Byggahus.se

Svar från byta bergvärmepump…

Besvarad 28 feb 2023 av Robin Toneby

  1. Vi värmer 260 kvm totalt. Har en pelletskamin men använder den sparsamt - ca 5-6 säckar/år. Tilläggsisolerad vind, totalt mer än 50 cm tjocklek på isoleringsmattorna. Bor i Östergötland. Solfångaranläggningen på taket värmer samma ackumulatortank som bergvärmen. Från april till september går bergvärmen därför sparsamt. Från tanken hämtas varmt vatten till våra element samt varmt vatten till en plattvärmeväxlare när vi tappar upp varmvatten.
    Det som förbryllar mig är att råden om vad vi ska ersätta vår bergvärmepump med spretar så kraftigt. Pumpar med effekt från 6 till 16 kW.
     
  2. Svar

  3. Hej!
    Det låter som några utgår från anläggningens användande nu och några utgår från dimensionering utifrån totalyta kombinerat t.ex. med husets byggår.
    Nu framgår inte vilket djup nuvarande borrhål är men eftersom ni står inför utbyte kan jag spontant tänka mig att ni har någonting i stil med 140-160m borra och 8kW värmepump.
    Vill man inte borra mer kan djupet begränsa storleken på värmepump. Jag brukar tänka ungefär 20m borrhål per kW värmepump. Med solfångaranläggningen kan ni förmodligen ta ut mer energi ur borrhålet då energiuttaget inte är lika stort. Dvs - det går att sätta en större värmepump. Samtidigt är en ny värmepump effektivare - dvs den tar mer energi ur borrhålet.
    De större värmepumparna går även att begränsa så att driften delvis styrs av temperaturen på borrhålet. Frågan är väl mest om det är värt dom extra pengarna.

    I såna här fall kan jag tycka att man ska begära in energikalkyl - då får man se vad företagen har haft för utgångspunker i sina dimensioneringförslag.
     
    Robin Toneby

    Robin Toneby

  4. Kommentarer

  5. V
    Vector ·
    Sätt in en inverter som om hålet är för lite begränsar utaget från berget, minst en 12 kw ex nibe 1255 3/12 å då i samma veva utrusta acktanken men en axc 40 som gör att när det finns värme i tanken så tar den värmen därifrån å är det kall så går vp för att värma kåken .Detta sker då med flytande kondensering som ger bäst driftekonomi
     
  6. L
    leifa.k ·
    Solfångaranläggningens storlek fattas liksom tankens storlek. Så att ge råd tycker jag inte funkar, för lite input.
     

De senast besvarade frågorna

  1. Val av luft/vatten-värmepump

    Hej! Bygger nytt hus i KL trä ( massiv träkonstruktion m stenulsom isolering)vbetongplatta m värmeslingor- vatten. Flertal fönster i 3 glas. Ventilation m värmeåtervinningsventilations. Detta är...
  2. Vem kan göra en energikalkyl?

    Energikalkyl, vem kan göra en sådan? Mvh Gunnar
  3. Svar från byta bergvärmepump…

    Vi värmer 260 kvm totalt. Har en pelletskamin men använder den sparsamt - ca 5-6 säckar/år. Tilläggsisolerad vind, totalt mer än 50 cm tjocklek på isoleringsmattorna. Bor i Östergötland....

Visa alla frågor

Fråga experten

  • Robin Toneby
    Robin Toneby vid Värmevision svarar på frågor om värmesystem i småhus i allmänhet, värmepumpar och solenergianläggningar i synnerhet.

Läs mer

Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.