Anlägga något vackert på brant prickmark - går det?

Besvarad 22 nov 2023 av Cajsa Lundin
Hej

Vår tomt sluttar brant mycket nedåt de sista metrarna, och med ursprungligen berg i dagen på den delen av tomten. Tidigare ägare har planterat låga marktäckande buskar som delvis har tagit sig fint. Resten av ytan börjar nu bli gräsbevuxen.

Strax bredvid där tomten slutar går en gångväg, vilket gör att många rastar sina hundar delvis på vår tomt. Det är väldigt svårt att hålla efter (lutningen är kraftig och slänten ser ovårdad ut, även om vi själva inte ser "eländet". Detta gör att klippning av gräset i slänten kan bli en obehaglig upplevelse.

Hade det inte varit prickmark hade en mur eller stödmur varit lösningen. Nu verkar det uteslutet att få både bygg- och marklov. Eller som de sa på kommunen, har man köpt en sluttande tomt kan man inte förvänta sig att den ska bli plan.

Vilka åtgärder återstår? Kan vi anlägga kompost i branten och om några år vara av med delar av höjdskillanden, utan att ha begått något fel? Eller är det bara att se hur striden utkämpas mellan marktäckarna och gräset och hålla tummarna?
 

Svar

Man kan inte ta upp höjdskillnaden längre in på tomten? Så man kan nyttja ytan även där slänten är. Om ni sätter häck vid tomtgräns känns det inte som man "vistas på gångvägen", ni kan använda hela tomten på bättre sätt. Ofta kan man få till härlig rumslighet och bra funktionalitet om man använder nivåerna. Om man inte har råd med murar kan man fördela slänterna, kanske göra trappsteg mellan nivåerna. Det är också trevligare att sköta om en vacker växtslänt som man själv ser och får avnjuta.

Nej, ni får inte höja eller sänka mer 50 cm (gäller även utanför prickmark utan marklov), även om det är kompost som bygger höjden.

Men visst finns det många marktäckande växter som förenklar skötsel i slänt. Jag vet inte växtzon eller om det är skuggigt eller soligt, torrt, sandigt, mullrikt, lågt pH eller högt, stenigt, och hur många kvadrat, men här kommer olika några förslag som du kan googla vidare på.

Vissa är billiga och snabba (och skapar inte sällen problem i förlängningen), vissa är vintergröna, andra har blom, höstfärg osv, samt att det är olika höjder. Det går att kombinera genom att t. ex. ha en växt som bottenskikt, sedan lägga in grupper av annat eller solitärer (buskar eller högre perenner) för variation. Eller blanda dem, men det är lite svårare.

• liten stefanandra (stora ytor, höstfärg, "billig")
• amerikansk krypen 'Icee blue' (vintergrön, gråblå barr, sol, torrt)
• Matt-en 'Green Carpet' (vintergrön, friskt grön, sol)
• litet rödvide 'Nana' (tät buske med smala blågröna blad, klarar blåst, väta och torrt, ganska billig)
• gullgröna (låg, tät, städad perenn, snabb, inte för torrt och soligt läge)
• bergormrot 'Darjeeling Red' (blomspiror i rödrosa, tålig, ej för blött eller skuggigt)
• vintergröna, finns vit och lilablå blom (vintergrön, låg, skugga/halvskugga, gärna lätt sur jord)
• spetsmössa (naturligt uttryck, skira vårblommor, snabb, halvskugga, gärna lätt sur jord)

Finns massor med fler, du hittar nog det ni gillar!

Flera klätterväxter kan också användas som murgröna och klätterhortensia.
 

Kommentarer

Hööks Labradoodle ·
Tack för tips, jag har också en slänt och det var inspirerande 🙏🏻
 

De senast besvarade frågorna

Trappa i kalksten

21 nov 2024
Hej! Hur har ni byggt trappan på denna länk? Vad finns under kalkstenen? https://www.byggahus.se/sites/default/files/styles/inline_image/public/inline-images/trappa_kalksten.jpg?itok=pHZHavur

Hur gör vi med vår slänt framför dörren?

25 aug 2024
Hej, Vi har en ljus faluröd dalastuga byggt med gammalt timmer och precis utanför dörren har vi en slänt som ger en uteplats utanför dörr men sen bara ogräs och gamla trötta buskar som sitter i...

Misstänkt blom- och grentorka

9 jul 2024
Hej, jag har fått vad jag misstänker är blom- och grentorka på mitt 2 åriga surkörsbärsträd. Vad jag förstår finns ingen bot utan bara att plantera ett nytt. Så min fråga är om jag törs plantera...
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.