isolde skrev:
Knaufs bruna mineralull som säljs på Byggmax är fri från formaldehyd. Det är stenull också. Vet inte om det gäller alla märken. Formaldehyd finns däremot i bl a Isovers glassull.

Thermofloc har någon sorts flamskyddsbehandling, och antimögelbehandling, även om det ser bra ut i produktbladet.

"Produkten består av cellulosafibrer som tillverkas av pappersavfall genom mekanisk
sönderdelning med tillsats av brandskyddsmedel (boratfritt, boratreducerat) och motsvarar
föreskrifterna i riktlinjen H över farliga substanser."
Rockwool stenull är inte fri från formaldehyd
 
oceanis skrev:
Det finns massor av hus byggda före 70-talet på liknande sätt utan varken plast eller mineralull. Har själv ett hus från 20-talet och där finns ingen plast i detta, varken innan eller efter renovering. Och det har fungerat utmärkt i snart 100 år utan plasten och mekanisk ventilation.
De husen var med dagens mått mätt helt oisolerade. Det är en fundamental skillnad.

Notera också att TS abslut inte vill ha ett oisolerat hus, utan tvärt om, ett extremt välisolerat hus.
 
andersmc skrev:
De husen var med dagens mått mätt helt oisolerade. Det är en fundamental skillnad.

Notera också att TS abslut inte vill ha ett oisolerat hus, utan tvärt om, ett extremt välisolerat hus.
Fundamental skillnad vill jag inte hålla med om. Daggpunkten flyttades möjligen bara längre ut i väggens isolering om nu isoleringen verkligen var sämre. Oisolerat vill jag inte heller hålla med om.

I mitt hus var konstruktionen som följer inifrån räknat:
Puts
Vasmatta
Två lager snedställda plank ca 20 mm vardera
Torvströ/kalk 250 mm (packad hårt direkt mot råspont)
Råspont
Tjärpapp
Tegelpannor

I stående väggar finns samma konstruktion men med bara 150-200 mm torvströ

Och om du börjar räkna på värmemotstånd så är det inte så tokigt trots allt. Och inte ens i snedtaket fanns det efter nära hundra år fuktskador trots att man hade "isolering" direkt ut mot råsponten.
 
andersmc skrev:
De husen var med dagens mått mätt helt oisolerade. Det är en fundamental skillnad.

Notera också att TS abslut inte vill ha ett oisolerat hus, utan tvärt om, ett extremt välisolerat hus.
Det som är en fundamental skillnad är den hygroskopiska förmågan hos de olika materialen.
Gullfiber och stenull har inte förmågan att hålla vatten i fri form så om du får en utfällning i dessa material så kommer det att bildas små vätske droppar som sakta faller ner genom materialet pga tyngdkraften och ansamlas längst ner i konstruktionen. Ofta först på plasten för att sedan rinna neråt. Detta leder ofta till vätske ansamlingar långt ner. Om du studerar skador pga dålig diffusions tätning i hus med dessa isolermaterial så är dessa skador många gånger nere i konstruktionen med mögel och röta som följd.

Det var bla därför som plasten kom in i konstruktionerna eftersom gullfiber/stenull inte kunde bära fukten i sig själv och man tvingades se till att ingen luft kunde komma in och kondensera i konstruktionen.

Cellulosa isoleringen och andra gamla typer av isolering typ torvströ har den förmågan. Om det skulle bildas fukt i detta material så hålls det kvar och kan torka ut under årets torra perioder men det förutsätter att man har konstruktioner som är genomtänkta ända ut och rakt igenom. Inget asfaltbaserat takpapp tex utan diffusionöppen duk längst ut i en takkonstruktion etc.

Du kan studera massor av fall från andra delar av världen där man inte använder plast och där man har minst lika tjocka konstruktioner vad gäller isolering som vi har i Sverige. Jag nämnde Canada tidigare och där har man inte några direkta problem med tjock cellulosa isolering i kombination med avsaknaden av plast. Man ser dock till att ha vindtäta konstruktioner med tex osb/gips.
 
  • Gilla
raspen86 och 1 till
  • Laddar…
oceanis skrev:
Om det skulle bildas fukt i detta material så hålls det kvar och kan torka ut under årets torra perioder men det förutsätter att man har konstruktioner som är genomtänkta ända ut och rakt igenom.
Det är alldeles riktigt som du skriver, men hela iden faller med de svenska somrarna. En ganska homogen yttervägg bestående mest av 40 cm isoering, gör att daggpunkten kommer att hamna ganska djupt. Med en solfattig sommar, regn, och allmänt modesta temperaturer, kommer väggen troligtvis alltid att vara fuktig.
 
Missar inte TS målet? Är ändamålet att ha en 40 cm tjock vägg eller är det att ha ett bra u-värde? Det finns ju inget egenvärde med tjock vägg. Det finns flera andra med tunnare väggar som erbjuder bättre u-värde än tjockare. Nu är ju alla med plastfolie som jag tänker på men ändå..
 
Gylleneknorren skrev:
Hej,
Är enig med dig, skulle inte heller vilja ha cellplast i väggarna.
Kan LTK Prefab i Vetlanda vara något? Vet dessvärre inget om deras konstruktioner, annars hört gott om dem.
Tack för tips, ska kolla på det!
 
Alfredo skrev:
Enligt netiketten anses det som om man skriker om man i newsgrupper, på forum eller på andra ställen "omotiverat" skriver längre text enbart med versaler.

Inget som är självklart på något sätt egentligen, men en praxis som blivit etablerad i "internetvärlden". Därav de sura reaktioner du fått.
Okej, det är känsligt på Internet alltså;-)
 
Nu har jag hittat 3 st husfabriker som tillverkar väggblock i lättreglar och som använder cellulosa eller träullsisolering. Väntar med spänning på vad de kan ge för offert. :)
 
I förlängningen känns det som en riskkonstruktion...
 
Drömma, hoppas att du låter oss andra få ta del av resultaten av ditt sökande.

Det är säkert jättemånga som vill bygga utan plast och andra artificiella material.
 
  • Gilla
Igzie
  • Laddar…
KnockOnWood skrev:
Drömma, hoppas att du låter oss andra få ta del av resultaten av ditt sökande.

Det är säkert jättemånga som vill bygga utan plast och andra artificiella material.
Grimstorps byggkomponenter, (vänder sig direkt till kund) glommershus, (vänder sig direkt till kund) becohus, (både och) goodfeel (lösvirke) Villa Vida (via husleverantör)

Träfiber isolering: www.thermocell.se http://www.woodfibre.se/ isocell www.cremab.se www.multisol.se www.termotra.se www.ekofiber.se http://www.feelingwood.se/ http://www.thermocell.se/broschyrer/thermocellbyggsystem.pdf www.woodisol.se
 
Drömma skrev:
Tack för tips, ska kolla på det!
De har konkat tyvärr
 
Drömma hur har det gått?

Jag hittade http://www.husesset.se som också bygger väggelement med cellulosa och ångbroms.
 
  • Gilla
PAF
  • Laddar…
Är det någon som byggt eller känner någon som byggt med Husesset?
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.