Bygga nytt hus, ByggahusTV, Energi, Isolering

Bygger nytt passivhus i Sätila

Medlemmen Johannes Carlsson bygger ett passivhus 45 km sydost om Göteborg. I den här filmen visar han sitt hus, berättar vad ett passivhus är och hur det är konstruerat. (10:12)

Johannes Carlsson och hans fru bygger ett nytt hus i Sätila i Västergötland. 

– Vi bygger ett passivhus för jag anser att om man bygger något nytt, då ska man göra det så bra man bara kan. Det är ett energisnålt hus och jag har ritat min egen planlösning för att få det exakt så som det passar mig, berättar Johannes.

Vad är ett passivhus?

– Ett passivhus är ett hus som är extra energisnålt, kan man säga.

Passivhus som håller på att konstrueras.
Johannes passivhus är under​ uppbyggnad​​.

– Man har mer isolering i väggarna, mer isolering i taket och under plattan. Sedan väljer man energieffektivt ventilationssystem för att minska energiförbrukningen så mycket som möjligt. Om man vill kan man även sätta på solceller på huset, då kan man kalla det för ett plusenergi-hus, berättar Johannes.

– Sedan finns det ett organ (FEBY) där man kan certifiera sitt passivhus. Då gör man bl a en tryckprovning och en energimätning.

En passivhus-certifierad dörr
En passivhuscetifierad dörr är bättre isolerad och därmed tjockare.

Dessutom använder man extra energisnåla komponenter såsom ytterdörrar som är passivhuscertifierade. Man måste inte ha certifierade komponenter överallt, men man väljer så energisnålt det går.

Ritade planlösningen själv

– När vi tittade på visningshus innan vi började bygga, slog det mig att många husleverantörer designar hus efter en slags checklista. Man verkar vilja ha många små rum, vi har sett sovrum på 7 m2 , vilket jag tycker är för litet, säger Johannes. I ett hus var det så trångt att bokhyllan fick ställas framför ljusknappen. 

Insidan av Johannes passivhus.
Det framtida vardagsrummet.

Johannes har valt att ha färre, men större rum.

Ritningen till Johannes passivhus.
Ritning av planlösningen till Johannes passivhus.

– Vi ska ha tre sovrum på vardera 12 m2 och eftersom vi i vår familj umgås och tillbringar mycket tid tillsammans i köket har vi valt att ha helt öppen planlösning  i kök, matplats, vardagsrum och hall.

Passivhusets konstruktion

Det som mest uppenbart skiljer det här huset från ett vanligt hus är dels den ekologiska cellulosa-isoleringen gjord av papper, dels att alla ytterväggar är ca 15 cm tjockare än i vanliga hus. Totalt har vi 40 cm isolering i väggarna. Det blir 15 cm mer isolering i väggen vilket sänker U-värdet en hel del. 

Isoleringen i passivhuset.
Cellulosa-isoleringen i väggarna är gjord av tidningspapper.

– Väggarna är uppbyggda så här; innerst sitter en träpanel, för att ha något att skruva i. Där innanför finns ett 45 mm skikt som är till för att eldragningar ska kunna läggas i rör upp till taket. Innanför den finns ångbromsen som hindrar fukten i inomhusluften från att vandra ut i väggen. Den ligger innanför det tomma skiktet för att säkerställa att man inte gör hål i den när man ska sätta upp tavlor etc. Därefter kommer lättreglarna, vilka håller huvudisoleringen samtidigt som de bär upp väggen. 

Sunblock minskar värmeinstrålningen med 30-40%

När det gäller fönstren så har Johannes valt att använda passivfönster som är mer isolerade än vanliga fönster. Med passivfönster har man ett U-värde på under 0,8. Ju högre U-värde (värmegenomgångskoefficient, W/m2K) man har, desto mer värme släpps igenom. Väggarnas U-värde ligger på ca 0,09, väggar isolerar mycket bättre än fönster. 

Insidan av ett passivhus-fönster.
Passivhus-fönster innehåller en ädelgas som isolerar bättre än luft.

– Vi har de största fönsterpartierna i söderläge för att dra nytta av ljuset och värmen. Vi har valt att ha ”sunblock”, en tunn metallfilm, i fönstren för att minska värmestrålningen på sommaren. Den ska minska 30-40% av värmen att komma in. På vintern när solen står lägre kommer värmen och ljuset från solen in ändå. 

Tunn metallfilm på fönster som blockerar värmestrålning.
Sunblock blockerar delvis värmestrålningen från att värma huset på sommaren.

Man brukar räkna med att ett passivhus drar 15 kWh/m2 och år, så vi räknar med en årsförbrukning av 2000 kWh/år

I grunden finns 400 mm isolering, mot normalt 300, samt isolerande kantelement, precis som i vanliga hus. 

Isoleringen under plattan.
Isoleringen som ligger under den nygjutna betongplattan.

– Man brukar räkna med att ett passivhus drar 15 kWh/m2 och år, så vi räknar med en årsförbrukning av 2000 kWh/år, exklusive all hushållsel säger Johannes. 

Fuktspärren ska tejpas innan gipsskivan sätts upp.
Skarven mellan de två väggelementen ska tejpas så att huset blir tätt.

Johannes visar fuktspärren som sitter i väggarna, den är monterad i fabriken och sitter bakom isoleringsskiktet. Mellan väggelementen sticker den ut, så alla skarvar ska tejpas och en duk i taket tillkommer också. 

Passivhusets ventilationssystem

Huset kommer ha ett FTX-ventilationssystem. I alla sovrum och i vardagsrummet kommer finnas ventiler som blåser in frisk luft från ett kanalsystem som utgår från FTX-aggregatet. I klädkammare, kök, badrum och tvättstuga blir det ett utsug i stället. Den luft som sugs ut går genom FTX-aggregatet och värmer där upp luften som går in. Då får man ventilation i huset utan att förlora värmeeffekt. I FTX-aggregatet sitter filter som hindrar pollen och andra partiklar att komma in i huset, vilket är positivt för allergiker, luften i huset blir väldigt ren. 

Ett FTX-ventilatinssystem.
Ett FTX-ventilationssystem.

Ute på gaveln visar Johannes oss en vindslucka. Normalt finns den inne i huset med tillhörande stege, men en sådan lucka kan vara svår att få tätt vilket gör att fukt kan läcka upp till vinden. 

Vindslucka på utsidan av huset.
Vindsluckan finns på utsidan för att ingen fukt ska kunna komma in på vinden.

På taket kommer grå betongpannor att läggas. Johannes valde bort takintegrerade solpaneler på grund av den höga kostnaden jämfört med vanliga betongpannor, det blir billigare att sätta vanliga solpaneler ovanpå taket. 

Taket kommer att kläs med gråa takpannor och solceller.
Taket kommer att kläs med grå takpannor och solceller.

– Något jag tycker är viktigt att komma ihåg när man bygger nytt hus idag är en laddningsstation till el-bilen, påpekar Johannes. Vi kommer sätta vår laddningsstolpe här på väggen, till den framtida el-bilen. 

Eldragningar för laddstation till elbil.
Johannes har förberett för eldragning till en laddstation för sin framtida elbil.

Passivhus dyrare än vanligt hus

Johannes uppskattar merkostnaden för ett passivhus till ca 150 000 jämfört med ett vanligt hus. De ökade kostnaderna ligger främst i isoleringen och värmesystemet, man använder ett FTX-system och en berg- eller vattenvärmepump som är mer energieffektivt än en frånluft-värmepump.   

Följ Johannes forumtråd.
Ni kan fortsätta följa bygget i forumtråden "Johannes bygger passivhus".

– Vi har ju inte byggt färdigt vårt hus än, men jag har lärt mig väldigt mycket om hur hus är byggda. Genom att tänka logiskt och läsa många trådar på forumet, så lär man sig otroligt mycket. Vill ni se fortsättningen på bygget och ser hur det blir med all finish och alla detaljer, kan ni följa min forumtråd  på Byggahus.se, avslutar Johannes.

Läs mer

Johannes bygger passivhus