Eternit - byta ut eller bevara

Uppdaterad 10 december 2014 11:31 · postad i Renovera · taggad med Bygga, Tak

Har du eternit pÄ huset? Lugn, för det Àr inte farligt nÀr det sitter dÀr. Dessutom Äldras det vackert och börjar fÄ ett kulturhistoriskt vÀrde. Vill du ÀndÄ bli av med eterniten, berÀttar vi hÀr om hur du ska gÄ tillvÀga.

Eternit - byta ut eller bevara

Asbestcementskivan eternit har anvÀnts som byggmaterial i mer Àn 100 Är. Namnet eternit kommer frÄn engelskans eternity, evighet. Det blev ett uppskattat material för att det var starkt och tÄlde höga temperaturer - borde kunna hÄlla i evighet. Efter andra vÀrldskriget tog anvÀndningen ordentlig fart. Eternit anvÀndes ofta som tak- och fasadbelÀggning.

Men i mitten av 1970-talet kom det första asbestlarmet. Flera personer som hade arbetat i eternitfabriken fick lungcancer och andningsbesvÀr. Det blev mÄnga dödsfall. Inom ett par Är hade asbestsorten som ingÄtt i eternit förbjudits och 1977 upphörde tillverkningen av eternit.

MÄnga som har eller Àr spekulanter pÄ hus med eternit blir oroliga. Hur farligt Àr eternit egentligen nÀr det sitter pÄ huset och vad ska man göra? Byta ut det sÄ fort man kan? Hur ska man i sÄ fall gÄ tillvÀga?

Kulturhistoriskt vÀrde
Faktum Àr att allt fler eternittak försvinner och snart Àr det inte mÄnga kvar. DÀrför har eterniten fÄtt ett kulturhistoriskt vÀrde. FrÄgar du en byggnadsantikvarie, kommer hon eller han att sÀga att du inte ska byta ut eternittaket, sÄ lÀnge taktÀckningen fungerar. Eterniten Àr eldbestÀndig och Äldras vackert.

Du kan ocksÄ byta ut enstaka plattor som blivit dÄliga och ersÀtta med fibercementplattor som saknar asbest. De har samma utseende som de gamla eternitplattorna. Det finns material att laga eternit med och speciell fÀrg som det gÄr bra att mÄla med. Vill du bevara dina eternitplattor, frÄga i byggvaruhandeln eller fÀrgfackhandel efter lÀmpliga produkter. Det du inte ska göra Àr att högtryckstvÀtta eternit eller skada en platta sÄ att det dammar. Det Àr dÄ det hÀlsovÄdliga asbestdammet frigörs.

AsbesttillstÄnd
Det Àr nÀr nÄgon utsÀtts för asbestdammet upprepade gÄnger under lÄng tid som den verkliga hÀlsofaran finns. Vi pratade med Hans Barkenfelt vid Arbetsmiljöinspektionen i Malmö, för att fÄ reda pÄ mer om reglerna kring eternithantering.

– Arbetarskyddstyrelsen har reglerat en anstĂ€llds hantering av asbest i föreskriften ”Asbestkungörelsen”, berĂ€ttar Hans. Den som Ă€r anstĂ€lld fĂ„r bara göra smĂ€rre insatser, under en arbetstimma, som involverar hantering av asbest. DĂ„ hinner man t ex borra ett enstaka hĂ„l i en eternitplatta. För att göra arbete utöver det, mĂ„ste hantverkaren ha ett speciellt asbesttillstĂ„nd. Det fĂ„r han nĂ€r han gĂ„tt en utbildning dĂ€r han informerats om skyddsutrustning och tillvĂ€gagĂ„ngssĂ€tt vid hantering av asbest. Ska du anlita en hantverkare för att ta bort eternit, ska du se till att han har det hĂ€r asbesttillstĂ„ndet.

Olika metoder
Hans berÀttar vidare att det finns olika sÀtt att gÄ tillvÀga för den som inte lÀngre vill ha eternit pÄ huset. Ett sÀtt som Àr vanligt Àr att man kapslar in det och t ex lÀgger en ny taktÀckning ovanpÄ det gamla eternittaket. Det gÄr i mÄnga fall bra att lÀgga tegel- eller betongpannor ovanpÄ. Du kan ocksÄ vÀlja att ta bort eterniten för att lÀgga pÄ annan tak- eller fasadbelÀggning.

Ska du sjÀlv göra jobbet, finns inga speciella regler nÀr du ska plocka ner skivorna, annat Àn att du inte ska skapa olÀgenhet för omgivningen. Se till att det inte ryker av asbestdamm. Ha pÄ dig ett andningsskydd för sÀkerhets skull. Hantera sedan skivorna sÄ varsamt som möjligt, sÄ att skivorna inte gÄr sönder och det farliga dammet frigörs. Det vill du varken utsÀtta dig sjÀlv eller grannarna för.

Deponera eternit
Till sist mÄste du ocksÄ göra dig av med eternitskivorna om du har tagit bort dem. Kostnaden för att deponera eternit Àr 1063 kr exkl moms per ton (Sysav Malmö 2012-06-27), ungefÀr densamma som för blandat byggavfall. Tidigare har det varit vÀsentligt dyrare att deponera eternit.

LĂ€s mer
Marlén Eskilsson
byggmotiv (ej verifierad) 2009-06-07 15:40 Pipe Direktlänk till kommentar Pipe Anmäl olämpligt innehćll

Vi bygger alltid över/in eteniten, det Àr inte bara dyrt att ta bort det Àr ocksÄ dyrt att slÀnga det pÄ soptippen. Eteniten Àr inte farligt för Àn man river det, dÄ frilÀgger man asbesten ur den.. sÄ lÀnge materialet Àr intakt sÄ bygg in det Àr mitt rÄd till er..

mvh Markus

Lennart (ej verifierad) 2009-06-08 11:04 Pipe Direktlänk till kommentar Pipe Anmäl olämpligt innehćll

Tycker att det Àr vackert med eternittak, nÀtta och lÀtta och ger fina taksiluetter, pÄ fasader Àr jag mindre förtjust.

Christer (ej verifierad) 2009-06-08 14:08 Pipe Direktlänk till kommentar Pipe Anmäl olämpligt innehćll

Bygg in det om det gÄr! Skall ni riva det sÄ se till att rÀtt personer gör det. Har man anlag för div sjukdomar sÄ hjÀlper exponeringen av eternit till pÄ vÀgen sÄ att sÀga. Om ni ÀndÄ gör det sjÀlva (o det inte drabbar grannar) sÄ drÀnk det i vatten före och under tiden ni jobbar med det.

Christer (ej verifierad) 2009-06-08 14:29 Pipe Direktlänk till kommentar Pipe Anmäl olämpligt innehćll

Bredvid min villa ligger ett jÀttefint hus som tyvÀrr pga eftersatt underhÄll mÄste rivas. Delar av huset Àr klÀtt med eternit. Mellan vÄra hus Àr det ca 10 meter. Det huset Àr ca 250 kvm i yta och tvÄ vÄningar högt. 3 vÀggar har eternit som fasad. Kommunen kommer troligen att hantera rivningen av fastigheten. Men dÄ Àr det inte Àr en privatperson, utan en juridisk person! Vet nÄn vilka krav man kan stÀlla? För, som ev kan misstolkas i mitt tidigare inlÀgg, sÄ vill man ju inte att vem som helst kommer o tar ner eternit i ett tÀtbebyggt omrÄde! Vad göra? För det senaste jag hörd var att kommunen skulle ta dit en grÀvskopa!? Men orsaken att den inte kom var att bestÀmmanderÀtten inte var avgjord! DÄ har de ju inte klart för sig vad de skall riva kanske? Har blivit bortkollrad i kommunens vÀxel "ett par gÄnger". Jaja, goda rÄd pÄ det tack!

Marlen Eskilsson admin 2009-06-08 14:56 Pipe Direktlänk till kommentar Pipe Anmäl olämpligt innehćll

Jag vill minnas att det Àr LÀnstyrelsen som har hand om eternitfrÄgan. Ring dem och frÄga istÀllet.

Putte (ej verifierad) 2009-06-16 14:15 Pipe Direktlänk till kommentar Pipe Anmäl olämpligt innehćll

Hej!

Finns det nÄgon som vet vart jag vÀnder mig nÀr jag vill behÄlla eternit taket och lÀgga ett nytt tak utanpÄ sÄ att sÀga.

Tacksam för svar

Marlen Eskilsson admin 2009-06-17 14:24 Pipe Direktlänk till kommentar Pipe Anmäl olämpligt innehćll

Du vÀnder dig till den som lÀgger det taket du ska ha, plÄtslagare för plÄttak, taklÀggare i allmÀnhet om du ska ha pannor. DÄ spikar de bara lÀkten ovanpÄ eterniten. Hade vi pÄ huset tidigare.

arald (ej verifierad) 2009-06-19 14:17 Pipe Direktlänk till kommentar Pipe Anmäl olämpligt innehćll

Hur gör man om man vill byta en sprucken eternitplatta mitt i tacket ?

Camilla Nilsson (ej verifierad) 2009-06-23 20:55 Pipe Direktlänk till kommentar Pipe Anmäl olämpligt innehćll

TĂ€nk om det visar sig om ett ex antal Ă„r att det Ă€ven Ă€r farligt att bo i hus med eternit. ja menar det tog ju ganska lĂ„ng tid innan man kom fram till att det var farligt. Är det verkligen sĂ€kert att bo i hus med eternit??

kicki (ej verifierad) 2009-07-19 15:04 Pipe Direktlänk till kommentar Pipe Anmäl olämpligt innehćll

Brevid vÄrt hus (ca 6meter mellan husen) finns ett eternithus det stÄr & förfaller, bÄde tak har stora hÄl med eternitplattor & vÀggar. fönsterkarmar ruttnar inmurad stengrund men cementet rasar ur&sten flyttar sig. Golvbalkar Àr uppruttna.
I huset har ej ngn bott pÄ 25-30Är det varken underhÄlls el rivs. Tomten Àr helt igenvÀxt!
Ägaren försökte sĂ€lja men dĂ„ han ej fick ut sitt (fruktansvĂ€rt) höga pris lĂ„ter de hellre det bara rasa!

Jag undrar hur farligt Àr det för oss som bor, vistas dÀr? (spec med tanke pÄ barn) Jag Àr orolig, kan man krÀva rivning el skötsel/renov av hus (pga vanvÄrd el fara för hÀlsan?) Var vÀnder man sig? Jag vill helst ej ha brÄk. Àgaren Àr snÀll men mkt envis.

Tacksam för svar.
Mvh Orolig mamma

Niklas (ej verifierad) 2009-10-12 10:58 Pipe Direktlänk till kommentar Pipe Anmäl olämpligt innehćll

Fick du nÄgot svar hÀr eller pÄ annat hÄll. Jag har samma dilemma. Jag har hel platta som ska bytas mot den spruckna. MÄste man börja vid nocken, eller kan man byta en platta utan att ta loss "hela taket"?

MVH

GĂ€st (ej verifierad) 2010-01-15 11:31 Pipe Direktlänk till kommentar Pipe Anmäl olämpligt innehćll

Det gÄr bra att ta loss plattor mitt pÄ taket, jag har bytt flera under Ärens lopp. Dessutom Àr det ofta gratis att skaffa "reservdelar" det Àr mÄnga som tar bort sina Eternittak och gÀrna skÀnker bort plattor i stÀllet för att betala för att bli av med dom. Sök pÄ Blocket.se!

GĂ€st (ej verifierad) 2010-01-31 19:34 Pipe Direktlänk till kommentar Pipe Anmäl olämpligt innehćll

Om ni tar ner det sjÀlv Àr det halvmask med partikelfilter 3 som gÀller. Och drÀnk in det i vatten.

GĂ€st (ej verifierad) 2010-02-10 04:03 Pipe Direktlänk till kommentar Pipe Anmäl olämpligt innehćll

Men herregud vad vissa personer överreagerar hÀr inne! SjÀlvklart Àr det inte farligt att bo nÀra eller i ett eternithus. Inte farligt att riva det heller. Problemen var ju att mÄnga snickare (och fabtriksarbetare) som sÄgade i materialet dagarna i ÀndÄ rÄkade illa ut. Farfar som var snickare pÄ 50-70talet fick stenlunga t.ex. Det Àr eternitdammet som far runt som Àr farligt.

GĂ€st (ej verifierad) 2010-03-08 12:13 Pipe Direktlänk till kommentar Pipe Anmäl olämpligt innehćll

TÀnkte bygga en trÀfasad pÄ huset. Behöver man ta bort eterniten eller kan man bygga fasaden utanpÄ?

GĂ€st (ej verifierad) 2010-03-23 13:16 Pipe Direktlänk till kommentar Pipe Anmäl olämpligt innehćll

Hej alla. Jag har just gjort det tagit ned eternitplattor och spikat trÀpanel. Bilder och mer info om hur finns pÄ min hemsida. www.biobygget.se Det gick otroligt lÀtt att plocka ned plattorna hela huset tog bara en dag!!! Jag anvÀnde en hovtÄng som jag slipade sÄ den blev Ànnu plattare och vassare. Sen var det bara att dra ut alla spikar och plocka ned plattorna. LÀtt som en plÀtt. Jag anvÀnde skyddsmask och en arbetsoverall.. Men som sagt kolla in pÄ hemsidan dÀr kan ni följa min renovering av vÄrt 100Äriga hus mm.*

GĂ€st (ej verifierad) 2010-03-29 13:48 Pipe Direktlänk till kommentar Pipe Anmäl olämpligt innehćll

Har du nÄgot tips om var man kan hitta begagnade takplattor? Jag behöver byta ut nÄgra pÄ mitt eternittak?
/Tord

GĂ€st (ej verifierad) 2010-04-13 15:24 Pipe Direktlänk till kommentar Pipe Anmäl olämpligt innehćll

Hej Tord.
En granne till mig ska byta ut sitt eternit-tak i sommar,
dÀr finns det möjligheter till ett helt tak utan kostnad skulle jag tro./ Lars-Göran

GĂ€st (ej verifierad) 2010-04-17 20:01 Pipe Direktlänk till kommentar Pipe Anmäl olämpligt innehćll

Finns det nÄgon som har en bit överliggande taknock av eternit P6?
Jag har behov av en eller tvÄ till en loge.

MVH Inger-Lena

GĂ€st (ej verifierad) 2010-04-19 13:20 Pipe Direktlänk till kommentar Pipe Anmäl olämpligt innehćll

NÄgon som vill ha eternitplattor? har suttit pÄ vÄra vÀggar. Skivor ca 270 x 70 cm, 6mm tjocka. Tot ca 150m2. Kom och hÀmta bara. Kör dom till sopstationen snart (som tar emot det gratis om det Àr mindre Àn 500kg per tillfÀlle)
maila till pfrolfrha@hotmail.se

Mvh Fredrik

GĂ€st (ej verifierad) 2010-05-19 07:09 Pipe Direktlänk till kommentar Pipe Anmäl olämpligt innehćll

Jag söker eternitpalttor till fasaden de skall vara vÄgiga i nederkanten.

Om ni har liggandes vil ni höra av er til mig pÄ haackpeter(a)gmail.com sÄ snart som möjligt
Jag bor i NordvÀstra skÄne.

Tack

GĂ€st (ej verifierad) 2010-05-19 07:11 Pipe Direktlänk till kommentar Pipe Anmäl olämpligt innehćll

Hej
Söker Eternitfasad med vÄgig kant nedtill, ngn som har o vill bli av med dessa för en rimlig slant, hör av er till haackpeter(a)gmail.com

Jag bor i nordvÀstra skÄne

/Peter

GĂ€st (ej verifierad) 2010-06-14 14:56 Pipe Direktlänk till kommentar Pipe Anmäl olämpligt innehćll

Söker taketernitplattor 1030x1215 korrugerade vÄglÀngd 130, skall laga logtaket.

SkÄne/Ystad

seobserver@hotmail.com

GĂ€st (ej verifierad) 2010-06-14 21:48 Pipe Direktlänk till kommentar Pipe Anmäl olämpligt innehćll

Jag har vÄgiga eternit plattor vita, om du Àr intresserad fÄr du gÀrna komma och plocka ner sÄ fort som möjligt, för jag ska tillÀggsisolera och behöver bli av de. Jag bor i SÀffle.

0739029076

Mvh
Edwin

GĂ€st (ej verifierad) 2010-07-26 19:07 Pipe Direktlänk till kommentar Pipe Anmäl olämpligt innehćll

Hej,
NÄn som har tips pÄ vart man kan göra sig av med eternitplattor utan att det kostar skjortan? Bor i Norrköping, de ska ha 1250kr +moms per ton pÄ soptippen! NÄgon annan kommun eller soptip som fortfarande tar emot gratis?

GĂ€st (ej verifierad) 2010-08-10 22:51 Pipe Direktlänk till kommentar Pipe Anmäl olämpligt innehćll

Eternit Àr banne mig det bÀsta tak man kan hitta. Skulle aldrig drömma om att byta det.

..vad gÀller asbestlarmen sÄ handlar det om fabriksarbetare som arbetat med materialet i flera Är. Jag tycker att den hÀr nojan gÄtt lite vÀl lÄngt..

Marlen Eskilsson admin 2010-08-11 11:44 Pipe Direktlänk till kommentar Pipe Anmäl olämpligt innehćll

Dumpar du bara lite grand sjÀlv sÄ Àr det gratis, i alla fall hÀr dÀr jag bor. Man kan göra lite till tippen dÄ och dÄ (om man har tid och lust).

GĂ€st (ej verifierad) 2010-09-20 18:07 Pipe Direktlänk till kommentar Pipe Anmäl olämpligt innehćll

Finns inget bÀttre Àn eternit. HÄllbart , snyggt , snart högsta mode och du slipper mÄla ditt hus. Eterniten hjÀlper dig helt enkelt att fÄ tid över till annat ,plus sparar dina pengar.Leve eterniten. Anders

GĂ€st (ej verifierad) 2010-09-27 21:42 Pipe Direktlänk till kommentar Pipe Anmäl olämpligt innehćll

HÄller pÄ att leta gamla eternitplattor till vÄrt tak. behöver byta ut nÄgra dÄ de spruckit. nÄgon som vet eller kanske har nÄgra liggandes? P6 profil. mÄtt ca: 625*920mm. vill helst ha kvar eternittaket för jag tycker det Àr vackert. plÄttak Àr bra pÄ sitt sÀtt, men varför byta hela taket om man kan byta ut enstaka plattor? tycker de har sin charm.
mvh
anjaanjagladh@hotmail.com

GĂ€st (ej verifierad) 2010-09-28 11:23 Pipe Direktlänk till kommentar Pipe Anmäl olämpligt innehćll

Hej
Vi har lige kĂžbt et hus med et eternit tag. Besiktnings rapporten siger at vi bĂžr rense + male det.
Er der nogen som har erfaringer med dette? Pris, metode og resultat?

Mvh
Tim Jensen

dexduo@gmail.com

GĂ€st (ej verifierad) 2010-09-28 20:27 Pipe Direktlänk till kommentar Pipe Anmäl olämpligt innehćll

Hej, har lite plattor som ligger, nÄgon som behöver?olles_i_kavlinge@hotmail.com

GĂ€st (ej verifierad) 2010-10-04 12:32 Pipe Direktlänk till kommentar Pipe Anmäl olämpligt innehćll


Söker taketernitplattor 1030x1215 korrugerade vÄglÀngd 130, grÄa eller svarta, skall laga logtaket.

SkÄne/Ystad

seobserver@hotmail.com

GĂ€st (ej verifierad) 2011-04-04 20:35 Pipe Direktlänk till kommentar Pipe Anmäl olämpligt innehćll

Jag vet att Kami har en bra metod att bygga in eternit pÄ. Du behöver inte demontera den gamla spiken utan skruvar igenom eterniten med en skyddande gummipackning. Kolla pÄ kami.se

GĂ€st (ej verifierad) 2011-04-11 14:31 Pipe Direktlänk till kommentar Pipe Anmäl olämpligt innehćll

I Belgien varnar man för att ALDRIG rensa ett eternittak eftersom man dÄ frigör asbest. I gammalt eternit försvinner cementförbindelser som gör att asbestfibrar frilÀggs.
I Holland vill man förbjuda alla befintliga eternittak innan 2024.
Jag skulle aldrig köpa ett hus med eternittak, för man kan inte uppskatta nu hur stor kostnader blir i framtiden

GĂ€st (ej verifierad) 2011-06-11 23:03 Pipe Direktlänk till kommentar Pipe Anmäl olämpligt innehćll

Gick inte plattorna söder nÀr du drog ut spiken?

Niclas (ej verifierad) 2011-10-19 22:56 Pipe Direktlänk till kommentar Pipe Anmäl olämpligt innehćll

Men det Àr ju bara att plocka bort det, det Àr lÀtt och inte alls sÄ farligt. Det Àr dammet som Àr farligt. SÄ det Àr bara att rycka alla spikar och sen plocka bort plattorna. Det funkar fin fint.
Jag gjorde det pÄ min fasad. Funkade riktigt bra. Kostade inte en krona att slÀnga det pÄ tippen. Bara man tog det i nÄgra omgÄngar, jag fick slÀnga typ 5 inplastade "buntar" Ät gÄngen.
Men det blev inte sÄ mycket som man tror.
Har fotat hur jag gjorde kolla in pÄ mitt panelbyte pÄhttp://www.biobygget.se/hus.htm
Mvh Niclas

Merit (ej verifierad) 2011-12-16 11:11 Pipe Direktlänk till kommentar Pipe Anmäl olämpligt innehćll

Hehe, trÄden börjar med faran med Eternit men övergÄr raskt till att handla om var man fÄr tag i mer Eternit

Eddie (ej verifierad) 2012-02-20 18:43 Pipe Direktlänk till kommentar Pipe Anmäl olämpligt innehćll

Precis! Skulle behöva fÄ tag i nÄgra fasadplattor av eternit eller ersÀttning. Men ersÀttningsplattor verkar mest vara en myt. De har inte alls samma mÄtt och Àr mycket tyngre. Och nÀr jag försöker annonsera efter eternit pÄ blocket fÄr jag veta att det Àr ett förbjudet ord, efter att jag har betalat förstÄs.
Den som har tunna eternitplattor i storlek 60X23 cm att bli av med i stockholmstrakten, skulle kunna göra mig en stor tjÀnst och tjÀna nÄgra kronor genom att kontakta: truthanddoubledare-eternit@yahoo.com
Mvh Eddie

SkĂ„nes Isoler & Takteknik (ej verifierad) 2012-02-25 08:01 Pipe Direktlänk till kommentar Pipe Anmäl olämpligt innehćll

Eternittak Àr starka och har lÄng hÄllbarhet.
PÄ denna typ av plattor kan det löna sig att tvÀtta och mÄla taket.
Man fÄr ett fint tak som hÄller i mÄnga Är.
kontakta: www.takexpert.com

Kent (ej verifierad) 2012-03-18 19:06 Pipe Direktlänk till kommentar Pipe Anmäl olämpligt innehćll

Jag har en oöppnad originalpaket med plattor, 60x30x5mm om nÄgon Àr sugen. Maila kent snabela 240glt punkt com. FrÄn Svenska invarit AB, Köping.

Marre (ej verifierad) 2012-05-02 16:49 Pipe Direktlänk till kommentar Pipe Anmäl olämpligt innehćll

VitmÄlad eternit kan vara riktigt snyggt. Borde Àven kunna bli snyggt om man mÄlade eterniten grÄbrun, sÄ att det ser ut som husen i USA vars vÀggar Àr tÀckta med smÄ brÀdlappar.

Lasse (ej verifierad) 2012-05-24 11:44 Pipe Direktlänk till kommentar Pipe Anmäl olämpligt innehćll

Jag hittade en toppenlösning hos KAMI! De har en eternittakslösning dÀr man helt enkelt skruvar lÀkt rÀtt upp och ned pÄ eterniten och lsedan lÀgger man plÄten direkt pÄ som vanligt. Smidigt och enkelt!

Danne (ej verifierad) 2012-06-26 14:21 Pipe Direktlänk till kommentar Pipe Anmäl olämpligt innehćll

Jag har eternitskivor i fönsterkarmarna o dom har fullt med krukmÀrken.Hur fÄr jag bort dessa??

Danne (ej verifierad) 2012-06-27 09:14 Pipe Direktlänk till kommentar Pipe Anmäl olämpligt innehćll

Enl.Marre kan man mÄla om eternitskivorna.NÄgon som vet vilken förbehandling o typ av fÀrg man skall ha?

Yvonne (ej verifierad) 2012-07-30 09:54 Pipe Direktlänk till kommentar Pipe Anmäl olämpligt innehćll

I artikeln stÄr det att man kan lÀgga nytt tag utanpÄ eterniten. Gör inte det. Vid brand stÀnger du inne branden. BrandmÀnnen vet inte att dÀr sitter eternit! De mÄste slÄ itu eterniten, vad utsÀtter de sig för dÄ!
Har man köpte ett hus för nÄgon miljon, skall byta tak som kostar sÀkert 100.000:-dÄ har man vÀl rÄd att lÀmna eterniten till behörig anlÀggning o inte grÀva ner den till eftervÀrlden. Det man köper fÄr gÀrna kosta men det man skall kasta skall man inte betala för.

Dag (ej verifierad) 2012-07-30 15:12 Pipe Direktlänk till kommentar Pipe Anmäl olämpligt innehćll

Har plattor som ska plockas ned om nÄn Àr intresserad av det i Stockholmstrakten.daggelito@hotmail.com

Kristian (ej verifierad) 2012-08-27 14:10 Pipe Direktlänk till kommentar Pipe Anmäl olämpligt innehćll

i ryssland kan man köpa nytillverkade eternitplattor, Jag byggde in min eternitfasad (tillÀggsisolering hehee) men det ramla ned en del ÀntÄ, kanhÀnda att eternit Àr praktiskt men Àr det speciellt vackert? kan inte sÀga att jag fÄr en romantisk rysning av snickarglÀdje och kÀrlek till matrial nÀr jag se en eternitkÄk??!! under min eternitfasad fanns det en linoljemÄlad bredslÄsfasad , jÀttefin och trÀet.. kÀrnfriskt rakt och stenhÄrt .. fina grejor..Tagene tippen i göteborg tar emot 500 kg asbest om du packat in den i byggplast. tÀtt. man kan ju Äka flera gÄnger...borÄs ...dÀr Àr besöken fria och de tar sÀkert emot asbest gratis med.

Eva (ej verifierad) 2012-08-30 19:51 Pipe Direktlänk till kommentar Pipe Anmäl olämpligt innehćll

Jag skulle anlita en firma att ta bort eterniten - var den befann sig i huset eller bygga in den förutsatt att man inte behöver spika eller skruva i den, sÄ den förblir helt orörd. Jag har vÀldig respekt för asbest. Asbest Àr mycket farligt om man fÄr det i sig. Hur mycket man mÄste exponeras för och hur mÄnga gÄnger Àr okÀnt - kanske Àr det dosrelaterat en del data talar för det. Vissa har fÄtt den dödliga cancerformen mesoteliom efter bara en enstaka exponering, vissa klarar sig under flera Är, trots tÀt exponering. Det spelar ocksÄ roll vilken typ av asbest vi pratar om - raka eller krokiga fibrer. Fibrerna Àr sylvassa och Äker kana rakt ner i genomet i vÄra DNA-strÀngar och pÄverkar. DÄ kan det rÀcka med en enstaka exponering för att bli sjuk men det brukar ta ca 40 -50 Är att utveckla sjukdomen. Vissa har fÄtt den redan efter bara ett tiotal Är men de Àr fÄ. Har vi tur stÀller sig fibrerna pÄ tvÀren istÀllet och dÄ blir de liggande Är ut och Är in och man kanske kallar det för stendammslunga (men dÄ har man haft tur - Àven om det Àr som att leva med en raggsocka i luftstrupen - kippande efter luft). Problemet Àr att det finns asbest i sÄ mÄnga olika byggvaror frÄn 50-70 talet. Strax innan förbudet kom hÀvdes byggmaterial innehÄllande asbest ut pÄ byggmarknaden som ett sista försök att bringa förtjÀnst. 70-tals hus Àr de allra vÀrsta! Asbest hittar man i vissa gamla linoleummattor, isoleringsmaterial, i vÀggskivor, runt spisar och kaminer. i plattsÀttningsbruk, i cement, i gamla rep i, till och med i gamla tapeter. Asbest finns i mÄnga skepnader. Olika yrkesgrupper Àr mer eller mindre drabbade. Förr hade tex. brandmÀn asbestdrÀkter. Andra yrkesgrupper Àr polis, och de som Àr mycket ute i trafiken (bromsskivor pÄ bilar innehöll asbest), militÀr - bÄtar hade mycket asbest invÀndigt ffa U-bÄtar, byggare, gruvarbetare mfl. Det finns till och med smycken gjorda i asbest, liksom i gamla husgerÄd. NÀr det Àr bundet Àr det ingen fara men saker slits! I dag Àr det uppsving pÄ asbestmarknaden igen. Ryssland, Brasilien och Kanada Àr stora exportörer till tredje vÀrlden av asbest. I Kina och i Indien Àr det ocksÄ stort eftersom det Àr ett sÄdant billigt material och sÄ starkt och sÄ brandsÀkert. Fattiga mÀnniskor exponeras i sin okunskap och insjuknar och dör i svÄr obotbar sjukdom och i svÄra smÀrtor och nÄgon hjÀlp finns inte att fÄ. Deras barn exponeras dagligen under trasiga asbesttak i slumomrÄdena. Asbest finns ocksÄ i ganska höga halter i illegala insmugglade cigaratter. De insmugglade cigaretterna sÀljs ofta till ungdomar som inte har sÄ mycket pengar pÄ fickan. Asbestbrotten Àr oftast sÄ toxiska att mÀnniskor som bor pÄ flera mils radie runt dessa brott har en ökad risk för cancer. Vinden för de smÄ asbestpartiklarna lÄngt. Marken vid brotten Àr ocksÄ nÀst intill ofruktsamma och inga vÀxter trivs sÄ brotten förblir ofta öppna som stora toxiska sÄr i naturen. Nej min sjÀl asbest gör vi bÀst i att lÄta bli antingen fÄr eternitplattorna lÀmnas helt orörda eller skall de saneras ned av folk som vet vad de gör!

Sofia (ej verifierad) 2012-10-02 11:26 Pipe Direktlänk till kommentar Pipe Anmäl olämpligt innehćll

VÄr granne Àr döende i lungcancer. Han Àr inte sÄ gammal. Han har aldrig rökt eller jobbat med asbest men han bor i ett hus klÀtt med eternit. Varför fick han lungcancer i sÄ unga Är? Som ngn nÀmnde sÄ kanske vi i framtiden fÄr veta att det inte Àr bra att bo i ett sÄdant hus. Den som pÄstÄr ngt annat kör huvudet i sanden. Cancern ökar och varför? Lungcancer Àr i stort sett alltid dödlig och ger symtom nÀr det gÄtt för lÄngt. Jag förstÄr oron vissa skriver om hÀr.

Dubito (ej verifierad) 2012-10-03 09:29 Pipe Direktlänk till kommentar Pipe Anmäl olämpligt innehćll

Till Sofia mfl; Förklara vetenskaplig grund till varför det skulle vara farligt att bo i ett hus med eternit pÄ taket?
Till dig som Àr sÄ rÀdd för saker utan att ta reda pÄ fakta:
Kan du bo i ett hus med betong / cement / sten? (alla avger radon i nÄgon mÀngd, hur mycket beror pÄ hur mycket radium materialet innehÄller mm).
Kan du bo vid trafikerad vÀg? ( Mycket skadliga partiklar frÄn bildÀck, asfalt, avgaser, bly etc...
Kan du bo i ett hus dÀr inte ventilationskanaler Àr regelbundet rengjorda? (risk för mögel och sjukdomsalstrande partiklar i luften).
Kan du bo i ett hus som inte regelbundet testas gÀllande fukt?
Har du kollat radonhalt i marken, strÄlning, gifter mm?
Hur Àr det med de kemikalier som spÄnplattor, plastmattor, lim etcetera avger? Bor du i nÀrheten av pappersbruk, kemisk industri eller jordbruk? Vad finns i maten du Àter. AnvÀnder du hÄrspray, hÄrfÀrg, blekmedel mm? Har du andningsskydd om du utsÀtter dig för sÄdant?
Hur Àr det med el och elektromagnetiska fÀlt?
Behöver man hitta pÄ saker som kanske kan vara farliga?

Micke (ej verifierad) 2012-10-03 21:57 Pipe Direktlänk till kommentar Pipe Anmäl olämpligt innehćll

Har eternitplattor om nÄgon vill ha. Vi ska sÀtta ny panel pÄ huset och vill bli av med dem. Hör av dig vid intresse! ( MÀlardalsomrÄdet )Flumgren@gmail.com

Stickan (ej verifierad) 2012-10-10 13:50 Pipe Direktlänk till kommentar Pipe Anmäl olämpligt innehćll

Har du tÀnkt pÄ vad som hÀnder vid en brand. Ta reda pÄ detta. Dels stÀnger du inne branden i huset. Dels utsÀtter du brandmÀnnen för asbesten dÄ de mÄste slÄ sönder eternite. HÀr gÄr din snÄlhet före sÀkerhet.

rekekroken@telia.com (ej verifierad) 2012-11-15 11:59 Pipe Direktlänk till kommentar Pipe Anmäl olämpligt innehćll

behöver nÄgra-10-15 röda 40x40 takplattor. NÄgon i n.v. skÄne som kan hjÀlpa till? bosse

mvh Lars (ej verifierad) 2012-12-19 12:00 Pipe Direktlänk till kommentar Pipe Anmäl olämpligt innehćll

Hej

Hur gör ni med tillÀggsisolering?
Gör man som vanligt och sÀtter vindpapp?

GĂ€st (ej verifierad) 2013-01-27 23:15 Pipe Direktlänk till kommentar Pipe Anmäl olämpligt innehćll

Jag förutsÀtter att de som bygger in eterniten berÀttar detta för eventuella spekulanter vid en försÀljning. Och givetvis skall priset för ett sÄdant hus vara lÀgre Àn ett hus dÀr man tagit bort eterniten.
Joakim

Maria (ej verifierad) 2013-03-25 12:23 Pipe Direktlänk till kommentar Pipe Anmäl olämpligt innehćll

Mitt stall brann ner pga en pyroman. Det var eternittak o det var inte skoj. SmÀllde som popcorn o hela taket exploderade i glödande smÄbitar. Saneringen pÄ marken kostar ca 600000 kr, det Àr ca 1300 kvm. Enl kommunen sÄ mÄste de översta lagret schaktas bort o deponeras pÄ Ätervinningsplats, det gÄr nÀmligen inte att rÀfsa upp. Sanerar inte försÀkringsbolaget det ordentligt sÄ Àr det JAG som fastighetsÀgare som Äker pÄ böter eller vite. Bara ngt att tÀnka pÄ.

Lars (ej verifierad) 2013-05-25 11:06 Pipe Direktlänk till kommentar Pipe Anmäl olämpligt innehćll

AvlÀgsna Eternit sÄ for ni kan! Jag har tagit ner en vÀgg med Eternit plattor och under den lÄg ett tjockt lager med damm. Det hÀr dammet Àr naturligtvis totalt livsfarligt och kryper in genom skarvar och springor nÀr huset rör sig.
Hur skapas dammet? Jag skulle tro att dammet skapas nÀr det tex blÄser och Eternit-plattorna rör sig i vinden, dÄ skaver plattorna emot spikarna de Àr upphÀngda pÄ.
Att pÄstÄ eller tom tvinga mÀnniskor (byggnatsantekvariatet?) att ha kvar det hÀr miljöfarliga Àmnet pÄ sina hus Àr i vansinne. Man skulle kunna hÀvda att det i slutÀnda kan leda till vÄllande till annans död, sÄ sluta med det genast!

Lars (ej verifierad) 2013-05-25 11:19 Pipe Direktlänk till kommentar Pipe Anmäl olämpligt innehćll

Var dÄ extremt noga med att upplysa om det. Annars kan du rÀkna med miljonskadestÄnd, dels för saneringen och dels för den risk du utsatt eventuellt efterkommande byggare för. De mÄste veta nÀr de tex ska byta ett fönster att hÀr sitter det eternit... om de inte vet det tar de inte pÄ sig skyddsutrustning tex. SÄ tÀnk innan! Om du trots detta bygger in Eternit tycker jag att det ska sÀttas upp skyltar pÄ fasaden/taket som informerar om att hÀr under sitter det asbest.
Priset pÄ ett sÄnt hÀr fulrenoverat hus ska sÄ klart bara bli en brÄkdel emot om du har avlÀgsnat Eterniten, men det har du sÀkert redan insett.

Simon Eskil de Lusua (ej verifierad) 2013-05-27 06:37 Pipe Direktlänk till kommentar Pipe Anmäl olämpligt innehćll

Intressant. Kan man fĂ„ en redig "richterskala" pĂ„ syndrom och besluts-underlag med och utan sanering inkluderande vĂ€der? (Även för avstĂ„nd till andra byggnader/anlĂ€ggningar som t ex bostad, blomlĂ„dor/rabatter, brunnar, el, vĂ€g och dike.)

Byggherre (ej verifierad) 2013-06-26 17:00 Pipe Direktlänk till kommentar Pipe Anmäl olämpligt innehćll

Eternit Àr det bÀsta material man kan ha om man gillar underhÄllsfria hus med klassisk look. Vi rengjorde vÄrt hus med högtryckstvÀtten och huset vart som nytt efter 50 Är. FÀrgmaffian mÄste ha rivit sitt hÄr nÀr denna produkt kom och Àn idag skrÀmma folk. TyvÀrr gÄr skivorna sönder och det lÀr bli en bristvara i famtiden, jag hamstrar och köper pÄ mig.
Jag sÄg reportaget om Lomma eternit fabrik, dÀr stod dom och smetade eternit likt gips utan skydd, med cigarett i mungipan. Visst det kan sÀkert pÄskynda cancer som mycket annat pÄ den tiden, men hÀlla i sig alkohol och röka 1 paket om dagen Àr fortfarande farligaste sysselsÀttning pÄ planeten jorden.
Jag bor i eternit hus och det sÄllar bort rödvins drÀnkte kyckling morsor och irriterar dom profitfeta fÀrghandlarna mycket effektivt. Hehe

Olof (ej verifierad) 2013-07-23 22:53 Pipe Direktlänk till kommentar Pipe Anmäl olämpligt innehćll

Jag gillar inte logiken och sÀkerheten hos de som pÄstÄr att det inte Àr farligt med eternit. De hÀvdar - utan evidens - att de har rÀtt för "de har minsann inte tagit skada av det".

TÀnk om allting i sammhÀllet följde samma logik. Du gÄr till lÀkaren. Han saknar helt utbildning. Först förstÄr han inte hur du fÄtt din krÀmpa, dÄ han sjÀlv aldrig haft den. Sen sÀger han Ät dig att göra som han gör, för "han har ju aldrig haft det problemet" eller "nÀr han hade det sÄ funkade det att...". FrÄgan om potentiellt för mÄnga livsfarliga byggmaterial Àr alldeles för allvarliga för att obildade ska fÄ sista ordet.

Till logiken lÀggs följande:

En del visar pÄ negativa saker som skett till följd av anvÀndningen av eternit som byggmaterial.

En annan skara sÀger att nej, det har inte skett. Alls.

Den som pÄstod att de som dog i eternit fabriken i Lomma gjordet det pÄ grund av sin rökning kan ha tagit priset.

Återigen: FRÅGAN OM POTENTIELLT FÖR MÅNGA LIVSFARLIGA BYGGMATERIAL ÄR ALLDELES FÖR ALLVARLIGA FÖR ATT OBILDADE SKA FÅ SISTA ORDET

Max (ej verifierad) 2013-08-26 11:45 Pipe Direktlänk till kommentar Pipe Anmäl olämpligt innehćll

Tog ned lite eternitfasad i helgen.
Plattorna gick ju av hela tiden trots att jag drog ut spikarna med hovtÄng.
Tror inte det Àr speciellt farligt. Den stackare som satte dit plattorna har bÄde kapat med rondell och borrat i materialet.
Det fanns dock mÀngder med damm bakom plattorna och varje spik som jag drog ut förde med sig smÄ mÀngder av plattan.
Ta bort er eternit snarast Àr mitt rÄd.

Janne A (ej verifierad) 2013-08-31 13:17 Pipe Direktlänk till kommentar Pipe Anmäl olämpligt innehćll

Till alla som söker efter eternitskivor för ateranvÀndning vil jag sÀga att, sÄvitt jag vet Àr det förbjudet att ÄtyeranvÀnda dessa.
Till de som talar om att bygga in skivorna för ett framtida problem vill jag sÀga att jag har varit med om att man monterat ett plÄttak ovanpÄ eterniten vilket fick den katastrofala följden att hela byggnaden (logen) blev förorenad med asbestdamm eftersom reglarna för plÄttaket borrades fast genom bef asbestskivor och borrdammet spreds i hela byggnaden

ponte (ej verifierad) 2014-02-06 14:04 Pipe Direktlänk till kommentar Pipe Anmäl olämpligt innehćll

Vill bara utfÀrda ett varningens tecken för SkÄnes Isoler & Takteknik, som inte Àr en seriös firma. Maskade enorma timmar pÄ vÄrt tak och nÀr vi tog upp detta för andra gÄngen avslutade dom bara jobbet + att man översteg antalet timmar som vi kommit övverens om. Kvaliten pÄ jobbet har jag Àn sÄ lÀnge inget att klaga över men...

Dr Elisabeth (ej verifierad) 2014-04-25 15:07 Pipe Direktlänk till kommentar Pipe Anmäl olämpligt innehćll

Re:Byggherre och Max. Ja, rökning Àr cancerframkallande men om du utsÀtts för asbest som rökare har du i princip 100% sannolikhet att utveckla lungcancer. Asbest Àr ett av de absolut farligaste Àmnen som finns i förhÄllande till cancer och har en multiplicierande effekt pÄ andra cancerframkallande Àmnen. Man ska inte uttrycka sig om saker man inte förstÄr sig pÄ, detta Àr inte en frÄga om magkÀnsla eller "jag tror inte det Àr speciellt farligt" enl Max. Asbestdamm Àr livsfarligt!

Mattias (ej verifierad) 2014-04-28 10:51 Pipe Direktlänk till kommentar Pipe Anmäl olämpligt innehćll

NÄgon som vet var man kan fÄ tag pÄ Eternit fasad plattor (Vita). Behöver 4 st.
Bor i GöteborgsomrÄdet.
Kontakta mig: boostvolvo70@hotmail.se

gĂ€st (ej verifierad) 2014-07-02 06:26 Pipe Direktlänk till kommentar Pipe Anmäl olämpligt innehćll

Vi skall dö av nÄgot och det Àr större risk att omkomma vid bilkörning Àn eternit.

HĂ„kanSvensson (ej verifierad) 2014-08-18 20:14 Pipe Direktlänk till kommentar Pipe Anmäl olämpligt innehćll

kan man behandla eternit med nÄgon fÀrg eller asfaltmassa? borde ju bli bÄde billigt och hÄllbart?

KnockOnWood 2014-08-18 20:53 Pipe Direktlänk till kommentar Pipe Anmäl olämpligt innehćll

HĂ„kanSvensson skrev Visa original
kan man behandla eternit med nÄgon fÀrg eller asfaltmassa? borde ju bli bÄde billigt och hÄllbart?


NÀr jag bodde i Gbg:s södra skÀrgÄrd 1975 - 1998 var mÄnga hus inklÀdda med sidiplattor.
Och det var ganska vanligt att man mÄlade eterniten för att slippa det trÄkiga, kommunalgrÄ utseendet.
Jag tror att de mÄlade eternitplattorna med vanlig akrylat. Oftast valde de faktiskt gul fÀrg.
Och ja, hÄllbart blir det. Eterniten Àr ju ett dött, oorganiskt material, till skillnad frÄn trÀ.

FrÄga i fÀrghandeln, de vet nog.

peternicklas 2014-08-18 20:54 Pipe Direktlänk till kommentar Pipe Anmäl olämpligt innehćll

HĂ„kanSvensson skrev Visa original
kan man behandla eternit med nÄgon fÀrg eller asfaltmassa? borde ju bli bÄde billigt och hÄllbart?


Funderade pÄ detta för att fixa till vÄrt tak. Blev sÄ dyrt att det var billigare att byta ut taken mot betongpannor och samtidigt betala 20000 för Ätervinningsavgiften för eterniten.

harry73 2014-09-22 10:25 Pipe Direktlänk till kommentar Pipe Anmäl olämpligt innehćll

Skrivet av: Byggherre

Vi rengjorde vÄrt hus med högtryckstvÀtten och huset vart som nytt efter 50 Är.


LÀste en tidningsartikel som fick mig att tÀnka pÄ denna trÄd

Http://www.expressen.se/kvallsposten...fter-taktvatt/

gĂ€st (ej verifierad) 2014-10-23 23:48 Pipe Direktlänk till kommentar Pipe Anmäl olämpligt innehćll

Vi har tittat pÄ ett hus 2 vÄningar och ca 200 kvm. Vad skulle priset för att bort eternitrn och byta ut mot trÀfasad bli? Vi skulle behöva ta in nÄgon som gör det Ät oss.

palbin 2014-10-23 23:56 Pipe Direktlänk till kommentar Pipe Anmäl olämpligt innehćll

Jag har eternit-yttervÀggbelÀggning - ibland dÄ jag tex sÄgat upp
hÄl för nytt fönster med vinkelslip (liknande) kÀnner man farorna
med materialet - Àven med rudimentÀr ansiktsmask mm - mate-
rialet Àr "kult" och inget man bör göra sig av med (enligt min rin-
ga mening) - en slÀkting till mig hade hand om utredningen - kallas
allmÀnt Sveriges största arbetsmiljöskandal, sÄ inte sÄ svÄrutrett
iofs - samt efteranalysen av arbetarnas skador pÄ eternitfabriken i
Lomma - alla Àr numera sedan lÀnge döda (vad jag hört) - de kvÀv-
des till döds av förströrda lungor allihoppa och hade ett hemskt liv
innan de dog med nÀra obefintlig lungfunktion (och företagslÀjaren
visste om det frÄn systerfabriker i USA som stÀngdes just pga det-
ta men lÄste in det han visste i kassaskÄp i cirkus tio Är tills verk-
ligheten kom ifatt) - det "processades" lÀnge med Lomma-fabrikens
Àgare Euroc om skadestÄnd för arbetarna - problemet var att "mÄl-
sÀgarna" (arbetarna) dog ivÀg i sÄpass hög takt att med lite mera
förhandlingar Àrendet sjÀlvdött sÄ att sÀga - vilket resulterade i att
de överlevande fick cirja 50 tusen pix var efter förlikning (: - men för
ett vanligt hus Àr det skitbra gerjor - (sÄ lÀnge man inte maler det till
pulver och börjar inhalera det ... ).

KnockOnWood 2014-10-24 00:03 Pipe Direktlänk till kommentar Pipe Anmäl olämpligt innehćll

palbin skrev Visa original
...men för ett vanligt hus Àr det skitbra gerjor - (sÄ lÀnge man
inte maler det till pulver och börjar inhalera det ... ).


Och trots din djupa och personliga kunskap om detta stÄr du och kör med vinkelslip i eterniten.
Hur tÀnker du egentligen? Eller vill du bara bevisa att du Àr odödlig

gĂ€st (ej verifierad) 2015-01-09 09:57 Pipe Direktlänk till kommentar Pipe Anmäl olämpligt innehćll

Min granne har anlitat pensionÀrspoolen till att riva eternittak hÀr i varberg.
inga skydd anvÀndes!!!!!, Àr detta ok!!

gĂ€st (ej verifierad) 2015-01-09 12:40 Pipe Direktlänk till kommentar Pipe Anmäl olämpligt innehćll

Nej, alla arbetsgivare inkl PensionÀrspoolen behöver tillstÄnd frÄn arbetsmiljöverket för att tillÄtas hantera asbesthaltigt material, och lagarna/föreskrifterna om HUR materialet hanteras mÄste följas. Avvikelser Àr olagliga och straffbelagda.
SÄ det din granne och pensionÀrspoolen gjort Àr olagligt. Du bör kontakta arbetsmiljöverket eller miljö och hÀlsoskyddskontoret i din hemkommun.

Din granne Àr som "byggherre" ocksÄ ansvarig att inventera arbetsobjekt för eventuella faror, och Àr skyldig att informera arbetare om farligt material. SÄ Àven din granne har gjort fel.

gĂ€st (ej verifierad) 2015-01-10 13:14 Pipe Direktlänk till kommentar Pipe Anmäl olämpligt innehćll

Finns det nÄgon som behöver Eternitplattor? Har hus med gula eternitplattsfasad som skÀnkes mot bortplockning. Finns i Eskilstuna. Vi tÀnker sÀtta trÀfasad i stÀllet.
Svar till mia.hell@hotmail.com

gĂ€st (ej verifierad) 2015-01-10 13:24 Pipe Direktlänk till kommentar Pipe Anmäl olämpligt innehćll

Gula fasadeternitplattor skÀnkes mot bortplockning. Finns i Eskilstuna.
Svar till mia.hell@hotmail.com

gĂƒÆ’Ă‚Â€st (ej verifierad) 2015-01-11 02:35 Pipe Direktlänk till kommentar Pipe Anmäl olämpligt innehćll

Haha, ja jag vill garna ha dina giftkex. Det ar olagligt att satta detta material i cirkulation till nya agare, men det skiter vi i va?

gĂ€st (ej verifierad) 2015-01-12 14:05 Pipe Direktlänk till kommentar Pipe Anmäl olämpligt innehćll

Om mÀklaren som sÀljer huset sÀger att pappen som ligger under eterniten pÄ taket Àr slut, vad gör man dÄ - plockar ner - byter papp och sÀtter upp eternit igen???

academia 2015-01-12 16:32 Pipe Direktlänk till kommentar Pipe Anmäl olämpligt innehćll

FrÄgan Àr vad du sjÀlv vill? BÀttre tillfÀlle att göra sig av med skiten finns vÀl knappast, om du Ànda Àr tvungen att plocka ner plattorna.