Byggahus.se
Finns det nåt sätt att mäta energiförbrukningen på hemmets elektriska utrustning? Orsaken till frågan är vi har en energiförbrukning som ligger 50% över den normala i vår lägenhet. Enligt Fortums energisimulator bör vårt hushåll förbruka 2800 kWh, men vi förbrukar 4500. Vi bor i lght, 3 rok, 2 vuxna, vi har endast kyl/frys, spis och tvättmasin. Ingen diskmaskin, golvvärme, torkutrustning ed. Värme och varmvatten ingår i hyran. Nåt måste vara fel, men hur tar man reda på vad?
 
Det finns energimätare hos clas ohlson, inte dom bästa och säkraste men kanske kan ge en fingervisning. Det är en dosa typ en timer som du stoppar in i vägguttaget, och som du sen kan koppla på din utrustning, såvida det är vanlig 220-230V.
 
Bra ide, tackar.
 
Den nya elmätaren som installerades till min lägenhet har den lilla trevliga finessen att man kan trycka på en vit knapp och direkt se nuvarande förbrukning i W (watt).
Testade funktionen själv för att se att små trevliga saker som en handduksstork som glöms på ger en rät rejäl förbrukning.

Så ta gärna en titt på din elmätare (be fastighetsägaren om hjälp om du inte själv kan komma åt den) :)
 
Leffe: Jag har samma konfiguration som dig, två vuxna i 3rok, och vi förbrukar strax över 5000kWh/år. Akvarium, datorer, gammal kyl & frys samt odisciplin med att stänga av saker.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.