Byggahus.se

Problem med ytjordvärme

Besvarad 8 sep 2023 av Robin Toneby
Hej,

Vi har idag en IVT Geo 512 med drygt 600 meter kollektorslang nedplöjd under gräsmattan (jordvärme alltså), som tidigare ägaren installerade. Prestandan verkar funka ganska bra med ca 8500kwh/år på pumpen och ytterst lite på eltillskott. Gamla radiatorer som värmer gott. Huset är från 1917, delvis tilläggsisolerat och 250 kvm. Vi har dock ett problem: Tomten ser hemsk ut med djupa fåror där kollektorn ligger. Jorden är främst silt. Vi testade att jämna av uppfarten med grävare förra sommaren så det blev jämnt, men under vintern kom fårorna tillbaka.

Finns det något sätt att lösa problemet ovan? Kan kollektorn vara feldimensionerad eller felinstallerad?

Pumpen är endast två år gammal, så det är inte ett alternativ att byta den. Men visst fungerar det att använda samma pump för bergvärme? Vad kan man räkna på i rimlig kostnad för att borra bergvärme istället för jordvärmen?
 

Svar

Hej!
En slinga bör inte läggas på en uppfart, under hus, under plattor m.m. Om så görs bör den längden isoleras bort.
Låter inte orimligt dimensionerat - dvs att slanglängden är alldeles för kort - baserat på de uppgifter du lämnat.
Antar att silten är lerig och finkornig. Det som troligen händer är att ni får tjälhävning. Runt slangen fryser material och isbildningen gör att volymen ökar på vintern och på sommaren när marken återhämtar sig och energibehovet minskar smälter isen och marken sjunker ihop.
Svårt att veta hur mycket belastning som krävs för att tjälhävningen ska ske. Det kan räcka att förlänga slingan eller delvis borra och kombinera både jord och berg. Alternativt minska uttaget från slingan (dvs använda mer elpatron).

Slingan kan ligga för grunt - i samband med tjälhävning "flyter" slingan dessutom sakta upp i vissa fall.

Om slingan låg innan och man bytt värmepump hämtar en modern värmepump mer energi ur den.

Att borra ett borrhål är relativt dyrt. Jag kan tänka mig att det kostar omkring 80 000kr för ett 200m hål inklusive slang/foderrör m.m.

Tycker ni ska ta kontakt med firman som installerat - de bör ju göra en genomgång av anläggningen.
MVH
Robin
 

De senast besvarade frågorna

Problem med ytjordvärme

8 sep 2023
Hej, Vi har idag en IVT Geo 512 med drygt 600 meter kollektorslang nedplöjd under gräsmattan (jordvärme alltså), som tidigare ägaren installerade. Prestandan verkar funka ganska bra med ca...

Luft-vatten eller bergvärme?

23 aug 2023
Hej, vis ska byta uppvärming, hur ska jag veta vad som är är bäst,, bergvärme eller luft vatten? Bor i Stockholm, i ett radhus om totalt 140 kvm. Sen när jag jämför era luft vatten så förstår jag...

Vilken uppvärmningsform är lämpligast att kombinera med befintlig frånluftsvärmepump?

24 aug 2023
Hej! Vi bor i ett envåningshus från -82 (174 kvm) med platta på mark. Det är vattenburen golvvärme med frånluftsvärmepump IVT 690. Vi har en öppen spis också. Vi funderar på ev att komplettera...

Fråga experten

Robin Toneby

Läs mer