläge, dels för att vi inte var på plats och hade möjlighet att justera värmen på distans men också att vi märkte att LVP slutade gå helt och hållet när det blev 28° 😱 Då var pannan samtidigt på så rören i huset inte skulle frysa sönder.

Vad är normalläge för LVP när det är kallt ute och den samtidigt inte ska vara på autoläge? Är det smart att lämna den på 18-20°? Fryser inte rören om LVP lägger av när det är som kallast?
 
Stugmannen ·
Ställ den på 17-18 grader i värmeläge. Sen får pannan eller andra element rycka in som stöd om lvp,n skulle lägga av.
 

De senast besvarade frågorna

Om vattnet kan frysa

9 jul 2024
Hej Robin, tack snälla för att jag får ställa min fråga här. Jag har ett hus med entréplan och källare där boytan är 108kvm + 108kvm dvs 216kvm totalt. Huset har idag två vattenfyllda...

Finns det kretskort som reservdel till en ctc 1100 family 25?

21 jul 2024
Hej! Pannservice sa att det var ett kretskort som är sönder. Vilket gör att pannan inte kan arbeta på full "effekt". Jag kör på el och pannservice menade att om det blir kallt kommer pannan jobba...

JVP från 2005, bör jag vara orolig?

26 jul 2024
I våran sommarstuga finns en liten jordvärmepump Nibe Fighter som är tillverkad 2005. Bör jag vara orolig att den snart slutar fungera?

Fråga experten

Robin Toneby

Läs mer

Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.