Byggahus.se

Värt att byta ut LLVP från 2009?

Besvarad 3 feb 2023 av Robin Toneby

 1. Hej,

  Vi bor i ett 1,5 våningshus på totalt cirka 100 kvadrat. Det värms upp med kamin, llvp och elradiatorer. LLVP:en är en Sanyo från 2009 med en effekt på 4,2 kWh för uppvärmning. Dock känns det som den inte klarar av att hålla uppe ställd temperatur (20°) ens på bottenvåningen trots öppen planlösning. Vi bor i södra Blekinge så inte särkilt kallt ute.
  Har teknikutvecklingen varit sådan att en ny LLVP har märkbart bättre uppvärmningsförmåga?
   
 2. Svar

 3. Hej!
  Ja, den maskinen skulle jag byta ut. Dels sjunger den på sista versen och bättre att byta ut innan det är "panik" för att den är trasig dels tror jag att ni kommer att minska förbrukningen rejält (eller förbättra komforten).

  Jag skulle genast i lugn och ro börja titta på maskiner och jämföra produkter och priser. Se till att ni får minst fem års garanti!
   
  Robin Toneby

  Robin Toneby

 4. Kommentarer

 5. Jyllskar
  Jyllskar ·
  Jag skulle säga nej, det har inte hänt så mycket på de åren vad gäller styrning eller Cop, troligtvis saknar pumpen lite gas, då det otroligt nog är OK med läckage på 10% per 12månadersperiod enligt lagar och bestämmelser.
  Så att den börjar bli tom efter 15år är inte otroligt men heller inte något ”fel”.

  Kolla med någon vp firma om pris på att suga ur och väga gasen och sen fylla på med rätt mängd.

  jag förutsätter att du har rengjort filter och kontrollerat att inte värmepaketet är igenkorkat med damm och smuts?
   
 6. Mathurbo
  Mathurbo ·
  Bytte nyligen ut vår 10 år gamla Mitshubishi f25 mot en Panasonic HZ25XKE,

  Den gamla kämpade med samma problem som din, orkade inte hålla 20 grader ens på nedanvåvingen. Den drog mest el utan att göra nytta.

  Efter byte hålls hela huset på 141kvm, 1.5 plan en temperatur på 20-23 grader nu på vintern, till en väldigt låg förbrukning.

  Lätt värt ett byta. Visst skulle man kunna hålla på att reparera för tusenlappar, men jag tror man gör bättre i att lägga den investeringen i en ny.
   
 7. R
  Rapps ·
  Hur vet man när och hur mycket effekt en LLVP tappat?
  Har en Panasonic CUCE9LKE 3,4 KW som är mer än 12 år
  Vid -3 ute, + 21 inne lämnar pumpen 51,1 ge med full fläkt.
  Känns som om pumper fortfarande har en del att ge

  Vilka avfrostnings intervall räknas som normalt?
  Har en till LLVP i huset så hamnar ej helt utan värme vid haveri
  Hur bör vi tänka gällande byte av pump?
   
 8. Mats-S
  Mats-S ·
  "Dock känns det som den inte klarar av att hålla uppe ställd temperatur (20°) ens på bottenvåningen trots öppen planlösning"

  Gradtalet som man ställer själva LLVP är irrelevant, oftast är det för lågt och speglar inte verkligheten. Det som gäller är en termometer med en bra placering i huset, sedan ställer man in gradtalet OCH LUFTFLÖDET så att man får önskad temperatur.

  Alltför många kör luftflödet på automatläge, och då blir det för lågt luftflöde så värmen når inte ut i huset och pumpen går endast på halvfart eftersom den tror att hela huset nu är varmt, när verkligheten är att det är endast närmiljön runt inomhusdelen som har uppnått önskad värme. ...
  Allting beror på hur planlösningen mm ser ut i det aktuella objektet, finns inget rätt eller fel här. Men att pumpen är slut bara för att den inte levererar värme till hela huset (pga felaktiga inställningar) är totalt fel. Kolla det seriöst först innan ni skrotar pumpen.

  Givetvis bygger allt det här, som tidigare påpekats, på att pumpen regelbundet görs ren från damm, både inomhusdel och utomhusdelen.
   
  Redigerat 4 feb 13:28
 9. Kokarn
  Kokarn ·
  Rengöring av LLVP är det viktigaste man gör , Innedelen sätter igen sig ganska fort och då tappar man mycket effekt oavsett hur bra pump man har +att ha så högt luftflöde som möjligt så att värmen avges så effektivt som möjligt
  Länk till hur man rengör innedelen
   
 10. Y
  YngveS ·
  Framgår inte om du är ny i huset, och därmed inte vet hur det fungerat tidigare, men jag gissar det. Så...

  Gör ren ute och innedel som steg 1.

  Om inte det hjälper så testa maxkapaciteten och ev termostat problem genom att sätta den på 30 grader i 24 timmar. (Steg 2)
  Om detta hjälper så kan en lösning vara att styra den med en annan termostat längre bort i huset. Använder själv Sensibo Air med separat termostat kopplat till Tibber som fungerar förträffligt.

  Om inte steg 2 hjälper så reparera eller byt ut. Satsa gärna på en något överdimensionerad lösning om du köper nytt, den kommer att sprida värmen bättre till en lägre ljudnivå.
   
 11. V
  VLJ ·
  Frågeställaren här:
  -Innedelen är regelbundet rengjord, dock ej utedelen. Så börjar där.
  -Termometern sitter på fjärrkontrollen. Trots att den bara visar t.ex. 15 grader så verkar inte LLVPn jobba märkbart hårdare när den står inställd på 20°>
  -Den har ett "High power"-läge som värmer på märkbart bättre, men det stängs av automatiskt efter 30 min.
   
 12. Y
  YngveS ·
  Jag har för mig att High Power är att den värmer fullt utan avfrostning i 30 minuter. Om du känner (mäter?) att den ger mer värme då så kan det vara ett termostat problem. Antingen att termostaten är felvisande eller att den sitter så den får varmluft på sig. Prova att flytta termostaten ( om den sitter i fjärrkontrollen) mera mot inflödet till värmepumpen. Eller sätt dit en extern.

  När jag körde min värmepump på undervåningen på ordinarie inbyggda termostat så varierade temperaturen en hel del på övervåningen där vi mestadels är. Fick justera temperaturen hela tiden när yttertemperaturen ändrade sig eller när solen lyste in på övervåningen. Att styra mot termostat på övervåningen löste många problem och när jag fick till den styrningen kunde jag koppla det till Tibber oxå och sänka elförbrukningen.
   
 13. pacman42
  pacman42 ·
  Min ett år nya LLVP har en verklig CoP på mer än 3,3 baserat på min verkliga elförbrukning i huset. Då har jag räknat bort den förbrukning jag har på sommaren från vintermånaderna. Jag har dock inte räknat bort tillskottsvärmen i form av elelement som finns i vissa rum. Min gissning är därför att jag i december fick en CoP på ca 4. Använd detta för att räkna på er elförbrukning och fundera över detta själva. Det är inte så svårt att räkna på faktiskt.
   
 14. S
  Sunken66 ·
  Vilket dåligt slit och släng svar du fick. En LLVP kan överleva mycket längre än så. Rengör inne och ute -delen. Ta dit en kyltekniker som kollar tryck i gaskrets och fyller på vid behov.
   
 15. pacman42
  pacman42 ·
  Hur länge den överlever är en sak, on det lönar sig att byta är en helt annan sak.
   
 16. Appendix
  Appendix ·
  Har du gjort service?

  Servar min vartannat år (som man ska) och det bli faktiskt skillnad

  kostand 2000 kr
   
 17. P
  Pangsjis ·
  Jag har en bekant som hade en ca 12 år gammal LLVP som började krokna. En VP-firma gav honom rådet att fylla på kylmedium. Efter någon månad var det dags igen. Samma firma gav honom då rådet att ABSOLUT byta pump. 1500 spänn för påfyllningen åt h-e.
  Vår egen pump, ca 12 år gammal, lade av för 15 månader sedan. Den slutade frosta av. Jag ringde runt och kollade med både firmor och kompisar och råden var i princip enhälliga: BYT. Felet KAN ha varit att en ventil kärvade, men 12 år är vad man kan räkna med på Västkusten.
  Det blev en Mitsubishi Ninja, som vi är helnöjda med. Den är MYCKET tystare än den gamla Toshiban, och värmer himla gott.
  Dammsugning av inneenhetens filter en gång i månaden är att rekommendera.
   
 18. Ulltand
  Ulltand ·
  Tyvärr är det så pass dyrt att reparera saker så jag skulle föreslå ett utbyte.

  Är pumpen inte smutsig är det sannolikt köldmediebrist som i sig inte bör vara allt för kostsamt att åtgärda. Men den närmar sig teknisk livslängd i vilket fall.
   

De senast besvarade frågorna

 1. Vilken storlek på luft/vatten-värmepump passar på mitt hus?

  Hej! Vi ska byta värmepump (har en gammal luft vatten värmepump idag) och vi har tittat i listan med värmepumpar här på Byggahus, men förstår inte vilken storlek vi ska välja? Här i listan menar...
 2. Val av värme till garage

  Hej, vi har byggt ett garage där halva delen är garage ca 35 kvm och andra halvan ska bli gästrum ca 25 kvm. Vi vill dels installera någon form av värme, kanske en luftvärmepump, samt behöver få...
 3. Val av luft/vatten-värmepump

  Hej! Bygger nytt hus i KL trä ( massiv träkonstruktion m stenulsom isolering)vbetongplatta m värmeslingor- vatten. Flertal fönster i 3 glas. Ventilation m värmeåtervinningsventilations. Detta är...

Visa alla frågor

Fråga experten

 • Robin Toneby
  Robin Toneby vid Värmevision svarar på frågor om värmesystem i småhus i allmänhet, värmepumpar och solenergianläggningar i synnerhet.

Läs mer

Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.