Byggahus.se
Hej!

Jag vill minska risken att halka i vår lackade furutrappa. Jag vill dock inte sätta upp klassiska halkskydd i form av remsor man klistrar på trappstegen.

Så jag har tänkt och hört att man skulle kunna lacka in en slags korn som båtdäck har i sin lack för att man inte ska halka i plurret... Men jag är rädd för att det blir lite för bra, man vill ju inte fastna med strumporna och halka pga det.

Istället har jag då börjat tänka på om det skulle fungera att lacka in vanlig havssand (av den finare sorten). Vad tror ni om det? För- och nackdelar?

Mvh
Mats
 
Om du skall lacka flera lager så kan du testa dig fram till i vilket lager du skall ha "båtpulvret". Att lägga den ngt lager ner ger mycket mindre strävhet. Testa på en provbit.
 
Ja, det är ju sant att man kan lägga på något extralager för att minska strävheten... Har du gjort detta själv någongång, Larsa?
 
Inte i en trapp, men på en båt.
 
Blir det verkligen snyggare att lacka in sand än att ha remsorna? För jag antar att det är därför du vill göra det. Jag har för mig att jag har sett vita halkremsor också.

Vill du lacka så rekommenderar jag att du testar på någon brädbit eller skiva först. Jag tror nämligen att det är svårt att få det jämnt och snyggt.
 
Jag gissar att du kan styra strävheten beroende på hur mycket pulver du blandar i. Jag skulle också testa på en provbit.
 
Korvgubbe
En vanlig metod bland båtrenoverare är att blanda in salt i sista vändan, inte sand. Sedan tvättar man bort saltet som då löses upp i vattnet. Kvar blir bara färg med halkskyddsmönstret. Om du blandar in sand så tror jag du kommer bli galen på all dammsugning så småningom. Annars kan man köpa halkskyddspulver på de flesta välsorterade båtbutiker. Ett exempel är SeaSea

Edit: Jag har inte testat det här själv, bara hört och läst om metoden med salt.
 
Redigerat:
När jag målade vår trapp använde jag denna och det fungerade bra men det var som du misstänkte för strävt med bara ett lager men blev bättre med fler lager färg.
Inga problem med dammsugning av trappen men våttorka sliter mer på moppen men är det enda jag märkt, lagom med grepp att gå på iaf.
 
På surfbrädor strör man bara rikligt med salt på epoxi, blir kratrat och grymt greppigt, bara dammsugare rent efteråt, prova på en planka, kostar inget!
 
OK, tack för alla tips! Och tack i synnerhet till dig, Bezt, det låter precis som det jag behöver!
 
Bona har en halksäker lack i sitt sortiment, tror den var rätt dyr och 2komp

Bona Traffic Anti Slip

www.bona.se
 
Nu har jag lackat med Beckers pulver i min lack, och det blev riktigt bra! :)
 
Grattis! Skönt att det blev bra så du inte hängde mig. ;)
 
Hej,

Svarar på en lite gammal tråd men jag gjorde detta 1999 och resultatet blev väldigt bra. Jag använde helt enkelt en fin havssand som jag köpte i färgaffären i sista lagret lack. Jag hade inga problem med att strumpor etc. fastnade. Efter ca fem år fick jag lacka om med ny sand på de mest utsatta ytorna. Mängden sand jag använde var väldigt liten så en liten burk räckte under de 8 åren jag boddei det huset.
 
Kul med input från någon som testat det under längre tid:)
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.