Byggahus.se

Vilken uppvärmningsform är lämpligast att kombinera med befintlig frånluftsvärmepump?

Besvarad 21 aug 2023 av Robin Toneby
Hej! Vi bor i ett envåningshus från -82 (174 kvm) med platta på mark. Det är vattenburen golvvärme med frånluftsvärmepump IVT 690. Vi har en öppen spis också.
Vi funderar på ev att komplettera IVT:n med en annan uppvärmningsform men undrar vad som är effektivast/lämpligast ihop med just en frånluftsvärmepump? Är det att installera en insats i öppna spisen? Då kan det vara bra med separat luftintag till den har jag läst.
En luft/luft värmepump? Luft/vatten värmepump? Något annat?
Tack.
 

Svar

Hej!
Beror nog en del på åldern på nuvarande värmepump. Om den är gammal - jag har för mig att de slutade tillverkas 2015. När den byts ut kan man fundera på högkondenserande frånluftsvärmepump eller luft/vatten med frånluftsmodul. Bergvärme är inte hller uteslutet beroende på var ni bor. Jag brukar säga att en frånluftvärmepump ungefär lever i 12-15år.

Utifrån det skulle jag kanske främst tänka på insats till öppna spisen - men det beror ju på skälet till kompleteringen. Är det för att minska kostnaderna bör ju veden gå att få tag på relativt billigt (dvs - inte utanför bensinmacken :) ) Man ska ju också ha tid och möjlighet att elda.

En luftvärmepump som komplement ger ju fördelen att den kan leverera kyla men när det frånluftsvärmepumpen sen behöver bytas är det inte säkert att den är lika lönsam att använda tillsammans med en ny anläggning.

MVH
Robin
 

Kommentarer

PAKA Göteborg ·
Jag har också IVT med golvvärme och funderar på att komplettera med en luft/luft.
Inte bara för värmen utan för att kyla när det är som varmast.
/Patrick.
 
Vågkraft ·
Jag bor norr om Göteborg i ett souterränghus med direktel. I ca 20 år har jag haft en LLVP som kompletteringsvärme. Den senaste ca 5 år gammal nu. För 2 år sen satte jag in en ytterligare LLVP på de andra planet. Det visade sig vara mycket lönsamt med en payofftid på ca 2år. Nästan hela tiden kan jag ha direktelen helt avstängd nu. Med vårt klimat är det ungefär en månad per år som bergvärme skulle varit bättre men utan vattenburet system blir det dyrt.
/Filip
 
AndersbcD ·
Glöm luft/vatten, en sådan har ett scop på 4,1. Tillsammans med ett frånlufsaggregat landar kostnaden på 200kkr. En högkondenserande frånluftspump kostar ca 150kkr och har ett scop på 4,75 om huset är normalstort. Jag skulle titta på en trad frånluftsvärmepump + en LLVP (klassA+++) , en sådan investering landar på 100kkr och scop på ca 4,0. Du måste ha ett ganska stort energibehov om du ska räkna hem merkostnaden på 50kkr för tex en Nibe 375.
 
Vindens ·
IVT 690 har riktigt korkad styrning, man måste gå in och ändra en del i installatörsinställningarna för att pumpen ska utnyttja kompressorn bättre. Annars kör pumpen hög elspets vid minsta lilla varmvattenuttag eller kyla.
Oavsett om man kompletterar med llvp så är det bra att begränsa elpatron, fördröja start för tillskott samt styra ner temp då eltillskott kickar in i högre utsträckning så att pumpen får arbeta lite och sluta vara lat och dopa sig själv med eltillskott.
 
Daoe ·
Precis, Vindens, men hur kommer man in i installatörs-intällningarna?
 
Vindens ·
Du håller in höger knapp i fem sekunder. Sedan kommer du kunna se de utökade inställningarna . Dessa försvinner efter ett tag.
Dubbelkolla manualen så du ändrar rätt.
Elpatron ska vara 8.12.
 
Daoe ·
Tack har undrat hur teknikerna kommit in. Toppen.
 
Vindens ·
Starta gärna en tråd och skriv hur det går. Jag kommer garanterar följa. Jag har tidigare skrivit i flera ivt690 trådar men dessa har haft låg aktivitet.

Jag har endast ändrat temperatur då tillskotten går in snabbare hittills pga fortfarande fast elpris men så fort det blir rörligt nästa höst behöver jag också ändra en del. Tyvärr drar pumpen för mkt el (har jämfört med liknande hus som har Nibe F370) och hittills har vi klarat vintrarna ok genom att elda för kung och fosterland men jag kommer nog också komplettera med 1-2 llvp. Snart inga träd kvar på tomten och det börjar bli dyrt med ved.
 
Daoe ·
Ska försöka!
 

De senast besvarade frågorna

Tillbaka till gammalt system?

2 okt 2023
Gå tillbaka till att använda nedgrävd jordvärmeslinga (i jordvärmens barndom) och skaffa tillbehör igen? Har idag luftvärmepump och vid behov elelement och kamin med flläkt. Villa 130 kvm, ett...

Problem med ytjordvärme

8 sep 2023
Hej, Vi har idag en IVT Geo 512 med drygt 600 meter kollektorslang nedplöjd under gräsmattan (jordvärme alltså), som tidigare ägaren installerade. Prestandan verkar funka ganska bra med ca...

Luft-vatten eller bergvärme?

23 aug 2023
Hej, vis ska byta uppvärming, hur ska jag veta vad som är är bäst,, bergvärme eller luft vatten? Bor i Stockholm, i ett radhus om totalt 140 kvm. Sen när jag jämför era luft vatten så förstår jag...

Fråga experten

Robin Toneby

Läs mer