Byggahus.se

Vattenburen värme + pool + vintertemp?

Besvarad 27 maj 2015 av Jerker Bengtsson

 1. Jag bygger ett 100kvm hus på Öland och planerar vattenburen värme i isolerad betongsula samt ute pool. Jag funderar på uppvärmning av huset och vill kunna hålla en så låg vintertemp i huset som möjligt när jag inte är där samtidigt som jag vill nyttja anläggningen för poolvärme på sommaren.

  Planerad utrustning
  Nibe Luft/vatten värmepunp
  Nibe VVM 500 (500 liters tank med inbyggd solslinga, solstyrning & poolförberedd)

  Jag funderar på att installera solvärmepaneler för att sommartid kunna dra ner solvärme i poolen

  Frågor

  1. Hur kallt kan man köra ett hus på vintern, 10 grader, 15 grader?
  2. Kan man räkna med någon solvärme även vintertid, om ja, räcker den att värma huset lite, andras erfarenhet?
  3. Bör jag ha en acktank eller kan man använda husets betongsula som "acktank" för stabil dygnstemperatur på vintern?
  4. Erfarenhet av liknande lösningar eller andra bra tips?
   
 2. Svar

 3. Hej
  Om dina VS-installationer ska klara sig från att frysa sönder, skulle jag rekommendera att du ligger på runt +10 grader inomhus. Teoretiskt skulle du klara detta med att bara hålla frostfritt, men man behöver en viss säkerhetsmarginal då det kan finnas installationer som är mer utsatta än andra.
  Man kan tillgodoräkna sig solvärme även vintertid, men effekten och energin avtar ganska markant. Hur mycket solenergi du får, beror på hur du utformar ditt system, och ytan på dina solpaneler. Det går inte generellt att svara på hur mycket den ger, det får man räkna på för varje specifikt fall.
  När man dimensionerar en solvärmeanläggning, balanserar man ytan på panelerna med volymen på tanken. Detta göra man för att kunna tillgodogöra sig maximalt med energi, samt för att hålla upp volymen i systemet så att det inte överhettas.
  Eftersom solvärmen inte garanterat klarar vinterdriften av ditt hus, behöver du tillföra energi från en annan källa också. Lämpligtvis gör du detta i din acktank. Din värmepump tillsammans med en elpatron och solvärmen utgör ett bra koncept, där elpatronen endast går in när dom andra systemen inte klarar av lasten.
  Min erfarenhet från liknande system är god. Utformar du detta på rätt sätt finns alla möjligheter till en energisnål och välfungerande anläggning.
  Det som du bör tänka på är sårbarheten. Hela ditt system bygger på att det finns el tillgängligt.. Vid ett längre strömavbrott vintertid finns risken för att dina system kan frysa ned, och om ett golvvärmesystem fryser ner, är det väldigt omfattande arbete att reparera detta. Du kanske ska fundera på att ha någon form av frysskydd i ditt värmemedia? Ingen ovanlig lösning i sommarhus som står utan tillsyn längre tider.
  Lycka till
  med vänlig hälsning Jerker
   
  Jerker Bengtsson

  Jerker Bengtsson

  VVS-ingenjör

De senast besvarade frågorna

 1. Vad ska jag välja för uppvärmning till nybyggt hus

  Jag ska bygga ett hus på 100 kvm + loft på 20 kvm ( 1 rum med dörr).Stor del öppen planlösning och tak öppet upp i nock. Husen kommer ligga på en berghäll o stå på plintar.Ska installera en...
 2. Bergvärme som läcker?

  Hej Jerker, Jag har en IVT Greenline S11E-6 som i flera år haft problemet att brinesystemet tappar trycket. Sedan något drygt år har jag också neterat att pumpen endast sänker brinetemperaturen...
 3. Överbliven självdragskanal.

  Hej! Jag håller på att renovera tvättstugan i vårt enplanshus från 1970. När vi köpte huset stod det ett torkskåp där som mynnade ut i ventilationssystemet. Det fanns även en separat...

Visa alla frågor

Fråga experten

Den här delen av fråga experten är tillfälligt stängd. Kom tillbaka senare för att ställa nya frågor.

Läs mer