Eternit - byta ut eller bevara

Uppdaterad 10 december 2014 11:31 · postad i Renovera · taggad med Bygga, Tak

Har du eternit på huset? Lugn, för det är inte farligt när det sitter där. Dessutom åldras det vackert och börjar få ett kulturhistoriskt värde. Vill du ändå bli av med eterniten, berättar vi här om hur du ska gå tillväga.

Eternit - byta ut eller bevara

Asbestcementskivan eternit har använts som byggmaterial i mer än 100 år. Namnet eternit kommer från engelskans eternity, evighet. Det blev ett uppskattat material för att det var starkt och tålde höga temperaturer - borde kunna hålla i evighet. Efter andra världskriget tog användningen ordentlig fart. Eternit användes ofta som tak- och fasadbeläggning.

Men i mitten av 1970-talet kom det första asbestlarmet. Flera personer som hade arbetat i eternitfabriken fick lungcancer och andningsbesvär. Det blev många dödsfall. Inom ett par år hade asbestsorten som ingått i eternit förbjudits och 1977 upphörde tillverkningen av eternit.

Många som har eller är spekulanter på hus med eternit blir oroliga. Hur farligt är eternit egentligen när det sitter på huset och vad ska man göra? Byta ut det så fort man kan? Hur ska man i så fall gå tillväga?

Kulturhistoriskt värde
Faktum är att allt fler eternittak försvinner och snart är det inte många kvar. Därför har eterniten fått ett kulturhistoriskt värde. Frågar du en byggnadsantikvarie, kommer hon eller han att säga att du inte ska byta ut eternittaket, så länge taktäckningen fungerar. Eterniten är eldbeständig och åldras vackert.

Du kan också byta ut enstaka plattor som blivit dåliga och ersätta med fibercementplattor som saknar asbest. De har samma utseende som de gamla eternitplattorna. Det finns material att laga eternit med och speciell färg som det går bra att måla med. Vill du bevara dina eternitplattor, fråga i byggvaruhandeln eller färgfackhandel efter lämpliga produkter. Det du inte ska göra är att högtryckstvätta eternit eller skada en platta så att det dammar. Det är då det hälsovådliga asbestdammet frigörs.

Asbesttillstånd
Det är när någon utsätts för asbestdammet upprepade gånger under lång tid som den verkliga hälsofaran finns. Vi pratade med Hans Barkenfelt vid Arbetsmiljöinspektionen i Malmö, för att få reda på mer om reglerna kring eternithantering.

– Arbetarskyddstyrelsen har reglerat en anställds hantering av asbest i föreskriften ”Asbestkungörelsen”, berättar Hans. Den som är anställd får bara göra smärre insatser, under en arbetstimma, som involverar hantering av asbest. Då hinner man t ex borra ett enstaka hål i en eternitplatta. För att göra arbete utöver det, måste hantverkaren ha ett speciellt asbesttillstånd. Det får han när han gått en utbildning där han informerats om skyddsutrustning och tillvägagångssätt vid hantering av asbest. Ska du anlita en hantverkare för att ta bort eternit, ska du se till att han har det här asbesttillståndet.

Olika metoder
Hans berättar vidare att det finns olika sätt att gå tillväga för den som inte längre vill ha eternit på huset. Ett sätt som är vanligt är att man kapslar in det och t ex lägger en ny taktäckning ovanpå det gamla eternittaket. Det går i många fall bra att lägga tegel- eller betongpannor ovanpå. Du kan också välja att ta bort eterniten för att lägga på annan tak- eller fasadbeläggning.

Ska du själv göra jobbet, finns inga speciella regler när du ska plocka ner skivorna, annat än att du inte ska skapa olägenhet för omgivningen. Se till att det inte ryker av asbestdamm. Ha på dig ett andningsskydd för säkerhets skull. Hantera sedan skivorna så varsamt som möjligt, så att skivorna inte går sönder och det farliga dammet frigörs. Det vill du varken utsätta dig själv eller grannarna för.

Deponera eternit
Till sist måste du också göra dig av med eternitskivorna om du har tagit bort dem. Kostnaden för att deponera eternit är 1063 kr exkl moms per ton (Sysav Malmö 2012-06-27), ungefär densamma som för blandat byggavfall. Tidigare har det varit väsentligt dyrare att deponera eternit.

Läs mer
Marlén Eskilsson
byggmotiv (ej verifierad) 2009-06-07 15:40 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Vi bygger alltid över/in eteniten, det är inte bara dyrt att ta bort det är också dyrt att slänga det på soptippen. Eteniten är inte farligt för än man river det, då frilägger man asbesten ur den.. så länge materialet är intakt så bygg in det är mitt råd till er..

mvh Markus

Svara Dela Redigera
Lennart (ej verifierad) 2009-06-08 11:04 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Tycker att det är vackert med eternittak, nätta och lätta och ger fina taksiluetter, på fasader är jag mindre förtjust.

Svara Dela Redigera
Christer (ej verifierad) 2009-06-08 14:08 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Bygg in det om det går! Skall ni riva det så se till att rätt personer gör det. Har man anlag för div sjukdomar så hjälper exponeringen av eternit till på vägen så att säga. Om ni ändå gör det själva (o det inte drabbar grannar) så dränk det i vatten före och under tiden ni jobbar med det.

Svara Dela Redigera
Christer (ej verifierad) 2009-06-08 14:29 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Bredvid min villa ligger ett jättefint hus som tyvärr pga eftersatt underhåll måste rivas. Delar av huset är klätt med eternit. Mellan våra hus är det ca 10 meter. Det huset är ca 250 kvm i yta och två våningar högt. 3 väggar har eternit som fasad. Kommunen kommer troligen att hantera rivningen av fastigheten. Men då är det inte är en privatperson, utan en juridisk person! Vet nån vilka krav man kan ställa? För, som ev kan misstolkas i mitt tidigare inlägg, så vill man ju inte att vem som helst kommer o tar ner eternit i ett tätbebyggt område! Vad göra? För det senaste jag hörd var att kommunen skulle ta dit en grävskopa!? Men orsaken att den inte kom var att bestämmanderätten inte var avgjord! Då har de ju inte klart för sig vad de skall riva kanske? Har blivit bortkollrad i kommunens växel "ett par gånger". Jaja, goda råd på det tack!

Svara Dela Redigera
Marlen Eskilsson admin 2009-06-08 14:56 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Jag vill minnas att det är Länstyrelsen som har hand om eternitfrågan. Ring dem och fråga istället.

Svara Dela Redigera
Putte (ej verifierad) 2009-06-16 14:15 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Hej!

Finns det någon som vet vart jag vänder mig när jag vill behålla eternit taket och lägga ett nytt tak utanpå så att säga.

Tacksam för svar

Svara Dela Redigera
Marlen Eskilsson admin 2009-06-17 14:24 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Du vänder dig till den som lägger det taket du ska ha, plåtslagare för plåttak, takläggare i allmänhet om du ska ha pannor. Då spikar de bara läkten ovanpå eterniten. Hade vi på huset tidigare.

Svara Dela Redigera
arald (ej verifierad) 2009-06-19 14:17 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Hur gör man om man vill byta en sprucken eternitplatta mitt i tacket ?

Svara Dela Redigera
Camilla Nilsson (ej verifierad) 2009-06-23 20:55 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Tänk om det visar sig om ett ex antal år att det även är farligt att bo i hus med eternit. ja menar det tog ju ganska lång tid innan man kom fram till att det var farligt. Är det verkligen säkert att bo i hus med eternit??

Svara Dela Redigera
kicki (ej verifierad) 2009-07-19 15:04 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Brevid vårt hus (ca 6meter mellan husen) finns ett eternithus det står & förfaller, både tak har stora hål med eternitplattor & väggar. fönsterkarmar ruttnar inmurad stengrund men cementet rasar ur&sten flyttar sig. Golvbalkar är uppruttna.
I huset har ej ngn bott på 25-30år det varken underhålls el rivs. Tomten är helt igenväxt!
Ägaren försökte sälja men då han ej fick ut sitt (fruktansvärt) höga pris låter de hellre det bara rasa!

Jag undrar hur farligt är det för oss som bor, vistas där? (spec med tanke på barn) Jag är orolig, kan man kräva rivning el skötsel/renov av hus (pga vanvård el fara för hälsan?) Var vänder man sig? Jag vill helst ej ha bråk. ägaren är snäll men mkt envis.

Tacksam för svar.
Mvh Orolig mamma

Svara Dela Redigera
Niklas (ej verifierad) 2009-10-12 10:58 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Fick du något svar här eller på annat håll. Jag har samma dilemma. Jag har hel platta som ska bytas mot den spruckna. Måste man börja vid nocken, eller kan man byta en platta utan att ta loss "hela taket"?

MVH

Svara Dela Redigera
Gäst (ej verifierad) 2010-01-15 11:31 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Det går bra att ta loss plattor mitt på taket, jag har bytt flera under årens lopp. Dessutom är det ofta gratis att skaffa "reservdelar" det är många som tar bort sina Eternittak och gärna skänker bort plattor i stället för att betala för att bli av med dom. Sök på Blocket.se!

Svara Dela Redigera
Gäst (ej verifierad) 2010-01-31 19:34 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Om ni tar ner det själv är det halvmask med partikelfilter 3 som gäller. Och dränk in det i vatten.

Svara Dela Redigera
Gäst (ej verifierad) 2010-02-10 04:03 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Men herregud vad vissa personer överreagerar här inne! Självklart är det inte farligt att bo nära eller i ett eternithus. Inte farligt att riva det heller. Problemen var ju att många snickare (och fabtriksarbetare) som sågade i materialet dagarna i ändå råkade illa ut. Farfar som var snickare på 50-70talet fick stenlunga t.ex. Det är eternitdammet som far runt som är farligt.

Svara Dela Redigera
Gäst (ej verifierad) 2010-03-08 12:13 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Tänkte bygga en träfasad på huset. Behöver man ta bort eterniten eller kan man bygga fasaden utanpå?

Svara Dela Redigera
Gäst (ej verifierad) 2010-03-23 13:16 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Hej alla. Jag har just gjort det tagit ned eternitplattor och spikat träpanel. Bilder och mer info om hur finns på min hemsida. www.biobygget.se Det gick otroligt lätt att plocka ned plattorna hela huset tog bara en dag!!! Jag använde en hovtång som jag slipade så den blev ännu plattare och vassare. Sen var det bara att dra ut alla spikar och plocka ned plattorna. Lätt som en plätt. Jag använde skyddsmask och en arbetsoverall.. Men som sagt kolla in på hemsidan där kan ni följa min renovering av vårt 100åriga hus mm.*

Svara Dela Redigera
Gäst (ej verifierad) 2010-03-29 13:48 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Har du något tips om var man kan hitta begagnade takplattor? Jag behöver byta ut några på mitt eternittak?
/Tord

Svara Dela Redigera
Gäst (ej verifierad) 2010-04-13 15:24 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Hej Tord.
En granne till mig ska byta ut sitt eternit-tak i sommar,
där finns det möjligheter till ett helt tak utan kostnad skulle jag tro./ Lars-Göran

Svara Dela Redigera
Gäst (ej verifierad) 2010-04-17 20:01 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Finns det någon som har en bit överliggande taknock av eternit P6?
Jag har behov av en eller två till en loge.

MVH Inger-Lena

Svara Dela Redigera
Gäst (ej verifierad) 2010-04-19 13:20 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Någon som vill ha eternitplattor? har suttit på våra väggar. Skivor ca 270 x 70 cm, 6mm tjocka. Tot ca 150m2. Kom och hämta bara. Kör dom till sopstationen snart (som tar emot det gratis om det är mindre än 500kg per tillfälle)
maila till pfrolfrha@hotmail.se

Mvh Fredrik

Svara Dela Redigera
Gäst (ej verifierad) 2010-05-19 07:09 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Jag söker eternitpalttor till fasaden de skall vara vågiga i nederkanten.

Om ni har liggandes vil ni höra av er til mig på haackpeter(a)gmail.com så snart som möjligt
Jag bor i Nordvästra skåne.

Tack

Svara Dela Redigera
Gäst (ej verifierad) 2010-05-19 07:11 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Hej
Söker Eternitfasad med vågig kant nedtill, ngn som har o vill bli av med dessa för en rimlig slant, hör av er till haackpeter(a)gmail.com

Jag bor i nordvästra skåne

/Peter

Svara Dela Redigera
Gäst (ej verifierad) 2010-06-14 14:56 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Söker taketernitplattor 1030x1215 korrugerade våglängd 130, skall laga logtaket.

Skåne/Ystad

seobserver@hotmail.com

Svara Dela Redigera
Gäst (ej verifierad) 2010-06-14 21:48 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Jag har vågiga eternit plattor vita, om du är intresserad får du gärna komma och plocka ner så fort som möjligt, för jag ska tilläggsisolera och behöver bli av de. Jag bor i Säffle.

0739029076

Mvh
Edwin

Svara Dela Redigera
Gäst (ej verifierad) 2010-07-26 19:07 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Hej,
Nån som har tips på vart man kan göra sig av med eternitplattor utan att det kostar skjortan? Bor i Norrköping, de ska ha 1250kr +moms per ton på soptippen! Någon annan kommun eller soptip som fortfarande tar emot gratis?

Svara Dela Redigera
Gäst (ej verifierad) 2010-08-10 22:51 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Eternit är banne mig det bästa tak man kan hitta. Skulle aldrig drömma om att byta det.

..vad gäller asbestlarmen så handlar det om fabriksarbetare som arbetat med materialet i flera år. Jag tycker att den här nojan gått lite väl långt..

Svara Dela Redigera
Marlen Eskilsson admin 2010-08-11 11:44 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Dumpar du bara lite grand själv så är det gratis, i alla fall här där jag bor. Man kan göra lite till tippen då och då (om man har tid och lust).

Svara Dela Redigera
Gäst (ej verifierad) 2010-09-20 18:07 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Finns inget bättre än eternit. Hållbart , snyggt , snart högsta mode och du slipper måla ditt hus. Eterniten hjälper dig helt enkelt att få tid över till annat ,plus sparar dina pengar.Leve eterniten. Anders

Svara Dela Redigera
Gäst (ej verifierad) 2010-09-27 21:42 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Håller på att leta gamla eternitplattor till vårt tak. behöver byta ut några då de spruckit. någon som vet eller kanske har några liggandes? P6 profil. mått ca: 625*920mm. vill helst ha kvar eternittaket för jag tycker det är vackert. plåttak är bra på sitt sätt, men varför byta hela taket om man kan byta ut enstaka plattor? tycker de har sin charm.
mvh
anjaanjagladh@hotmail.com

Svara Dela Redigera
Gäst (ej verifierad) 2010-09-28 11:23 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Hej
Vi har lige købt et hus med et eternit tag. Besiktnings rapporten siger at vi bør rense + male det.
Er der nogen som har erfaringer med dette? Pris, metode og resultat?

Mvh
Tim Jensen

dexduo@gmail.com

Svara Dela Redigera
Gäst (ej verifierad) 2010-09-28 20:27 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Hej, har lite plattor som ligger, någon som behöver?olles_i_kavlinge@hotmail.com

Svara Dela Redigera
Gäst (ej verifierad) 2010-10-04 12:32 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll


Söker taketernitplattor 1030x1215 korrugerade våglängd 130, gråa eller svarta, skall laga logtaket.

Skåne/Ystad

seobserver@hotmail.com

Svara Dela Redigera
Gäst (ej verifierad) 2011-04-04 20:35 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Jag vet att Kami har en bra metod att bygga in eternit på. Du behöver inte demontera den gamla spiken utan skruvar igenom eterniten med en skyddande gummipackning. Kolla på kami.se

Svara Dela Redigera
Gäst (ej verifierad) 2011-04-11 14:31 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

I Belgien varnar man för att ALDRIG rensa ett eternittak eftersom man då frigör asbest. I gammalt eternit försvinner cementförbindelser som gör att asbestfibrar friläggs.
I Holland vill man förbjuda alla befintliga eternittak innan 2024.
Jag skulle aldrig köpa ett hus med eternittak, för man kan inte uppskatta nu hur stor kostnader blir i framtiden

Svara Dela Redigera
Gäst (ej verifierad) 2011-06-11 23:03 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Gick inte plattorna söder när du drog ut spiken?

Svara Dela Redigera
Niclas (ej verifierad) 2011-10-19 22:56 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Men det är ju bara att plocka bort det, det är lätt och inte alls så farligt. Det är dammet som är farligt. Så det är bara att rycka alla spikar och sen plocka bort plattorna. Det funkar fin fint.
Jag gjorde det på min fasad. Funkade riktigt bra. Kostade inte en krona att slänga det på tippen. Bara man tog det i några omgångar, jag fick slänga typ 5 inplastade "buntar" åt gången.
Men det blev inte så mycket som man tror.
Har fotat hur jag gjorde kolla in på mitt panelbyte påhttp://www.biobygget.se/hus.htm
Mvh Niclas

Svara Dela Redigera
Merit (ej verifierad) 2011-12-16 11:11 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Hehe, tråden börjar med faran med Eternit men övergår raskt till att handla om var man får tag i mer Eternit

Svara Dela Redigera
Eddie (ej verifierad) 2012-02-20 18:43 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Precis! Skulle behöva få tag i några fasadplattor av eternit eller ersättning. Men ersättningsplattor verkar mest vara en myt. De har inte alls samma mått och är mycket tyngre. Och när jag försöker annonsera efter eternit på blocket får jag veta att det är ett förbjudet ord, efter att jag har betalat förstås.
Den som har tunna eternitplattor i storlek 60X23 cm att bli av med i stockholmstrakten, skulle kunna göra mig en stor tjänst och tjäna några kronor genom att kontakta: truthanddoubledare-eternit@yahoo.com
Mvh Eddie

Svara Dela Redigera
Skånes Isoler & Takteknik (ej verifierad) 2012-02-25 08:01 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Eternittak är starka och har lång hållbarhet.
På denna typ av plattor kan det löna sig att tvätta och måla taket.
Man får ett fint tak som håller i många år.
kontakta: www.takexpert.com

Svara Dela Redigera
Kent (ej verifierad) 2012-03-18 19:06 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Jag har en oöppnad originalpaket med plattor, 60x30x5mm om någon är sugen. Maila kent snabela 240glt punkt com. Från Svenska invarit AB, Köping.

Svara Dela Redigera
Marre (ej verifierad) 2012-05-02 16:49 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Vitmålad eternit kan vara riktigt snyggt. Borde även kunna bli snyggt om man målade eterniten gråbrun, så att det ser ut som husen i USA vars väggar är täckta med små brädlappar.

Svara Dela Redigera
Lasse (ej verifierad) 2012-05-24 11:44 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Jag hittade en toppenlösning hos KAMI! De har en eternittakslösning där man helt enkelt skruvar läkt rätt upp och ned på eterniten och lsedan lägger man plåten direkt på som vanligt. Smidigt och enkelt!

Svara Dela Redigera
Danne (ej verifierad) 2012-06-26 14:21 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Jag har eternitskivor i fönsterkarmarna o dom har fullt med krukmärken.Hur får jag bort dessa??

Svara Dela Redigera
Danne (ej verifierad) 2012-06-27 09:14 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Enl.Marre kan man måla om eternitskivorna.Någon som vet vilken förbehandling o typ av färg man skall ha?

Svara Dela Redigera
Yvonne (ej verifierad) 2012-07-30 09:54 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

I artikeln står det att man kan lägga nytt tag utanpå eterniten. Gör inte det. Vid brand stänger du inne branden. Brandmännen vet inte att där sitter eternit! De måste slå itu eterniten, vad utsätter de sig för då!
Har man köpte ett hus för någon miljon, skall byta tak som kostar säkert 100.000:-då har man väl råd att lämna eterniten till behörig anläggning o inte gräva ner den till eftervärlden. Det man köper får gärna kosta men det man skall kasta skall man inte betala för.

Svara Dela Redigera
Dag (ej verifierad) 2012-07-30 15:12 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Har plattor som ska plockas ned om nån är intresserad av det i Stockholmstrakten.daggelito@hotmail.com

Svara Dela Redigera
Kristian (ej verifierad) 2012-08-27 14:10 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

i ryssland kan man köpa nytillverkade eternitplattor, Jag byggde in min eternitfasad (tilläggsisolering hehee) men det ramla ned en del äntå, kanhända att eternit är praktiskt men är det speciellt vackert? kan inte säga att jag får en romantisk rysning av snickarglädje och kärlek till matrial när jag se en eternitkåk??!! under min eternitfasad fanns det en linoljemålad bredslåsfasad , jättefin och träet.. kärnfriskt rakt och stenhårt .. fina grejor..Tagene tippen i göteborg tar emot 500 kg asbest om du packat in den i byggplast. tätt. man kan ju åka flera gånger...borås ...där är besöken fria och de tar säkert emot asbest gratis med.

Svara Dela Redigera
Eva (ej verifierad) 2012-08-30 19:51 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Jag skulle anlita en firma att ta bort eterniten - var den befann sig i huset eller bygga in den förutsatt att man inte behöver spika eller skruva i den, så den förblir helt orörd. Jag har väldig respekt för asbest. Asbest är mycket farligt om man får det i sig. Hur mycket man måste exponeras för och hur många gånger är okänt - kanske är det dosrelaterat en del data talar för det. Vissa har fått den dödliga cancerformen mesoteliom efter bara en enstaka exponering, vissa klarar sig under flera år, trots tät exponering. Det spelar också roll vilken typ av asbest vi pratar om - raka eller krokiga fibrer. Fibrerna är sylvassa och åker kana rakt ner i genomet i våra DNA-strängar och påverkar. Då kan det räcka med en enstaka exponering för att bli sjuk men det brukar ta ca 40 -50 år att utveckla sjukdomen. Vissa har fått den redan efter bara ett tiotal år men de är få. Har vi tur ställer sig fibrerna på tvären istället och då blir de liggande år ut och år in och man kanske kallar det för stendammslunga (men då har man haft tur - även om det är som att leva med en raggsocka i luftstrupen - kippande efter luft). Problemet är att det finns asbest i så många olika byggvaror från 50-70 talet. Strax innan förbudet kom hävdes byggmaterial innehållande asbest ut på byggmarknaden som ett sista försök att bringa förtjänst. 70-tals hus är de allra värsta! Asbest hittar man i vissa gamla linoleummattor, isoleringsmaterial, i väggskivor, runt spisar och kaminer. i plattsättningsbruk, i cement, i gamla rep i, till och med i gamla tapeter. Asbest finns i många skepnader. Olika yrkesgrupper är mer eller mindre drabbade. Förr hade tex. brandmän asbestdräkter. Andra yrkesgrupper är polis, och de som är mycket ute i trafiken (bromsskivor på bilar innehöll asbest), militär - båtar hade mycket asbest invändigt ffa U-båtar, byggare, gruvarbetare mfl. Det finns till och med smycken gjorda i asbest, liksom i gamla husgeråd. När det är bundet är det ingen fara men saker slits! I dag är det uppsving på asbestmarknaden igen. Ryssland, Brasilien och Kanada är stora exportörer till tredje världen av asbest. I Kina och i Indien är det också stort eftersom det är ett sådant billigt material och så starkt och så brandsäkert. Fattiga människor exponeras i sin okunskap och insjuknar och dör i svår obotbar sjukdom och i svåra smärtor och någon hjälp finns inte att få. Deras barn exponeras dagligen under trasiga asbesttak i slumområdena. Asbest finns också i ganska höga halter i illegala insmugglade cigaratter. De insmugglade cigaretterna säljs ofta till ungdomar som inte har så mycket pengar på fickan. Asbestbrotten är oftast så toxiska att människor som bor på flera mils radie runt dessa brott har en ökad risk för cancer. Vinden för de små asbestpartiklarna långt. Marken vid brotten är också näst intill ofruktsamma och inga växter trivs så brotten förblir ofta öppna som stora toxiska sår i naturen. Nej min själ asbest gör vi bäst i att låta bli antingen får eternitplattorna lämnas helt orörda eller skall de saneras ned av folk som vet vad de gör!

Svara Dela Redigera
Sofia (ej verifierad) 2012-10-02 11:26 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Vår granne är döende i lungcancer. Han är inte så gammal. Han har aldrig rökt eller jobbat med asbest men han bor i ett hus klätt med eternit. Varför fick han lungcancer i så unga år? Som ngn nämnde så kanske vi i framtiden får veta att det inte är bra att bo i ett sådant hus. Den som påstår ngt annat kör huvudet i sanden. Cancern ökar och varför? Lungcancer är i stort sett alltid dödlig och ger symtom när det gått för långt. Jag förstår oron vissa skriver om här.

Svara Dela Redigera
Dubito (ej verifierad) 2012-10-03 09:29 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Till Sofia mfl; Förklara vetenskaplig grund till varför det skulle vara farligt att bo i ett hus med eternit på taket?
Till dig som är så rädd för saker utan att ta reda på fakta:
Kan du bo i ett hus med betong / cement / sten? (alla avger radon i någon mängd, hur mycket beror på hur mycket radium materialet innehåller mm).
Kan du bo vid trafikerad väg? ( Mycket skadliga partiklar från bildäck, asfalt, avgaser, bly etc...
Kan du bo i ett hus där inte ventilationskanaler är regelbundet rengjorda? (risk för mögel och sjukdomsalstrande partiklar i luften).
Kan du bo i ett hus som inte regelbundet testas gällande fukt?
Har du kollat radonhalt i marken, strålning, gifter mm?
Hur är det med de kemikalier som spånplattor, plastmattor, lim etcetera avger? Bor du i närheten av pappersbruk, kemisk industri eller jordbruk? Vad finns i maten du äter. Använder du hårspray, hårfärg, blekmedel mm? Har du andningsskydd om du utsätter dig för sådant?
Hur är det med el och elektromagnetiska fält?
Behöver man hitta på saker som kanske kan vara farliga?

Svara Dela Redigera
Micke (ej verifierad) 2012-10-03 21:57 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Har eternitplattor om någon vill ha. Vi ska sätta ny panel på huset och vill bli av med dem. Hör av dig vid intresse! ( Mälardalsområdet )Flumgren@gmail.com

Svara Dela Redigera
Stickan (ej verifierad) 2012-10-10 13:50 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Har du tänkt på vad som händer vid en brand. Ta reda på detta. Dels stänger du inne branden i huset. Dels utsätter du brandmännen för asbesten då de måste slå sönder eternite. Här går din snålhet före säkerhet.

Svara Dela Redigera
rekekroken@telia.com (ej verifierad) 2012-11-15 11:59 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

behöver några-10-15 röda 40x40 takplattor. Någon i n.v. skåne som kan hjälpa till? bosse

Svara Dela Redigera
mvh Lars (ej verifierad) 2012-12-19 12:00 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Hej

Hur gör ni med tilläggsisolering?
Gör man som vanligt och sätter vindpapp?

Svara Dela Redigera
Gäst (ej verifierad) 2013-01-27 23:15 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Jag förutsätter att de som bygger in eterniten berättar detta för eventuella spekulanter vid en försäljning. Och givetvis skall priset för ett sådant hus vara lägre än ett hus där man tagit bort eterniten.
Joakim

Svara Dela Redigera
Maria (ej verifierad) 2013-03-25 12:23 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Mitt stall brann ner pga en pyroman. Det var eternittak o det var inte skoj. Smällde som popcorn o hela taket exploderade i glödande småbitar. Saneringen på marken kostar ca 600000 kr, det är ca 1300 kvm. Enl kommunen så måste de översta lagret schaktas bort o deponeras på återvinningsplats, det går nämligen inte att räfsa upp. Sanerar inte försäkringsbolaget det ordentligt så är det JAG som fastighetsägare som åker på böter eller vite. Bara ngt att tänka på.

Svara Dela Redigera
Lars (ej verifierad) 2013-05-25 11:06 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Avlägsna Eternit så for ni kan! Jag har tagit ner en vägg med Eternit plattor och under den låg ett tjockt lager med damm. Det här dammet är naturligtvis totalt livsfarligt och kryper in genom skarvar och springor när huset rör sig.
Hur skapas dammet? Jag skulle tro att dammet skapas när det tex blåser och Eternit-plattorna rör sig i vinden, då skaver plattorna emot spikarna de är upphängda på.
Att påstå eller tom tvinga människor (byggnatsantekvariatet?) att ha kvar det här miljöfarliga ämnet på sina hus är i vansinne. Man skulle kunna hävda att det i slutända kan leda till vållande till annans död, så sluta med det genast!

Svara Dela Redigera
Lars (ej verifierad) 2013-05-25 11:19 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Var då extremt noga med att upplysa om det. Annars kan du räkna med miljonskadestånd, dels för saneringen och dels för den risk du utsatt eventuellt efterkommande byggare för. De måste veta när de tex ska byta ett fönster att här sitter det eternit... om de inte vet det tar de inte på sig skyddsutrustning tex. Så tänk innan! Om du trots detta bygger in Eternit tycker jag att det ska sättas upp skyltar på fasaden/taket som informerar om att här under sitter det asbest.
Priset på ett sånt här fulrenoverat hus ska så klart bara bli en bråkdel emot om du har avlägsnat Eterniten, men det har du säkert redan insett.

Svara Dela Redigera
Simon Eskil de Lusua (ej verifierad) 2013-05-27 06:37 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Intressant. Kan man få en redig "richterskala" på syndrom och besluts-underlag med och utan sanering inkluderande väder? (Även för avstånd till andra byggnader/anläggningar som t ex bostad, blomlådor/rabatter, brunnar, el, väg och dike.)

Svara Dela Redigera
Byggherre (ej verifierad) 2013-06-26 17:00 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Eternit är det bästa material man kan ha om man gillar underhållsfria hus med klassisk look. Vi rengjorde vårt hus med högtryckstvätten och huset vart som nytt efter 50 år. Färgmaffian måste ha rivit sitt hår när denna produkt kom och än idag skrämma folk. Tyvärr går skivorna sönder och det lär bli en bristvara i famtiden, jag hamstrar och köper på mig.
Jag såg reportaget om Lomma eternit fabrik, där stod dom och smetade eternit likt gips utan skydd, med cigarett i mungipan. Visst det kan säkert påskynda cancer som mycket annat på den tiden, men hälla i sig alkohol och röka 1 paket om dagen är fortfarande farligaste sysselsättning på planeten jorden.
Jag bor i eternit hus och det sållar bort rödvins dränkte kyckling morsor och irriterar dom profitfeta färghandlarna mycket effektivt. Hehe

Svara Dela Redigera
Olof (ej verifierad) 2013-07-23 22:53 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Jag gillar inte logiken och säkerheten hos de som påstår att det inte är farligt med eternit. De hävdar - utan evidens - att de har rätt för "de har minsann inte tagit skada av det".

Tänk om allting i sammhället följde samma logik. Du går till läkaren. Han saknar helt utbildning. Först förstår han inte hur du fått din krämpa, då han själv aldrig haft den. Sen säger han åt dig att göra som han gör, för "han har ju aldrig haft det problemet" eller "när han hade det så funkade det att...". Frågan om potentiellt för många livsfarliga byggmaterial är alldeles för allvarliga för att obildade ska få sista ordet.

Till logiken läggs följande:

En del visar på negativa saker som skett till följd av användningen av eternit som byggmaterial.

En annan skara säger att nej, det har inte skett. Alls.

Den som påstod att de som dog i eternit fabriken i Lomma gjordet det på grund av sin rökning kan ha tagit priset.

Återigen: FRÅGAN OM POTENTIELLT FÖR MÅNGA LIVSFARLIGA BYGGMATERIAL ÄR ALLDELES FÖR ALLVARLIGA FÖR ATT OBILDADE SKA FÅ SISTA ORDET

Svara Dela Redigera
Max (ej verifierad) 2013-08-26 11:45 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Tog ned lite eternitfasad i helgen.
Plattorna gick ju av hela tiden trots att jag drog ut spikarna med hovtång.
Tror inte det är speciellt farligt. Den stackare som satte dit plattorna har både kapat med rondell och borrat i materialet.
Det fanns dock mängder med damm bakom plattorna och varje spik som jag drog ut förde med sig små mängder av plattan.
Ta bort er eternit snarast är mitt råd.

Svara Dela Redigera
Janne A (ej verifierad) 2013-08-31 13:17 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Till alla som söker efter eternitskivor för ateranvändning vil jag säga att, såvitt jag vet är det förbjudet att åtyeranvända dessa.
Till de som talar om att bygga in skivorna för ett framtida problem vill jag säga att jag har varit med om att man monterat ett plåttak ovanpå eterniten vilket fick den katastrofala följden att hela byggnaden (logen) blev förorenad med asbestdamm eftersom reglarna för plåttaket borrades fast genom bef asbestskivor och borrdammet spreds i hela byggnaden

Svara Dela Redigera
ponte (ej verifierad) 2014-02-06 14:04 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Vill bara utfärda ett varningens tecken för Skånes Isoler & Takteknik, som inte är en seriös firma. Maskade enorma timmar på vårt tak och när vi tog upp detta för andra gången avslutade dom bara jobbet + att man översteg antalet timmar som vi kommit övverens om. Kvaliten på jobbet har jag än så länge inget att klaga över men...

Svara Dela Redigera
Dr Elisabeth (ej verifierad) 2014-04-25 15:07 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Re:Byggherre och Max. Ja, rökning är cancerframkallande men om du utsätts för asbest som rökare har du i princip 100% sannolikhet att utveckla lungcancer. Asbest är ett av de absolut farligaste ämnen som finns i förhållande till cancer och har en multiplicierande effekt på andra cancerframkallande ämnen. Man ska inte uttrycka sig om saker man inte förstår sig på, detta är inte en fråga om magkänsla eller "jag tror inte det är speciellt farligt" enl Max. Asbestdamm är livsfarligt!

Svara Dela Redigera
Mattias (ej verifierad) 2014-04-28 10:51 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Någon som vet var man kan få tag på Eternit fasad plattor (Vita). Behöver 4 st.
Bor i Göteborgsområdet.
Kontakta mig: boostvolvo70@hotmail.se

Svara Dela Redigera
gäst (ej verifierad) 2014-07-02 06:26 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Vi skall dö av något och det är större risk att omkomma vid bilkörning än eternit.

Svara Dela Redigera
HåkanSvensson (ej verifierad) 2014-08-18 20:14 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

kan man behandla eternit med någon färg eller asfaltmassa? borde ju bli både billigt och hållbart?

Svara Dela Redigera
KnockOnWood 2014-08-18 20:53 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

HåkanSvensson skrev Visa original
kan man behandla eternit med någon färg eller asfaltmassa? borde ju bli både billigt och hållbart?


När jag bodde i Gbg:s södra skärgård 1975 - 1998 var många hus inklädda med sidiplattor.
Och det var ganska vanligt att man målade eterniten för att slippa det tråkiga, kommunalgrå utseendet.
Jag tror att de målade eternitplattorna med vanlig akrylat. Oftast valde de faktiskt gul färg.
Och ja, hållbart blir det. Eterniten är ju ett dött, oorganiskt material, till skillnad från trä.

Fråga i färghandeln, de vet nog.

Svara Dela Redigera
peternicklas 2014-08-18 20:54 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

HåkanSvensson skrev Visa original
kan man behandla eternit med någon färg eller asfaltmassa? borde ju bli både billigt och hållbart?


Funderade på detta för att fixa till vårt tak. Blev så dyrt att det var billigare att byta ut taken mot betongpannor och samtidigt betala 20000 för återvinningsavgiften för eterniten.

Svara Dela Redigera
harry73 2014-09-22 10:25 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Skrivet av: Byggherre

Vi rengjorde vårt hus med högtryckstvätten och huset vart som nytt efter 50 år.


Läste en tidningsartikel som fick mig att tänka på denna tråd

Http://www.expressen.se/kvallsposten...fter-taktvatt/

Svara Dela Redigera
gäst (ej verifierad) 2014-10-23 23:48 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Vi har tittat på ett hus 2 våningar och ca 200 kvm. Vad skulle priset för att bort eternitrn och byta ut mot träfasad bli? Vi skulle behöva ta in någon som gör det åt oss.

Svara Dela Redigera
palbin 2014-10-23 23:56 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Jag har eternit-ytterväggbeläggning - ibland då jag tex sågat upp
hål för nytt fönster med vinkelslip (liknande) känner man farorna
med materialet - även med rudimentär ansiktsmask mm - mate-
rialet är "kult" och inget man bör göra sig av med (enligt min rin-
ga mening) - en släkting till mig hade hand om utredningen - kallas
allmänt Sveriges största arbetsmiljöskandal, så inte så svårutrett
iofs - samt efteranalysen av arbetarnas skador på eternitfabriken i
Lomma - alla är numera sedan länge döda (vad jag hört) - de kväv-
des till döds av förströrda lungor allihoppa och hade ett hemskt liv
innan de dog med nära obefintlig lungfunktion (och företagsläjaren
visste om det från systerfabriker i USA som stängdes just pga det-
ta men låste in det han visste i kassaskåp i cirkus tio år tills verk-
ligheten kom ifatt) - det "processades" länge med Lomma-fabrikens
ägare Euroc om skadestånd för arbetarna - problemet var att "mål-
sägarna" (arbetarna) dog iväg i såpass hög takt att med lite mera
förhandlingar ärendet självdött så att säga - vilket resulterade i att
de överlevande fick cirja 50 tusen pix var efter förlikning (: - men för
ett vanligt hus är det skitbra gerjor - (så länge man inte maler det till
pulver och börjar inhalera det ... ).

Svara Dela Redigera
KnockOnWood 2014-10-24 00:03 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

palbin skrev Visa original
...men för ett vanligt hus är det skitbra gerjor - (så länge man
inte maler det till pulver och börjar inhalera det ... ).


Och trots din djupa och personliga kunskap om detta står du och kör med vinkelslip i eterniten.
Hur tänker du egentligen? Eller vill du bara bevisa att du är odödlig

Svara Dela Redigera
gäst (ej verifierad) 2015-01-09 09:57 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Min granne har anlitat pensionärspoolen till att riva eternittak här i varberg.
inga skydd användes!!!!!, är detta ok!!

Svara Dela Redigera
gäst (ej verifierad) 2015-01-09 12:40 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Nej, alla arbetsgivare inkl Pensionärspoolen behöver tillstånd från arbetsmiljöverket för att tillåtas hantera asbesthaltigt material, och lagarna/föreskrifterna om HUR materialet hanteras måste följas. Avvikelser är olagliga och straffbelagda.
Så det din granne och pensionärspoolen gjort är olagligt. Du bör kontakta arbetsmiljöverket eller miljö och hälsoskyddskontoret i din hemkommun.

Din granne är som "byggherre" också ansvarig att inventera arbetsobjekt för eventuella faror, och är skyldig att informera arbetare om farligt material. Så även din granne har gjort fel.

Svara Dela Redigera
gäst (ej verifierad) 2015-01-10 13:14 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Finns det någon som behöver Eternitplattor? Har hus med gula eternitplattsfasad som skänkes mot bortplockning. Finns i Eskilstuna. Vi tänker sätta träfasad i stället.
Svar till mia.hell@hotmail.com

Svara Dela Redigera
gäst (ej verifierad) 2015-01-10 13:24 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Gula fasadeternitplattor skänkes mot bortplockning. Finns i Eskilstuna.
Svar till mia.hell@hotmail.com

Svara Dela Redigera
gäst (ej verifierad) 2015-01-11 02:35 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Haha, ja jag vill garna ha dina giftkex. Det ar olagligt att satta detta material i cirkulation till nya agare, men det skiter vi i va?

Svara Dela Redigera
gäst (ej verifierad) 2015-01-12 14:05 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Om mäklaren som säljer huset säger att pappen som ligger under eterniten på taket är slut, vad gör man då - plockar ner - byter papp och sätter upp eternit igen???

Svara Dela Redigera
academia 2015-01-12 16:32 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Frågan är vad du själv vill? Bättre tillfälle att göra sig av med skiten finns väl knappast, om du ända är tvungen att plocka ner plattorna.

Svara Dela Redigera
gäst (ej verifierad) 2015-02-07 10:03 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

Om det inte är en privatperson som tar bort asbesten måste firmans representant,rivaren, ha asbesttillsånd.

Svara Dela Redigera
hantverkare1 2015-02-07 11:13 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

gäst skrev Visa original
Haha, ja jag vill garna ha dina giftkex. Det ar olagligt att satta detta material i cirkulation till nya agare, men det skiter vi i va?


Stämmer inte

Svara Dela Redigera
gäst (ej verifierad) 2015-02-10 12:52 Pipe Direktlnk till kommentar Pipe Anml olmpligt innehll

hantverkare1 skrev Visa original
Stämmer inte


Jo, det stämmer:

"All yrkesmässig användning av asbestfibrer och av varor där asbestfibrer avsiktligen har tillförts är förbjuden inom hela EU sedan 1 januari 2005. Förbudet gäller även privatpersoner. Detta innebär att ingen får sälja eller på något annat sätt överlämna till exempel nedtagna eternitplattor eftersom de anses ha tagits ur bruk vid rivningen och inte får släppas ut på marknaden igen."

http://www.av.se/teman/Asbest/Privatpersoner/

Svara Dela Redigera