Byggahus.se
 1. Byggahus.se är oberoende på konsumentens sida Regler

Val av luft/vatten-värmepump

Besvarad 16 jan 2023 av Robin Toneby

 1. Hej! Bygger nytt hus i KL trä ( massiv träkonstruktion m stenulsom isolering)vbetongplatta m värmeslingor- vatten. Flertal fönster i 3 glas. Ventilation m värmeåtervinningsventilations. Detta är ett fritidshus, 75 kvm m loft. Kamin skall installeras.
  Vi har planerat att ha ett uppvärmningssystem med luft- vatten värmepump men det är en snårig djungel. Vad ska vi välja??
  Panasonic aquaria all in one compact 3 kW är ett förslag från vår arkitekt.
  huset är som sagt ett fritidshus med hög anv på sommarhalvåret men även ströveckor höst/ vinter / tidig vår. Tacksam för förslag
  … den ska också klara värmen till ett attefallshus som ligger precis intill huvudbyggnad, vattenslingor läggs i kulvert mellan byggnaderna.

  tack på förhand
  Vänligen/ Helene
   
 2. Svar

 3. Hej!
  Ja, spontant har ni troligen en låg toppeffekt. Ni ska ha en mindre kraftig värmepump alltså.
  Förutom den ni anger finns ett par exempel som ni kan titta på:
  Aquarea HP KIT-ADC05JE5C
  IVT AirX405
  Mitsubishi Ecodan SWM40 Luft-vattenvärmepump

  Tänker att viktiga förutsättningar i ert fall kanske ska styras av närhet till kunnig firma som även kan reparera. Tänker att det möjligen kan vara ett i område där antalet företag inte duggar så tätt. Att ha en firma som kan hjälpa er med åtgärd t.ex. på vintern om något händer med anläggningen när ni inte är på plats.

  I steg två blir det ju då viktigt anläggningen har möjlighet till god övervakning via telefon osv. Så att även jämföra sådana funktioner blir viktiga.
   
  Robin Toneby

  Robin Toneby

 4. Kommentarer

 5. H
  Helene Haesert ·
  Tack Robin! Bra info
  //Helene
   
 6. Eriksgatan
  Eriksgatan ·
  Undvik NIBE VVM 225 som elpanna & VVB till LVVP bara. En kass allt-i-ett-budget-lösning där radiatorvärmen skapas i en minimal burk som sitter inuti VVB!
  Så den skickar ut 60-75 graders VVB-värmt radiatorvatten i stötar som möter normalare 30-graders vatten och de kraftiga värmevariationerna i värmeanläggningens rörsystem skapar rörelser, smällar och allsköns oljud. Tvingades ge upp och sälja vår som begagnad efter 3 sömnlösa veckor och stod sedan utan värme i ett par veckor i januari och tvingades bo på hotell då huset var iskallt. Inget garantifel enligt Nibe, bara usel konstruktion som inte fungerar överallt. Kostade oss utöver hotell mycket i arbetskostnad samt värdeminskning på att kränga av den usla anläggningen. 60 kkr i sjön. Hoppas att de kombilösningar ni tittar på inte fungerar likadant.
   
 7. Christer G.V.
  Christer G.V. ·
  Usel konstruktion! Vad grundar Du det på?
  CTC har samma princip. Dessa värmepumpar kräver en viss vattenvolym i värmesystemet för att fungera optimalt. Detta borde Din installatör informerat om.
  Att köra en värmepump mot en tank, fast kondensering, är inte ekonomiskt. Vid för liten volym i värmesystemet installeras en s.k. Knäpptank på c:a 100 liter.
   
 8. F
  Feedde ·
  Hej Helen.Tänk på att inte installera en för liten pump...Högre elpriser motiverar större pump.Vet inte var ni bor med jag kan göra en beräkning om ni vill.men spontant är ,3kw Alldeles för lite.Om man inte vill köra på el på vintern....Så en varvtalsstyrd maskin.ctc 608 med en 365 innerdel
   
 9. F
  Feedde ·
  Sorry menade , Ecoear 610
   
 10. H
  Helene Haesert ·
  Tack för era kommentarer! Så mycket erfarenheter o kunskap. Ska kolla på en CTC ecoear 610. Huset ligger på västkusten, Bohuslän. Ganska få dagar med minusgrader men mycket regn o rått
  Helene
   
 11. useless
  useless ·
  @Eriksgatan skrev: "Undvik NIBE VVM 225 som elpanna & VVB till LVVP bara. En kass allt-i-ett-budget-lösning där radiatorvärmen skapas i en minimal burk som sitter inuti VVB!"

  Du har missuppfattat konstruktionen, det finns ingen "burk som sitter inuti VVB". VVM 225 har växelventil och värmer antingen varmvattenberedaren eller värmesystemet. Samma konstruktion har i princip alla värmepumpar/elpannor från Nibe och t ex Bosch/IVT och det är ett känt problem att det kan bli knäppningar när den växlar från att ha värmt tappvattnet till att värma värmesystemet om det skiljer mycket i temperatur. Eftersom problemet är känt så finns det också vedertagna sätt att lösa det på.
   
 12. G
  gamlahulta ·
  Problemet är känt så det finns vedertagna sätt att lösa det på jaha köper man komplett anläggning så ska det inte behövas vedertagna sätt att fixa problemen! Idiotsystem......
   
 13. useless
  useless ·
  Ja, problemet är väl just att eriksgatan inte fick en komplett anläggning? Men istället för att kräva att installatören löste problemet valde han att kasta 60 000:- i sjön.
   
 14. G
  gamlahulta ·
  Ja det var förvånande att kasta i sjön.
   
 15. AdamG82
  AdamG82 ·
  Jag har en Nibe f2120 vvm320 innedel samt en f135 ftx för återvinning av frånluften. Har en familj på 4 två vuxna och småbarn. Vi bor i 70 talsvilla i norra Sthlm. Elförbrukning totalt ca 12000 inklusive laddning av elbil.
  Vi installerade anläggningen 2016 och fungerat felfritt.
  Nibe är dyrare i inköp, men tycker jag får tillbaks det flera gånger om i driftskostnad samt bra servicenätverk vid behov.
   
 16. H
  Helene Haesert ·
  Bra, då får jag kolla upp Nibe också… verkar vara en djungel. Tack för all input
   
 17. useless
  useless ·
  Som sagt var: Börja med att kontakta några installatörer för genomgång av förutsättningarna på plats och offert. Själva fabrikatet är sekundärt såvida ni inte ska köpa och installera allt själva.
   
 18. G
  gww ·
  Kolla om det är enfas- eller trefas-maskiner du fått förslag på.

  Jag köpte en LVVP för ett år sen. Firman som jag köpte av ville inte sälja den maskin jag först frågade om pga enfas. Iofs högre effekt än du antyder. Jag har högt förtroende för den firman sen tidigare efter att ha köpt en LLVP. Han är tekniker och driver firman. Fick även offert av en ren säljare på en annan maskin som jag råkade upptäcka var enfas. Inget han nämnde. Medvetet eller okunnigt?

  F.ö. håller jag med om att köpa av någon som finns i grannskapet - någorlunda. En som det går att få hjälp av om och när det behövs.
   
 19. useless
  useless ·
  Med den låga effekt frågeställaren vill ha så finns det bara enfasmaskiner. Borde inte vara nåt problem heller då kompressorn bara drar i storleksordningen 1 kW.
   
 20. G
  gww ·
  Bra! Jag anade att det kunde vara så men utvecklade inte det. Det finns bud på större maskin i tråden men kanske inte aktuellt ändå. Vid högre effekt så är det en grop man kan trilla i. Jag hade ingen tanke på det och hade känt mig lurad om jag ovetandes köpt en enfas. 10kW
   
 21. Putten
  Putten ·
  Kör en Mitsubishi ecodan swm80 Zubadan som jag är jättenöjd med. Det finns möjlighet att koppla in en wifi-modul och fjärrstyra/hålla koll på värmepannan via app i telefonen. Denna extrafunktion har jag och är nöjd.
   
 22. F
  Feedde ·
  Det enda felet med Mitsubishi är att ingen vill laga dom.mitsubishi anser att dom bestämmer vad dom betalar för en reparation.och att installatören ska hålla garantin till dom.dvs ingen vill laga.
   

De senast besvarade frågorna

 1. Solceller

  Hej! Jag har beställt solceller som kommer att monteras i mars. Jag har plåttak från Planja, min fråga är om fastsättningen av solcellerna på plåttaketet. Leverantören vill poppnita fast...
 2. Värt att byta ut LLVP från 2009?

  Hej, Vi bor i ett 1,5 våningshus på totalt cirka 100 kvadrat. Det värms upp med kamin, llvp och elradiatorer. LLVP:en är en Sanyo från 2009 med en effekt på 4,2 kWh för uppvärmning. Dock känns det...
 3. Plåttak och solceller

  Hej! Skrev t dig i annan slinga ang värmepump i byggd hus KL trä 75 kvm med 30 gr taklutning. Planerar plåttak men skulle vilja ha förutsättningar för att sätta solceller på tak. funderar på...

Visa alla frågor

Fråga experten

 • Robin Toneby
  Robin Toneby vid Värmevision svarar på frågor om värmesystem i småhus i allmänhet, värmepumpar och solenergianläggningar i synnerhet.

Läs mer

Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.