Byggahus.se
 1. Byggahus.se är oberoende på konsumentens sida Regler

Tilluftventil i Tvättrum i kombination med frånluftsventil till frånluftsvärmepump

Besvarad 22 aug 2022 av Robin Toneby

 1. Hej,
  min villa är byggd 1987 på 200 kvm och vi har hittills haft 2st frånluftsvärmepumpar Corus 3000.
  Frånluftsvärmepumpen funkar nästan inte alls längre så jag har beställt en IVT 402 Vent som ska monteras om wtt par veckor.
  Samtidigt med bytet ska jag se till att tvättrummet blir renoverat och allt är ok frånsett en sak; det sitter en 20 cm stor justerbar tilluftsventil i tvättrumment.

  I alla rum i huset som har frånluftsventil sitter ingen tilluftsventil, men i alla andra rum sitter tilluftsventiler.

  Tilluftsventilen i tvättrummet känns mycket tveksam, med den finns faktiskt inritad på ritningen till bygglovet.

  Min fråga:
  Är det över huvud taget rekommenderat att ha en tillluftsventil i ett tvättrum som också har en frånluftsventil, och hur ska den i så fall vara utformad ?

  Vänligen
  Dag Evertsson
  Kullavik, Göteborg
   
 2. Svar

 3. Hej!
  Ventilation är inte riktigt min grej,

  Tänker att jag svarar och att det sedan sitter några gamla ventilationsrävar här som kan bidra lite mer.

  Nnormalt har man tilluft i "torra" rum och frånluft i kök, bad och tvättstuga. Finns tilluft i angränsande rum till tvättstugan. Man har kanske varit tvungen att ha tilluft även där för att få till ventilationen korrekt. Jag skulle vara försiktig med att ta bort donet.

  Kanske värt att ta dit en ventilationsfirma - om ni inte firman som installerar värmepumpen kan rådfrågas.
   
  Robin Toneby

  Robin Toneby

 4. Kommentarer

 5. D
  DagEv ·
  Jag har haft flertaliga diskussioner med firman som levererar frånluftsvärmepumpen och de är mycket skeptiska inför tilluft i ett tvättrum som också har frånluft.

  För tillfället är min strategi att ändå sätta dit ett ventilhuvud för friskluft i tvättstugan men att bara eventuellt ha den lite öppen under tiden som vi torkar tvätt, annars helstängd.

  Om nu inte Ventilation är din grej, vem är det då ?

  -- Dag
   
 6. Allium
  Allium ·
  Hej.
  Ventilation är min grej :)
  Anledningen till att man normalt har bara frånluft i rum med förorening (fukt och lukt) är dels att man vill undvika att föroreningen sprids till andra rum och dels är det billigare att bara dra dit frånluft. Det kan också finnas anledningar till att man inte vill/kan ta överluft från rummet brevid, t.ex. brandkrav. Det är absolut inget fel att ha både tilluft och frånluft i en tvättstuga men rummet skall vara i balans, dvs. lika mycket frånluft som tilluft.
   

De senast besvarade frågorna

 1. Plåttak och solceller

  Hej! Skrev t dig i annan slinga ang värmepump i byggd hus KL trä 75 kvm med 30 gr taklutning. Planerar plåttak men skulle vilja ha förutsättningar för att sätta solceller på tak. funderar på...
 2. Val av luft/vatten-värmepump

  Hej! Bygger nytt hus i KL trä ( massiv träkonstruktion m stenulsom isolering)vbetongplatta m värmeslingor- vatten. Flertal fönster i 3 glas. Ventilation m värmeåtervinningsventilations. Detta är...
 3. Solcellspergola med "bifaciala" paneler — rimlig investering?

  Hej! Vi funderar på att sätta upp en solcellspergola i anslutning till huset, ca. 15kvm takyta i söderläge lite högre än vårt innertak. Bor i Umeå. Det blir mkt sol men lutningen kommer inte bli...

Visa alla frågor

Fråga experten

 • Robin Toneby
  Robin Toneby vid Värmevision svarar på frågor om värmesystem i småhus i allmänhet, värmepumpar och solenergianläggningar i synnerhet.

Läs mer

Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.