Byggahus.se
 1. Hur mycket el förbrukar du? Jämför med andra

Skillnad elförbrukning 1 plan och 1,5 plan?

Besvarad 20 apr 2022 av Robin Toneby

 1. Hej!
  Grannen har 1,5 plan jag har enplanshus.
  Husen byggdes 1990/91 av Myresjöhus och har samma värmesystem etc. och samma inställningar mm.
  Genom åren har grannen dock förbrukat ca 15 000 kWh/år medan jag haft ca 20 000 kWh. Jag har även fått samma skillnad när jag jämfört med genomsnittlig förbrukning i Byggahus programmet.
  - Kan man förklara skillnaden med enbart 1,5 plan respektive enplanshus???
  mvh Åke Berg
   
 2. Svar

 3. Hej!
  Svårt att säga - är husen lika stora i uppvärmd volym - har man olika mängd fönster. Tjocklek isolering?
  Användande i övrigt i form av hushållsel?
  Har man olika temperatur inomhus påverkar mycket. Osv...Så nej jag tror att skillnaderna beror på många olika faktorer.

  PS. Utforska gärna filterfunktionen för att hitta fler förklaringar till att olika hushåll förbrukar olika mycket el. /Redaktionens kommentar
   
  Robin Toneby

  Robin Toneby

 4. Kommentarer

 5. M
  mattoys ·
  Om de är samma boyta på båda husen så har 1-plans huset större sammanlagd vägg-, tak, och golv(grund)-area.
  Det är är arean mot den kalla luften och marken som påverkar hur mycket värme som försvinner ut ur byggnaden.
  Förutsatt att båda husen är lika bra isolerade.

  Sen ventileras en stor mängd av värme bort genom ventilationen om man inte har någon form av värme återvinning.
   
 6. J
  JohanElmis ·
  Varmvatten är också mycket energi, så det kan göra av med många kWh el - speciellt om det är elpanna, så varmvattenanvändning kan ha en stor inverkan.
   
 7. Å
  Åkeiknivsta ·
  Tack föt era synpumkter. Båda husen bygda av Myresjöhus 1990-91. Båda mrd värmepanna Nibe F410 med värmeåtervinning (kompressor) som bidrar till varmvattenproduktion. Temperatur båda hus inställd på 20 grader. Grannen har haft hushåll med 3-4 personer och vi två äldre människor. Den enda skillnad därutöver som jag kan komma på är att grannens 1,5 planshus har torpargrund men vi har cementplatta.
  - Irriterande stor skillnad med 15000 resp ca 20000 hWh /år...ellet hur? mvh Åke
   
 8. Miles
  Miles ·
  Bor i ett 1;5-plan från 74. När elpriset varit så högt nu så har vi försökt stänga av elvärmen så mycket vi kan och elda i kakelugnen. Har märkt att vårsolen redan i feb-mars värmer huset otroligt bra så vi klarar enkelt att bara ha på elvärmen lite på natten när det är minusgrader. Är det runt 10 gr ute och solen värmer huset så håller vi utan problem 20+ inne utan någon värme på alls, många dagar behöver vi heller inte elda i kakelugnen. Undrar därför om ett 1,5-planshus bättre värms upp av solen?
   
 9. Å
  Åkeiknivsta ·
  Hej, Miles!
  Jo, nog värmer vårsolen tydligt och jag har brukat stänga av pannan under juni-augusti. Köpte separat varmvattenberedare , vet ej vad som är effektivast men man slipper ju höra kompressorn...
   
 10. J
  Josth ·
  Oj Åkeiknivsta! Inte klokt att stänga av NIBE 410P på sommaren. Den ventilerar huset, vilket är viktigt, och gör varmvatten till mindre än en tredjedel av kostnaden för en separat varmvattenberedare. Man sätter den i sommarläge genom att stänga av cirkulationspumpen och då blir det ingen värme i husets värmesystem utan enbart varmvatten. Det går att ljudisolera kompressorn bättre med ljuddämpningsmattor för t.ex. bilar/båtar. Ett 1-planshus har som sagt större area som ger transmissionsförluster än ett lika stort 1,5-planshus. En skillnad på 5000 kWh låter dock något stor så det måste vara annat som också skiljer.
   
 11. Å
  Åkeiknivsta ·
  Josth tack för tipset om cirkulationspumpen! Vädring på sommaren tror jag inte är något problem, vi har näst alltid minst en av 4 ytterdörrar öppna och ibland korsdrag. Vi bor på landet och både vovven och vi går ut och in..-Förbrukningen verkar stor även om man jämför med Byggahus enkät och ungefär lika hus etc.
   
 12. T
  TypRätt ·
  Ni har inte någon slinga för att värma upp plattan eller golvvärme som står o tickar?
   
 13. J
  Josth ·
  Bara det inte står och är blött och fuktigt länge i t.ex. badrummen utan någon mekanisk ventilation. Tycker själv det kommer in alldeles för mycket insekter, grannkatter och annat med öppna dörrar och fönster. Billigast om ni vill få ner energiförbrukningen är att komplettera 410P med en bra luftluftvärmepump på lämplig plats i huset. Kan även ge kyla när det är varmt på sommaren.
   
 14. Å
  Åkeiknivsta ·
  TypRätt: Ingen slinga i plattan, men det kanske man skulle haft? Golvvärme i badrummet men vattenburen..
   
 15. Å
  Åkeiknivsta ·
  Josth: har själv funderat på luftvärmepump men hittar ingen lämplig plats.
   

De senast besvarade frågorna

 1. Vattenburen golvvärme sommartid?

  Hej. Vi har precis installerat vattenburen golvvärme ca 30 m2 i källaren och har dessutom ca 25 m2 vattenburen golvvärme där sedan tidigare (som f n är kall sommartid). Vad är bästa lösningen för...
 2. Sjövärme ledningar

  Hej ! Har ett hus med befintlig sjövärme (kollektor i vattnet). Ledningarna till kollektorn är ca 80 m varav 50m går ovan jord pga berg, fallhöjden ca 15 m. De är helt oisolerade och undrar hur...
 3. Går det att kombinera befintlig Nibe F750 luftvärmepump med en Nibe bergvärmepump

  Hej! Nuvarande upplägg, hus 150kvm med Nibe F750. Golvvärme nere och radiatorer uppe. Har byggt ett dubbelgarage och går i tankarna att borra för bergvärme. Jag undrar om det går att kombinera min...

Visa alla frågor

Fråga experten

 • Robin Toneby
  Robin Toneby vid Värmevision svarar på frågor om värmesystem i småhus i allmänhet, värmepumpar och solenergianläggningar i synnerhet.

Läs mer

Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.