Byggahus.se
Vi värderar att byta avlopp i en radhuslänga med 6st enheter. Idag ligger avloppet i källaren och går rakt igenom alla enheter, ca 35m + 10m till kommunalt avlopp.

Som jag ser det har vi tre alternativ.

1. Bila upp golvet och lägga nya rör där de gamla legat. Men för att få riktigt fall kommer sista enheten ha avloppsröret ca 60 cm under plattan, fungerar det med ett anslutningsrör upp från avloppsröret till plattan och sen golvbrunn?

Den sista boenheten har gjort ett utbygge på 5 meter som ligger på marknivå. Går det, och isf hur gör man för att byta ett avloppsrör som ligger två meter under utbyggnaden?


2. Gräva upp garageuppfarten och lägga nytt avlopp där med anslutningar in till varje hus. Det ligger elkablar ut från alla hus till garagen på andra sidan uppfarten. Känns som stor risk att man gräver av dom om man går lös med en grävare, eller är det relativt enkelt att gräva sig runt och ner på 2,5 meters djup för en erfaren grävmaskinist?

Skulle tro att detta är det dyraste alternativet?


3. Relina rören då dom inte är helt slut än. Reliningen borde ju få bort ojämnheter och mindre gropar som bildats med tiden? Tyvärr kommer inte fallet bli helt optimalt då det inte är det idag.

Många frågor vart det :blushing: Hur hade ni gjort?
 
Helt klart alt 1!

Anslutningen i sista ändan går utan problem.

Vid utbyggnaden kan man antingen gå under den (beror på hur den är grundlagd) eller så går man ut åt ett annat håll så man undviker utbygget.
I det senare fallet, då det blir avvikelser från den tidigare (troligen) raka förläggningen, bör man vara noga med att det skapas möjlighet för rensning.
 
Tack! Ser ut som vi går för alt 1. Fick tag på karta över rördragningen idag och avloppet går ut och förbi utbyggnaden. Ska ta hit en rörmokare i dagarna och diskutera prisbild.
 
Vad är anledningen till att byta stammen?
 
Anledningen är att vi haft flera stopp med tillbakaslag i avloppet genom golvbrunnarna. Vi har haft kamera nere för att hitta felet utan bra resultat. Det dom konstaterade var att avloppet var gammalt och att det fanns en del vattensamlingar pga gropar och otillräcklig lutning.

Huset är byggt 1964 och avloppet är lika gammalt. Har planer på att bygga hemspa i källaren så det är väl lika bra att byta innan man lägger kakel.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.