Ekologiskt & energieffektivt, Bygga nytt hus

Bygger hus med fraktcontainrar

Linda och Thomas valde inte traditionella byggmaterial till sin nyproduktion. De bygger ett hus av fraktcontainrar. De letar begagnat på Blocket för att hålla nere kostnaderna – det blir det som finns att få tag på.

Containerhuset för en vecka sedan, då fönstren just kommit på plats.

Containerhuset för en vecka sedan, då fönstren just kommit på plats. Foto: Thomas Jacobsson

Det här paret är egentligen inte typerna som ger sig på att bygga ett hus. Varken intresset eller önskan fanns hos dem. Ändå föll det sig så att de gav sig in på helt okänd mark här i Norden. De bestämde sig för att bygga ett hus av fraktcontainrar.

- Vi bodde i ett radhus innan, men ville flytta till hus för att få en stor tomt där vi får plats att parkera bilen och Thomas lastbil. Men hus i Stockholm är dyrt. Vi kollade på ett par stycken, men antingen var de för slitna, eller för dyra, säger Linda Ulfsdotter.

Thomas och Linda

Thomas och Linda som bygger containerhus. Foto: Gunilla Wedin

Men så föll det sig så att de var och tittade på ett hus vid en sjö på Värmdö. Det blev aldrig det huset, men däremot blev de förälskade i omgivningen och köpte en tomt där.

- Thomas föreslog att vi skulle köpa tomt och ändå bygga ett hus. Jag tyckte att det var en dålig idé, men så sade han att vi kan ju bygga ett containerhus - du har ju en hel mapp med sådana sparade på Pinterest. Jag har ett intresse för dem på grund av de kluriga lösningarna som folk får till. Jag gillade idén. Den kändes miljövänlig, återbruk. Det är något vi bägge tycker är viktigt. Redan samma kväll bestämde vi oss för att slå till, säger Linda.

Tomt på Värmdö

Den svårbebyggda tomten vid en sjö på Värmdö. Foto: Thomas Jacobsson

Containrar och annat byggmaterial från Blocket

Huset byggs alltså av begagnade fraktcontainrar. De är mellan 6-12 meter långa, 2,50 breda samt 2,90 höga.

Containerhuset blir totalt 150 kvadratmeter i två plan. Det undre planet är mindre än det övre. Det har att göra med att man inte får spränga på tomten.

- Det var ett av kraven när vi köpte tomten, man var tvungen att hitta en huslösning som passade in på den lilla platån. Containerhuslösningen visade sig utmärkt för detta, säger Linda Ulfsdotter.

Inuti huset blir det vattenburen golvvärme, flytspackelgolv och väggar bestående av antingen plåt eller något organiskt material såsom OSB eller plywood.

- Vi letar mycket begagnat på Blocket för att hålla nere kostnaderna. Så det blir det som finns att få tag på. Vi har även samlat stommar och annat till köket den vägen. Det kommer nog att bli lite plickeplock att få ihop allt men det är ju också det som är charmen, säger Linda och berättar vidare att Thomas arbetar på ett rivningsföretag och hittar mängder med användningsbara saker, oftast i nyskick, genom det.

De är mitt uppe i projektet när vi talar med henne. Hittills är containrarna på plats på plintgrunden och ihopsvetsade. Golvvärmen är nästan klar på undervåningen och stora fönster har börjat monteras.

Containrar på plats på plintgrunden

Containrarna på plats på plintgrunden. Foto: Thomas Jacobsson

- Det var inte helt enkelt att lösa hur vi skulle få dit våra fönster utan köldbryggor och så vidare. Men min pappa är duktig på plåt. Han hade en mekanisk verkstad förr, och har varit en riktig uppfinnarjocke under hela det här två år långa projektet. Han, Thomas och konstruktören Egil Bartos har tagit fram lösningar allt eftersom frågetecken uppstått, säger Linda.

- Arkitekt Måns Tham står även för många av lösningarna. Och konstruktören som har löst isoleringen samt tagit fram energiberäkningen heter Johan Hagberg och jobbar på Sweco. Egil Bartos jobbar på Ramböll. Så det är väldigt erfarna killar vi har med oss, säger Thomas. 

Isolering av containerhuset hemligstämplad

Containrarnas utsida kommer inte att kläs in. Den korrugerade plåten ska agera fasad åt alla håll. Dock ska den målas, och taket ska kläs med sedum.

- Vi isolerar taket från både ut- och insidan för att vi inte vill sänka taket för mycket. Vi bygger samtidigt in ett litet fall. Sedan föll valet på ett sedumtak för att det är både vackert och praktiskt, säger Linda Ulfsdotter.

Fönstren just på plats

Fönstren har just kommit på plats. Foto: Thomas Jacobsson

Övriga delar isoleras från insidan. Exakt hur de går tillväga och hur konstruktionen ser ut eller vad den består av vill hon dock behålla som en hemlighet tills vidare.

- Jag kan säga att konstruktionen inte är av trä, men mer än så vill jag inte säga. Vill man seriöst ge sig in i ett liknande projekt får man kontakta vår arkitekt Måns Tham för mer information. Det har krävts beräkningar efter beräkningar efter beräkningar, säger Linda.

Pris för containerhuset

Containerhus finns det mängder av i varmare länder. Men i Norden är de pionjärer med sitt hus. För att få ihop projektet bestämde de sig för att anlita en arkitekt. Det var så de träffade Måns.

De skickade ut förfrågningar till olika arkitekter och fick flera svar.

- Vi valde Måns för att han förstod direkt vad det var vi ville ha och är också intresserad av miljövänliga, hållbara lösningar, säger Linda Ulfsdotter.

Modell av containerhuset

En modell av containerhuset. Foto: Måns Tham

Tillsammans med honom, konstruktör Egil Bartos och konstruktör Johan Hagberg har de gjort otaliga beräkningar under byggets gång. Bland annat den för isoleringen.

- Det har varit många knepiga problem vi stött på och fått hitta lösningar på. Men isoleringen var den absolut svåraste biten i det här projektet. Huset blir så tätt. Detta är den del som gjort att kostnaden dragit iväg mer än vad vi från början trodde, säger Linda.

Men trots det hamnar hela bygget inklusive allt utom tomten på under två miljoner kronor. Själva tomten kostade 2,5 miljoner kronor.

- Vi måste hålla nere kostnaderna så att vi har råd att bo i huset också, säger Linda och skrattar.

Flyttar in i containerhuset 2017

Bygget fortsätter under vintern. Målet är att familjen ska kunna flytta in på undervåningen till våren.

 - Vi köpte tomten i maj 2015, men bygget drog inte igång förrän i januari i år. Så vi kommer att ha hållit på i lite mer än ett år då, säger Linda Ulfsdotter.

Övervåningen kommer dock att ta lite längre tid. Där blir det inte heller exakt likadana lösningar.

- Vi vet inte riktigt förrän vi ställs inför situationerna och det är dags att lösa dem. Kanske blir det till exempel synliga ventilationsrör. Det enda jag vet med hundra procent säkerhet är att jag får ett tvättnedkast från övervåningen rakt ner i tvättstugan, det var det enda riktiga kravet jag hade, säger Linda.

Fakta om containerhuset

Fönster: Glaspartier från Velfac. Gasfyllda treglasfönster trä/aluminium med säkerhetsglas nedtill (krav pga höjden)
Fasad: Korrugerad plåt
Tak: Sedumtak
Innerväggar: Vissa av plåt, vissa av OSB/plywood eller liknande material (inte gips)
Golv: Flytspackelgolv, Weber kallar det för designgolv. Går att få i olika färgnyanser och effekter.
Innertak: Inte bestämt ännu
Uppvärmningssystem: Vattenburen golvvärme. Luft/vatten-värmepump. Planer på solceller på taket som tillskottsel.
Ventilation: Mekanisk frånluftsventilation.
Badrum: Dusch/badkar/wc på nedervåningen, dusch/wc på övervåningen.
Kök: Bänkskiva av plåt, ska finnas tillhörande skafferi, övrigt är inte bestämt ännu. Skafferiet är ett eget rum i anslutning till köket.
Kuriosa: Från vardagsrummet går en trapp upp till den översta containern (tredje våningen) som är ljusinsläpp och ger nästan 6 meter i takhöjd. Där kommer det att finnas en utsiktsplats/myshörna/läshörna.