Byggahus.se
Finns det någon preskribtionstid för fakturor? I vårt fall har jag påminnt en leverantör om fakturan 4 gånger. Har ledsnat på det och det är inte mitt problem om de glömmer skicka fakturan. Nu är det 6 månader sedan varorna levererades. Hur länge kan en leverantör dröja med faktureringen och ändå förvänta sig betalning?
 
En näringsidkares fordran på en konsument preskriberas, enligt preskriptionslagen,
tre år efter det varan levererats/fordran sist gjorts gällande.
Preskribtionstiden avbryts dock, och ny preskribtionstid börjar löpa, av en påminnelse som fordringsägaren kan visa kommit den betalningsskyldige tillhanda.
 
B
Du är skyldig att hålla reda på dina skulder och att betala dem i tid. Det räcker att näringsidkaren påstår att de har sänt en faktura till dig för att du skall drabbas av extra kostnader. Du har bevisbördan att du inte har fått fakturan.




 
Snailman
Beo skrev:
Du är skyldig att hålla reda på dina skulder och att betala dem i tid. Det räcker att näringsidkaren påstår att de har sänt en faktura till dig för att du skall drabbas av extra kostnader. Du har bevisbördan att du inte har fått fakturan.
Det här kan väl ändå inte vara sant? I så fall har ju någon en skruv lös...

Jag vet att det gäller för tex hyran och sådant....som kommer regelbundet, men det är ju en helt annan sak.
 
Näringsidkaren måste väl rimligen kunna visa att han skickat en faktura? I vårt fall handlar det inte om en faktura som kommit bort, utan att den helt enkelt inte skickats. Detta har jag påmint om 4 gånger. Jag kan ju inte sätta in pengar på ett företags konto utan att referera till en faktura. Det skulle ju innebära att jag inte har några papper på vad denna insättning gäller. I vårt fall gäller det ganska mycket pengar (nästan 40.000 kr), men påminnelser verkar lönlösa. Vi är beredda att betala så snart fakturan kommer, men skulle den inte dyka upp vill man ju veta när man kan sluta hålla på pengarna.
 
B
Att ha rätt innebär inte alltid att man får rätt. Det finns säkert många som har upplevt att en faktura inte har kommit i tid med den följden att det uppkommer extra kostnader. Att påbörja en rättegångsprocess brukar inte vara lönsamt på den grunden att det kostar att anlita jurister. Även om man vinner målet så får man stå för sina egna kostnader, (gäller vid småmål där tvistesumman inte överstiger ett halvt basbelopp). Om man beaktar att en jurist tar minst 1250 kr i timmen och tvisten handlar om en inkassokostnad så inser de flesta att det är billigare att betala inkassokostnaden än att driva en process.

HD har i ett domslut angett att det svenska postväsendet är så pass tillförlitligt att man får räkna med att posten kommer fram. Undras om det också gäller City mail  ;) ;D
 
Beo skrev:
HD har i ett domslut angett att det svenska postväsendet är så pass tillförlitligt att man får räkna med att posten kommer fram.   ;) ;D
Vilket år tog HD det domslutet? Hos oss kommer post bevisligen inte fram, därför den troligen hamnat i annans brevlåda, där jag tror?, att man bara slänger den i soporna (kanske efter att ha öppnat och läst den?). Har därför satt i system att bevaka att post både från mig och till mig verkligen kommer fram, och använder posten numera så lite som möjligt. Det finns ju numera dessbättre email, lösenordsskydd för dokument och krypteringsprogram som både snabbare och säkrare lösningar.

Har själv börjat fundera att göra likadant (dvs kasta posten) med den regelbundet återkommande felaktiga posten med adress till samma nummer men på  helt annan gata, inte ens finns i närheten av min egen adress, men som likväl läggs i min egen brevlåda. Har hittills snällt åkt till posten och droppat den i brevlådan där (en omväg och extrakostnad långt större än brevportot för mig). Svensk postutdelning liknar mest skämten från en TV-serier

Så denna gamla? HD-dom är, om den verkligen gäller idag, , blir i så fall ännu ett exempel på rättssamhällets brist på kontakt med verkligheten! Denna dom kan väl knappast gälla, såsom verkligheten ser ut idag (hoppas jag i alla fall)   >:(
 
Snailman
Är ju inte tillämpligt i detta fall, men läste om ett kommunalt fastighetsbolag, som gjorde så att hyresgäster de ville bli av med, skickade de ingen faktura till, de är nämligen skyldiga att betala hyran, även om de inte fått någon faktura, många glömde då att betala hyran och kunde då vräkas pga att de inte betalat hyran i tid... :p

tror vd:n fick kicken när politikerna fick reda på innovasionen... ::)

Så nog finns det en del tokiga regler alltid, som nog skapades med välmening, men som kan missbrukas å det grövsta...
 
Snailman
Jo, det var i Vallby, men mitt minne är nog inte tillräckligt bra, så jag fabulerade nog bara det om vd:n.... :p

Kan ju tillägga att metoden har används av en akassa oxå, för att bli av med dem som inte var med i facket. :surprised:
 
Skicka nästa påminnelse med rekomenderat brev, då har DU bevis för att du försökt betala. Du kan även i brevet bifoga kostnaden för rek, den är ca 60 kr tror jag. Detta kombinerat med att spara kopia på brevet borde ge dig en bra sits. Samt konsumentvägledaren, skicka ett brev eller mail till denne!
mvh greenbay
 
Jag är egentligen inte det minsta orolig för min sits. De har ju aldrig påstått att de skickat fakturan och inte kommit med några konstiga krav. Det handlar väl mest om att jag surat ihop över att gång på gång behöva påminna om fakturan. Faller andan på så påminner jag väl igen. Det är ju mest bara pinsamt för säljaren. Jag var bara nyfiken på vad som händer om de helt skulle glömma bort fakturan och sedan upptäcka det några år senare.
 
arny skrev:
Jag är egentligen inte det minsta orolig för min sits. De har ju aldrig påstått att de skickat fakturan och inte kommit med några konstiga krav. Det handlar väl mest om att jag surat ihop över att gång på gång behöva påminna om fakturan. Faller andan på så påminner jag väl igen. Det är ju mest bara pinsamt för säljaren. Jag var bara nyfiken på vad som händer om de helt skulle glömma bort fakturan och sedan upptäcka det några år senare.
Det är fordringsägaren som skall visa att en faktura eller kravbrev kommit mottagaren tillhanda. Ett vanligt brev (lösbrev) sänds "på avsändarens risk" när mottagaren är en konsument, d.v.s. mottagaren har inte ansvaret för om han får försändelsen eller inte. Han kan blåneka även om han fått försändelsen.

Vill man vara säker på att mottagaren fått försändelsen skall man sända den genom rek med mottagningsbevis. Skall man i efterhand kunna visa att försändelsen innehöll preskriptionsavbrytande handling skall detta anges på rekavin som mottagaren kvitterar och Posten sänder åter till avsändaren. Vägrar mottagaren att ta emot och kvittera en sådan försändelse går den tillbaka till avsändaren. Då får man använda sig av delgivningsman.

Om du inte vill betala (vilket jag inte vill rekommendera då det ju är orätt) behöver du inte göra något. Får du inte någon faktura inom tre år från det varan levererades eller tjänsten utfördes är fordran preskriberad och kan inte längre göras gällande.
 
Det som är rätt hittills är:

1, Du är betalningsskyldig, faktura eller ej.
2, Jo det finns prejudicerande dom om att posten kommer fram.
3, Preskriptionstid är tre år för konsumentfordran, tio när det finns skuldebrev (banklån)
4, Endast för preskriptionsavbrott krävs att fordringsägare bevisat att den betalningsskyldige mottagit kravet. För grundkravet krävs inte ens en räkning.

Kan väl inte vara så svårt att göra en betalning till firmans PG/BG med ditt namn/adress som "meddelande till betalningsmottagere"? Summan verkar du ju veta. spara en utskrift av betalningsuppdraget som bevis på att du fullgjort din del av avtalet.

Detta gäller om man vill sköta sina egna åtaganden. En variant är att strunta i allt och hoppas på preskription, allt efter eget samvete.

//Daniel
 
Det är ju inte helt ovanligt att en "glömd" faktura handlar om att firman håller på att göra kk. Fakturan kommer senare fast från killens nya firma.

Detta bör man vara observant på, för det finns en risk att konkursförvaltaren också skickar ett krav. Dvs kontrollera att betalningen verkligen går till den firma som du beställt arbetet ifrån, alt. att den firman meddelar att betalning skall ske någonannanstans (vanlig om de utnyttjar "factoring").
 
hempularen skrev:
Det är ju inte helt ovanligt att en "glömd" faktura handlar om att firman håller på att göra kk. Fakturan kommer senare fast från killens nya firma.
Hur vet man att fakturan kommer från "rätt" firma?

Jag har ett exempel, skrev kontrakt med en firma/organisationsnummer, men fakturan angav samma firma, men organisationsnummret var ett annat? Kan det vara OK, eller var det något fuffens?

/Abbe

 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.