Byggahus.se
Äntligen börjar vi få till något som kan liknas vid en hemsida....:)

Gården vi bor på är en av bygdens allra äldsta gårdar. Det är tyvärr ingen släktgård de senaste åren och vi jagar febrilt efter namn och historia. Vi har lyckats hitta lite klotter här o var med namn på pigor och drängar...Vet du något? Hör av dig!!!

Det är roligt med gammalt klotter, vårt gamla hus har flyttats hit 1872 från en annan plats byn enligt text vi hittat på stockarna. Troligtvis i samband med laga skifte. Ett annat trevligt klotter är "Vi gingo på marknad i Norberg 20/7-1907"

Lilla byn Viksberg i absolut yttersta nederhörnet av Dalarna med nu kanske 20 hushåll var en metropol förr i tiden. Läget var perfekt för utlastning och vägning av malmen från gruvorna i Västerbergslagen. Byn hade 3 livsmedelsbutiker och ett värdshus förutom Dalarnas första postkontor. Givetvis fanns här skola samt ett Ordenshus tillhörande IOGT-NTO. Till och med Carl von Linné har skrivit en rad i någon bok om "Vik" som byn hette.....

Idag finns inget av detta kvar förutom skolan som idag är bostad och ordenshuset som är i privat ägo. Posten bär upp sin stolta tradition med hjälp av lantbrevbärare och en gul postlåda.....Tiderna förändras minst sagt!

Ett roligt projekt håller en trevlig kille från Stockholm på med just nu, byns gamla förfallna kvarn byggd i slaggsten ska bli bostad! Jättekul när någon tar sig an sådana byggnader med och inte låter det förfalla mer!

Vi har två bostadshus varav det äldsta enligt utsago skall ha anor sen Gustav Vasas tid. Det fungerade som huvudbostad fram till mitten av 1980-talet då drängstugan byggdes ut.
Det äldsta ska vi varsamt försöka återställa från vansinnet tidigare ägare sysslat med...gipsade väggar och sniklister..som tur är finns det gamla kvar under!

Det ombyggda huset kommer fungera som bostad i modernt snitt. Sen finns det projekt....byggtarmen suger och vem vet...ladugården skulle kunna bli ett stoooort fint hus...Härbret skall riktas..allt ska målas..fönster skrapas...gräsmattor klippas...jobb finns och blir över!

Bara fantasin sätter gränserna!

Kom med kritik, positiv och negativ! Alltid roligt att höra andras åsikter och idéer. Har ni vägarna förbi, kom in på en kopp kaffe!

www.viksbergsgard.se
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.